در صورت اعتراض ضامن چک در دادگاه تجدیدنظر، آیا حکم محکومیت تضامنی تأیید می‌شود؟

پرسیده شده ۱ ماه پیش۱۸ پاسخ ثبت شده
ادامهٔ متن پرسش

طلبی از یک نفر داشتم و قرار جلب او را گرفتم. دایی آن شخص آمد و چک دیجیتال متعلق به فرد دیگری را به‌عنوان تضمین داد. در رسیدی که تنظیم شد، فقط شماره چک و تاریخ آن نوشته شد و قید شد که اگر تا تاریخ مشخصی پول پرداخت نشود، کل مبلغ چک وصول‌پذیر می‌شود. پول پرداخت نشد و من هم علیه دایی شکایت کردم. در جلسه رسیدگی، صاحب چک حضور نیافت و دایی از طریق وکیل اعلام کرد که این چک را بابت بدهی خواهرزاده‌اش معرفی کرده است. دادگاه با استناد به توافق طرفین و رسید تنظیم‌شده، حکم محکومیت تضامنی دایی و صاحب چک را صادر کرد و مقرر داشت که وصول هر کدام موجب بری‌الذمه‌شدن دیگری می‌شود. همچنین قید شد که وصول چک منوط به عدم احقاق حق در پرونده‌های مشابه بابت اصل طلب است. اکنون دایی به این رأی اعتراض کرده و پرونده به دادگاه تجدیدنظر رفته است. با توجه به اینکه من خودم اعتراف کرده‌ام که خواهرزاده تا آن تاریخ پولی پرداخت نکرده، آیا دادگاه تجدیدنظر رأی را تأیید می‌کند یا نقض می‌کند؟

جمع‌بندی پاسخ وکلا

در حال آماده‌سازی

پاسخ‌های وکلا در حال جمع‌بندی است؛ چند لحظه دیگر همین‌جا نمایش داده می‌شود.

۱۸ پاسخ از وکلا و کارشناسان حقوقی

پاسخ برتر
محمود رئیسی

محمود رئیسی

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۵٫۰(۱۱ نظر)

سلام

با توجه به اظهارات شما ، به نظر من ، این رای بر خلاف قانون صادر شده است و مسئولیت تضامنی وجود نخواهد داشت زیرا

اول مسئولیت تضامنی بین صادرکننده چک و ضامن در صورتی ایجاد خواهد شد که اگر چک صیادی است ضامن در سامانه ، ضمانت را ثبت نماید

دوم برای ایجاد مسئولیت تضامنی ، یاید ضمانت ضامن به صورت تجاری باشد و نه ضمانت عادی و با تنظیم سند جداگانه
سوم اگر ضمانت ضامن از صادرکننده چک ، در سند عادی جداگانه تنظیم شده باشد این ضمانت ، ضمانت عادی است و مسئولیت تضامنی بین صادرکننده چک و ضامن ایجاد نخواهد شد
چهارم ضمانت تضامنی. استثنا است و فقط در موارد ذکر در قانون مسئولیت تضامنی وجود خواهد داشت
و ...
با توجه به توضیحاتی که شما دادید شخص ضامن مسئولیت خواهد داشت ( ضمانت عادی ) ولی مسئولیت تضامنی نخواهد داشت
تجدیدنظرخواه باید لایحه دقیق تنظیم نمایید و به شعبه تجدیدنظر ارائه نماید و حکم صادره نقض خواهد شد و

معصومه حیدری

معصومه حیدری

کارآموز وکالت کانون وکلای دادگستری

۴٫۹(۲۸ نظر)

درود
صرف اقرار شما به اینکه خواهرزاده تا آن تاریخ پول را نداده، موجب نقض رای نیست. اگر دادگاه بدوی تعهد دایی و مبنای مسئولیت او را از رسید و توافق احراز کرده باشد، اصل بر تایید رای است مگر تجدیدنظر ایراد مؤثری به مبنای محکومیت یا تضامنی بودن آن وارد بداند

مصطفی فودازی

مصطفی فودازی

کارآموز وکالت مرکز وکلای قوه قضاییه

۵٫۰(۳ نظر)

با سلام
صرف اینکه شما اقرار کرده‌اید بدهکار اصلی تا آن تاریخ پرداختی نداشته، به‌تنهایی موجب نقض رای نمی‌شود؛ بلکه می‌تواند مؤید تحقق شرط مندرج در رسید باشد.
نکته اصلی در تجدیدنظر، اعتبار تعهد دایی و حدود مسئولیت او نسبت به چک متعلق به شخص ثالث است. اگر از متن رسید و توافق طرفین، تعهد مستقل و روشن دایی به پرداخت در صورت عدم پرداخت خواهرزاده احراز شود، امکان تایید رای وجود دارد؛ اما اگر صرفا معرفی چک شخص ثالث بدون قبول تعهد شخصی باشد، رای می‌تواند با ایراد مواجه شود.

