بنیاد وکلا
۴۲۸۱۸ - ۰۲۱

لطفاً اتصال اینترنت خود را بررسی کنید.

امکان مطالبه خسارت تأخیر قراردادی علاوه بر غرامت مستحق‌للغیر بودن مبیع؟

پرسیده شده
۳۲ پاسخ ۲۰۲

۷ سال پیش ۱۱ هزار متر زمین خریداری کردم. یک ماه پس از معامله متوجه شدم مبیع مستحق‌للغیر است؛ شکایت کیفری مطرح کردم و تأیید شد که فروشنده مال دیگری را فروخته است.

در دعوای حقوقی، حکم به ابطال معامله، استرداد ثمن به مبلغ ۲ میلیارد تومان و پرداخت غرامت به مبلغ ۱۸ میلیارد تومان صادر شد؛ مبنای غرامت، رأی وحدت رویه شماره ۸۱۱ بود.

در قرارداد دو شرط وجود دارد: نخست آنکه در صورت مستحق‌للغیر بودن مبیع، فروشنده علاوه بر استرداد ثمن باید ۱۰۰ میلیون تومان خسارت بپردازد. دوم آنکه در صورت عدم اجرای تعهد از سوی فروشنده، وی مکلف است روزانه ۱۰ میلیون تومان خسارت تأخیر پرداخت کند و این خسارت با تعهد اصلی قابل جمع است.

آیا می‌توانم دادخواست جداگانه‌ای تقدیم کنم و خسارت روزانه را از تاریخ عدم اجرای تعهد تا امروز مطالبه کنم؟

۳۲ + ۱ پاسخ برای این سوال ثبت شده

پاسخ بنیاد وکلا
پاسخ بنیاد وکلا

بله، مطالبه خسارت تأخیر قراردادی روزانه علاوه بر غرامت صادرشده امکان‌پذیر است، مشروط بر اینکه در دادخواست نخست این خسارت را مطالبه نکرده باشید.

طبق قانون مدنی، طرفین می‌توانند در قرارداد خسارت وجه التزام تعیین کنند و دادگاه ملزم به رعایت آن است. رأی وحدت رویه ۸۱۱ ناظر به غرامت ناشی از کشف مستحق‌للغیر بودن مبیع است و ماهیتی متفاوت از وجه التزام قراردادی دارد؛ بنابراین این دو با یکدیگر قابل جمع‌اند.

اگر در دادخواست قبلی خسارت روزانه را مطالبه نکرده‌اید، می‌توانید دادخواست مستقل مطالبه وجه التزام تأخیر در اجرای تعهد تقدیم کنید. نقطه شروع محاسبه، تاریخ نقض تعهد توسط فروشنده است که معمولاً همان زمان کشف مستحق‌للغیر بودن یا تاریخ مطالبه رسمی در نظر گرفته می‌شود. مبلغ روزانه ۱۰ میلیون تومان در طول ۷ سال رقم قابل‌توجهی است؛ مستندات قراردادی و تاریخ‌های دقیق را نگه‌دارید.

این پاسخ توسط هوش مصنوعی تولید شده است. لطفاً توجه داشته باشید که ممکن است اطلاعات ارائه‌شده به‌طور کامل دقیق یا قابل اعتماد نباشد. توصیه می‌شود برای تأیید صحت اطلاعات، به مشاوره وکلای مجرب مراجعه کنید.

سلام وجه التزام ناشی از مسئولیت قراردادی فروشنده است و خسارت ناشی از عدم تسلیم مبیع مبنای قانونی جداگانه دارد. با توجه به تفاوت منشا این دو مطالبه، امکان درخواست خسارت عدم تسلیم مبیع علاوه بر وجه التزام وجود دارد.

