بنیاد وکلا
۴۲۸۱۸ - ۰۲۱

لطفاً اتصال اینترنت خود را بررسی کنید.

چرا باید خسارت احتمالی برای چک پرداخت کنم؟

پرسیده شده
۵۴ پاسخ ۵۰۹

با سلام. من چکی را بعد از ۱۰ سال برگشت زدم و شکایت کردم به مبلغ ۴۰۰ هزار تومان. الان ابلاغی برای من آمده با موضوع تودیع خسارات احتمالی که من باید ۸۰۰ هزار تومان به حساب دادگاه واریز کنم. اولا چرا باید با داشتن چک پول واریز کنم و دوما اگر پرداخت نکنم چه اتفاقی برای پرونده می‌افتد؟ ممنون می‌شوم توضیح دهید.

۵۴ پاسخ برای این سوال ثبت شده

باسلام
در صورت طرح تامین خواسته چنانچه خسارت احتمالی پرداخت نگردد امکان توقیف اموال قبل صدور حکم قطعی وجود ندارد.

گفتگو با وکلای آنلاین ۷۴ وکیل آنلاین
پیشنهاد بنیاد وکلا
آنلاین
ملکی و املاک شرکت و کسب‌وکار خانواده قرارداد و تعهدات کیفری و جرایم خودرو و حمل‌ونقل
شروع قیمت از
۷۲۰,۰۰۰ تومان
۵۹۸,۰۰۰ تومان
پیشنهاد بنیاد وکلا
ملکی و املاک ارث و وصیت بانکی و مطالبات خانواده داوری و حل اختلاف خودرو و حمل‌ونقل
شروع قیمت از
۷۲۰,۰۰۰ تومان
۵۹۸,۰۰۰ تومان
پیشنهاد بنیاد وکلا
خانواده قرارداد و تعهدات کیفری و جرایم ملکی و املاک بانکی و مطالبات خودرو و حمل‌ونقل
شروع قیمت از
۶۶۰,۰۰۰ تومان
۵۵۰,۰۰۰ تومان
پیشنهاد بنیاد وکلا
ملکی و املاک شرکت و کسب‌وکار ثبت اسناد و املاک قرارداد و تعهدات بانکی و مطالبات
شروع قیمت از
۸۴۰,۰۰۰ تومان
۶۹۹,۰۰۰ تومان
پیشنهاد بنیاد وکلا
ملکی و املاک بانکی و مطالبات خانواده کیفری و جرایم قرارداد و تعهدات
شروع قیمت از
۶۶۰,۰۰۰ تومان
۵۴۹,۰۰۰ تومان
پیشنهاد بنیاد وکلا
بانکی و مطالبات خانواده ملکی و املاک قرارداد و تعهدات کیفری و جرایم خودرو و حمل‌ونقل
شروع قیمت از
۷۲۰,۰۰۰ تومان
۵۹۹,۰۰۰ تومان
پیشنهاد بنیاد وکلا
شرکت و کسب‌وکار ملکی و املاک خانواده داوری و حل اختلاف قرارداد و تعهدات
شروع قیمت از
۶۰۰,۰۰۰ تومان
۴۹۹,۰۰۰ تومان
پیشنهاد بنیاد وکلا
ملکی و املاک بانکی و مطالبات خانواده کیفری و جرایم قرارداد و تعهدات خودرو و حمل‌ونقل
شروع قیمت از
۷۲۰,۰۰۰ تومان
۵۹۸,۰۰۰ تومان
پیشنهاد بنیاد وکلا
آنلاین
ملکی و املاک دیوان عدالت اداری کار و تأمین اجتماعی خانواده کیفری و جرایم خودرو و حمل‌ونقل
شروع قیمت از
۶۰۰,۰۰۰ تومان
۵۰۰,۰۰۰ تومان
پیشنهاد بنیاد وکلا
ملکی و املاک بانکی و مطالبات خانواده قرارداد و تعهدات خودرو و حمل‌ونقل
شروع قیمت از
۵۸۰,۰۰۰ تومان
۴۷۹,۰۰۰ تومان
