آیا این نقص عضو قصاص دارد یا فقط دیه ؟

پرسیده شده
۴ پاسخ ۱,۲۱۳ #16219082

در درگیری که داشتم فردی به روی من چاقو کشیو و با چاقوی خود مجروح شد و لپ یا صورت آن زخمی شد و پزشک قانونی نقص عضو اعلام کرده آیا این نقص عضو قصاص دارد یا فقط دیه ؟

مشاوره حقوقی کیفری
۴ پاسخ برای این سوال ثبت شده

با درود حبس دارد و دیه

جنایت بر عضو اگر عمدی باشد در صورت تقاضای قربانی جرم یا ولی او و وجود سایر شرایط قانونی قصاص در پی دارد و در غیر اینصورت موجب دیه و تعزیر( چون آلت جرم چاقو بوده سه ماه تا یکسال حبس)خواهد بود.
باتوجه به اینکه یکی از شرایط قصاص عمدی بودن عمل ارتکاابی است در صورت اثبات عدم عمد قصاص منتفی خواهد بود ( اگر شخصی به قصد قطع یا جرح عضو به دیگری صدمه بزنند مرتکب جرم به صورت عمدی شده است حتی زمانی که فرد قصد این عمل را نداشته باشد ولی نوع عمل وی طوری باشد که عرفا منجر به قطع یا جرح عضو شود این جرم صادق است) از دیگر شرایط قصاص عضو میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
محل عضو مورد قصاص با مورد جنایت یکی باشد
قصاص با مقدار جنایت مساوی باشد
خوف تلف مرتکب یا صدمه بر عضو دیگر نباشد
قصاص عضو سالم در مقابل عضو ناسالم نباشد
قصاص عضو اصلی در مقابل عضو غیراصلی نباشد
و قصاص عضو کامل در مقابل عضو ناقص نباشد.

اگر عمدی در کار نبوده باشد و قاضی به این علم برسد که شخص مجروح خودش شروع کننده دعوا و حمل کننده سلاح سرد بوده است احتمالا دیه را در نظر بگیرد و قصاص ندارد زیرا اگر چاقو در درگیری وجود نداشت ایشان هم مجروح نمی شد .

سلام
هر جنایت عمدی ابتدا مشمول قصاص است ولی اگر قاضی تشخیص دهد اجرای قصاص ممکن است حدود رعایت نشود قصاص اجرا نمی شود و دیه پرداخت خواهد شد علاوه بر اینکه نقص عضو مشمول حبس نیز می باشد.