خدمات
بنیاد وکلا

امکان رجوع همسر از هبه ملک پس از صلح عمری آن به فرزند

پرسیده شده ۲ روز پیش۲۵ پاسخ ثبت شده

همسرم سه دانگ از منزل مسکونی را به نام من منتقل کرده (هدیه داده) و من نیز آن سه دانگ را به صورت صلح عمری به نام دختر ۲۷ ساله‌ام منتقل کرده‌ام. آیا همسرم از نظر قانونی می‌تواند سه دانگی را که به من هدیه داده است، پس بگیرد؟

جمع‌بندی پاسخ وکلا

هوش مصنوعی

به گفته وکلای بنیاد وکلا، از آنجا که سه‌دانگ ملک از طریق صلح عمری به دخترتان واگذار شده، مال از مالکیت شما خارج شده و همسرتان دیگر حق رجوع از هبه و پس گرفتن ملک را ندارد.

این یک قاعده کلی است، اما صحت و اعتبار اسناد تنظیمی و متن دقیق صلح‌نامه تعیین‌کننده نتیجه قطعی است.

پاسخ هوشمند بنیاد وکلا

هوش مصنوعی

عدم امکان رجوع همسر از هبه ملک

طبق قانون، اگر مالی که هبه شده از مالکیت گیرنده هبه خارج شود یا متعلق حق دیگری قرار گیرد، واگذارکننده دیگر حق پس گرفتن آن را ندارد. بنابراین با توجه به اینکه شما سه‌دانگ ملک را به دخترتان صلح عمری کرده‌اید، همسرتان قانوناً امکان رجوع از هبه را نخواهد داشت. البته استناد به این موضوع نیازمند این است که عقد صلح به شکل صحیح و معتبر منعقد شده باشد.

این پاسخ به‌صورت خودکار تولید شده و جای مشاوره‌ی حقوقی با وکیل را نمی‌گیرد؛ پاسخ‌های وکلا در ادامه آمده است.

۲۵ پاسخ از وکلا و کارشناسان حقوقی

انتخاب هوش مصنوعی

ابراهیم باقریان خوزانی

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه قضاییه

۵٫۰(۱۸ نظر)

با توجه به توضیحات شما، اصولاً همسرتان نمی‌تواند سه‌دانگ را پس بگیرد؛ زیرا شما آن را به موجب عقد صلح عمری به دخترتان منتقل کرده‌اید. طبق قانون خروج مال از مالکیت متهب مانع رجوع از هبه است. البته اعتبار اسناد رسمی و مفاد دقیق صلح‌نامه اهمیت دارد

شادی علی پور

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه قضاییه

۴٫۹(۲۳ نظر)

با توجه به توضیحات اصولا امکان پس گرفتن آن از جانب همسرتان وجود ندارد.

زهرا فرج

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه قضاییه

۵٫۰(۳۲۸ نظر)

به استناد بند ۳ ماده ۸۰۳ قانون مدنی، با انتقال معتبر سه‌دانگ به دخترتان از طریق صلح عمری، حق رجوع از هبه اصولاً از همسرتان سلب شده و امکان استرداد آن را ندارد.

امیر تاری

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه قضاییه

۵٫۰(۱۵ نظر)

با درود
با وصف موصوف موهوبه قابل رجوع نیست به اصطلاح هبه کننده دیگر طبق قانون ، قادر به استرداد نمی باشند

نمایش ۲۱ پاسخ دیگر وکلا

محمود وکیلی

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۵٫۰(۱ نظر)

سلام
مستند به ماده ۸۰۳ قانون مدنی، در صورتی که عین موهوبه از ملکیت متهب(گیرنده هبه) خارج شده و یا متعلق حق دیگری واقع شود، رجوع از هبه امکان ندارد

عبدالمجید عبدی دزفولی

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه قضاییه

۴٫۹(۵۸ نظر)

با درود
یکی از شرایط رجوع از هبه عدم خروج عین موهوبه از ید متهب است حال چنانچه مداقه شود در مانحن فیه به استناد بند ۳ ماده ۸۰۵ از قانون مدنی این بند محقق شده لذا حق رجوع ساقط شده است.

زهره عظیمی

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه قضاییه

سلام. با تغییر وضعیت حقوقی و انتقال با عقد صلح ، هبه غیرقابل رجوع می شود و ادعای وی رد می شود.