پیشنهاد بنیاد وکلا
ارث و وصیت ملکی و املاک بانکی و مطالبات خانواده داوری و حل اختلاف
شروع قیمت از
۶۰۰,۰۰۰ تومان
۴۹۹,۰۰۰ تومان
پیشنهاد بنیاد وکلا
ملکی و املاک بانکی و مطالبات خانواده کیفری و جرایم خودرو و حمل‌ونقل
شروع قیمت از
۶۰۰,۰۰۰ تومان
۴۹۸,۰۰۰ تومان
آنلاین
ملکی و املاک بانکی و مطالبات خانواده کیفری و جرایم قرارداد و تعهدات
شروع قیمت از
۴۲۰,۰۰۰ تومان
۳۴۹,۰۰۰ تومان
آنلاین
ملکی و املاک شرکت و کسب‌وکار بانکی و مطالبات فضای مجازی و فناوری قرارداد و تعهدات
شروع قیمت از
۴۲۰,۰۰۰ تومان
۳۴۹,۰۰۰ تومان
ملکی و املاک دیوان عدالت اداری بانکی و مطالبات خانواده ثبت اسناد و املاک خودرو و حمل‌ونقل
شروع قیمت از
۴۸۰,۰۰۰ تومان
۳۹۸,۰۰۰ تومان
ملکی و املاک خانواده کیفری و جرایم دیوان عدالت اداری کار و تأمین اجتماعی خودرو و حمل‌ونقل
شروع قیمت از
۷۱۰,۰۰۰ تومان
۵۸۹,۰۰۰ تومان
آنلاین
ملکی و املاک بانکی و مطالبات خانواده کیفری و جرایم قرارداد و تعهدات خودرو و حمل‌ونقل
شروع قیمت از
۴۲۰,۰۰۰ تومان
۳۵۰,۰۰۰ تومان
آنلاین
ملکی و املاک خانواده کیفری و جرایم قرارداد و تعهدات خودرو و حمل‌ونقل
شروع قیمت از
۴۲۰,۰۰۰ تومان
۳۴۹,۰۰۰ تومان
آنلاین
ملکی و املاک بانکی و مطالبات خانواده کیفری و جرایم قرارداد و تعهدات خودرو و حمل‌ونقل
شروع قیمت از
۴۲۰,۰۰۰ تومان
۳۵۰,۰۰۰ تومان
ملکی و املاک ارث و وصیت خانواده کیفری و جرایم جرایم علیه اموال
شروع قیمت از
۴۲۰,۰۰۰ تومان
۳۴۹,۰۰۰ تومان
آنلاین
ملکی و املاک بانکی و مطالبات کیفری و جرایم قرارداد و تعهدات خانواده
شروع قیمت از
۴۲۰,۰۰۰ تومان
۳۵۰,۰۰۰ تومان
آنلاین
بانکی و مطالبات خانواده کیفری و جرایم قرارداد و تعهدات ملکی و املاک خودرو و حمل‌ونقل
شروع قیمت از
۷۱۰,۰۰۰ تومان
۵۸۹,۰۰۰ تومان

سلام

این مبلغ اصل طلب شما نیست و دادگاه هم از شما نخواسته «برای رسیدگی به دعوای اصلی» پول چک را بدهید. موضوع ابلاغ «تودیع خسارت احتمالی» معمولا مربوط به این است که شما همراه دعوای اصلی، یک درخواست فوری/تامینی هم داده‌اید؛ مثل:
درخواست تامین خواسته دستور موقت یا در برخی موارد اجرای فوری قبل از ابلاغ .
در این حالت، قانون برای حمایت از طرف مقابل اجازه می‌دهد دادگاه از درخواست‌کننده بخواهد مبلغی را به‌عنوان تضمین خسارت احتمالی بسپارد؛ تا اگر بعدا معلوم شد این اقدام فوری بی‌مورد بوده و به طرف مقابل خسارت زده، از آن محل جبران شود.

