این روزها طلاق به عنوان یکی از اصلیترین دغدغههای خانوادهها شناخته میشود. این مسئله باعث شدهاست تا بسیاری از افراد از تجربه وعلم وکلای متخصص استفاده کنند. مشورت با افراد زبده میتواند تا حد زیادی تاثیرگذار باشد و روند رسیدگی به پرونده را تا حد زیادی سرعت ببخشد. طلاق از طرف مرد یکی از انواع طلاقها است که بسیاری از آقایان از آن استفاده میکنند.
مشکلات خانوادگی، عدم سازش، عدم بارداری زن، دخالت خانوادهها و همچنین مشکلات مالی بهوجود آمده در طول زندگی از جمله دلایل درخواست مردان برای طلاق است. اگر طلاق از طرف مرد درخواست شود، در دادگاه با پیچیدگی کمتری همراه خواهد بود. دادگاه در صورتی که مرد خواهان طلاق همسر خود باشد، سختگیری کمتری نسبت به زمانی که زن درخواست طلاق دهد، خواهد داشت.
طلاق از طرف مرد در شرع
کشورما به عنوان یکی از کشور اسلامی، بخش زیادی از قوانین خود را از شرع و دین گرفته است. قوانین مربوط به طلاق نیز یکی ازعمدهترین مباحثی است که از شرع گرفته شده است. در شرع، حق طلاق برای مرد بوده و مرد میتواند هر زمان که صلاح بداند، به هر دلیلی همسر خودش را طلاق دهد. دادگاه برای صدور حکم طلاق از طرف مرد، از او دلیل موجه نمیخواهد. درصورتیکه زن برای ارائه دادخواست طلاق باید دلیلی موجه و محکمه پسندی داشته باشد.
دین اسلام مرد را برای طلاق آزاد گذاشته است اما محدودیتهایی نیز برای او قائل شده است تا در حق زن ظلمی واقع نشود. یکی از محدودیتهایی که برای مرد در قانون مشخص شده این است که باید حقوق مالی زن را به طور تمام و کمال بپردازد. مهریه، نفقه، اجرتالمثل، نحله و همچنین شرط تصنیف اموال از جمله حقوق مالی زن است که مرد موظف به پرداخت آن است.
مهریه در طلاق از طرف مرد
در صورتی که مرد خواهان طلاق و پایان دادن به زندگی مشترک باشد، زن حق دریافت مهریه خود را به صورت تمام و کمال دارد. مهریه حق زن بوده و بلافاصله بعد از عقد نکاح، مستحق دریافت مهریه است. مبحثی که در خصوص مهریه وجود دارد این است که زن میتواند تا زمانی که مهریه خود را دریافت نکرده است، از تمکین خاص بپرهیزد. اما عموما زنان برای حفظ بنیان خانواده خود، ازاین حق چشمپوشی میکنند.
در صورتی که مرد به دلایل موجه که در قانون آمده است، مرد خواهان طلاق زن باشد، ممکن است نیاز به پرداخت مهریه وجود نداشته باشد. قانونگذار در ماده ۱۱۲۳ شرایط امکان فسخ نکاح از طرف مرد را بررسی کرده است. در صورتی که زن دارای یکی از مشکلات زیر باشد، مرد حق درخواست فسخ نکاح را دارد.
- قرن
- جذام
- برص
- افضا
- زمینگیری
- نابینایی از هر دو چشم
یکی از مسائلی که باید به آن توجه کرد این است که موارد ذکر شده در بالا، درصورتی امکان فسخ را برای مرد به وجود می آورد که در حین عقد نکاح وجود داشته باشد. در صورتی که زن بعد از ازدواج به مشکلات زیر دچار شود، مرد حق فسخ نخواهد داشت. فسخ نکاح موجب خواهد شد تا تمامی آثار نکاح از جمله مهریه، نفقه و دیگر حقوق مالی از بین برود و طرفین هیچگونه تعهدی در قبال همدیگر نداشته باشند.
نفقه در طلاق از طرف مرد
نفقه یکی از مهمترین مباحثی است که در زمان طلاق مطرح میشود. نفقه به عنوان یکی از اصلیترین حقوق زنان مطرح است. بر طبق قانون ایران و شرع، مرد موظف به فراهم کردن اسباب و وسایل زندگی برای زن و فرزندان است. در صورتی که زن تمکین لازم را از مرد انجام دهد و رابطه زناشویی با او برقرار کند، مستحق دریافت نفقه است. نفقه برای هر فرد به صورت جداگانه بررسی میشود. دادگاه با توجه به شرایط زندگی زن قبل از ازدواج، درآمد مرد و شرایط زندگی زناشویی و مشترک طرفین، اقدام به صدور حکم نفقه میکند.
