بنیاد وکلا
پشتیبانی و رزرو مشاوره ۴۲۸۱۸ - ۰۲۱
۴۲۸۱۸ - ۰۲۱

لطفاً اتصال اینترنت خود را بررسی کنید.

اگر داور قرارداد مشارکت در ساخت مشخص نباشد، دادگاه صالح است؟

پرسیده شده ۲ ماه پیش ۲۶ پاسخ ثبت شده

در قراردادی که برای مشارکت در ساخت ویلا منعقد کرده‌ام، حدود ۷۰ درصد از عملیات اجرایی پیشرفت کرده بود که به موجب حکم دادگاه مشخص شد زمین موضوع قرارداد مستحق‌للغیر بوده است.

در این قرارداد، یک بنگاه املاک به‌عنوان داور تعیین شده و نام شخص حقیقی مشخصی به‌عنوان داور ذکر نشده است. آیا برای طرح دعوای بطلان قرارداد به دلیل مستحق‌للغیر بودن زمین می‌توانم مستقیماً به دادگاه مراجعه کنم، یا ملزم به مراجعه به داور هستم؟

جمع‌بندی پاسخ وکلا هوش مصنوعی

میان وکلا اختلاف‌نظر وجود دارد؛ گروهی معتقدند به دلیل بطلان اصل قرارداد و معین نبودن شخص داور می‌توانید مستقیماً به دادگاه مراجعه کنید، درحالی‌که برخی دیگر رجوع به صاحب بنگاه یا ارسال اظهارنامه جهت تعیین داور را لازم می‌دانند.

پاسخ هوشمند بنیاد وکلا هوش مصنوعی

امکان مراجعه مستقیم به دادگاه یا الزام به داوری

در خصوص مراجعه مستقیم به دادگاه یا الزام به داوری دو دیدگاه میان وکلا وجود دارد. دسته‌ای بر این باورند که با اثبات مستحق‌للغیر بودن زمین، اصل قرارداد و به تبع آن شرط داوری باطل است و به دلیل مبهم بودن شخص داور باید مستقیماً در دادگاه طرح دعوا کرد. در مقابل، گروهی دیگر تأکید دارند که باید ابتدا از طریق اظهارنامه به بنگاه یا طرف مقابل رجوع کرده یا تعیین داور را از دادگاه خواست، زیرا مراجعه زودهنگام ممکن است به رد دادخواست بینجامد. در صورت مراجعه مستقیم به دادگاه، لازم است دلایل غیرقابل‌اجرا بودن شرط داوری را در دادخواست توضیح دهید.

این پاسخ به‌صورت خودکار تولید شده و جای مشاوره‌ی حقوقی با وکیل را نمی‌گیرد؛ پاسخ‌های وکلا در ادامه آمده است.

۲۶ پاسخ از وکلا و کارشناسان حقوقی

پاسخ برتر ۲ ماه پیش
مریم حاج منوچهری

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه‌قضاییه

۴٫۹ · ۲۱۹ مشاوره موفق

باسلام
اگر شرط داوری به‌گونه‌ای تنظیم شده باشد که داور قابل تعیین نباشد یا داوری عملا ممکن نباشد، می‌توانید مستقیما به دادگاه مراجعه کنید و الزام به مراجعه به داور ندارید. اما تشخیص نهایی به متن دقیق قرارداد و نظر دادگاه بستگی دارد
اگر طرف مقابل در دادگاه به شرط داوری استناد کند، ممکن است دادگاه ابتدا درباره اعتبار شرط داوری تصمیم بگیرد. بنابراین بهتر است در دادخواست خود علاوه بر شرح موضوع، به‌طور مشخص بیان کنید که:
داور به نحو صحیح تعیین نشده است؛
بنگاه املاک شخص داور معین نیست؛
شرط داوری قابلیت اجرا ندارد؛
رسیدگی قضایی برای اعلام بطلان یا بی‌اعتباری قرارداد مورد درخواست است.

سید حجت فرجی ۲ ماه پیش

کارشناس ارشد حقوق

۵٫۰ · ۲۳ مشاوره موفق

اگر در قرارداد فقط نام بنگاه املاک به عنوان داور آمده و شخص معین و قابل شناسایی به عنوان داور تعیین نشده باشد اصولا نمی‌توان آن را داوری معتبر و قابل اجرا دانست

به‌خصوص اگر بنگاه شخصیت حقوقی مشخصی نداشته باشد یا فرد داور هم مشخص نشده باشد شرط داوری با ایراد جدی مواجه است

بنابراین می‌توانید مستقیما به دادگاه مراجعه کنید و دعوای بطلان قرارداد به علت مستحق‌للغیر بودن زمین و حسب مورد استرداد وجوه و خسارات را مطرح کنید