تودیع خسارت احتمالی مربوط به زمانی است که شما تقاضای تامین خواسته کرده باشید. تودیع خسارت موجب می‌شود که خواسته شما(مبلغ چک) تامین شود بنابراین سریع‌تر بتوانید اموال یا حساب‌های بانکی طرف مقابل را به میزان طلب توقیف/مسدود کنید.

در صورت عدم پرداخت خسارت احتمالی امکان توقیف اموال قبل صدور حکم قطعی را ندارید

درصورت عدم پرداخت خسارت احتمالی امکان توقیف اموال قبل از صدور رای محکومیت ندارید

با سلام
چون برای گواهی عدم پرداخت در سال‌های قبل کد رهگیری اختصاص داده نمی شد و اکنون باید بجای مطالبه بابت وجه چک باید مطالبه وجه کرد و نیاز به تودیع خسارت احتمالی برای تامین خواسته و اگر پرداخت نشود تامین خواسته منتفی می شود

سلام مستحضر باشید در صورت عدم پرداخت تامین خواسته منتفی میباشد

سلام وقت بخیر
در صورت عدم پرداخت تامین خواسته صادر نمیگردد

در صورت عدم پرداخت تامین خواسته صادر نمیشود

باسلام
خسارت احتمالی برای تامین خواسته می باشد و در صورت عدم پرداخت نمی توانید توقیف اموال بر علیه خوانده را انجام دهید.
امکان طرح دادخواست مطالبه بدون تامین خواسته برای شما وجود دارد.

سلام، چک مذکور از مزایای اسناد تجاری برخوردار نمیباشد.اخذ تامین خواسته مستلزم تودیع خسارت احتمالی است.

با سلام
همزمان با دادخواست اصلی ، تقاضای تامین خواسته و توقیف اموال نمودید به این جهت برای شما تودیع خسارت احتمالی صادر شده ، اگر نمیخواهید آنرا پرداخت کنید طی یک لایحه تامین خواسته را مسترد کنید.دراین صورت تا زمان صدور اجراییه توقیف اموال صورت نمیگیرد.

با سلام
خسارت احتمالی برای تامین خواسته می باشد و در صورت عدم پرداخت نمی توانید توقیف اموال بگیرید اما در ماهیت پرونده خللی وارد نمی آورد.

سلام و احترام اگر پرداخت نکنید رسیدگی صورت نمی‌گیرد و خودتان متضرر می‌شوید موفق باشید

با سلام. با اینگه ماهیتا به پرونده چک مطروحه رسیدگی میشود ثلی تودیع خسارت احتمالی جهت توقیف اموال است و اگر تودیع نکنید توقیف اموال صورتدنمیگیرد اما رسیپگی روال خود را طی خواهد کرد.

در صورت عدم پرداخت امکان توقیف اموال ندارید

درود
هم زمان با مطالبه ی اصل مبلغ ، تقاضای تامین خواسته هم انجام دادید . تامین خواسته انجام نمیشه

با سلام. خسارت احتمالی برای تامین خواسته میباشد و در صورت عدم پرداخت نمیتوانید توقیف اموال بگیرید اما در ماهیت پرونده خللی وارد نمی آورد.

با سلام
تودیع خسارت احتمالی به جهت صدور قرار تامین خواسته است در صورت عدم واریز تامین خواسته نمی شود لیکن خدشه ای به ماهیت دعوی وارد نمی کند.

سلام کاربر گرامی این مبلغ بابت تامین خواسته است

سلام با توجه به توضیحات شما ، ظاهرا شما درخواست تامین خواسته را مطرح کرده اید و به علت اینکه شما در مهلت قانونی گواهی عدم تادیه از بانک اخذ نکرده اید و در مهلت قانونی شکایت خود را مطرح نکرده اید پس شما باید خسارت احتمالی را به حساب صندوق دادگستری واریز نمایید

