بنیاد وکلا
۴۲۸۱۸ - ۰۲۱

لطفاً اتصال اینترنت خود را بررسی کنید.

مطالبه اجاره‌بهای پرداختی بر اساس قرارداد مشارکت در ساخت از وراث متعهد؟

پرسیده شده
۱۶ پاسخ ۵۷

بر اساس قرارداد مشارکت در ساخت، خریدار زمین متعهد شده بود تا زمان تحویل آپارتمان‌ها، اجاره‌بهای محل سکونت ما را شخصاً به موجر پرداخت کند. پس از فوت خریدار، وراث او به این تعهد عمل نکردند و من مجبور شدم اجاره‌بها را شخصاً پرداخت کنم. در یک دعوای قبلی موفق شدم بخشی از این مبالغ را وصول کنم، اما پس از پایان مهلت اجاره‌نامه، مجدداً خانه‌ای اجاره کردم و هزینه آن را خودم پرداختم. ضمناً سهم یکی از وراث (پسر متوفی) از آپارتمان‌های موضوع مشارکت، در قبال مهریه همسرش توقیف شده بود و در نهایت هنگام انتقال سند، نام همسر وی نیز در زمره انتقال‌دهندگان سند مالکیت درج شده است. آیا در دعوای مطالبه اجاره‌بهای پرداختی، همسر پسر متوفی نیز باید به عنوان خوانده یا ثالث قید شود؟ و آیا برای اثبات عادلانه بودن مبلغ اجاره پرداختی، جلب نظر کارشناس رسمی ضروری است؟

مشاهدهٔ ۱۷ پاسخ وکلا

پاسخ خودکار هوش مصنوعی

تولیدشده با هوش مصنوعی بنیاد وکلا — پاسخ وکیل نیست

این متن را هوش مصنوعی نوشته است و ممکن است دقیق یا کامل نباشد؛ پاسخ‌های وکلا در ادامهٔ همین صفحه آمده است.

برای مطالبه اجاره‌بهایی که شخصاً پرداخت کرده‌اید، دعوا را علیه تمام وراث متوفی اقامه کنید؛ از آنجا که همسر پسر متوفی در هنگام انتقال سند به عنوان انتقال‌دهنده درج شده و سهمی از موضوع قرارداد را در اختیار داشته، احتیاطاً او را نیز به عنوان خوانده در دادخواست قید کنید تا حکم صادره در برابر وی نیز قابل اجرا باشد.

بر اساس قانون مدنی، تعهدات متوفی به وراث منتقل می‌شود و وراث در حدود سهم‌الارث خود مسئول ایفای آن هستند. همچنین هزینه‌هایی که شما به جای متعهد پرداخت کرده‌اید، به استناد قواعد مربوط به ایفای تعهد توسط ثالث و خسارات ناشی از نقض قرارداد قابل مطالبه است.

برای اثبات عادلانه بودن مبلغ اجاره پرداختی، درخواست جلب نظر کارشناس رسمی دادگستری را در دادخواست قید کنید؛ این امر به ویژه برای دوره‌ای که اجاره‌نامه رسمی نداشتید ضروری است. تمام اسناد پرداخت اجاره‌بها، قرارداد مشارکت و اجاره‌نامه‌ها را به عنوان دلیل ضمیمه دادخواست کنید.

۱۷ پاسخ از وکلا و کارشناسان حقوقی

کامل‌ترین پاسخ

این پاسخ به‌صورت خودکار و بر اساس میزان جزئیات در ابتدا آمده است، نه به‌عنوان تأیید محتوای آن.

اگر طبق قرارداد مشارکت در ساخت، پرداخت اجاره‌بهای محل سکونت شما تا زمان تحویل واحدها صراحتا بر عهده خریدار زمین بوده، این تعهد با فوت او از بین نمی‌رود. این بدهی جزو دیون متوفی محسوب می‌شود و باید از محل ترکه یا از وراث (در حد سهم‌الارثشان) پرداخت شود. بنابراین صرف فوت متعهد، باعث از بین رفتن تعهد قراردادی نمی‌شود.

در مورد همسر پسر متوفی، صرف اینکه سهم همسرش بابت مهریه توقیف شده و در نهایت نام او در سند انتقال آمده، به‌تنهایی باعث مسئولیت او در پرداخت اجاره‌بها نمی‌شود. اگر او طرف قرارداد مشارکت نبوده، تعهدی را نپذیرفته و در هیچ سند یا توافقی مسئولیت این بدهی را قبول نکرده باشد، اصولا نمی‌توان او را بدهکار این تعهد دانست. مالک شدن یا انتقال سهم ملک، به‌خودی‌خود باعث انتقال بدهی‌های قراردادی به مالک جدید نمی‌شود.