یکی از نکاتی که ممکن است برای شما جالب باشد این است که در صورتی که زن در خانه پدریاش، کنیز یا کارگر داشته و بعد از ازدواج نیز به حضور فردی برای کمک کردن به او حس شود، دادگاه میتواند حکم به داشتن کارگر را برای او صادر کند و مرد موظف به اطاعت از امر دادگاه است. قانونگذار در ماده ۱۱۰۷ قانون مدنی آورده است که نفقه عبارت است از همه نیازهای متعارف و متناسب با وضعیت زن از قبیل مسکن، البسه، غذا، اثاث منزل و هزینههای درمانی و بهداشتی و خادم در صورت عادت یا احتیاج، به واسطه نقصان یا مرض.
درنتیجه مرد موظف است تمامی مخارج همسر خود را متقبل شود. برخی از مردان تصور میکنند که در صورتی که زن منبع درآمدی داشته باشد و یا شاغل باشد، دیگر وظیفهای برای پرداخت نفقه نخواهند داشت. در صورتی که بر طبق قانون و شرع، حتی در صورتی که زن درآمد کافی برای گذراندن زندگی داشته باشد، باز هم در صورت درخواست نفقه، مرد موظف به پرداخت آن خواهد بود.
حضانت فرزند در طلاق از طرف مرد
گرفتن حضانت فرزند یا فرزندان یکی از پرچالشترین مسائل در دادگاهها است. بسیاری از زنان ترجیح میدهند تا حضانت فرزندان خود را برعهده بگیرند. در صورتی که مرد خواهان طلاق باشد و زنان به هر نحوی خواهان گرفتن حق سرپرستی فرزندان میباشند. در ماده ۱۱۶۹ قانون مدنی در خصوص حق سرپرستی فرزندان آمده است که براي حضانت و نگهداری طفلی که والدین او جدا از یکدیگر زندگی میکنند، مادر تا سن هفت سالگی اولویت دارد و پس از آن حضانت فرزند با پدراست.
تبصره: بعد ازهفت سالگی در صورت بهوجود آمدن اختلاف، حضانت طفل با رعایت مصلحت کودك به تشخیص دادگاه میباشد. در صورتی که به تشخیص دادگاه هیچ کدام از پدر یا مادر و یا دیگر اعضای خانواده از جمله جد و یا دیگر اقربا، صلاحیت نگهداری از فرزند را نداشته باشند، کودک به بهزیستی منتقل خواهد شد. طلاق از طرف مرد تاثیری در حق او برای سرپرستی نخواهد داشت.
طلاق رجعی
در صورتی که طلاق از طرف مرد باشد، دادگاه پس از ارجاع زوجین به مشاور، سعی در حفظ زندگی آنان خواهد داشت. در صورتی که مرد همچنان خواهان پایان دادن به زندگی مشترک باشد، دادگاه عموما اقدام به صدور حکم طلاق رجعی خواهد کرد. بر طبق ماده ۱۱۴۸ و ۱۱۴۹ در خصوص طلاق رجعی آورده است که مرد میتواند در فاصله ۳ طهر به زن خود رجوع کند. رجوع میتواند به هر لفظی باشد. در صورتی که زن به اقتضای سن، عادت ماهیانه نشود، عده در نظر گرفته شده ۳ ماه است.
خلاصه مطلب
طلاق به عنوان یکی از شایعترین مسائلی که در زمینه حقوق خانواده بروز پیدا میکند، دارای پیچیدگی خاصی است. بهتر است برای موفقیت در این زمینه از تخصص وکلا استفاده نمایید. بنیاد وکلا با داشتن کادری مجرب و خبره آماده خدمترسانی به شما است. طلاق از طرف مرد یکی از شایعترین نوع طلاقها است. در این نوع از طلاق، دادگاه عموما اقدام به صدور حکم طلاق رجعی را میدهد تا در صورت پشیمانی، مرد راهی برای بازگشت داشته باشد. در صورتی که طلاق از طرف مرد باشد، مرد موظف به پرداخت کلیه حقوق مالی از جمله مهریه و نفقه به زن خواهد بود.