افشین پورقلی

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

درود

با توجه به توضیحات شما که فرمودید که همسرتان ۳ دانگ را به شما هدیه داده(یعنی با عقد هبه) و بند ۳ ماده ۸۰۳ قانون مدنی همسرتان نمی‌تواند از هبه رجوع کنید و مشکلی برای شما پیش نمی آید.

اسماعیل کبیری

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۵٫۰(۱ نظر)

سلام . اصولا هبه در موضوع سوال شما قابل رجوع نیست اگر تشریفات قانونی مربوط به تنظیم سند صلح به درستی انجام شده باشد .

اکبر صادقی

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۵٫۰(۵ نظر)

با سلام
یکی از موارد عدم امکان رجوع از هبه انتقال مورد هبه به شخص ثالث می باشد با توجه به اینکه ملک مورد هبه به فرزند منتقل شده است امکان رجوع از آن ممکن نیست.

سمانه پیرانی

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۵٫۰(۲۱ نظر)

خیر معمولا نمی‌تواند پس بگیرد چون هبه با قبض کامل شده و ملک به شما منتقل شده است و صلح عمری به دخترتان نیز عقد لازم است و قابل رجوع نیست طبق ماده ۸۰۳ قانون مدنی وقتی عین موهوبه از ملکیت شما خارج شد حق رجوع همسرتان ساقط می‌شود تنها استثنا این است که در هبه شرط عدم انتقال گذاشته شده باشد یا همسرتان ثابت کند هبه به قبض نرسیده یا صلح صوری و بدون قصد بوده که در این موارد امکان طرح دعوا وجود دارد

سارا تک روستا

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه قضاییه

۴٫۹(۴۴ نظر)

سلام کاربر گرامی اگر انتقال سه دانگ به شما به‌صورت هبه بوده باشد، مطابق ماده ۸۰۳ قانون مدنی، اصولاً واهب با وجود شرایط قانونی حق رجوع از هبه را دارد؛ اما در صورتی که مال موهوبه از مالکیت شما خارج شده و به دخترتان منتقل شده باشد، رجوع از هبه امکان‌پذیر نیست.
بنابراین، با توجه به انتقال سه دانگ به دخترتان از طریق صلح عمری، اصولاً همسرتان نمی‌تواند هبه را پس بگیرد؛ مگر اینکه صلح عمری به هر دلیلی باطل یا فسخ شده باشد.

سمیه آرزه

کارشناس حقوقی

۴٫۸(۲۸۱ نظر)

سلام
اگر سه دانگ ملک به‌طور رسمی به شما هبه شده و سپس آن را با سند صلح عمری به دخترتان منتقل کرده‌اید همسرتان اصولاً نمی‌تواند از هبه رجوع کند؛ زیرا با انتقال مالکیت به دختر، یکی از موانع قانونی رجوع از هبه ایجاد شده است.
در صلح عمری مالکیت به دختر منتقل می‌شود و حق استفاده از ملک تا پایان عمر برای شما باقی می‌ماند.
البته اعتبار هبه و صلح و تحقق انتقال مالکیت باید بررسی شود. اگر اسناد معتبر باشند همسرتان نمی‌تواند صرفاً به دلیل پشیمانی سه دانگ ملک را پس بگیرد.

علیرضا ریاحی

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه قضاییه

۵٫۰(۱۷ نظر)

با توجه به انتقال آن به غیر امکان رجوع از هبه وجود ندارد

علی فتحی

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه قضاییه

۴٫۹(۱۴ نظر)

سلام وقت بخیر اگر انتقال سه دانگ به شما به‌صورت هبه رسمی و با قبض و اقباض انجام شده باشد، اصولاً همسرتان حق رجوع از هبه را دارد؛ مگر اینکه مال به شخص دیگری منتقل شده باشد. با توجه به اینکه شما سه دانگ را به موجب عقد صلح عمری به دخترتان منتقل کرده‌اید، این انتقال می‌تواند مانع رجوع از هبه باشد. بنابراین، همسرتان اصولاً نمی‌تواند سه دانگ را پس بگیرد؛ البته متن اسناد و تاریخ انتقال‌ها باید بررسی شود.