در مورد دعوای قبلی شما، اگر دادگاه اصل تعهد پرداخت اجاره‌بها و مسئولیت طرف مقابل را تایید کرده باشد، آن رای می‌تواند در دعوای جدید به عنوان دلیل مهم استفاده شود. اما برای دوره جدید، باید جداگانه ثابت کنید که اجاره را پرداخت کرده‌اید، این پرداخت مربوط به همان تعهد بوده و مدت و میزان آن هم مشخص است.

در خصوص مبلغ اجاره، کارشناسی رسمی همیشه الزامی نیست. اما اگر در قرارداد مبلغ مشخص نشده و فقط «اجاره‌بهای متعارف» ملاک بوده، بهتر است حتما درخواست کارشناسی بدهید. چون طرف مقابل ممکن است به میزان اجاره ایراد بگیرد و کارشناس می‌تواند اجاره متعارف ملک را در آن زمان مشخص کند. همچنین قرارداد اجاره، رسیدهای پرداخت و گردش حساب باید ضمیمه دادخواست شود.

گفتگو با وکلای آنلاین ۷۶ وکیل آنلاین
پیشنهاد بنیاد وکلا
آنلاین
ملکی و املاک شرکت و کسب‌وکار خانواده قرارداد و تعهدات کیفری و جرایم
شروع قیمت از
۹۵۰,۰۰۰ تومان
۷۹۰,۰۰۰ تومان
پیشنهاد بنیاد وکلا
ملکی و املاک شرکت و کسب‌وکار ثبت اسناد و املاک قرارداد و تعهدات بانکی و مطالبات
شروع قیمت از
۹۵۰,۰۰۰ تومان
۷۹۰,۰۰۰ تومان
پیشنهاد بنیاد وکلا
ثبت احوال و هویت ملکی و املاک بانکی و مطالبات خانواده کیفری و جرایم خودرو و حمل‌ونقل
شروع قیمت از
۸۴۰,۰۰۰ تومان
۶۹۷,۰۰۰ تومان
پیشنهاد بنیاد وکلا
آنلاین
ملکی و املاک دیوان عدالت اداری کار و تأمین اجتماعی خانواده کیفری و جرایم خودرو و حمل‌ونقل
شروع قیمت از
۸۲۰,۰۰۰ تومان
۶۷۹,۰۰۰ تومان
پیشنهاد بنیاد وکلا
ملکی و املاک ارث و وصیت بانکی و مطالبات خانواده کیفری و جرایم
شروع قیمت از
۷۸۰,۰۰۰ تومان
۶۴۹,۰۰۰ تومان
پیشنهاد بنیاد وکلا
خانواده قرارداد و تعهدات کیفری و جرایم ملکی و املاک بانکی و مطالبات خودرو و حمل‌ونقل
شروع قیمت از
۷۸۰,۰۰۰ تومان
۶۴۹,۰۰۰ تومان
پیشنهاد بنیاد وکلا
ملکی و املاک خانواده کیفری و جرایم دیوان عدالت اداری کار و تأمین اجتماعی خودرو و حمل‌ونقل
شروع قیمت از
۸۴۰,۰۰۰ تومان
۶۹۸,۰۰۰ تومان
پیشنهاد بنیاد وکلا
ارث و وصیت ملکی و املاک بانکی و مطالبات خانواده داوری و حل اختلاف
شروع قیمت از
۶۰۰,۰۰۰ تومان
۴۹۹,۰۰۰ تومان
پیشنهاد بنیاد وکلا
شرکت و کسب‌وکار ملکی و املاک خانواده داوری و حل اختلاف قرارداد و تعهدات
شروع قیمت از
۶۰۰,۰۰۰ تومان
۴۹۹,۰۰۰ تومان
پیشنهاد بنیاد وکلا
بانکی و مطالبات خانواده ملکی و املاک قرارداد و تعهدات کیفری و جرایم خودرو و حمل‌ونقل
شروع قیمت از
۷۸۰,۰۰۰ تومان
۶۴۹,۰۰۰ تومان
پیشنهاد بنیاد وکلا
ملکی و املاک بانکی و مطالبات خانواده کیفری و جرایم قرارداد و تعهدات خودرو و حمل‌ونقل
شروع قیمت از
۷۸۰,۰۰۰ تومان
۶۴۹,۰۰۰ تومان
پیشنهاد بنیاد وکلا
ملکی و املاک بانکی و مطالبات خانواده کیفری و جرایم خودرو و حمل‌ونقل
شروع قیمت از
۶۰۰,۰۰۰ تومان
۴۹۸,۰۰۰ تومان
بانکی و مطالبات جرایم علیه امنیت کشور ملکی و املاک کیفری و جرایم
شروع قیمت از
۶۰۰,۰۰۰ تومان
۴۹۹,۰۰۰ تومان
آنلاین
ملکی و املاک شرکت و کسب‌وکار خانواده قرارداد و تعهدات کیفری و جرایم
شروع قیمت از
۹۵۰,۰۰۰ تومان
۷۹۰,۰۰۰ تومان
خانواده سربازی و نظام وظیفه اجرای احکام کیفری و جرایم ملکی و املاک
شروع قیمت از
۴۲۰,۰۰۰ تومان
۳۵۰,۰۰۰ تومان
ثبت احوال و هویت ملکی و املاک بانکی و مطالبات خانواده کیفری و جرایم خودرو و حمل‌ونقل
شروع قیمت از
۸۴۰,۰۰۰ تومان
۶۹۷,۰۰۰ تومان
آنلاین
ملکی و املاک فضای مجازی و فناوری خانواده کیفری و جرایم جرایم علیه اشخاص
شروع قیمت از
۴۲۰,۰۰۰ تومان
۳۴۹,۰۰۰ تومان
خانواده کیفری و جرایم ملکی و املاک قرارداد و تعهدات
شروع قیمت از
۶۶۰,۰۰۰ تومان
۵۴۹,۰۰۰ تومان
آنلاین
خانواده ملکی و املاک قرارداد و تعهدات بانکی و مطالبات
شروع قیمت از
۵۴۰,۰۰۰ تومان
۴۴۹,۰۰۰ تومان
آنلاین
ملکی و املاک بانکی و مطالبات خانواده کیفری و جرایم
شروع قیمت از
۵۴۰,۰۰۰ تومان
۴۴۹,۰۰۰ تومان
خانواده کیفری و جرایم قرارداد و تعهدات ملکی و املاک
شروع قیمت از
۵۴۰,۰۰۰ تومان
۴۴۹,۰۰۰ تومان
آنلاین
خانواده بانکی و مطالبات قرارداد و تعهدات ملکی و املاک کیفری و جرایم خودرو و حمل‌ونقل
شروع قیمت از
۶۰۰,۰۰۰ تومان
۴۹۸,۰۰۰ تومان

