لطفاً اتصال اینترنت خود را بررسی کنید.
سریع و بدون اتلاف وقت از میان متخصصین آنلاین سایت فرد مورد نظر خود را انتخاب و مشاوره خود را دریافت کنید.
زمانی که زن و شوهر تصمیم به طلاق میگیرند، باید تکلیف یک سری از موضوعات که تحت تاثیر جدایی طرفین قرار گرفته را مشخص کنند. یکی از این موضوعات بحث ملاقات با فرزند است که در قانون شرایطی خاص برای آن عنوان شده است. با جدا شدن زوجین از یکدیگر، طبق قانون حضانت فرزندان به یکی از والدین داده میشود.
تا زمانی که زندگی مشترک ادامه دارد، سرپرستی کودکان با والدین آنها خواهد بود اما با جدایی طرفین با قانونا مشخص شود که فرزندان تحت سرپرستی پدر یا مادر قرار میگیرند.
بحث ملاقات با فرزند تا حدود زیادی به موضوع حضانت ارتباط دارد. در واقع اگر چه به لحاظ قانونی یا به صورت توافقی، کودک تحت حضانت مادر یا پدر باشد، در این صورت یکی از طرفین ممکن است که تمایل داشته باشد حتی بعد از طلاق نیز بتواند با فرزند خود ملاقات کند.
قانونگذار شرایطی را عنوان کرده است که پدر و مادر در صورت جدایی و در شرایطی که فرزند تحت سرپرستی آنها نباشد، بتوانند با فرزند ملاقات داشته باشند. در واقع میتوان اینگونه بیان کرد که ملاقات فرزند نوعی حق قانونی برای زوجین است و کسی نمیتواند این حق را از آنها سلب کند.
در خصوص شرایط قانونی ملاقات با فرزند، تعیین مکان و زمان و جزئیات دیدار با فرزندان و سایر مسائل مرتبط در ادامه مطلب با ما همراه باشید.
تصور کنید که قانون، حضانت فرزند را به مادر داده است و در این شرایط پدر از حق ملاقات با فرزند برخوردار میباشد. مادر نمیتواند ممانعتی برای ملاقات فرزند ایجاد کند که در این صورت طبق قانون مجازات خواهد شد. در خصوص جلوگیری از ملاقات فرزند، ضمانت اجرای کیفری در نظر گرفته شده است و هیچ کسی اختیار ندارد که چنین حقی را از پدر یا مادر بگیرد.
گاهی اوقات ممکن است که ملاقات با فرزند به صلاحدید او نباشد که در این صورت مدت زمان ملاقات کاهش مییابد. در صورتی که زوجین قبل از طلاق در مورد شرایط حضانت و همچنین ملاقات فرزند به توافق رسیده باشند، نیازی به طرح شکایت در دادگاه نیست. اما اگر زن و شوهر در این زمینه نتوانند توافق کنند، دادگاه نحوه ملاقات با کودک و همچنین زمان و مکان آن را تعیین مینماید.
بر اساس نظر دادگاه، روزهای مختلفی از هفته برای ملاقات فرزند ترتیب اثر داده میشود که طرفین باید در همان روز و ساعت تعیین شده، در مکان مورد نظر جهت دیدن فرزند خود حضور پیدا کنند.
گاهی اوقات کلانتری به عنوان مکان ملاقات فرزند تعیین میشود که البته این فضا برای کودک جهت ملاقات وی چندان مطلوب به نظر نمیرسد و باید مکان بهتری در این زمینه تعیین شود.
بنابراین میتوان گفت که ملاقات با فرزند حق قانونی پدر و مادری است که حضانت کودک در اختیار آنها قرار نگرفته است. در صورت اختلاف بین زن و مرد در خصوص جزئیات ملاقات، میتوان در این زمینه دادخواست متناسب با موضوع دعوا به ثبت رساند تا دادگاه تصمیم نهایی را اعلام کند.
گفتنی است که اگر هر یک از والدین از ملاقات فرزند جلوگیری کند، میتوان علیه وی اقامه دعوا نمود که در صورت اثبات این قضیه، طرف مقابل به میزان مجازات تعیین شده در قانون محکوم خواهد شد.
با جدایی زن و شوهر، در صورتی که صاحب فرزند باشند، باید تکلیف نحوه سرپرستی از آنها مشخص شود. حضانت فرزندان یکی از موضوعاتی است که بعد از طلاق مطرح میشود و به تبع آن ملاقات با فرزندان نیز مورد بحث قرار می گیرد.