سلام
علت صدور اخطاریه تودیع خسارت احتمالی این است که شما چک را در مهلت قانونی برگشت نزده‌اید یا مدت زمان طولانی از تاریخ چک گذشته و شما درخواست تامین خواسته کرده‌اید. چک‌های قدیمی که وصف تجاری خود را از دست داده‌اند، صرفا یک سند مدنی عادی محسوب می‌شوند. برای توقیف اموال بر اساس سند عادی یا چکی که شرایط تجاری را ندارد، خواهان باید مبلغی را به عنوان خسارت احتمالی تودیع کند تا اگر در دعوا شکست خورد، خسارت وارده به خوانده از محل آن جبران شود.
عدم پرداخت این مبلغ صرفا باعث می‌شود که قرار تامین خواسته صادر نشود یا لغو گردد. اما اصل پرونده و دعوای شما برای مطالبه وجه چک متوقف نمی‌شود و دادگاه به رسیدگی ادامه می‌دهد و در نهایت اگر حق با شما باشد، حکم به پرداخت وجه صادر می‌کند، اما دیگر تا زمان صدور حکم قطعی، مالی از طرف مقابل توقیف نخواهد بود.
موفق باشید

با سلام؛
توجه داشته باشید که واریز این مبلغ بابت اصل شکایت شما نیست، بلکه بابت تامین خواسته است.
از آنجایی که شما چک را پس از گذشت ۱۰ سال برگشت زده‌اید، این چک از مزایای اسناد تجاری توقیف اموال بدون سپردن خسارت خارج شده است.
طبق قانون، برای اینکه بتوانید اموال طرف مقابل را همین الان و قبل از صدور رای قطعی توقیف کنید، باید مبلغی را به عنوان خسارت احتمالی در صندوق دادگاه تودیع کنید تا اگر در آینده مشخص شد ادعای شما واهی بوده، خسارت طرف مقابل از آن جبران شود.

اگر این مبلغ را پرداخت نکنید اصل پرونده و رسیدگی به چک شما متوقف نمی‌شود، اما قرار توقیف اموال صادر نخواهد شد و شما باید تا پایان دادرسی و صدور حکم قطعی منتظر بماند که با توجه به زمان‌بر بودن دادرسی، ریسک انتقال اموال توسط بدهکار وجود دارد.

درود
اگر درخواست تامین خواسته داشته اید،و دادگاه چک شما را مشمول مرور بداند می بایست جهت صدور قرار وفق بند د ماده ۱۰۸ قانون آیین دادرسی مدنی،خسارات تعیینی از سوی دادگاه پرداخت نمایید.
و اگر خوانده دعوی می تواند بابت خسارات ناشی از دفاع ،بر او بار می شود،از دادگاه تقاضای تامین نماید،و دادگاه شما را موظف به پرداخت تامین کند.

مبلغی که برای خسارت احتمالی واریز می کنید در صورتیکه رای به نفع شما صادر شود به شما باز می گردانند

با درود
پرداخت خسارت احتمالی به دلیل درخواست صدور قرار تامین خواسته است
چون چک شما خارج از مهلت ۱۵ روزه برگشت شده است برای صدور قرار تامین خواسته نیاز به پرداخت خسارت احتمالی وجود دارد

با سلام
تودیع خسارت احتمالی به این دلیل است که چک قدیمی (۱۰ ساله) است و دادگاه برای جلوگیری از سوءاستفاده احتمالی یا ورود ضرر به خوانده، این مبلغ را موقتا می‌گیرد؛ این پول جریمه نیست و در پایان رسیدگی یا به شما برمی‌گردد یا بابت خسارت احتمالی برداشت می‌شود.
اگر مبلغ را واریز نکنید، دادگاه قرار صادر نمی‌کند یا رسیدگی متوقف/درخواست شما رد می‌شود و عملا پرونده جلو نمی‌رود.

سلام
این وجه که از شما خواسته شده، خسارات احتمالی (حق‌الوکاله و خسارت تاخیر تادیه احتمالی) است که قانون برای تضمین پرداخت احتمالی بدهی تعیین می‌کند و ارتباطی به موجودی چک ندارد.

