بنیاد وکلا
پشتیبانی و رزرو مشاوره ۴۲۸۱۸ - ۰۲۱
۴۲۸۱۸ - ۰۲۱

لطفاً اتصال اینترنت خود را بررسی کنید.

آیا وارث می‌تواند به دلیل کمبود مساحت ملک فروخته‌شده توسط مورث، از ترکه خارج از سهم الارث پاسخگو باشد؟

پرسیده شده ۲ ماه پیش ۲۴ پاسخ ثبت شده

پدرم در سال ۱۳۹۰ یک ملک زراعی به مساحت ۴ هکتار فروخت. ایشان در سال ۱۳۹۷ فوت کردند. از اموال باقی‌مانده‌ی پدرم، هیچ سهمی به ما نرسیده است؛ زیرا آن اموال در تملک برادران و خواهران پدرم بوده و طبق وصیت‌نامه‌ی پدربزرگم، یک پنجم چند قطعه زمین بین فرزندانش تقسیم شده که عملاً چیزی به ما نرسیده است. اکنون خریدار آن ملک شکایت کرده که یک هکتار از مساحت کم است. آیا این خریدار می‌تواند از ما به عنوان وارث خسارت مطالبه کند، در حالی که هیچ ارثی دریافت نکرده‌ایم؟

جمع‌بندی پاسخ وکلا هوش مصنوعی

وراث فقط به میزان سهم‌الارثی که از ترکه دریافت کرده‌اند مسئول پرداخت بدهی‌ها و خسارات متوفی هستند. اگر مالی از متوفی به شما نرسیده باشد، مسئولیتی برای جبران خسارت از اموال شخصی خود ندارید.

این یک قاعده کلی است، اما وضعیت قبول یا رد ترکه و اثبات عدم دریافت ماترک در دادگاه می‌تواند شرایط پاسخگویی شما را تغییر دهد.

پاسخ هوشمند بنیاد وکلا هوش مصنوعی

عدم مسئولیت وارث فراتر از اموال موروثی

مسئولیت وراث در قبال دیون و تعهدات متوفی محدود به ترکه باقی‌مانده و سهم‌الارث دریافتی است. طلبکار یا خریدار فقط می‌تواند بدهی متوفی را از ماترک مطالبه کند و حق رجوع به اموال شخصی ورثه را ندارد. در صورتی که هیچ مالی به عنوان ارث به شما نرسیده باشد، تکلیفی برای جبران کسری مساحت از جیب خود ندارید. البته اگر خریدار طرح دعوا کند، لازم است با حضور در مرجع قضایی عدم دریافت ماترک را برای رفع مسئولیت ثابت کنید.

منابع: قانون مدنی

این پاسخ به‌صورت خودکار تولید شده و جای مشاوره‌ی حقوقی با وکیل را نمی‌گیرد؛ پاسخ‌های وکلا در ادامه آمده است.

۲۴ پاسخ از وکلا و کارشناسان حقوقی

پاسخ برتر ۲ ماه پیش
کاربر بنیاد وکلا

سلام اگر مالی از متوفی به وراث نرسیده باشد وراث مسئول پرداخت بدهی او از اموال شخصی خود نیستند و دیون فقط از ترکه متوفی قابل وصول است.

علی فتحی ۴ هفته پیش

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه‌قضاییه

۴٫۰ · ۷ مشاوره موفق

سلام کاربر گرامی

بله، خریدار می‌تواند علیه ورثه دعوا مطرح کند؛ اما این به معنی مسئولیت شخصی شما برای پرداخت خسارت از اموال خودتان نیست.
طبق مواد ۲۲۵ و ۲۲۶ قانون امور حسبی، دیون متوفی اصولا باید از ترکه پرداخت شود و ورثه ملزم نیستند بیش از ترکه از مال شخصی خود پرداخت کنند. همچنین ماده ۲۳۲ تصریح می‌کند تا زمانی که ترکه به دست وارث نرسیده، مسئول ادای دیون نیست.
بنابراین اگر ثابت کنید هیچ مالی از پدرتان به شما نرسیده و ترکه‌ای در اختیار شما قرار نگرفته است، اصل بر این است که خسارت باید از ترکه پرداخت شود، نه از اموال شخصی شما.
اما چون موضوع مربوط به کسری یک هکتار از ملکی است که پدر در زمان حیات فروخته، باید مبایعه‌نامه و حدود تعهد پدر بررسی شود؛ ممکن است خریدار دعوای کاهش ثمن، مطالبه خسارت یا حسب مورد فسخ مطرح کند.