زن و شوهر میتوانند در مورد حضانت و ملاقات فرزند توافق کنند که در این صورت فرزند به یکی از آنها داده شده اما طرف دیگر میتواند در مواقع مشخصی نیز با فرزند خود ملاقات داشته باشد.
ملاقات با فرزند در شرایطی مطرح میشود که بعد از طلاق یا جدایی، هر یک از والدین که طبق قانون یا بر اساس توافق، حق حضانت با او نمیباشد، بتواند ملاقاتی با فرزند داشته باشد. ملاقات با فرزند نوعی حق قانونی برای زن و شوهرهایی است که به صورت مستقل از هم زندگی میکنند.
با توجه به این که در زمان جدایی، فرزندان باید با یکی از والدین زندگی کنند، طرف دیگر ممکن است که از حق حضانت فرزند برای مدت مشخصی محروم شود. از این حیث پدر یا مادر شاید نتوانند فرزند خود را برای مدتی ببینند که در این شرایط قانونگذار ملاقات با فرزند را پیش بینی نموده است.
پرواضح است که بعد از طلاق، مادر یا پدر ممکن است نتوانند فرزند را تحت سرپرستی خود قرار دهند اما به دلیل آن که نمیتوانند با فرزندان کما فی سابق زندگی کنند، این حق را دارند تا در زمان خاص از حق ملاقات با کودک برخوردار شوند.
زن و شوهرهایی که قصد طلاق گرفتن دارند، باید به عواقب جدایی از فرزندان خود فکر کنند و دیگر مانند سابق نمیتوانند برای همیشه با فرزندان زندگی کنند.
در این خصوص زمانی که زوجین درخواست طلاق به دادگاه میدهند، قاضی ابتدا شرایط داشتن فرزند یا عدم فرزند متقاضیان را مورد بررسی قرار داده و در این زمینه به طرفین هشدار میدهد که ممکن است آیند و سرنوشت کودکان به واسطه طلاق آنها دچار مشکل شود.
در هر صورت با جدا شدن یا طلاق گرفتن زوجین، باید تکلیف ملاقات فرزند مشخص شود. مسئله ملاقات با فرزند عموما به صورت توافقی حل و فصل میشود و دیگر نیازی به طرح دعوا در مراجع قضایی نیست. در حالتی که زوجین در این زمینه به توافق کلی نمیرسند، باید تعیین تکلیف نحوه و شرایط ملاقات با فرزند را برعهده دادگاه بگذارند.
همانطور که در بخش قبل به آن پرداختیم، حضانت و ملاقات با فرزند، ارتباط مستقیم با یکدیگر دارند. در واقع این دو موضوع بعد از جدایی زوجین مطرح میشوند و باید از جهات مختلف مورد بررسی قرار گیرند.
وقوع طلاق بین زوجین سبب میشود تا آینده فرزندان در هالهای از ابهام قرار گیرد. این موضوع به معنای بلاتکلیف بودن نحوه سرپرستی فرزندان بعد از طلاق نمیباشد؛ زیرا قانونگذار در خصوص حضانت و نحوه ملاقات کردن فرزندان بعد از طلاق نیز شرایط کلی آن را عنوان نموده است.
ملاقات با فرزند برای پدر یا مادری در نظر گرفته میشود که حق حضانت با وی نمیباشد. در واقع فردی که حضانت فرزندان را برعهده دارد، بحث ملاقات فرزند برای او کاملا منتفی است. چه به صورت توافقی و چه بر اساس قانون، حضانت فرزند در اختیار یکی از والدین قرار گیرد، طرف دیگر این حق را دارد تا بتواند با فرزندان خود دیداری داشته باشد.
در واقع میتوان گفت که موضوع ملاقات با فرزند ارتباط مسقیمی با جدایی زوجین دارد و هم بعد از طلاق در راستای حضانت فرزندان مورد بحث قرار میگیرد.
یکی از موضوعاتی که زن و شوهر بعد از طلاق میتوانند باهم به توافق برسند، نحوه ملاقات کردن با فرزندان است. در واقع هیچگونه منع قانونی در خصوص توافق بر سر موضوع ملاقات با فرزند بعد از طلاق وجود ندارد. البته زوجین ملزم به انجام توافق در مورد تعیین نکلیف شرایط ملاقات با فرزند بعد از نمیباشند و این موضوع به اختیار آنها بستگی دارد.