اگر پرداخت نکنید، پرونده معلق یا مسکوت نمی‌ماند؛ ممکن است دادگاه اقداماتی مانند توقیف یا رد شکایت به‌طور موقت اتخاذ کند، ولی اصولا بعد از بررسی شکایت، دادگاه می‌تواند حکم بدهد و شما متعهد به پرداخت خواهید بود.

با سلام و احترام.
دریافت ابلاغیه برای واریز «خسارت احتمالی» در پرونده‌های مربوط به چک، به ویژه چک‌های قدیمی، یک روال قانونی است که به دلیل گذشتن مهلت‌های واخواست (برگشت زدن) ایجاد می‌شود.

در ادامه، علت قانونی این موضوع و پیامدهای عدم پرداخت آن را به زبان ساده توضیح می‌دهم.

علت الزام به واریز وجه با وجود داشتن چک
طبق قانون تجارت و آیین دادرسی مدنی، چک یک سند تجاری است که اگر در مهلت‌های قانونی (معمولا ۱۵ روز از تاریخ سررسید) برگشت زده شود، دادگاه مکلف است بدون دریافت هیچ پولی، قرار «تامین خواسته» (توقیف اموال) صادر کند. اما چون شما پس از ۱۰ سال اقدام به برگشت زدن چک کرده‌اید، شرایط زیر حاکم شده است:

خروج از مزایای اسناد تجاری: با گذشت این زمان طولانی، چک شما وصف تجاری خود را برای صدور دستور توقیف فوری اموال از دست داده و به عنوان یک «سند عادی» تلقی می‌شود.

جبران ضرر احتمالی خوانده: از آنجا که دادگاه هنوز نمی‌داند ادعای شما پس از ۱۰ سال چقدر صحیح است، مبلغی را به عنوان خسارت احتمالی تعیین می‌کند تا اگر در نهایت حکم به نفع شما صادر نشد، ضرری که از توقیف اموال به طرف مقابل وارد شده، از این پول جبران شود.

تعیین مبلغ توسط قاضی: میزان این مبلغ بر عهده قاضی است و معمولا درصدی از مبلغ کل (با احتساب خسارت تاخیر تادیه احتمالی) است که در مورد شما ۸۰۰ هزار تومان تعیین شده است.

پیامد عدم پرداخت خسارت احتمالی
اگر مبلغ تعیین شده را در مهلت مقرر (که معمولا توسط دادگاه اعلام می‌شود) به صندوق دادگستری واریز نکنید، اتفاقات زیر برای پرونده شما می‌افتد:

رد درخواست تامین خواسته: دادگاه درخواست شما برای «توقیف اموال بدهکار پیش از صدور حکم» را رد خواهد کرد. این یعنی تا پایان دادرسی و صدور حکم قطعی، نمی‌توانید اموال طرف مقابل را مسدود کنید.

ادامه رسیدگی به اصل دعوا: عدم پرداخت این پول به معنی بسته شدن کل پرونده نیست. دادگاه همچنان به دادخواست شما برای مطالبه اصل مبلغ (۴۰۰ هزار تومان) و خسارت تاخیر تادیه رسیدگی می‌کند، اما فقط امکان توقیف فوری اموال را از دست می‌دهید.

نکته مهم: با توجه به اینکه چک شما مربوط به ۱۰ سال پیش است، مبلغ خسارت تاخیر تادیه (دیرکرد) که به شما تعلق می‌گیرد بسیار بیشتر از اصل مبلغ ۴۰۰ هزار تومان خواهد بود؛ بنابراین واریز این ۸۰۰ هزار تومان برای اطمینان از توقیف اموال بدهکار و وصول نهایی مطالباتتان (که احتمالا چند میلیون تومان خواهد بود) منطقی به نظر می‌رسد

درود.
خسارت احتمالی پرداخت نشود قرار تامین خواسته صادر نمی شود.

با سلام
در صورت عدم پرداخت خسارت احتمالی شما نمی‌توانید درخواست تامین خواسته به دادگاه ارائه دهید.