مستند مهم مواد ۴۵۴ و ۴۵۵ و ۴۶۳ قانون آیین دادرسی مدنی است

البته اگر در قرارداد شخص مشخصی به عنوان داور معرفی شده یا بنگاه دارای شخصیت حقوقی مشخص و اختیار داوری باشد موضوع متفاوت می‌شود

حسین حاجی زاده ۱ ماه پیش

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه‌قضاییه

۴٫۸ · ۸۰۵ مشاوره موفق

سلام بله، اصولا می‌توانید مستقیما به دادگاه مراجعه کنید. صرف تعیین «بنگاه املاک» بدون تعیین شخص معین به‌عنوان داور، لزوما شرط داوری معتبر و قابل اجرا ایجاد نمی‌کند؛ به‌ویژه اگر شخص داور قابل تعیین نباشد. در این وضعیت، دادگاه می‌تواند به دعوای بطلان قرارداد به جهت مستحق‌للغیر درآمدن زمین رسیدگی کند. البته متن دقیق شرط داوری و مفاد قرارداد در تشخیص نهایی مؤثر است.

آسیه فتاحی امیردهی ۲ ماه پیش

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه‌قضاییه

۴٫۸ · ۳٬۳۶۵ مشاوره موفق

با سلام
به دلیل اینکه زمین مستحق‌للغیر بوده و قرارداد از اساس باطل است، می‌توانید مستقیما به دادگاه مراجعه کنید و ملزم به مراجعه به داور نیستید. دادخواست بطلان قرارداد را به همراه مطالبه کلیه خسارات وارده به دادگاه تقدیم نمایید و حکم دادگاه مبنی بر مستحق‌للغیر بودن زمین را به عنوان دلیل اصلی ارائه دهید

نمایش ۲۲ پاسخ دیگر وکلا بستن پاسخ‌های بیشتر
سمیه آرزه ۱ ماه پیش

کارشناس حقوقی

۴٫۸ · ۱۰۷ مشاوره موفق

با سلام بله، اصولا می‌توانید مستقیما به دادگاه مراجعه کنید. صرف تعیین «بنگاه املاک» بدون تعیین شخص معین به‌عنوان داور، لزوما شرط داوری معتبر و قابل اجرا ایجاد نمی‌کند؛ به‌ویژه اگر شخص داور قابل تعیین نباشد. در این وضعیت، دادگاه می‌تواند به دعوای بطلان قرارداد به جهت مستحق‌للغیر درآمدن زمین رسیدگی کند. البته متن دقیق شرط داوری و مفاد قرارداد در تشخیص نهایی مؤثر است.

فرشید شاه مردانی فیروزجائی ۲ ماه پیش

دکترای حقوق

۴٫۹ · ۴۶ مشاوره موفق

با سلام و احترام؛ شما می‌توانید مستقیما به دادگاه مراجعه کنید و ملزم به مراجعه به داور نیستید. زیرا اولا دعوای «بطلان قرارداد» به دلیل مستحق‌للغیر بودن زمین، مربوط به اعتبار و ارکان قرارداد است و در صلاحیت انحصاری دادگاه قرار دارد و شرط داوری شامل آن نمی‌شود. دوم اینکه ذکر نام یک «بنگاه املاک» بدون تعیین شخص حقیقی و نام مشخص، به دلیل ابهام و نامعین بودن، شرط داوری را از نظر قانونی ناقص و غیرنافذ می‌کند؛ لذا می‌توانید بدون دغدغه دعوای بطلان و مطالبه خسارت را در دادگاه مطرح نمایید.

محسن پورعلی ۲ ماه پیش

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۹ · ۸۳ مشاوره موفق

درود و احترام.
بدوا همه چیز به مفاد توافق وجود دارد.
اگر در قرارداد مقرر شده که در صورت بروز اختلاف، بنگاه داور است، اصلا صالح به رسیدگی نیست چرا که وقتی زمین مستحق‌اللغیر است، قرارداد شما باطل است و توافق بر داوری که فرع بر اصل قرارداد است نیز باطل خواهد بود.
اما به عنوان نکته کلی، صرف مشخص نبودن فرد خاص برای داوری، باعث صلاحیت دادگاه نیست، در فرض پرسش، مسئول ارشد آن بنگاه امر داوری را انجام خواهد داد.
موفق باشید.

