بنیاد وکلا
پشتیبانی و رزرو مشاوره ۴۲۸۱۸ - ۰۲۱
۴۲۸۱۸ - ۰۲۱
وکیل آماده مشاوره
همین الان

لطفاً اتصال اینترنت خود را بررسی کنید.

اعتراض به دادخواست مطالبه وجه سفته با شرط وجه التزام؛ چه باید کرد؟

پرسیده شده
۲۷ پاسخ ۱۲۵

یخچال‌فریزری خریداری کردم و در ازای آن، سفته‌ای به مبلغ دویست میلیون تومان با سررسید سه ماه آینده صادر کردم. به‌دلیل عجله، فاکتور فروش را دو بار امضا زدم و نام، نام‌خانوادگی و کد ملی خود را در آن نوشتم. هنوز یک ماه نگذشته که دادخواست مطالبه وجه سفته به همراه شرط وجه التزام روزانه معادل یک گرم طلای ۱۸ عیار به دستم رسیده است. اکنون چه اقدامی باید انجام دهم؟

مشاهدهٔ ۲۷ پاسخ وکلا

پاسخ خودکار هوش مصنوعی

تولیدشده با هوش مصنوعی بنیاد وکلا — پاسخ وکیل نیست

این متن را هوش مصنوعی نوشته است و ممکن است دقیق یا کامل نباشد؛ پاسخ‌های وکلا در ادامهٔ همین صفحه آمده است.

دادخواست در مهلت قانونی باید پاسخ داده شود؛ از تاریخ ابلاغ دادخواست معمولاً ده روز فرصت پاسخ دارید.

دو نکته اساسی برای دفاع وجود دارد: اول اینکه سفته هنوز به سررسید نرسیده، بنابراین مطالبه زودهنگام آن قانوناً قابل اعتراض است. دوم اینکه شرط وجه التزام روزانه معادل یک گرم طلا ممکن است مصداق شرط نامتعارف یا مخالف نظم عمومی باشد و دادگاه می‌تواند آن را تعدیل یا رد کند؛ این ادعا باید صریحاً در لایحه دفاعیه مطرح شود.

لایحه دفاعیه‌ای مکتوب تهیه کنید و در آن هم به عدم سررسید سفته اشاره کنید و هم به غیرمتعارف‌بودن وجه التزام اعتراض کنید؛ این لایحه را در مهلت مقرر به دادگاه تحویل دهید.

۲۷ پاسخ از وکلا و کارشناسان حقوقی

کامل‌ترین پاسخ

این پاسخ به‌صورت خودکار و بر اساس میزان جزئیات در ابتدا آمده است، نه به‌عنوان تأیید محتوای آن.

اعتراض باید ناظر به اصل استحقاق وجه سفته و نیز مبنای قراردادی وجه‌التزام باشد. صرف امضای فاکتور، لزوما اثبات‌کننده پذیرش وجه‌التزامی که جداگانه و به‌طور روشن مورد توافق قرار نگرفته نیست. از سوی دیگر، سفته تابع مواد ۳۰۷، ۳۰۸ و ۳۰۹ قانون تجارت است و سررسید آن باید احراز شود.

در خصوص وجه‌التزام، ماده ۲۳۰ قانون مدنی و رای وحدت‌رویه شماره ۸۰۵ مورخ ۱۳۹۹/۱۰/۱۶ اعتبار وجه‌التزام قراردادی را پذیرفته‌اند؛ اما این امر منوط به احراز منشا، مفاد و شرایط دقیق توافق است. همچنین نظریه مشورتی شماره ۷/۱۴۰۲/۵۲۶ مورخ ۱۴۰۲/۱۰/۰۲، تفکیک وجه‌التزام عدم انجام تعهد از خسارت تاخیر تادیه و شرایط مطالبه آنها را تصریح کرده است.