ناگفته نماند که در طلاق توافقی باید زن و شوهر در این زمینه به توافق برسند که حضانت فرزند با چه کسی است و نحوه ملاقات چگونه می باشد. در واقع زمانی که درخواست طلاق توافقی تقدیم دادگاه میشود، توافق نامه کتبی که به موضوعاتی مانند حضانت و ملاقات فرزند اشاره شده و وضعیت آنها مشخص شده باشد، باید ضمیمه دادخواست شود.
در هر صورت اگر زوجین در خصوص وضعیت ملاقات با فرزند نتوانند توافق کنند، دادگاه در این زمینه ورود پیدا میکند. دادگاه بر اساس مقتضیات و شرایط موجود، جزئیات ملاقات با فرزند را تعیین نموده که زوجین مکلف به اجرای دستور دادگاه هستند. در واقع هر یک از والدین طبق شرایط تعیین شده از طرف دادگاه، باید در زمان و مکان مشخص برای ملاقات فرزند اقدام کنند.
شرایط ملاقات با فرزند بعد از طلاق بر اساس قانون مدنی
ملاقات با فرزند، حقی است قانونی برای والدین که بر اساس قانون مدنی، احدی نمیتواند این حق را از ذی نفعان(پدر و مادر) محروم کند. از آن جهت که بعد از طلاق، امکان زندگی کردن فرزند به صورت همزمان با والدین وجود ندارد، بنابراین ترتیب ملاقات با آنها در قانون مدنی اشاره شده است.
ماده 1174 قانون مدنی، ناظر بر این موضوع است که والدینی که حضانت فرزند را برعهده ندارند، از حق ملاقات با فرزند برخوردار هستند. ماده مزبور بیان میدارد:
در صورتی که به علت طلاق یا به هر جهت دیگر، ابوین طفل در یک منزل سکونت نداشته باشند، هر یک از ابوین که طفل تحت حضانت او نمیباشد، حق ملاقات با فرزندان خود را دارد.
بر اساس این ماده، حق ملاقات با فرزند صرفا به بحث طلاق محدود نمیشود بلکه قانونگذار صراحتا عنوان کرده است که در صورت جدایی بین زوجین نیز هر یک از آنها از چنین حقی برخوردار میباشند. بنابراین اگر زن و مرد به صورت قانونی طلاق گرفته باشند یا بنا به دلایل دیگر از هم جدا زندگی میکنند، هر کدام از آنها که سرپرستی فرزند را در اختیار ندارند، میتوانند با فرزندانشان ملاقات داشته باشند.
در واقع سلب نمودن حق ملاقات با فرزندان بعد از طلاق برای هیچ کدام از والدین امکان پذیر نمیباشد. همچنین پدر یا مادر فرزند نمیتوانند باعث جلوگیری از حق ملاقات با او شوند که البته برای ممانعت از ملاقات با فرزند در قانون ضمانت اجرای خاصی تعیین شده است.
در بخشهای قبلی به این موضوع پرداختیم که هیچ یک از والدین حق ممانعت از ملاقات با فرزند را ندارند؛ زیرا ملاقات کردن با فرزندان بعد از طلاق یا جدایی، حقی است که قانونگذار برای پدر و مادر فرزند در نظر گرفته است. در ارتباط با موضوع ملاقات با فرزند، شرایط زمانی و مکانی آن بسیار مهم است.
ادامه ماده 1174 قانون مدنی به نحوه تعیین زمان و مکان ملاقات با فرزند اشاره شده است. مطابق این ماده، تعیین زمان و مکان ملاقات و سایر جزئیات مربوط به آن، در صورت اختلاف بین ابوین با محکمه است.
در واقع اگر زوجین در خصوص ملاقات با فرزند و جزئیات آن به توافق برسند، تعیین زمان و مکان ملاقات بر اساس توافقات انجام شده صورت میگیرد اما اگر زوجنین در این خصوص با یکدیگر اختلاف پیدا کنند، دادگاه شرایط ملاقات با فرزندان بعد از طلاق را تعیین میکند.
دادگاه بر اساس مصلحت کودک شرایط مربوط به ملاقات والدین با او را بعد از جدایی مشخص مینماید و در این صورت پدر و مادر فرزند باید برحسب شرایطی که قاضی اعلام می کند، باید با فرزندانشان ملاقات کنند.