گفتگو با وکلای آنلاین ۹۰ وکیل آنلاین
پیشنهاد بنیاد وکلا
آنلاین
ملکی و املاک شرکت و کسب‌وکار خانواده قرارداد و تعهدات کیفری و جرایم خودرو و حمل‌ونقل
شروع قیمت از
۸۴۰,۰۰۰ تومان
۶۹۸,۰۰۰ تومان
پیشنهاد بنیاد وکلا
آنلاین
ملکی و املاک شرکت و کسب‌وکار ثبت اسناد و املاک قرارداد و تعهدات بانکی و مطالبات
شروع قیمت از
۱,۰۶۰,۰۰۰ تومان
۸۷۹,۰۰۰ تومان
پیشنهاد بنیاد وکلا
ملکی و املاک خانواده کیفری و جرایم دیوان عدالت اداری کار و تأمین اجتماعی خودرو و حمل‌ونقل
شروع قیمت از
۷۱۰,۰۰۰ تومان
۵۸۹,۰۰۰ تومان
پیشنهاد بنیاد وکلا
آنلاین
ملکی و املاک بانکی و مطالبات خانواده کیفری و جرایم قرارداد و تعهدات خودرو و حمل‌ونقل
شروع قیمت از
۷۲۰,۰۰۰ تومان
۵۹۸,۰۰۰ تومان
پیشنهاد بنیاد وکلا
خانواده قرارداد و تعهدات کیفری و جرایم ملکی و املاک بانکی و مطالبات خودرو و حمل‌ونقل
شروع قیمت از
۷۲۰,۰۰۰ تومان
۵۹۸,۰۰۰ تومان
پیشنهاد بنیاد وکلا
ملکی و املاک بانکی و مطالبات خانواده کیفری و جرایم قرارداد و تعهدات
شروع قیمت از
۶۶۰,۰۰۰ تومان
۵۴۹,۰۰۰ تومان
پیشنهاد بنیاد وکلا
ارث و وصیت ملکی و املاک بانکی و مطالبات خانواده داوری و حل اختلاف
شروع قیمت از
۶۰۰,۰۰۰ تومان
۴۹۹,۰۰۰ تومان
پیشنهاد بنیاد وکلا
شرکت و کسب‌وکار ملکی و املاک خانواده داوری و حل اختلاف قرارداد و تعهدات
شروع قیمت از
۶۰۰,۰۰۰ تومان
۴۹۹,۰۰۰ تومان
پیشنهاد بنیاد وکلا
بانکی و مطالبات خانواده ملکی و املاک قرارداد و تعهدات کیفری و جرایم خودرو و حمل‌ونقل
شروع قیمت از
۷۲۰,۰۰۰ تومان
۵۹۹,۰۰۰ تومان
پیشنهاد بنیاد وکلا
ملکی و املاک بانکی و مطالبات خانواده کیفری و جرایم خودرو و حمل‌ونقل
شروع قیمت از
۶۰۰,۰۰۰ تومان
۴۹۸,۰۰۰ تومان
پیشنهاد بنیاد وکلا
ملکی و املاک بانکی و مطالبات خانواده کیفری و جرایم خودرو و حمل‌ونقل
شروع قیمت از
۶۰۰,۰۰۰ تومان
۴۹۸,۰۰۰ تومان
پیشنهاد بنیاد وکلا
ملکی و املاک ارث و وصیت بانکی و مطالبات خانواده کیفری و جرایم
شروع قیمت از
۷۲۰,۰۰۰ تومان
۵۹۸,۰۰۰ تومان
آنلاین
ملکی و املاک فضای مجازی و فناوری خانواده کیفری و جرایم جرایم علیه اموال
شروع قیمت از
۴۲۰,۰۰۰ تومان
۳۵۰,۰۰۰ تومان
آنلاین
ملکی و املاک شرکت و کسب‌وکار بانکی و مطالبات فضای مجازی و فناوری قرارداد و تعهدات
شروع قیمت از
۴۲۰,۰۰۰ تومان
۳۴۹,۰۰۰ تومان
آنلاین
ملکی و املاک بانکی و مطالبات کیفری و جرایم قرارداد و تعهدات خانواده
شروع قیمت از
۴۲۰,۰۰۰ تومان
۳۵۰,۰۰۰ تومان
آنلاین
ملکی و املاک خانواده کیفری و جرایم قرارداد و تعهدات خودرو و حمل‌ونقل
شروع قیمت از
۴۸۰,۰۰۰ تومان
۴۰۰,۰۰۰ تومان
آنلاین
ثبت احوال و هویت فضای مجازی و فناوری خانواده کیفری و جرایم ملکی و املاک خودرو و حمل‌ونقل
شروع قیمت از
۵۴۰,۰۰۰ تومان
۴۴۹,۰۰۰ تومان
آنلاین
ملکی و املاک بانکی و مطالبات خانواده کیفری و جرایم قرارداد و تعهدات خودرو و حمل‌ونقل
شروع قیمت از
۴۲۰,۰۰۰ تومان
۳۵۰,۰۰۰ تومان
ملکی و املاک ارث و وصیت بانکی و مطالبات خانواده کیفری و جرایم
شروع قیمت از
۴۲۰,۰۰۰ تومان
۳۴۹,۰۰۰ تومان
ملکی و املاک بانکی و مطالبات کیفری و جرایم خانواده ثبت احوال و هویت
شروع قیمت از
۴۸۰,۰۰۰ تومان
۳۹۸,۰۰۰ تومان
آنلاین
خانواده بانکی و مطالبات قرارداد و تعهدات ملکی و املاک کیفری و جرایم خودرو و حمل‌ونقل
شروع قیمت از
۴۲۰,۰۰۰ تومان
۳۴۹,۰۰۰ تومان
ملکی و املاک خانواده کیفری و جرایم جرایم علیه اشخاص جرایم علیه اموال خودرو و حمل‌ونقل
شروع قیمت از
۷۲۰,۰۰۰ تومان
۶۰۰,۰۰۰ تومان