بنابراین فورا دادخواست/لایحه دفاعیه تنظیم و نسبت به اصل دین، تاریخ سررسید، منشا تعهد، نحوه درج و قبول شرط وجه‌التزام، میزان روزانه آن و احتمال مغایرت شرط با قصد مشترک و مقررات آمره دفاع شود؛ خصوصا اگر شرط «یک گرم طلای ۱۸ عیار روزانه» در فاکتور یا قرارداد به‌صورت صریح و مورد قبول شما درج نشده باشد.

سؤال تعیین‌کننده این است: شرط یک گرم طلا دقیقا در کدام سند، با چه عبارتی، در چه تاریخی و با چه دلیلی به شما منتسب شده و آیا امضای شما صرفا ناظر به خرید کالا بوده یا متضمن قبول مستقل وجه‌التزام نیز هست؟ بررسی اصل سفته، فاکتور و دادخواست برای تعیین دقیق دفاع و تنظیم لایحه تخصصی ضروری است.

گفتگو با وکلای آنلاین ۲۳۴ وکیل آنلاین
پیشنهاد بنیاد وکلا
آنلاین
ملکی و املاک شرکت و کسب‌وکار خانواده قرارداد و تعهدات کیفری و جرایم
شروع قیمت از
۹۵۰,۰۰۰ تومان
۷۹۰,۰۰۰ تومان
پیشنهاد بنیاد وکلا
خانواده قرارداد و تعهدات کیفری و جرایم ملکی و املاک بانکی و مطالبات خودرو و حمل‌ونقل
شروع قیمت از
۷۸۰,۰۰۰ تومان
۶۴۹,۰۰۰ تومان
پیشنهاد بنیاد وکلا
ملکی و املاک شرکت و کسب‌وکار ثبت اسناد و املاک قرارداد و تعهدات بانکی و مطالبات
شروع قیمت از
۹۵۰,۰۰۰ تومان
۷۹۰,۰۰۰ تومان
پیشنهاد بنیاد وکلا
ثبت احوال و هویت ملکی و املاک بانکی و مطالبات خانواده کیفری و جرایم خودرو و حمل‌ونقل
شروع قیمت از
۸۴۰,۰۰۰ تومان
۶۹۷,۰۰۰ تومان
پیشنهاد بنیاد وکلا
ملکی و املاک خانواده کیفری و جرایم دیوان عدالت اداری کار و تأمین اجتماعی خودرو و حمل‌ونقل
شروع قیمت از
۸۴۰,۰۰۰ تومان
۶۹۸,۰۰۰ تومان
پیشنهاد بنیاد وکلا
ملکی و املاک بانکی و مطالبات خانواده کیفری و جرایم قرارداد و تعهدات
شروع قیمت از
۷۸۰,۰۰۰ تومان
۶۴۹,۰۰۰ تومان
پیشنهاد بنیاد وکلا
ارث و وصیت ملکی و املاک بانکی و مطالبات خانواده داوری و حل اختلاف
شروع قیمت از
۶۰۰,۰۰۰ تومان
۴۹۹,۰۰۰ تومان
پیشنهاد بنیاد وکلا
شرکت و کسب‌وکار ملکی و املاک خانواده داوری و حل اختلاف قرارداد و تعهدات
شروع قیمت از
۶۰۰,۰۰۰ تومان
۴۹۹,۰۰۰ تومان