پرونده‌ی شما جزئیات خودش را دارد؛ با یک وکیل مطالبه وجه صحبت کنید

پاسخ‌های این صفحه کلی هستند و برای آشنایی نوشته شده‌اند. ۲٬۳۳۲ وکیل با تخصص در این حوزه در بنیاد وکلا عضو هستند.

  • نوع و مدت مشاوره را خودتان انتخاب می‌کنید
  • هزینه را پیش از پرداخت می‌بینید
  • هزینهٔ تماس روی شما نیست

ثبت‌نام لازم نیست؛ فقط شمارهٔ موبایل، آن هم فقط برای همین مشاوره.

اصل تعهد پرداخت اجاره حسب قرارداد بر عهده متوفی بوده و پس از فوت، در حدود ترکه و سهم‌الارث، به ورثه منتقل می‌شود؛ همسر پسر متوفی صرف توقیف سهم‌الارث زوج بابت مهریه یا درج نام وی در سند انتقال، اصولا مسئولیت قراردادی پیدا نمی‌کند؛
بنابراین طرح دعوا علیه وی فاقد وجاهت است مگر آنکه تعهد یا قائم‌مقامی مستقل وی احراز شود؛ مطالبه اجاره‌بهای دوره جدید نیز در صورت استمرار تعهد تا زمان تحویل و عدم شمول اعتبار امر مختومه، قابل استماع است؛ پرداخت اجاره باید با اجاره‌نامه، رسید یا مستندات بانکی اثبات گردد؛
جلب نظر کارشناس رسمی برای اثبات مبلغ پرداختی الزامی نیست، لیکن در صورت ایراد خواندگان نسبت به متعارف بودن اجاره‌بها، ارجاع امر به کارشناسی جهت احراز اجرت‌المثل و متعارف بودن مبلغ، اقدام احتیاطی و مؤثری است؛ لذا بهتر است دعوا علیه وراث متعهد، با مطالبه مبالغ مستند و عندالاقتضاء تقاضای کارشناسی مطرح شود.