علیرضا زرینه پور

علیرضا زرینه پور

کارآموز وکالت مرکز وکلای قوه قضاییه

۴٫۸(۲۱ نظر)

بادرود
بله امکانئ تایید رای وجوددارد

نمایش ۱۴ پاسخ دیگر وکلا
حدیث محمودی

حدیث محمودی

کارآموز وکالت مرکز وکلای قوه قضاییه

۵٫۰(۳۱ نظر)

صرف اقرار شما به اینکه خواهرزاده تا آن تاریخ پول را پرداخت نکرده موجب نقض رای بدوی نیست. اگر دادگاه بدوی تعهد دایی و مبنای مسئولیت او را از رسید و توافق احراز کرده باشد، اصل بر تایید رای است مگر تجدیدنظر ایراد مؤثری به مبنای محکومیت یا تضامنی بودن آن وارد بداند که در اینصورت رای نقض میشود

جاوید محمدی

جاوید محمدی

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه قضاییه

۵٫۰(۳۱ نظر)

با سلام و احترام
اگر چک در جهت وجه التزام به دارنده چک قبلی صادر شده شما می‌توانید نسبت به وصول هر هردو اقدام نمایید

نفیسه اصولی صفار

نفیسه اصولی صفار

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۵٫۰(۷۴ نظر)

سلام اگر در رسید دایی صراحتا پرداخت وجه چک را در صورت عدم پرداخت خواهرزاده تعهد کرده باشد اعتراض او ضعیف است و تایید رای قابل دفاع است

امیر صراف

امیر صراف

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه قضاییه

۴٫۹(۱۲ نظر)

بر اساس اطلاعاتی که داده‌اید، اقرار شما به عدم پرداخت خواهرزاده را نقطه ضعف پرونده نمی‌بینم. برعکس، اگر عدم پرداخت تا تاریخ مقرر شرط قابلیت وصول چک بوده، این اقرار تحقق شرط را اثبات می‌کند.نقطه تعیین‌کننده پرونده، تعهد شخصی دایی است.
اگر رای بدوی واقعا بر مبنای توافق و رسید صادر شده و از مفاد رسید و رفتار دایی بتوان تعهد وی را احراز کرد، صرف اینکه چک متعلق به شخص دیگری بوده، برای نقض رای کافی نیست،اما اگر رسید هیچ نشانه‌ای از تعهد شخصی دایی نداشته باشد و فقط شماره چک و تاریخ در آن نوشته شده باشد، تجدیدنظرخواهی دایی از این جهت می‌تواند جدی باشد.

عبدالمجید عبدی دزفولی

عبدالمجید عبدی دزفولی

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه قضاییه

۴٫۹(۵۸ نظر)

بادرود
رای اصداری دادگاه بدوی در دادگاه تجدید نظر تایید می شود چرا که با ضمانت دایی بدهکار با چک دیجیتالی شخص ثالث عملا بدهی بدهکار شما را بری الذمه کرده اند ودر مقابل بدهکاری دایی و شخص ثالث بنحو تضامن مشغول شده است که در نتیجه پرداخت احدی از ضامنین کفایت پرداخت بدهکاری احد دیگری را خواهد کرد لذا در مانحن فیه بدهکار اصلی از دور خارج و متضامنین جایگزین بدهکار اصلی شده اند.

سارا زینل زاده

سارا زینل زاده

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۹(۱۰ نظر)

سلام و احترام
با توجه به توضیحات شما ، احتمال تایید رای بدوی در دادگاه تجدیدنظر زیاد است

زهرا فرج

زهرا فرج

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه قضاییه

۵٫۰(۲۵۸ نظر)

تایید رای محتمل است.

پریناز رشیدی

پریناز رشیدی

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۵٫۰(۶ نظر)

ابا سلام

حتمال تایید رای در دادگاه تجدیدنظر بسیار بالا است؛ زیرا دادگاه بدوی بر اساس اقرار و توافق مکتوب شما و دایی (که در رسید ذکر شده) عمل کرده است.
از آنجا که شرط عدم پرداخت بدهی خواهرزاده محقق شده و شما نیز به این عدم پرداخت اقرار کرده‌اید، دلیلی برای نقض رای وجود ندارد مگر اینکه دایی بتواند مدرک یا سند معتبری مبنی بر پرداخت مبلغ توسط خواهرزاده‌اش (پیش از مهلت مقرر) ارائه دهد. در واقع، چون ماهیت سند شما تضمین بوده و اکنون بدهی اصلی باقی است، رای محکومیت صادر شده کاملا با موازین حقوقی و اصل آزادی اراده در قراردادها سازگار است و تجدیدنظر معمولا به توافقات مکتوب طرفین احترام می‌گذارد.