پیشنهاد بنیاد وکلا
بانکی و مطالبات خانواده ملکی و املاک قرارداد و تعهدات کیفری و جرایم خودرو و حمل‌ونقل
شروع قیمت از
۷۸۰,۰۰۰ تومان
۶۴۹,۰۰۰ تومان
پیشنهاد بنیاد وکلا
ملکی و املاک بانکی و مطالبات خانواده کیفری و جرایم قرارداد و تعهدات خودرو و حمل‌ونقل
شروع قیمت از
۸۳۰,۰۰۰ تومان
۶۸۹,۰۰۰ تومان
پیشنهاد بنیاد وکلا
ملکی و املاک بانکی و مطالبات خانواده کیفری و جرایم خودرو و حمل‌ونقل
شروع قیمت از
۶۰۰,۰۰۰ تومان
۴۹۸,۰۰۰ تومان
پیشنهاد بنیاد وکلا
ملکی و املاک بانکی و مطالبات خانواده کیفری و جرایم خودرو و حمل‌ونقل
شروع قیمت از
۶۰۰,۰۰۰ تومان
۴۹۸,۰۰۰ تومان
آنلاین
خانواده بانکی و مطالبات قرارداد و تعهدات ملکی و املاک کیفری و جرایم خودرو و حمل‌ونقل
شروع قیمت از
۶۶۰,۰۰۰ تومان
۵۴۹,۰۰۰ تومان
ملکی و املاک فضای مجازی و فناوری خانواده قرارداد و تعهدات کیفری و جرایم
شروع قیمت از
۴۸۰,۰۰۰ تومان
۴۰۰,۰۰۰ تومان
آنلاین
بانکی و مطالبات خانواده کیفری و جرایم قرارداد و تعهدات ملکی و املاک خودرو و حمل‌ونقل
شروع قیمت از
۷۱۰,۰۰۰ تومان
۵۸۹,۰۰۰ تومان
بانکی و مطالبات خانواده کیفری و جرایم اجرای احکام جرایم علیه اشخاص
شروع قیمت از
۴۸۰,۰۰۰ تومان
۴۰۰,۰۰۰ تومان
دیوان عدالت اداری فضای مجازی و فناوری مالکیت فکری داوری و حل اختلاف قرارداد و تعهدات
شروع قیمت از
۶۰۰,۰۰۰ تومان
۵۰۰,۰۰۰ تومان
ملکی و املاک بانکی و مطالبات خانواده کیفری و جرایم قرارداد و تعهدات
شروع قیمت از
۴۲۰,۰۰۰ تومان
۳۵۰,۰۰۰ تومان
ملکی و املاک بانکی و مطالبات کیفری و جرایم خانواده خودرو و حمل‌ونقل
شروع قیمت از
۴۸۰,۰۰۰ تومان
۴۰۰,۰۰۰ تومان
ارث و وصیت بانکی و مطالبات خانواده کیفری و جرایم قرارداد و تعهدات خودرو و حمل‌ونقل
شروع قیمت از
۶۶۰,۰۰۰ تومان
۵۴۹,۰۰۰ تومان
ملکی و املاک بانکی و مطالبات خانواده کیفری و جرایم جرایم علیه اشخاص خودرو و حمل‌ونقل
شروع قیمت از
۶۴۰,۰۰۰ تومان
۵۲۹,۰۰۰ تومان
آنلاین
ملکی و املاک خانواده ثبت اسناد و املاک قرارداد و تعهدات ارث و وصیت
شروع قیمت از
۶۰۰,۰۰۰ تومان
۴۹۸,۰۰۰ تومان