امین ولی زاده ۲ ماه پیش

کارشناس حقوقی

۴٫۸ · ۱۹ مشاوره موفق

با درود، طبق قانون مدنی زمانی ورثه در مقابل اشخاص ثالث نسبت به ماترک متوفی (مورث شان) مسئولیت مالی دارند که پس از اخذ گواهی حصر وراثت متوفی و پرداخت هزینه‌های کفن و دفن و پرداخت دیون متوفی، ماترکی و اموالی به بعنوان ماترک به وراث به ارث برسد.
حال با عنایت باینکه اموالی از مورث تان به شما نرسیده، در اون شخص پاسخگو نیستید یعنی از اموال شخصی خودتان جهت پرداخت خسارت به اون شخص خریدار پاسخگو نیستید

سمیه آرزه ۲ ماه پیش

کارشناس حقوقی

۴٫۸ · ۱۰۷ مشاوره موفق

سلام 🌼💫
در اصل، مسئولیت دیون متوفی بر عهده ترکه است و وراث فقط تا میزان مالی که از ترکه به آنان رسیده مسئول هستند. بنابراین اگر از متوفی مالی به شما منتقل نشده باشد، اصولا مسئولیتی برای پرداخت کسری ثمن یا خسارت از اموال شخصی خود نخواهید داشت، مگر اینکه خلاف آن از نظر قانونی ثابت شود.

نمایش ۲۰ پاسخ دیگر وکلا بستن پاسخ‌های بیشتر
مصطفی فودازی ۲ ماه پیش

کاراموز وکالت مرکز وکلای قوه‌قضاییه

۵٫۰ · ۱۰ مشاوره موفق

با سلام
به طور کلی، ورثه فقط تا میزان ترکه‌ای که از متوفی به آن‌ها رسیده مسئول دیون و تعهدات او هستند، نه بیشتر.
اگر معامله توسط پدر انجام شده و خریدار بابت کسری ملک ادعایی دارد، اصل دعوا باید علیه ترکه و وراث در حدود سهم‌الارث دریافتی بررسی شود. اینکه شما مالی از پدر دریافت نکرده‌اید، می‌تواند در دفاع مؤثر باشد.
البته باید مشخص شود ملک زمان فروش چه وضعیتی داشته، سند و مبایعه‌نامه چه تعهدی ایجاد کرده و آیا اصلا کسری مساحت قابل مطالبه است یا خیر

اکبر کولیوند ۴ هفته پیش

کاراموز وکالت مرکز وکلای قوه‌قضاییه

۵٫۰ · ۱۱ مشاوره موفق

باسلام؛ اگر مالی از متوفی به وراث نرسیده باشد، اصل بر این است که وراث مسئول پرداخت دیون متوفی از اموال شخصی خود نیستند و طلب متوفی باید از محل ترکه پرداخت شود.

بنابراین مسئولیت وراث، اصولا در حدود ترکه و مقررات مربوط به قبول یا رد ترکه است و طلبکار نمی‌تواند صرفا به دلیل وراثت، اموال شخصی آنان را بابت بدهی متوفی توقیف کند.

سارا زینل زاده ۱ ماه پیش

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۷ · ۱۱ مشاوره موفق

سلام و احترام
با توجه به اینکه ترکه ای وجود نداشته که شما قبول کنید و از طرفی خریدار می‌توانست در زمان حیات پدرتان با توجه به کسری متراژ زمین، اقدام به فسخ معامله و یا اخذ مابه التفاوت ثمن معامله میکرد و اینکه بعد از ۱۴ سال نسبت به کسری متراژ اقدام کرده است ، دادگاه مطالبه خسارت و یا مطالبه مابه التفاوت ثمن معامله را نخواهد پذیرفت

زهرا محمد دوست ۱ ماه پیش

کاراموز وکالت مرکز وکلای قوه‌قضاییه

اصل بر این است که مسئولیت وراث نسبت به دیون و تعهدات مورث، در حدود ترکه و با رعایت مقررات مربوط به قبول یا رد ترکه بررسی می‌شود و صرفا وارث بودن، به‌تنهایی به معنای مسئولیت از اموال شخصی نیست. بنابراین اگر واقعا از پدر خود مالی به ارث نبرده‌اید، موضوع بسیار مهم است و باید وضعیت ترکه و نحوه انتقال اموال بررسی شود. همچنین قرارداد فروش سال ۱۳۹۰ و مفاد آن درباره کسری مساحت اهمیت زیادی دارد و ممکن است مسئولیت فروشنده و وراث متفاوت باشد. پیشنهاد می‌شود قبل از هر اقدامی، قرارداد و مدارک انحصار وراثت و وضعیت ترکه بررسی شود.