ب دلیل گذشت مدت زمان ده ساله میبایست خسارت احتمالی واریز نمایید در غیر اینصورت قرار رد تامین خواسته صادر میگردد

با سلام. در اینگونه موارد در صورت عدم پرداخت خسارت احتمالی قرار تامین خواسته صادر نمی شود. به این معنا که پیش از رسیدگی اموال خوانده به میزان خواسته شما توقیف نمی گردد. در مواردی که خوانده متمکن است و قصد فرار از دین ندارد، ضرورتی برای درخواست تامین خواسته نیست.

سلام

به جهت تعلل ده ساله در اجرای چک برای صدور دستور تامین خواسته باید واریز کنید و اگر واریز نکنید دستور تامین خواسته صادر نمیشود و به اصل خواسته شما بدون توقیف اموال رسیدگی میشود

با سلام،پرداخت نشود قرار تامین خواسته صادر نمی شود.

پاسخ توسط یکی از وکلای بنیاد وکلا

با سلام
به سبب زایل شدن وصف تجاری چک، موضوع از شمول بند ج ماده ۱۰۸ قانون آیین دادرسی مدنی خارج است و صدور قرار تامین خواسته مستلزم واریز خسارت احتمالی به صندوق دادگستری می باشد.

الزام شما به تودیع خسارت احتمالی به این دلیل است که پس از گذشت بیش از ۱۰ سال از تاریخ صدور چک، امکان بروز ضرر احتمالی برای خوانده وجود دارد و دادگاه به استناد مواد ۱۰۸ و ۱۱۰ قانون آیین دادرسی مدنی، برای ادامه رسیدگی و صدور دستور تامین، اخذ این مبلغ را ضروری دانسته است؛ این مبلغ به‌معنای تردید در حقانیت شما نیست و صرفا جنبه تضمینی دارد. در صورت عدم پرداخت خسارت احتمالی در مهلت مقرر، قرار تامین کان‌لم‌یکن شده و عملا درخواست شما از دستور تامین و پیگیری مؤثر خارج می‌شود و رسیدگی متوقف یا بی‌اثر می‌گردد. جمع‌بندی: واریز این مبلغ شرط ادامه مؤثر رسیدگی است و در صورت عدم پرداخت، پیگیری حقوقی شما عملا متوقف خواهد شد.

پاسخ توسط یکی از وکلای بنیاد وکلا

سلام
چنانچه پرداخت نشود قرار تامین خواسته صادر نخواهد شد

قانون در مواردی از جمله تامین خواسته، توقیف اموال، مرور زمان و .... خسارت احتمالی قرار داده است و در صورت عدم پرداخت از سوی شما دادخواست شما مطابق قانون رد می‌شود و در صورت تمایل به ادامه پرونده مجدد دادخواست دهید.

پاسخ توسط یکی از وکلای بنیاد وکلا

این مبلغ تحت عنوان “خسارت احتمالی” یا “حقوق دولتی” در پرونده‌های مطالبه وجه (به‌ویژه با درخواست توقیف اموال) برای تضمین حقوق طرف مقابل در صورت اثبات بی‌حقی شما و جبران هزینه‌های دادرسی اوست، و اگر آن را واریز نکنید، قرار تامین خواسته (توقیف اموال) صادر نخواهد شد و پیگیری پرونده مطالبه وجه با مشکل روبرو می‌شود.

باسلام، چک شما وصف تجاری ندارد. در صورت عدم پرداخت مشکلی جهت ادامه دعوی ندارید

سلام با گذشت ۱۰ سال، چک وصف تجاریش ازدست داده و برای تضمین باید خسارت احتمالی بسپارید و گرنه به دعوی رسیدگی نمی شود

با سلام چون که ۱۰ سال گذشته و سند وصف تجاری خود را از دست داده لذا می بایست خسارت احتمالی را تودیع کنید.