درود بله میتوانید دادخواست جداگانه طبق قرارداد دهید

بله، می‌توانید دادخواست جداگانه‌ای برای وجه التزام روزانه (۱۰ میلیون تومان در روز) از تاریخ عدم اجرای تعهد (یک ماه پس از معامله) تا امروز، بر اساس شرط دوم قرارداد، تقدیم کنید، مشروط بر اینکه:
۱. این شرط (وجه التزام روزانه) مستقل از غرامت رای وحدت رویه بوده و در رای دادگاه لحاظ نشده باشد.
۲. مدت زمان تاخیر، بر اساس تاریخ انعقاد قرارداد محاسبه شود.
۳. دادگاه تشخیص دهد که این وجه التزام با حکم قبلی (غرامت ۱۸ میلیاردی) جمع می‌شود یا خیر (معمولا جمع وجه التزام با خسارت وحدت رویه مورد تردید است، اما در صورت تصریح قرارداد، قابل مطالبه است).
برای اطمینان، بهتر است این دادخواست را با استناد به مواد ۲۳۰ و ۲۳۱ قانون مدنی و رای وحدت رویه تقدیم کنید.

پاسخ توسط یکی از وکلای بنیاد وکلا

درود بله وجه‌التزام مسئولیت قراردادی فروشنده است و خسارت به نرخ روز مربع ناشی از مسئوایت قانونی وی است. با توجه به منشای متفاوت این دو نوع مطالبه و اینکه خسارات تاخیر جدای از خسارت عدم تسلیم مبیع است، شما می توانید خسارت اخیر را نیز مطالبه کنید.

سلام و احترام؛
به دلیل بطلان قرارداد شروط آن لازم الاجرا نمی باشد.
شما می توانید ثمن و غرامت را مطالبه نمائید.