پرونده‌ی شما جزئیات خودش را دارد؛ با یک وکیل سفته صحبت کنید

پاسخ‌های این صفحه کلی هستند و برای آشنایی نوشته شده‌اند. ۲٬۳۶۸ وکیل با تخصص در این حوزه در بنیاد وکلا عضو هستند.

  • نوع و مدت مشاوره را خودتان انتخاب می‌کنید
  • هزینه را پیش از پرداخت می‌بینید
  • هزینهٔ تماس روی شما نیست

ثبت‌نام لازم نیست؛ فقط شمارهٔ موبایل، آن هم فقط برای همین مشاوره.

بااحترام در اولین فرصت و در مهلتی که در ابلاغیه دادگاه نوشته شده دفاعیه خود را ثبت کنید و توضیح دهید که سفته طبق ماده ۳۰۷ قانون تجارت تعهد پرداخت مبلغی در موعد معین است و چون سررسید آن سه ماه بعد بوده و هنوز موعد پرداخت نرسیده مطالبه وجه آن زودهنگام است و تقاضای رد دعوا یا دست کم رد مطالبه تا زمان سررسید را دارید و همچنین اگر سفته بابت ضمانت پرداخت شده و میتوانید این بایت ضمانت را اثبات کنید این موضوعرا نیز در لایحه دفاعیه بنویسید . امضای دوباره فاکتور نیز به خودی خود به معنی ایجاد دو بدهی نیست و باید روشن شود که فاکتور فقط یک معامله و سفته فقط یک تعهد بابت همان یخچال فریزر بوده است. درباره وجه التزام روزانه معادل یک گرم طلای ۱۸ عیار با آنکه وجه التزام تعهد پرداخت خسارت قراردادی است و احتمالا قراردادی دارید و به آن اشاره نکردید ! اما بنویسید که چنین خسارتی فقط در صورت وجود شرط روشن و معتبر و تحقق تخلف قابل بررسی است و مطابق ماده ۲۳۰ قانون مدنی دادگاه نمی‌تواند مبلغی بیشتر یا کمتر از وجه التزام مورد توافق تعیین کند اما قبل از سررسید و پیش از تحقق تخلف مطالبه آن قابل دفاع نیست. اصل ادعا و شرایط استحقاق وجه التزام بر عهده فروشنده است و شما نیز باید با استناد به ماده ۱۲۵۷ قانون مدنی اسناد خود مانند فاکتور فروش سفته رسید پرداخت مدارک تحویل کالا و پیام‌های مربوط به معامله را پیوست کنید و صریحا اعلام کنید که فاکتور دوبار امضا شده اما معامله و بدهی یکی بوده است. لطفا همیشه موضوع را کامل توضیح بدید بزرگوار تا پاسخ صحیح دریافت کنید نه پاسخی که به آن نیاز دارید ، موفق باشید 💐

چنانچه سفته دارای سررسید معین بوده و موعد پرداخت آن هنوز فرا نرسیده، دعوای مطالبه وجه سفته متصور نیست. مگر آنکه خواهان بتواند به موجب مفاد قرارداد یا اسناد مرتبط، وجود شرطی دال بر حال شدن دین در شرایط خاص را اثبات نماید.

صرف امضای فاکتور فروش، ولو به‌صورت مکرر و همراه با درج مشخصات هویتی، فی‌نفسه دلالت بر اسقاط اجل یا پذیرش تعهد به پرداخت قبل از سررسید سفته نداشته و نمی‌تواند به‌عنوان دلیل بر تعجیل در ایفای تعهد تلقی گردد؛ مگر آنکه در متن فاکتور یا قرارداد، تصریحی بر حال بودن دین یا اسقاط مدت وجود داشته باشد.

در خصوص وجه التزام روزانه معادل یک گرم طلای ۱۸ عیار نیز، چنانچه وجه التزام ناظر بر تاخیر در ایفای تعهد باشد، تحقق آن منوط به انقضای موعد مقرر و احراز تخلف از انجام تعهد در سررسید است و قبل از تحقق تاخیر، قابلیت مطالبه نخواهد داشت.

توصیه می‌کنم در مهلت قانونی مقرر نسبت به ثبت لایحه دفاعیه اقدام نموده و از هرگونه سکوت یا عدم پاسخ به دادخواست اجتناب شود.

پیشنهاد میکنم از مشاوره تخصصی بهره بگیرید.

حتما در مهلت مقرر در ابلاغیه، لایحه دفاعیه بدهید و در جلسه رسیدگی حاضر شوید؛ صرف اینکه هنوز موعد سه‌ماهه سفته نرسیده، دفاع مهمی است.

طبق مواد ۳۰۷ و ۳۰۸ قانون تجارت، سفته تعهد پرداخت در موعد معین است. بنابراین اگر سررسید سه ماه آینده است، اصل وجه سفته فعلا قابل مطالبه نیست و می‌توانید به عدم حلول موعد ایراد کنید.

درباره وجه التزام روزانه معادل یک گرم طلای ۱۸ عیار، متن قرارداد فاکتور و اینکه این شرط دقیقا بابت چه تخلفی بوده بسیار مهم است. طبق ماده ۲۳۰ قانون مدنی، وجه التزام قراردادی اصولا قابل مطالبه است، اما باید تخلفی که شرط برای آن تعیین شده محقق شده باشد.