با سلام
چون ۱۰ سال از زمان آن گذشته پس باید خسارت احتمالی پرداخت کنید

سلام، وقت بخیر با توجه به گذشت ۱۰ سال از این موضوع، وصف تجاری بودن چک از بین رفته است بنابراین می بایست برای تامین خواسته خسارت احتمالی پرداخت کنید

درود چون چک شما بعد از ۱۰ سال برگشت خورده، وصف تجاری‌اش از بین رفته و دیگر مشمول معافیت از خسارت احتمالی نیست

با سلام
چون چک بعد گذشت این ندت وصف تجاری اش را از دست داده است

سلام ~
چون چک شما بعد از ۱۰ سال برگشت خورده، وصف تجاری‌اش از بین رفته و دیگر مشمول معافیت از خسارت احتمالی نیست؛ بنابراین دادگاه برای صدور قرار تامین خواسته، از شما خسارت احتمالی مطالبه می‌کند.

برای تضمین وجود دین می‌باشد.

باسلام
با گذشت مدت ۱۰ سال می گرددو جهت جلوگیری از سوءاستفاده های احتمالی و به عنوان تضمین میباشد که ضرری متوجه طرف مقابل نگردد
برای صدور قرار تامین باید خسارت احتمالی پرداخت گردد:
اگر خسارت احتمالی را نپردازید:
دادگاه وارد رسیدگی نمی‌شود
قرار رد یا توقف دعوا صادر می‌شود.

همراه گرامی، با توجه به اینکه بیش از ۵ سال از تاریخ چک گذشته، چک وصف تجاری خود را از دست داده و رسیدگی به آن مانند یک دعوای حقوقی عادی است؛ به همین دلیل دادگاه از خواهان تودیع خسارت احتمالی می‌خواهد. این مبلغ ارتباطی به اصل طلب ندارد و برای جلوگیری از ضرر احتمالی خوانده است. در صورت عدم پرداخت، رسیدگی متوقف یا دعوا رد می‌شود و اگر نهایتا حکم به نفع شما صادر شود، مبلغ خسارت احتمالی به شما بازگردانده خواهد شد.

**خلاصه و پاسخ مختصر:**

در پرونده‌های چک (و سایر دعاوی)، دادگاه ممکن است برای جلوگیری از "طرح دعوای احتمالی واهی" یا "سوء استفاده از فرآیند دادرسی"، از خواهان (شما) درخواست **تودیع خسارات احتمالی** کند. این به معنای واریز مبلغی به حساب دادگاه است تا اگر در نهایت مشخص شود که دعوای شما بی‌وجه بوده یا به طرف مقابل خسارت وارد کرده، از آن مبلغ برای جبران خسارت استفاده شود. **عدم پرداخت این مطلب می‌تواند منجر به ابطال یا عدم رسیدگی به شکایت شما شود.**

**توضیح مفصل و پاسخ به سوالات شما:**

**۱. علت درخواست تودیع خسارات احتمالی (سوال اول شما):**
* این درخواست بر اساس **ماده ۱۴۲ قانون آیین دادرسی مدنی** صورت می‌گیرد. هدف اصلی آن، حفظ حقوق خوانده (صادرکننده چک) است. دادگاه تشخیص می‌دهد که ممکن است شکایت شما (به دلیل گذشت زمان طولانی یا دلایل دیگر) دارای اشکالات حقوقی باشد و اگر بدون ضمانت مالی ادامه یابد، ممکن است به خوانده ضرر بزند (مثل از دست دادن وقت، تحمل هزینه وکیل و...).
* **گذشت ۱۰ سال از تاریخ چک**، یک نکته بسیار مهم و احتمالا دلیل اصلی این درخواست دادگاه است. معمولا دعاوی مربوط به چک باید در **مهلت‌های مقرر** (عموما ظرف ۶ ماه از تاریخ سررسید برای طرح شکایت کیفری و رعایت مهلت‌های مطالبه) مطرح شوند. با گذشت این زمان طولانی، احتمالا دادگاه در صلاحیت خود برای رسیدگی (به ویژه کیفری) یا قابلیت استماع دعوا تردید دارد. بنابراین، برای اطمینان از جدی بودن دعوا و جبران خسارت احتمالی به خوانده، از شما تضمین مالی می‌خواهد.
* **مبلغ ۸۰۰ هزار تومان** (معادل دو برابر مبلغ چک) نیز بر اساس تشخیص دادگاه و برای پوشش خسارات احتمالی تعیین شده است.
* **نکته:** این اقدام به معنای محکومیت شما یا باطل بودن دعوایتان نیست، بلکه یک **اقدام تامینی و احتیاطی** است.