مجتبی نصیری نیا ۲ ماه پیش

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۵٫۰ · ۱۷ مشاوره موفق

هر یک از ورثه به میزان سهم الارثی که برده مسئولیت دیون مورث را برعهده دارد باتوجه به اینکه شما از ارث بهره مند نشده اید لذا امکان مطالبه از شما وجود ندارد.

عنایت احمدی نورالدین وند ۲ ماه پیش

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه‌قضاییه

۴٫۸ · ۱۷۷ مشاوره موفق

باسلام درصورتی که از اموال مورث به عنوان ارث دریافت ننموده اید مسئولیتی نیز در این خصوص نخواهید داشت.

حمیدرضا قاسمی ۲ ماه پیش

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۵٫۰ · ۹۵ مشاوره موفق

درود
اگر از پدرتان ارثی به شما نرسیده باشد، مسئولیتی در قبال خسارت مورد ادعای خریدار ندارید.

طیبه اصغری ۲ ماه پیش

کاراموز وکالت مرکز وکلای قوه‌قضاییه

۴٫۹ · ۳۵ مشاوره موفق

درود . اگر شکایت کند هرکدام از وراثی که سهم برده اند به اندازه ی سهم الارث خود مسئول است
شما مسئولیتی ندارید

منصور محمدی ۲ ماه پیش

کارشناس ارشد حقوق

۵٫۰ · ۱۰ مشاوره موفق

سلام دوست خوب پرسشگرم
اگر از متوفی به فرزندان چیزی به ارث نرسد وراث نسبت به بدهی های متوفی مسؤلیتی ندارند

محسن پورعلی ۲ ماه پیش

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۹ · ۸۱ مشاوره موفق

درود و احترام.
اگر ارثی به شما نرسیده و متوفی حین الفوت هیچ مالی نداشته، شما مسئولیتی ندارید

علیرضا زرینه پور ۲ ماه پیش

کاراموز وکالت مرکز وکلای قوه‌قضاییه

۴٫۸ · ۲۶ مشاوره موفق

بادرود
شما مسئولمساحت نیستن در مورد مالی هم اگر رد ترکه کرده باشین مسئول نیستین

محمد تقی فتحی ۲ ماه پیش

کاراموز وکالت مرکز وکلای قوه‌قضاییه

وقت بخیر
اگر منظورتان ملکی هست که در سال ۹۰ به مساحت ۴ هکتار فروخته است باشد در این صورت اگر وارثین قبول ترکه رو اعلام کنند بله دعوی نیز به شما به ارث میرسد، عدم اعلام قبول ترکه نیز به منزله قبول ترکه هست.

مینا مشایخی کرهرودی ۲ ماه پیش

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۹ · ۴۸ مشاوره موفق

خیر مسئولیتی در قبال خسارت مورد ادعای خریدار ندارید.

محمدباقر سلیمانگلی ۱ ماه پیش

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه‌قضاییه

۴٫۹ · ۸۵ مشاوره موفق

با سلام در صورتی که ارثی به شما ترسیده باشد خیر

منصور شایانی منش ۲ ماه پیش

کارآموز وکالت کانون وکلای دادگستری

با سلام

اساسا وراث به نسبت سهم الارثی که برده اند بایستی پاسخگوی مطالبات متوفی باشند. لذا اگر شما هیچ سهم الارثی دریافت نکرده اید، مسئولیتی متوجه شما نمیباشد.

فرشته محمودی ۲ ماه پیش

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

با سلام
شما ارثی نبرده اید که جوابگوی کسری آن باشید، همان اشخاصی که ارث برده اند جوابگوی کمبود مال موروثی باشند و در صورت شکایت از خودتان دفاع کنید

حسین عزمی پور ۱ ماه پیش

کاراموز وکالت مرکز وکلای قوه‌قضاییه

درصورتی که به شما ارثی نرسیده است
شما خارج از ترکه نباید چیزی پرداخت کنید
ودر این زمینه قانون از شما حمایت میکند

کاربر بنیاد وکلا
۲ ماه پیش

وراث در حدود سهم الارث مسئول پرداخت دیون متوفی هستند

محسن رئیس پور ۲ ماه پیش

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

سوال تکراری و سابقا به آن پرداخته شده است

۲۶۶ وکیل متخصص ارث آنلاین‌اند

پرسش خود را بفرستید؛ اولین وکیل آزاد در کوتاه‌ترین زمان پاسخ می‌دهد.

پرسش حقوقی دیگری دارید؟

پرسش خود را رایگان مطرح کنید؛ وکلا و کارشناسان حقوقی بنیاد وکلا در کوتاه‌ترین زمان پاسخ می‌دهند.

پرسش جدید

کانال تلگرام بنیاد وکلا · هر روز پرسش‌های حقوقی واقعی مردم با پاسخ وکیل

عضویت در کانال