دو بار امضا کردن فاکتور به‌تنهایی موجب ایجاد دو دین نمی‌شود؛ اگر یک معامله و یک سفته بابت همان معامله بوده، فروشنده باید استحقاق مطالبه را اثبات کند. با توجه به اینکه خودتان می‌گویید سررسید سفته هنوز نرسیده، مهم‌ترین دفاع فعلی شما عدم حلول موعد سفته و بررسی دقیق مبنای وجه التزام است.
در نهایت پیشنهاد میکنم حتی در اولین جلسه رسیدگی شما از قاضی بخواهید خواهان تامین دعوای واهی بدهد چرا که اگر سررسید سفته نرسیده این دعوا می‌تواند یک دعوای واهی باشد .

با توجه به توضیحات شما ، شما فرمودید که سررسید سفته برای سه ماه اینده است بر اساس قانون امکان مطالبه وجه سفته قبل از سررسید سفته وجود نخواهد داشت

بر اساس قانون تجارت ، سفته سند تجاری است و برای اینکه سفته مزایای اسناد تجاری را داشته باشد الزاما دارنده سفته می‌بایست در مهلت ۱۰ روز از سررسید سفته ابتدا درخواست واخواست سفته را نماید و هزینه واخواست سفته را پرداخت نماید و سپس دادخواست مطالبه وجه سفته را ثبت و مطرح نماید
پس اگر هنوز سررسید سفته نرسیده باشد امکان اقامه دادخواست مطالبه وجه سفته وجود نخواهد داشت

در مورد شرط مطالبه خسارت وجه التزام روزانه یک گرم طلا باید مفاد قرارداد ( فاکتور خرید ) بررسی گردد تا مشخص گردد که ایا خسارت وجه التزام روزانه قابل مطالبه است و یا خیر و

نمایش ۲۲ پاسخ دیگر وکلا بستن پاسخ‌های کوتاه

حسب توضیحات،با توجه به اینکه نه مهلت سررسید به اتمام رسیده و نه تاخیر در ایفای تعهد لذا نه وجه قابل مطالبه است و نه وجه التزام.در هر دو مورد طی لایحه ای تخصصی با کمک‌وکیل و رویت مستندات و مدارک، دفاعیه ثبت شود و در جلسه رسیدگی هم حاضر شوید و اساس موارد مذکور دفاع کنید.طببعی است برای اظهارنظر دقیقتر،مدارک و مستندات طرفین باید رویت شود.

طبق مواد۳۰۷و ۳۰۸قانون تجارت ، سند تجاری باید در موعد سررسید کارسازی گردد.شما باید در جلسه رسیدگی حاضر شده یا لایحه دفاعیه دهید و به این امر مهم اشاره کنید.
دوبار امضا کردن فاکتور دلیل بر محکومیت شما نمی باشد.
این وجه التزام که فرمودید در قالب قرارداد مکتوب است یا در فاکتور یا بصورت شفاهی?!
که اشاره ایی نکرده اید اما اگر بصورت قرارداد مکتوب باشد اصولا اگر ثمن در موعد مشخصی پرداخت نگردد ، وجه التزام از آن روز تاخیر قابل محاسبه و دریافت است.

آیا شرط یک گرم طلا در فاکتور و قرارداد شما درج شده بود ؟؟
فروشنده نمیتونه زودتر از،تاریخ سررسید سفته مطالبه ی وجه رو درخواست کنه .این سفته هنوز به سررسید خود نرسیده است.
شما باید مطمئن شوید که ایا شرط التزام رو امضا زدید ؟ ولی حتی اگر شرط التزام رو هم امضا زده باشید در صورت تخلف از اصل قرارداد شرط التزام اجرا میشه . و شما هنوز تخلف نکردید.
میتوانید با لایحه ی دفاعی و با استناد به اینکه هنوز موعد انجام تعهد نرسیده از خود دفاع کنید
پیروز باشید