به طور مثال قاضی تعیین میکند که پدر یا مادر فرزند هفتهای یک الی دو بار در روز و ساعت مشخص می توانند ملاقاتی با فرزندان خود داشته باشند. برخلاف آنچه که دادگاه تعیین کرده است نمیتوان ملاقات با فرزند را انجام داد.
در خصوص ملاقات با فرزند پسر و دختر، قانونگذار تفاوت خاصی را قائل نشده است و شرایط ملاقات کردن آنها کاملا یکسان است.
در شرایطی که والدین دارای چند فرزند باشند که برخی از آنها تحت حضانت مادر و برخی دیگر تحت حضانت پدر باشند، میتوانند با فرزندان دیگر خود نیز طبق شرایط درج شده در قانون ملاقات نمایند.
تصور کنید که طبق قانون، دختر چهار ساله تحت حضانت مادر و پسر ده ساله تحت حضانت پدر هستند. در این صورت اگر مادر بخواهد پسرش را و بالعکس پدر بخواهد دخترش را ملاقات کنند، از لحاظ قانونی این عمل هیچگونه منعی ندارد.
در صورتی که زوجین توافقاتی را در این زمینه انجام داده باشند، ملاقات بچه ها طبق توافق انجام شده صورت میگیرد، در غیر این صورت اگر والدین باهم اختلاف داشته باشند، میتوانند با ارائه دادخواست از دادگاه تعیین تکلیف شرایط ملاقات را تقاضا کنند.
اگر زوجین در مورد زمان و مکان ملاقات فرزند به توافق رسیده باشند اما هرکدام از والدین به توافقات خود پایبند نباشند، در این صورت باید دادگاه تکلیف این مسئله را روشن کند که در چه مکانی و در چه روزهایی پدر و مادر امکان ملاقات با فرزندان را خواهند داشت.
یکی از نگرانیهای پدر یا مادری که حق حضانت فرزند را دارند، در زمان ملاقات با فرزند این است که امنیت کودک به خطر افتد یا به دلیل انحطاط اخلاقی یکی از والدین، ملاقات کردن به مصلحت کودک نباشد.
در این صورن ممکن است این سوال مطرح شود که امکان کاهش مدت زمان ملاقات با فرزند وجود دارد یا خیر؟ در واقع خواهان میتواند از دادگاه بخواهد که مدت زمان ملاقات را کاهش دهد؟
به طور کلی، نمیتوان امکان ملاقات با فرزند را از والدین سلب کرد اما در شرایطی این امکان وجود دارد تا هر یک از والدین که حضانت کودک را برعهده دارند، درخواست کاهش مدت زمان ملاقات با فرزند را به دادگاه بدهند.
در واقع اگر ملاقات با فرزند به مصلحت وی نبوده و این موضوع باعث شود تا حتی کودک به لحاظ روحی و عاطفی آسیب ببیند، طبق قانون این امکان هست تا از دادگاه بتوان تقاضا نمود که مدت زمان دیدار با کودک کاهش پیدا کند.
فردی که متقاضی کاهش مدت زمان ملاقات با فرزند است، باید دلایل موجه و قانونی به دادگاه ارائه کند تا با درخواست وی موافقت شود و در نهایت حکم به کاهش تعداد ساعات دیدار و ملاقات صادر شود.
به طور مثال، خواهان اگر بتواند این موضوع را ثابت کند که فرد متقاضی ملاقات با فرزند که ممکن است پدر یا مادر باشد، سابقه کیفری و انجام جرائم خاص مانند قتل را داشته باشد و در این صورت بیم آسیب دیدن کودک در ملاقات با او وجود دارد، دادگاه نهایتا متقاعد به صدور حکم کاهش زمان ملاقات خواهد شد.
گاهی اوقات ممکن است که یکی از والدین از ملاقات فرزند جلوگیری کند که در این صورت میتوان با ارسال اظهارنامه به شخص خاطی آن ا انجام این عمل منع کرد. ملاقات با فرزند حق قانونی پدر و مادر است که بعد از طلاق میتوانند با فرزندانشان دیدار داشته باشند.
در صورتی که پدر یا مادری که فرزند تحت حضانت او میباشد، امکان ملاقات با فرزند را به طرف دیگر ندهد، در این صورت فرد متقاضی ملاقات با کودک برای آن که به حقوق قانونی خود برسد، میتواند اظهارنامهای در این زمینه تنظیم ارسال نماید.