حمیدرضا قاسمی ۳ هفته پیش

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۵٫۰ · ۱۰۶ مشاوره موفق

با توجه به اینکه داور به جای شخص حقیقی، بنگاه املاک تعیین شده، شرط داوری فاقد اعتبار است. بنابراین برای طرح دعوای بطلان قرارداد به دلیل مستحق‌لغیر بودن زمین، نیازی به مراجعه به داور نیست. می‌توانید مستقیما دادخواست خود را به دادگاه صالح تقدیم کنید. در این شرایط دادگاه صالح به رسیدگی بوده و می‌توانید فسخ قرارداد را مطالبه کنید.

مصطفی فودازی ۲ ماه پیش

کاراموز وکالت مرکز وکلای قوه‌قضاییه

۵٫۰ · ۱۰ مشاوره موفق

با سلام
به‌طور کلی، اگر موضوع دعوا بطلان قرارداد به علت مستحق‌للغیر بودن مورد معامله باشد، امکان طرح دعوا در دادگاه وجود دارد؛ اما اگر شرط داوری معتبر باشد، ممکن است دادگاه ابتدا موضوع صلاحیت داور را بررسی کند.
در مواردی که داور به‌صورت کلی (مثل یک بنگاه یا شخص حقوقی) تعیین شده و شخص داور مشخص نشده باشد، اعتبار و قابلیت اجرای شرط داوری می‌تواند محل بحث باشد.
برای اظهارنظر دقیق، متن شرط داوری و نوع خواسته‌ای که قصد طرح آن را دارید باید بررسی شود.

امیر فراستی ۲ ماه پیش

کاراموز وکالت مرکز وکلای قوه‌قضاییه

۵٫۰ · ۱۵ مشاوره موفق

اگر در قرارداد فقط بنگاه املاک به‌عنوان داور ذکر شده و شخص حقیقی معینی تعیین نشده باشد، شرط داوری ممکن است از نظر حقوقی قابل ایراد و غیرقابل اجرا باشد.

در نتیجه، در چنین وضعیتی معمولا می‌توانید مستقیما دادخواست بطلان قرارداد را به دادگاه تقدیم کنید و ایراد عدم امکان اجرای شرط داوری را مطرح نمایید. اینکه شرط داوری معتبر است یا خیر، در نهایت با دادگاه خواهد بود.

محمد عالم باقری ۲ ماه پیش

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۵٫۰ · ۲ مشاوره موفق

با سلام و احترام
اگر در قرار داد شرط داوری مستقل از عقد اصلی تعیین نشده باشد و تصریح به این امر که دعاوی بطلان و... در صلاحیت داوری قرار دارد نیز نشده باشد، شرط داوری به جهت اثر قهقرایی بطلان قرار داد، باطل و کان لم یکن تلقی می گردد، چرا که در این صورت شرط تابع عقد اصلی خواهد بود... گویی از ابتدا نه عقدی بوده و نه شرطی! در این صورت دادگاه عمومی حقوقی یا صلح محل وقوع ملک حسب مورد صالح به رسیدگی خواهد بود.
با آرزوی موفقیت

اکبر کولیوند ۴ هفته پیش

کاراموز وکالت مرکز وکلای قوه‌قضاییه

۵٫۰ · ۱۲ مشاوره موفق

باسلام؛ اگر شرط داوری به‌گونه‌ای تنظیم شده باشد که داور قابل تعیین نباشد یا اجرای داوری عملا ممکن نباشد، می‌توانید مستقیما به دادگاه مراجعه کنید.

اگر طرف مقابل به شرط داوری استناد کند، دادگاه ابتدا درباره اعتبار و قابلیت اجرای آن تصمیم می‌گیرد. در دادخواست تصریح کنید که داور به‌درستی تعیین نشده، شخص داور مشخص نیست و شرط داوری قابلیت اجرا ندارد.

نفیسه اصولی صفار ۲ هفته پیش

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۵٫۰ · ۵۹ مشاوره موفق

اگر در قرارداد بنگاه به عنوان داور تعیین شده ابتدا باید موضوع را به همان داور ارجاع دهید و اگر بنگاه امکان یا صلاحیت داوری نداشت یا از داوری امتناع کرد میتوانید با اظهارنامه اقدام و در صورت عدم توافق از دادگاه درخواست تعیین داور کنید

محمد رفیعی راد ۱ ماه پیش

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۵ · ۳ مشاوره موفق

درود؛ اگر داور به‌صورت مشخص تعیین نشده و صرفا نام بنگاه آمده باشد، شرط داوری ممکن است فاقد اعتبار یا قابلیت اجرا باشد. در این صورت، طرح مستقیم دعوای بطلان در دادگاه امکان‌پذیر است. البته متن دقیق شرط داوری و مفاد قرارداد باید بررسی شود. مستند به قانون آیین دادرسی مدنی.