مینا هاشمی

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۵٫۰(۸ نظر)

درود بر شما
طبق مقررات قانون مدنی، مال موهوبه از مالکیت شما به واسطه عقد صلح خارج شده است. بنابراین از سوی همسر قابلیت رجوع از هبه متصور نمی باشد.

محمد غلام حسینی نظری

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه قضاییه

۴٫۹(۱۶ نظر)

با سلام
هبه غیر معوض قابلیت رجوع دارد مگر تا زمانی که متهب در آن تصرف کند بنابر اینکه شما هبه را به شخص دیگر انتقال داده اید مانع رجوع همسر شما از هبه می‌باشد

علیرضا زرینه پور

کارآموز وکالت مرکز وکلای قوه قضاییه

۴٫۸(۲۴ نظر)

بادرود
اگر سند به نام شما تنظیم شده باشد خیر مگر اینکه در سند حق فسخ قید شده باشد در این صورت امکان رجوع زوج وجوددارد

فاطمه زهرا رحیمی

کارآموز وکالت مرکز وکلای قوه قضاییه

۵٫۰(۱۰ نظر)

اگر صلح عمری به‌طور صحیح و رسمی به نام دخترتان ثبت شده باشد، اصولاً همسرتان حق رجوع از هبه را ندارد؛ زیرا مال به شخص ثالث منتقل شده است (بند ۳ ماده ۸۰۳ قانون مدنی). البته بررسی متن اسناد هبه و صلح ضروری است. در صورت نیاز، لایحه دفاعی تنظیم می‌کنم.

علیرضا حاتمی نژاد

کارآموز وکالت مرکز وکلای قوه قضاییه

۵٫۰(۵ نظر)

درود با توجه به عقد هبه واقع شده و با توجه به این امر که شما سهم را به دختر خود انتقال داده‌اید عقد هبه لازم شده و دیگر امکان رجوع از عین موهوبه وجود ندارد

تهمینه جعفری زرمهری

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه قضاییه

۴٫۸(۲۲ نظر)

خیر، پس از انتقال و تنظیم سند به نام شما، همسرتان مالکیت را از دست داده و نمی‌تواند سه دانگ را پس بگیرد، مگر در موارد استثنایی مانند اثبات رجوع در هبه (اگر هبه هنوز در تصرف واهب باشد) یا عدم رعایت شرایط قانونی که نیاز به بررسی دارد؛ انتقال شما به دختر نیز مستقل و معتبر است.

طیبه اصغری

کارآموز وکالت مرکز وکلای قوه قضاییه

۴٫۹(۳۱ نظر)

درود
یکی از راه‌های غیر قابل رجوع شدن هبه انتقال آن است ، اینکه شما با صلح عمری ملک را به دخترتان انتقال دادید ، امکان رجوع و برگشت مال به همسرتان ساقط شده است

محمد نصیری

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه قضاییه

۴٫۷(۱۵ نظر)

با سلام
خیر، در شرایطی که شما سه دانگ را به‌صورت رسمی به دخترتان صلح عمری کرده‌اید، اصولاً همسرتان نمی‌تواند آن را پس بگیرد.

رضا الماسی

کارآموز وکالت کانون وکلای دادگستری

با توجه به قواعد عقد هبه در قوانین حاکم همسر شما حق رجوع از هبه و دریافت سه دانگ را ندارند .

الهه دریائی

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه قضاییه

۵٫۰(۱ نظر)

خیر، اصولاً نمی‌تواند؛ چون شما سه دانگ را به دخترتان صلح عمری کرده‌اید و مال از مالکیت شما خارج شده است. بنابراین طبق ماده ۸۰۳ قانون مدنی، امکان رجوع از هبه وجود ندارد؛ مگر اینکه شرایط خاصی در اسناد ذکر شده باشد.

پرسش خود را بفرستید؛ اولین وکیل آزاد در کوتاه‌ترین زمان پاسخ می‌دهد.

پرسش حقوقی دیگری دارید؟

پرسش خود را رایگان مطرح کنید؛ وکلا و کارشناسان حقوقی بنیاد وکلا در کوتاه‌ترین زمان پاسخ می‌دهند.

پرسش جدید

ابراهیم باقریان خوزانی

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه قضاییه۵٫۰(۱۸ نظر)