ارسال اظهارنامه یکی از روشهای قضایی برای آن که طرف دعوا به حق و حقوق قانونی خود برسد، شناخته میشود و در خصوص شکایت بابت ملاقات با فرزند نیز کارایی دارد.
در واقع هر یک از والدین که تمایل دارد با فرزند خود دیدار داشته باشد اما شخصی که حضانت فرزند در اختیار وی می باشد، از انجام این کار ممانعت کند، می تواند قبل از ثبت دادخواست، از طریق اظهارنامه حق قانونی خود( ملاقات با فرزند) را مطالبه کند.
روش ارسال اظهارنامه به صورت الکترونیکی در سامانه تعریف شده توسط دفاتر خدمات الکترونیک قضایی وجود دارد. متقاضی میتواند به صورت آنلاین اظهارنامه را ثبت کرده و از این طریق پیگیر موضوع باشد.
در صورتی که ارسال اظهارنامه برای ملاقات با فرزند به نتیجه نرسد و اجازه دیدار با کودک از طرف پدر یا مادر داده نشود، میتوان دادخواست ملاقات با فرزند را به ثبت رساند و از طریق دادگاه خانواده این مسئله را پیگیری کرد.
در صورتی که قصد دارید بابت جلوگیری از ملاقات کردن با فرزند اقدام به شکایت کنید، بهتر است در این زمینه وکیل بگیرید. طرح دعاوی حقوقی، تشریفات خاص خود را دارد که عملا بدون بهره مندی از وکیل شرایط را برای اقامه دعوا با مشکل مواجه میسازد.
بودن وکیل در کنار شما مزایا فراوانی خواهد داشت و در زمان انجام مراحل دادرسی و حضور در دادگاه میتواند بهترین دفاعیات را از شما به عنوان خواهان دعوا داشته باشد. در هر صورت برای طرح شکایت ملاقات با فرزند اگر به وکیل نیاز دارید، مجموعه بنیاد وکلا گزینه مناسبی در این زمینه میباشد.
یکی از مواردی که بعد از جدایی زوجین، بسیار حائز اهمیت است، بحث ملاقات با فرزندان است. با توجه به این که بعد از طلاق دیگر زن و شوهر در یک منزل سکونت ندارند و طبق قانون حضانت فرزندان با یکی از آنها می باشد، باید تکلیف ملاقات کردن با فرزند مشخص شود.
این که پدر و مادر بعد از طلاق با فرزند یا فرزندان خود دیدار داشته باشند، حق قانونی آنها است و کسی نمیتواند این حق را از والدین محروم کند. اما در هر صورت اگر هرکدام از والدین اجازه ملاقات با فرزند را به ذینفعان ندهد، بحث شکایت از طریق مراجع قضایی مطرح میشود.
قبل از آن که خواهان اقدام به شکایت کند، میتواند با ارسال اظهارنامه، بتواند به حق خود یعنی ملاقات با فرزند برسد. در صورتی که این عمل چندان نتیجه بخش نباشد و فردی که دارای حضانت فرزندان است، حق ملاقات با فرزند را از طرف دیگر سلب کند، در این صورت باید اقدام به طرح دعوا در دادگاه خانواده نمود.
برای آن که بتوانید اقدام به طرح دعوا مرتبط با موضوع ملاقات با فرزند نمایید و به طور کلی مراحل طرح دعوا را انجام دهید، میتوانید از مشاوره حقوقی بنیاد وکلا استفاده کنید. موکلین زیادی در سراسر کشور توانستند از طریق مشاوره حقوقی اقدامات لازم برای انجام مراحل دادرسی انجام داده و به نتیجه دلخواه خود برسند.
مشاوره حقوقی ملاقات با فرزند یکی از روشهایی است که از طریق آن میتوانید به تمامی سوالات و ابهامات پیش آمده در این زمینه برسید. مشاوره حقوقی بنیاد وکلا توسط مجربترین وکلا حال حاضر در کشور انجام می شود و از بابت کیفیت ارائه خدمات در این زمینه اطمینان خاطر داشته باشید.
جهت دریافت مشاوره حقوقی ملاقات با فرزند با کارشناسان ما در ارتباط باشید تا در این زمینه بهتر شما را راهنمایی کنند. بنیاد وکلا شرایطی را فراهم کرده است تا افراد متقاضی بتوانند از خدمات حقوقی از جمله مشاوره حقوقی بتوانند بهترین استفاده را داشته باشند.