**۲. عواقب عدم پرداخت (سوال دوم شما):**
اگر مبلغ درخواستی را در مهلت مقرر به حساب دادگاه واریز **نکنید**، معمولا عواقب زیر رخ می‌دهد:
* **ابطال یا رد شکایت:** دادگاه ممکن است **قرار ابطال یا عدم رسیدگی به شکایت** را صادر کند. در این صورت، پرونده شما بسته می‌شود و دیگر رسیدگی نخواهد شد.
* **عدم امکان پیگیری:** شما نمی‌توانید پرونده را در این مرحله و بدون پرداخت این مبلغ، پیش ببرید.
* **امکان اعتراض:** معمولا می‌توانید به این قرار (درخواست تودیع خسارت) **ظرف ۱۰ روز اعتراض** کنید. در اعتراض خود باید دلایل موجهی مانند "وجود دلایل قوی و مستند برای طرح دعوا علی‌رغم گذشت زمان" یا "عدم وجود ریسک سوء استفاده" را ارائه دهید.

**راهکارهای پیشنهادی:**

۱. **مشورت فوری با وکیل:** با توجه به حساسیت موضوع و گذشت زمان طولانی، **فوری با یک وکیل متخصص در امور چک و دعاوی حقوقی/کیفری مشورت کنید.** وکیل می‌تواند با بررسی دقیق پرونده (تاریخ چک، تاریخ برگشت، مراحل قبلی پیگیری و...) بهترین راهکار را به شما ارائه دهد.
۲. **بررسی دو گزینه:**
* **پرداخت مبلغ:** اگر از صحت و قوت ادعای خود مطمئن هستید و وکیل نیز آن را تایید می‌کند، ممکن است پرداخت این مبلغ (که در صورت موفقیت، قابل استرداد است) بهترین راه برای جلوگیری از توقف پرونده باشد.
* **اعتراض به قرار:** اگر معتقدید درخواست دادگاه بی‌وجه است، با کمک وکیل **اعتراضنامه مفصلی** تنظیم و تقدیم کنید. در آن به مواردی مانند "قابلیت اثبات ادعا"، "وجود مدارک معتبر" و "عدم امکان طرح دعوای واهی" استناد کنید.
۳. **جمع‌آوری مدارک:** تمام مدارک مربوط به چک (اصل چک، گواهی عدم پرداخت، مراحل قبلی پیگیری)، مکاتبات و هرگونه سند دیگر را مرتب و آماده کنید.

**نتیجه‌گیری:**
دادگاه با توجه به **قدمت ۱۰ ساله** چک، رعایت نکردن مهلت‌های قانونی را محتمل می‌داند و برای پیشبرد پرونده از شما تضمین می‌خواهد. **عدم پرداخت، به احتمال زیاد منجر به توقف یا ابطال شکایت شما می‌شود.** بنابراین، اقدام فوری و مشورت تخصصی ضروری است.

از آنجا که با گذشت ۵ سال از تاریخ چک دیگر نمیتوان آن را در زمره اوراق تجاری محسوب نمود ، صدور تامین خواسته منوط به پرداخت خسارت احتمالی است . در صورت عدم پرداخت قرار تامین صادر نخواهد شد .

سلام وقت بخیر
با توجه به اینکه اشاره ننموده ایدشکایت به چه صورت می باشد
با توجه به اینکه چک به عنوان سند عادی در نظر گرفته شده پرداخت خسارت احتمالی از بابت تامین خواسته صادر گردیده

مشاوره‌های حقوقی مرتبط

۶,۱۳۴ مشاوره حقوقی چک تا کنون در بنیاد وکلا پاسخ داده شده
۲,۲۲۴ وکیل چک آماده ارائه خدمت در بنیاد وکلا