حتما در مهلت مقرر لایحه دفاعیه بدهید و در جلسه حاضر شوید زیرا مهم‌ترین دفاع فعلی شما عدم حلول موعد سفته است و طبق مواد ۳۰۷ و ۳۰۸ قانون تجارت اصل وجه فعلا قابل مطالبه نیست همچنین درباره وجه التزام معادل یک گرم طلای ۱۸ عیار باید بررسی شود که آیا تخلف مورد نظر محقق شده است یا خیر و توجه داشته باشید که دو بار امضا کردن فاکتور به تنهایی موجب ایجاد دو دین نمی‌شود بنابراین در اولین جلسه از قاضی بخواهید خواهان تامین دعوای واهی بدهد چون اگر سررسید سفته نرسیده باشد این دعوا واهی محسوب می‌شود

اگر سررسید سفته هنوز نرسیده، اصل مطالبه وجه سفته قبل از سررسید محل ایراد جدی است؛ مگر سفته بابت دین حال یا شرط خاصی صادر شده باشد.
در مورد وجه‌التزام روزانه نیز باید متن فاکتور و شرایط توافق بررسی شود؛ صرف درج آن لزوما به معنای استحقاق فروشنده برای مطالبه از تاریخ قبل از سررسید نیست.
اقدام فوری: در مهلت قانونی، دفاعیه ثبت کنید و به سررسید سفته، نحوه محاسبه وجه‌التزام و مفاد فاکتور صراحتا ایراد بگیرید.

اگر سررسید سفته هنوز نرسیده، اصل وجه سفته فعلا قابل مطالبه نیست و این مهم‌ترین دفاع شماست.
به دادخواست در مهلت مقرر ⁠پاسخ دهید و به عدم حلول سررسید استناد کنید.
وجه التزام روزانه یک گرم طلا فقط در صورت ⁠وجود و اثبات شرط معتبر قابل مطالبه است.
اگر وجه التزام برای تاخیر در پرداخت بوده، قبل از سررسید اصولا تاخیری رخ نداده است.
متن فاکتور و سفته را دقیق بررسی کنید؛ امضای فاکتور به‌تنهایی لزوما به معنی پذیرش هر مبلغ ادعایی نیست.

با استناد به نرسیدن موعد سررسید سفته در اولین جلسه دادرسی دفاع شکلی مبنی بر عدم حلول اجل و عدم استحقاق خواهان مطرح نمایید و در ماهیت نیز اجرای تعهد خریدار را مشروط به انجام تعهدات فروشنده طبق فاکتور قرار دهید.

برای مطالبه وجه سفته سررسید آن باید رسیده باشد ضمن اینکه مطالبه وجه التزام تابع اصل مطالبه وجه است و زمانی که وجه سفته به دلیل نرسیدن سررسید قابل مطالبه نباشد وجه التزام نیز قابل مطالبه نیست باید این موارد را در قالب دفاع بیان کنید

چنانچه بر روی سفته سررسید یعنی سه ماه را تعیین نموده آید دارنده سفته نمی‌تواند قبل از سر رسید وجه آن را مطالبه نمایید چرا که سفته موکل می باشد اما اگر درسفته سررسید را قید ننموده اید سفته حال و هند المطالبه تلقی میگردد و دارنده می‌تواند دادخواست مطالبه تقدیم نمایید
در حال حاضر باید دفاع نمایید که سفته سر رسید داشته و هنوز موعد پرداخت نرسیده است

اگر منظور دفاع خوانده در برابر دادخواست مطالبه وجه سفته همراه با وجه‌التزام است، طبق ماده ۲۳۰ قانون مدنی، اگر مبلغ به‌عنوان خسارت قراردادی تعیین شده باشد، اصل بر اعتبار همان مبلغ است و دادگاه اصولا نمی‌تواند آن را کم یا زیاد کند.