سلام
در صورت توافق طرفین بر مبلغ خاصی به عنوان خسارت قراردادی، علی الاصول همان مبلغ ملاک خواهد بود

سلام و عرض ادب

بله. از آنجا که حکم قبلی فقط شامل «ابطال معامله»، «استرداد ثمن» و «غرامت مستحق‌للغیر» بوده و به شرط خسارت تاخیر (۱۰ میلیون تومان روزانه) نپرداخته است، شما حق دارید برای این بخش باقی‌مانده، دادخواست جدیدی بدهید.

با توجه به پیچیدگی محاسبات حتما از یک وکیل متخصص در امور ملکی کمک بگیرید تا لایحه‌ را تنظیم کند.

با عرض سلام
گرفتن یک دین در ۲ مرتبه امکان ندارد .
وحدت رویه ی ۸۱۱ در صدد جبران کاهش ارزش پول می باشد اما شرط شما ناشی از ضمانت اجرای قراردادی است و به نظر به صورت جداگانه قابل مطالبه می باشد

بله، در صورت وجود شرط وجه‌التزام مستقل در قرارداد، اصولا می‌توانید دادخواست جداگانه برای مطالبه آن مطرح کنید؛ اما پذیرش آن منوط به این است که دادگاه احراز کند این خسارت قبلا در حکم قبلی مورد رسیدگی یا جبران قرار نگرفته و مطالبه آن با رای قبلی و مقررات قانونی قابل جمع است.

بنابراین امکان طرح دعوا وجود دارد، اما اینکه خسارت روزانه از تاریخ تخلف تا زمان پرداخت به‌طور کامل قابل مطالبه باشد، در نهایت به تفسیر دادگاه از مفاد قرارداد و رای سابق بستگی دارد.

سلام، اصولا جاییکه وجه التزام تعیین شود پرداخت غرامت به همان مبلغ محدود می شود. احتمالا دادگاه متوجه شرط غرامت نشده است تا در رای لحاظ کند. در حالت کلی دریافت دو بار غرامت یا کاهش ارزش ثمن ممکن نیست.

بله، مطالبه خسارت تاخیر قراردادی روزانه علاوه بر غرامت صادرشده امکان‌پذیر است، مشروط بر اینکه در دادخواست نخست این خسارت را مطالبه نکرده باشید.

سلام عرض ادب خیر، وجه التزام قراردادی، به علت بطلان اصل معامله قابل مطالبه نمی باشد. موفق باشید

با سلام.
خیر، وجه التزام قراردادی، به علت بطلان اصل معامله قابل مطالبه نمی باشد.

سلام دوست خوب پرسشگرم
موارد خواسته شده شما در دادخواست اولیه چه بوده اگر این مورد در دادخواست شما نیست و این مبلغ مندرج در حکم شامل آن نیست میتوانید دادخواستی جدا گانه ارایه دهید و قابل دریافت است

با سلام
بله، مطالبه خسارت تاخیر قراردادی روزانه علاوه بر غرامت صادرشده امکان‌پذیر است، مشروط بر اینکه در دادخواست نخست این خسارت را مطالبه نکرده باشید.

طبق قانون مدنی، طرفین می‌توانند در قرارداد خسارت وجه التزام تعیین کنند و دادگاه ملزم به رعایت آن است. رای وحدت رویه ۸۱۱ ناظر به غرامت ناشی از کشف مستحق‌للغیر بودن مبیع است و ماهیتی متفاوت از وجه التزام قراردادی دارد؛ بنابراین این دو با یکدیگر قابل جمع‌اند.

باسلام
غرامت ناشی از مستحق‌للغیر بودن مبیع با وجه التزام قراردادی یکسان نیست
غرامتی که بر اساس رای وحدت رویه ۸۱۱ دریافت کرده‌اید، ماهیت جبرانی دارد و برای جبران کاهش ارزش ثمن و خسارت ناشی از بطلان معامله تعیین می‌شود. این غرامت لزوما جایگزین تمام تعهدات و شروط قراردادی نیست.
بنابراین در اصل، اگر قرارداد دارای وجه التزام مستقل باشد، امکان جمع آن با غرامت مستحق‌للغیر بودن مبیع منتفی نیست.