هومن زمانی

هومن زمانی

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۵٫۰(۱۰ نظر)

با توجه به توضیحات شما دادگاه مسئولیت تضامنی را متوجه دایی مدیون شما و صاحب چک دانسته و خود دایی هم اذعان دارد که خواهرزاده ی من تا تاریخ مقرر نپرداخت من میپردازم با توجه به این نکات شما در لایحه ی تبادلی خود این نکته را برجسته کنید

محمدباقر سلیمانگلی

محمدباقر سلیمانگلی

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه قضاییه

۴٫۹(۴۹ نظر)

با سلام درصورت اقرار به ضمانت دادگاه رای میدهد

الیکا فخرایی لطف آبادی

الیکا فخرایی لطف آبادی

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۹(۱۶ نظر)

سلام اعتراف شما به عدم پرداخت بدهی توسط خواهرزاده در واقع اثبات کننده تحقق شرط لازم برای اجرای تعهد دایی و صاحب چک است و موقعیت حقوقی شما را تقویت می کند. با توجه به وجود قرارداد کتبی و تعهد صریح طرفین در رسید تنظیمی دادگاه تجدیدنظر معمولا چنین حکمی را تایید می کند مگر اینکه دایی سند معتبری مبنی بر پرداخت دین ارائه دهد. بنابراین جای نگرانی بابت این اقرار وجود ندارد و دادنامه احتمالا استوار خواهد ماند.

نسیم روشنفکر

نسیم روشنفکر

کارآموز وکالت مرکز وکلای قوه قضاییه

۴٫۸(۲۰ نظر)

چنانچه از جانب دایی یا خواهر زاده یا صادر کننده‌ چک دیجیتال مبلغی بابت دین شما پرداخت شده آنها باید اثبات کنند که پرداخت صورت گرفته‌ وشما چنانچه وجهی از کدام بابت چنین دینی گرفته‌ باشید دیگر حقی برای شما وجود نخواهد داشت واکر مبلغ زیاده دریافت کنید ملزم به بازپرداخت هستید

شهاب الدین آقاجری

شهاب الدین آقاجری

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه قضاییه

با سلام

صرف اینکه شما گفته‌اید خواهرزاده تا تاریخ مقرر پول را پرداخت نکرده، به ضرر شما نیست؛ اتفاقا اگر در رسید شرط شده که در صورت عدم پرداخت تا آن تاریخ، چک قابل وصول باشد، همین موضوع نشان می‌دهد شرط استفاده از تضمین محقق شده است.

در مورد دایی هم نکته اصلی این است که آیا از متن رسید و اظهارات خودش، تعهد او به پرداخت بدهی در صورت عدم پرداخت خواهرزاده احراز می‌شود یا صرفا واسطه تحویل چک بوده است. اینکه وکیل خودش در دادگاه اعلام کرده چک را بابت بدهی خواهرزاده معرفی کرده، در کنار متن رسید به نفع شما قابل استناد است. تعهد شخص ثالث به پرداخت دین دیگری در صورت عدم پرداخت مدیون نیز اصولا می‌تواند معتبر باشد.

بنابراین از توضیحاتی که داده‌اید نمی‌شود گفت رای حتما نقض می‌شود یا تایید؛ متن دقیق رسید و عبارتی که دایی زیر آن امضا کرده تعیین‌کننده است. اگر رسید را بفرستید، می‌شود دقیق‌تر بررسی کرد که اعتراض دایی در تجدیدنظر چقدر قابل دفاع است.

سمانه پیرانی

سمانه پیرانی

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۵٫۰(۱۱ نظر)

دادگاه تجدیدنظر رای را تایید میکند زیرا عدم پرداخت بدهی توسط بدهکار اصلی شرط وصول چک تضمینی بوده و اقرار شما این شرط را محقق کرده است و توافق کتبی مبنی بر مسئولیت تضامنی معتبر و لازم الاجراست

پرسش خود را بفرستید؛ اولین وکیل آزاد در کوتاه‌ترین زمان پاسخ می‌دهد.

پرسش حقوقی دیگری دارید؟

پرسش خود را رایگان مطرح کنید؛ وکلا و کارشناسان حقوقی بنیاد وکلا در کوتاه‌ترین زمان پاسخ می‌دهند.

پرسش جدید