اگر وجه‌التزام صرفا در قرارداد پایه آمده ولی ارتباط آن با سفته، تعهد موضوع سفته یا تخلف مورد ادعا ثابت نیست، می‌توان نسبت به مطالبه آن ایراد و دفاع کرد.
اگر سفته در موعد قانونی واخواست نشده، امتیازات تجاری آن از جمله برخی آثار مسئولیت تضامنی از بین می‌رود؛ بااین‌حال اصل مطالبه وجه از صادرکننده لزوما منتفی نمی‌شود و سفته می‌تواند به‌عنوان سند عادی مورد استناد قرار گیرد.

اگر خواهان هم‌زمان اصل وجه سفته و وجه‌التزام را مطالبه کرده، باید بررسی شود وجه‌التزام بابت همان عدم پرداخت است یا بابت تعهد دیگری؛ امکان مطالبه هر دو به شرایط دقیق قرارداد و مفاد شرط بستگی دارد.

اگر مبلغ وجه‌التزام گزاف و جنبه تنبیهی داشته باشد، می‌توان با استناد به ماهیت شرط و قصد مشترک طرفین نسبت به آن دفاع کرد.

دوست خوبم
اگر سفته ها رو واخواست زده که غیر قانونی هست
اگر از سفید امضای شما پشت برگ فاکتور استفاده شد بحث جداست لذت در صورتی بخوای بهتر راهنمایی شوید باید اوراق پیوست دادخواست خصوصا برگ فاکتور و رو نوشت سفته ها بررسی شود لذا توصیه میشود الان یا فرصت مناسب مشاوره آنلاین ثبت کنید تا بهتر راهنمایی سوید

اگر سفته هنوز سررسید نشده بوده، ایراد به استحقاق مطالبه قبل از موعد قابل طرح است؛ همچنین شرط روزانه یک گرم طلا باید از نظر منشا، توافق و اعتبار بررسی شود.
به دادخواست پاسخ دهید و اصل قرارداد، فاکتور و نحوه محاسبه وجه التزام را بررسی و نسبت به بخش‌های مورد اختلاف دفاع کنید.

چون سررسید سفته هنوز نرسیده، اصل بر این است که مطالبه وجه سفته پیش از حلول موعد سررسید قابل پذیرش نیست و باید در مهلت مقرر، نسبت به دادخواست دفاع و ایراد عدم استحقاق فعلی خواهان مطرح شود. همچنین باید متن فاکتور و سفته بررسی شود تا مشخص شود شرط وجه التزام دقیقا در چه قراردادی و بابت چه تعهدی درج شده؛ صرف امضای فاکتور لزوما به معنای پذیرش هر شرطی نیست. در خصوص وجه التزام نیز اگر شرط قراردادی معتبر و ناظر به تاخیر در پرداخت باشد، اصل اعتبار آن با توجه به رای وحدت رویه ۸۰۵ پذیرفته شده، اما تحقق شرایط مطالبه و تاریخ شروع آن باید احراز شود. بنابراین باید در مهلت پاسخ‌گویی، دفاعیه تنظیم و هم نسبت به مطالبه زودهنگام سفته و هم نسبت به مبنای قراردادی و میزان وجه التزام ایراد وارد شود.

در رابطه با سفته چون هنوز تاریخ آن نرسیده است مطالبه پیش از سررسید ممکن نیست. مبلغ یک گرم طلا ۱۸ عیار هم برای تاخیر« روزانه» بسیار گزاف به نظر میرسد و دادگاه به نظر بعد از آنکه شما این موضوع را به نظر قاضی برسانید حکم به تعدیل آن میدهد.

اگر سفته بابت یک دین/تعهد صادر شده و در قرارداد برای تاخیر یا عدم پرداخت، وجه‌التزام تعیین شده، صرف وجود سفته لزوما به معنی پذیرش تمام مبلغ مورد مطالبه خواهان نیست.
در مهلت قانونی، دفاعیه/لایحه بدهید و اگر اصل دین را قبول ندارید، منشا بدهی و پرداخت‌ها را دقیقا انکار و اثبات کنید.
اگر وجه‌التزام قراردادی مطالبه شده، متن دقیق شرط را بررسی کنید؛ باید مشخص شود برای تاخیر در پرداخت است یا عدم انجام تعهد. شرایط مطالبه این دو متفاوت است.
اگر خواهان همزمان وجه‌التزام و خسارت تاخیر تادیه را برای یک دوره و بابت یک تخلف مطالبه کرده، نسبت به مطالبه مضاعف خسارت ایراد کنید؛ امکان جمع آنها مطلق نیست.