عرض سلام
باتوجه به بطلان قرارداد دیگر شروط آن لازم الاجرا نیست. شما صرفا مستحق ثمن و غرامت هستید.

سلام و احترام
خیر این امکان وجود ندارد و بسیار خوش شانس بودید که فقط دو میلیارد به علاوه ۱۰۰ میلیون خسارت قرار دادی (وجه التزام) به استناد شرط تحدید مسئولیت و تعیین وجه التزام مقطوع رای ندادن!!!
ضمنا بابت یک ضرر یک خسارت باید پرداخت شود!
از طرفی قرار داد شما باطل بوده و شروط هم به تبع قرار داد باطل هستن و احتمالا برای این که قاضی محترم عدالت را رعایت کند با همین نظر به نرخ روز به استناد رای وحدت رویه ۸۱۱ رای صادر کردن!

با سلام
زمانی که حکم به ابطال معامله صادر می‌شود، در واقع دادگاه اعلام می‌کند که این عقد از ابتدا باطل بوده و اثری در تملک نداشته است. مطابق با قواعد عمومی قراردادها، با بطلان عقد، شروط ضمن آن نیز اصولا از بین می‌روند. خسارت تاخیر در انجام تعهد (روزانه ۱۰ میلیون تومان) فرع بر وجود یک تعهد صحیح و قانونی است.لذا وقتی اصل معامله به دلیل مستحق‌للغیر بودن باطل شده، تعهد به تسلیم نیز باطل بوده و مطالبه خسارت تاخیر در انجام تعهدی که باطل است، فاقد وجاهت قانونی است.

قاعده تبعیت شرط از عقد (ماده ۲۴۶ قانون مدنی) اختصاص به شروط وابسته دارد و شروط مستقل را شامل نمی‌شود؛ شرط وجه التزام روزانه در قرارداد شما با قید صریح «قابل جمع بودن با تعهد اصلی» نشان از استقلال آن از عقد دارد و رویه قضایی نیز چنین شروطی را حتی پس از بطلان عقد معتبر می‌داند. بنابراین می‌توانید دادخواست جداگانه‌ای برای مطالبه وجه التزام روزانه از تاریخ عدم اجرای تعهد تا امروز تقدیم کنید و غرامت ۱۸ میلیاردی که بر اساس رای وحدت رویه شماره ۸۱۱ محاسبه شده، جبران کاهش ارزش ثمن است و با وجه التزام قراردادی که مبنای آن توافق مستقیم طرفین است، قابل جمع می‌باشد. در پاسخ به این استدلال که با بطلان معامله، شرط نیز باطل می‌شود، باید گفت که این قاعده در مورد شروط مستقل که طرفین برای آن استقلال قائل شده‌اند، جاری نیست و بطلان عقد اصلی، شرط مستقل را باطل نمی‌کند. با این حال، دادگاه ممکن است در صورت طرح دعوای جداگانه، با استناد به قاعده ممنوعیت جبران خسارت مضاعف یا تعدیل وجه‌التزام‌های نامتناسب، مبلغ روزانه را کاهش دهد.

با سلام ،خیر ممکن نیست. در شرایطی که اصل معامله باطل اعلام گردیده، شرط وجه التزام تاخیر در ایفای تعهد از جانب فروشنده نیز باطل و بلااثر می باشد.موفق باشید 🌹

سلام
برای یک موضوع نمی‌توان ۲ غرامت دریافت نمود با توجه به تعین و حکم به پرداخت در رای صادره آمده است دیگر امکان درخواست خسارت بر اساس قرارداد منتفی است

با سلام
خیر ممکن نیست. در شرایطی که اصل معامله باطل اعلام گردیده، شرط وجه التزام تاخیر در ایفای تعهد از جانب فروشنده نیز باطل و بلااثر می باشد.