با احترام

لیلا تاجیک ۲ ماه پیش

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۵٫۰ · ۳۹ مشاوره موفق

با توجه به مستحق للغیر بودن زمین از ابتدا معامله ایراد دارد و فاقد اجرای اوصاف در قرارداد میباشد و مستقیم از طریق دادگاه بطلان معامله و دریافت خسارات و... را اقدام نمایید.

فاطمه جعفرزاده ۲ ماه پیش

کاراموز وکالت مرکز وکلای قوه‌قضاییه

سلام
وقتی موضوع دعوا مربوط به بطلان قرارداد به دلیل مستحق‌للغیر بودن موضوع معامله باشد، صرف وجود شرط داوری همیشه به این معنا نیست که راه مراجعه به دادگاه بسته است؛ به‌خصوص وقتی درباره اصل اعتبار قرارداد و امکان اجرای آن اختلاف وجود دارد.
از طرفی، تعیین «بنگاه املاک» به‌عنوان داور بدون مشخص بودن شخص معین، می‌تواند از جهت اعتبار شرط داوری محل بحث باشد.

بنابراین نکته کلیدی، بررسی دقیق متن شرط داوری و حدود اختیار داور است؛ چون انتخاب مرجع اشتباه در ابتدای کار ممکن است باعث طولانی شدن مسیر پرونده شود.

زهرا فرج ۲ ماه پیش

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه‌قضاییه

۵٫۰ · ۹۲ مشاوره موفق

سلام و احترام
مفاد قرارداد می بایست ارزیابی گردد لذا پیشنهاد میکنم از مشاوره تخصصی بهره بگیرید.

سیدفرخ امام ۲ ماه پیش

کارشناس حقوقی

۵٫۰ · ۲۳ مشاوره موفق

باسلام
باتوجه به مواردی که ذکر کردید، مستقیم به دادگاه شکایت نماییدو وقت تلف نکنید.

کاربر بنیاد وکلا
۲ ماه پیش

سلام ابتدا اظهارنامه‌ای برای صاحب بنگاه ارسال و انجام تعهدات و ارجاع موضوع به داوری را درخواست کنید. در صورت عدم قبول یا امتناع از معرفی داور می‌توانید از طریق دادگاه درخواست تعیین داور نمایید تا موضوع طبق مقررات داوری رسیدگی شود.

مهتاب صابری نیا ۲ ماه پیش

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه‌قضاییه

۴٫۸ · ۴۶ مشاوره موفق

سلام اظهارنامه ای برای شخص مقابل فرستاده و خواهان تعیین داور شوید

کاربر بنیاد وکلا
۲ ماه پیش

باید اظهارنامه ای برایشان ارسال کرده و داور خود را معرفی کرده و از ایشان بخواهید نسبت به تعیین داور خودشان اقدام کنند اگر پاسخی ندادند باید دادخواست تعیین داور بدهید تا دادگاه نسبت به تعیین داور اقدام کند

مهرداد تقی پور ۱ ماه پیش

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه‌قضاییه

سلام/ به نظر می رسد می توان صاحب پروانه بنگاه را به عنوان داور تلقی کرد/ و اگر بنگاه فاقد پروانه فعالیت باشد باید به دادگاه رجوع شود

محسن رئیس پور ۲ ماه پیش

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

می بایست از طریق اظهارنامه یا پست رسمی درخواست داوری موضوع را بنمایید. در صورت مراجعه به دادگاه دادخواست رد می شود

امین کریمی ۱ ماه پیش

کاراموز وکالت مرکز وکلای قوه‌قضاییه

اگر شرط داوری صحیح باشد دفتر املاک مقام ناصب داور است
برای راهنمایی بهتر و دقیق باید شرایط و پرونده ملاحظه گردد.

حسین عزمی پور ۱ ماه پیش

کاراموز وکالت مرکز وکلای قوه‌قضاییه

بله باید به دادگاه مراجعه کنید چون بطلان قرارداد در صلاحیت نیست معمولا
البته قرارداد را مطالعه نمایید

میلاد مرادی ۲ ماه پیش

کاراموز وکالت مرکز وکلای قوه‌قضاییه

با سلام ... مستقیما از طریق دادگاه اقدام کنید

۱۴۹ وکیل متخصص قرارداد مشارکت در ساخت آنلاین‌اند

پرسش خود را بفرستید؛ اولین وکیل آزاد در کوتاه‌ترین زمان پاسخ می‌دهد.

پرسش حقوقی دیگری دارید؟

پرسش خود را رایگان مطرح کنید؛ وکلا و کارشناسان حقوقی بنیاد وکلا در کوتاه‌ترین زمان پاسخ می‌دهند.

پرسش جدید

کانال تلگرام بنیاد وکلا · هر روز پرسش‌های حقوقی واقعی مردم با پاسخ وکیل

عضویت در کانال