توجه کنید که طبق رای وحدت رویه ۸۰۵ دیوان عالی کشور، وجه‌التزام قراردادی اصولا معتبر است و حتی می‌تواند بیشتر از شاخص تورم باشد، مگر با قوانین آمره یا مقررات پولی مغایرت داشته باشد. بنابراین صرف «زیاد بودن» وجه‌التزام معمولا دفاع کافی نیست

کاربر گرامی
سوالی در اینجا مطرح می‌شود که آیا شما اطلاعی در مورد وجه التزام داشته‌اید یا خیر؟ همچنین در صورتی که فاکتور فروش چیزی در مورد وجه التزام نبوده و بعد از امضای شما به اضافه شده است مصداق جعل می‌باشد

چنانچه سفته تاریخ سه ماه آینده را دارد و هنوز موعد سررسید آن نشده است ، امکان طرح دعوا برای طرف مقابل وجود ندارد ، به عبارتی باید تاریخ سررسید سفته برسد تا دارنده بتواند علیه صادر کننده سفته اقدام قضایی انجام دهد مگر اینکه سفته را بدون تاریخ داده باشید که اگر این موضوع مهلت سه ماهه در فاکتور قید شده است ، به آن استناد کنید و اگر قید نشده عملا به نظر می‌رسد راه دفاع نداشته باشید البته با بررسی سفته و فاکتور ، امکان اظهار نظر دقیقتر میسر است

اگر سررسید سفته مربوط به سه ماه آینده است، خواهان استحقاق دریافت ندارد و به دلیل عدم ذینفعی باید دعوایش رد شود

در خصوص وجه التزام با وجود شرایط کنونی اقتصادی یک گرم طلا گزاف به نظر میآید محاکم برخی این دفاع را پذیرفته و وجه التزام را تعدیل میکنند ضمن اینکه دفاع دیگر شما تاریخ سررسید سفته است که به ادعای شما سه ماه بعد است و شما این ادعا را میتوانید به وسیله ی دلایل و قرائن دیگر مثل شهادت شهود پیامها و ... اثبات کنید

باسلام، اعتراض باید متوجه اصل استحقاق وجه سفته و همچنین مبنای قراردادی وجه‌التزام باشد. صرف امضای فاکتور، لزوما به معنای پذیرش وجه‌التزامی که به‌صورت جداگانه و صریح مورد توافق قرار نگرفته نیست. همچنین سفته تابع مواد ۳۰۷، ۳۰۸ و ۳۰۹ قانون تجارت است و سررسید آن باید احراز شود.

چون هنوز مهلت سررسید نرسیده است میتوانید اعتراض خود را اعلام نمایید

بادرود
اگر سفته تاریخ دارد قبل موعد امکان واخوواست واقدام نیست

هیچ‌کدام از این پاسخ‌ها دقیقاً پروندهٔ شما نبود؟

پاسخ‌های عمومی، مدارک و تاریخ‌ها و شرایط خاصِ شما را نمی‌بینند. در یک مشاورهٔ تلفنی، وکیل روی همین پرونده با شما صحبت می‌کند و قدم بعدی را مشخص می‌کند.

ثبت‌نام لازم نیست؛ فقط شمارهٔ موبایل، آن هم فقط برای همین مشاوره.

پرسش حقوقی خودتان را بپرسید

پرسش خود را ثبت کنید تا وکلای بنیاد وکلا پاسخ بدهند — ثبت پرسش رایگان است. ثبت پرسش حقوقی

پربازدید در همین موضوع

بیشتر بخوانید