سلام
شما نمی‌توانید دادخواست جداگانه‌ای برای مطالبه خسارت روزانه ۱۰ میلیون تومانی (بابت تاخیر در اجرای تعهد) از تاریخ معامله یا عدم اجرای تعهد تا به امروز تقدیم کنید.
طبق ماده ۳۶۵ قانون مدنی، «بیع فاسد اثری در تملک ندارد» معامله‌ای که مبیع آن مستحق‌للغیر درآمده، از ابتدا باطل بوده است . در حقوق ایران، شروط ضمن عقد از حیث بقا و اعتبار، تابع عقد اصلی هستند (شرط تبعی) وقتی دادگاه حکم به ابطال معامله صادر می‌کند، کلیه شروط مندرج در آن قرارداد نیز (به جز شروطی که مستقلا برای فرض بطلان طراحی شده‌اند) از ابتدا باطل و بی‌اثر می‌شوند . بنابراین، شرط خسارت تاخیر روزانه ۱۰ میلیون تومانی دیگر مبنای قانونی برای اجرا ندارد

سلام.خیر خسارت روزانه به علت بطلان معامله قابل مطالبه نیست

سلام کاربر گرامی
بله، در اصل امکان طرح دعوای مستقل برای مطالبه خسارت روزانه وجود دارد؛ اما نتیجه کاملا به متن دقیق قرارداد، مفاد حکم قبلی و اینکه این خسارت قبلا مورد مطالبه یا رسیدگی قرار گرفته یا نه، بستگی دارد.
در پرونده شما با توجه به ابطال معامله، محکومیت کیفری فروشنده و وجود دو شرط خسارتی، ظرفیت مطالبه مبالغ قابل‌توجهی وجود دارد. بهتر است بدوا متن قرارداد و دادنامه‌ها بررسی شود

با سلام


بله میتوانید دادخواست بدید. پرداخت غرامت بر مبنای رای وحدت رویه که در حکم قانون می‌باشد، امکان مطالبه خسارات پیشبینی شده در قرارداد را از خریدار سلب نمیکند.

پاسخ توسط یکی از وکلای بنیاد وکلا

سلام،کاربرگرامی دادنامه اصداری باید بررسی شود.
ضرر وزیان نمی توانید از دو مرتبه مطالبه نماید.
بنظر می آید وجه روزانه قابل جمع نباشد.

با سلام
بله قابل طرح است اما پذیرش کامل آن قطعی نیست و باید مراقب ایراد اعتبار امر مختومه و منع جمع خسارت تکراری باشید

سلام اول اینکه در دادخواست قبلی این موضوع خسارت را مطرح نکرده باشید اما حتی اگر هم مطرح نکرده باشید یک مشکلی هست از آنجا که رای ۸۱۱ غرامت را به عنوان جبران کامل خسارت ناشی از بطلان معامله تعریف می‌کند، دادگاه جدید ممکن است وجه التزام روزانه را با این غرامت در تعارض ببیند. به همین دلیل تفکیک دقیق خسارت ناشی از بطلان از خسارت ناشی از عدم اجرای تعهد قراردادی در دادخواست جدید بسیار مهم است.

با سلام
خسارت تاخیر روزانه با توجه به غیر متعارف بودن توسط دادگاه پذیرفته نخواهد شد.

سلام
این موضوع اختلافی است
امکان طرح دعوی میسر است و بستگی به قرارداد و مفاد آن دارد ولی بصورت کلی باتوجه به رویه موجود اکثر شعبات در صورت مستحق الغیر درآمدن مبیع صرفا رای به استرداد ثمن به نرخ روز می دهند و جمع خسارات را قبول نمی کنند وبرخی دیگر مطالبه سایر خسارت را مورد قبول قرار می دهند.

مشاوره‌های حقوقی مرتبط

۱۴,۱۶۴ مشاوره حقوقی قرارداد تا کنون در بنیاد وکلا پاسخ داده شده
۲,۰۵۸ وکیل قرارداد آماده ارائه خدمت در بنیاد وکلا