در اصل، مسئولیت پرداخت اجاره‌بها تابع مفاد قرارداد مشارکت و تعهد شخص متوفی است و ورثه نیز اصولا فقط در حدود ماترک مسئول دیون مورث هستند؛ بنابراین صرف اینکه همسر یکی از ورثه بابت مهریه در ملک ذی‌نفع شده، لزوما او را مسئول دین مورث نمی‌کند.
اگر همسر پسر متوفی طرف قرارداد یا قائم‌مقام تعهد اجاره‌بها نبوده، اصولا نیازی به طرح دعوا علیه او نیست؛ مگر اینکه دلیل مستقلی بر مسئولیت او وجود داشته باشد.
در مورد مبلغ اجاره نیز جلب نظر کارشناس همیشه الزامی نیست؛ اگر اجاره‌نامه و رسیدهای پرداخت موجود باشد، معمولا برای اثبات مبلغ کافی است. کارشناسی زمانی اهمیت بیشتری پیدا می‌کند که معقول و متعارف بودن اجاره‌بها یا میزان خسارت مورد اختلاف باشد.

در فرضی که توضیح داده‌اید، اصل تعهد قراردادی متوجه شخص متعهد قرارداد است و فوت او باعث از بین رفتن تعهد مالی نمی‌شود؛ بنابراین اگر تعهد پرداخت اجاره‌بها تا زمان تحویل آپارتمان‌ها بر عهده متوفی بوده، اصل بدهی ایجادشده می‌تواند از محل ترکه او مطالبه شود و وراث در حدود مقررات مربوط به ترکه با آن مواجه‌اند.

اما درباره همسر پسر متوفی، صرف اینکه در نهایت نام او به‌عنوان انتقال‌دهنده در سند آمده یا قبلا سهم شوهرش بابت مهریه او توقیف شده، به‌تنهایی باعث نمی‌شود مسئول پرداخت تعهد متوفی باشد. اگر ثابت شود سهمی از ترکه به‌واسطه توقیف و اجرای مهریه به وی منتقل شده، موضوع می‌تواند از جهت حقوق طلبکار نسبت به ترکه و قائم‌مقامی نیازمند بررسی باشد؛ ولی نمی‌توان صرف این انتقال را مبنای محکومیت او به پرداخت اجاره‌بها قرار داد. بنابراین اصولا بهتر است خواندگان را بر مبنای وراث و وضعیت ترکه تعیین کنید، نه صرفا اشخاصی که بعدا مالک آپارتمان شده‌اند.

در مورد مبلغ اجاره‌بهای پرداختی نیز اگر قرارداد مبلغ مشخصی را تعیین کرده یا اجاره‌نامه‌هایی که خودتان منعقد کرده‌اید، مبلغ پرداختی را نشان می‌دهد، الزاما جلب نظر کارشناس ضروری نیست. اگر طرف مقابل درباره متعارف و متناسب بودن اجاره‌بها اختلاف ایجاد کند یا مبلغ قابل مطالبه نیاز به ارزیابی داشته باشد، دادگاه می‌تواند موضوع را به کارشناس ارجاع دهد. بنابراین بهتر است اجاره‌نامه‌ها، رسیدهای پرداخت، قرارداد مشارکت و رای قبلی را ارائه کنید و در صورت اختلاف، درخواست کارشناسی بدهید.

یک نکته مهم هم این است که چون شما قبلا بخشی از این هزینه‌ها را در دعوای قبلی وصول کرده‌اید، در دعوای جدید باید دقیقا دوره زمانی و مبالغی که قبلا مطالبه یا وصول نشده‌اند مشخص شود تا با ایراد اعتبار امر مختومه یا مطالبه مضاعف مواجه نشوید.

هر چند وراث قانونی قائم مقام متعهد هستند و همسر وارث قراردادی امضاء‌ نکرده اما به جهت انتقال سهم احد از وراث به همسرش و اینکه قرارداد شما قبل از توقیف سهم وی بوده و نسبت به تمامی سهم شریک خریدار متعهد بوده است؛ احتیاطا نام وی هم ذکر شود.اجاره بهاء را مطابق قرارداد بنویسید و در آخر قید کنید عنداللزوم با جلب نظر کارشناس

نمایش ۱۲ پاسخ دیگر وکلا بستن پاسخ‌های کوتاه

اگر تعهد پرداخت اجاره بر عهده خریدار متوفی بوده اصل بر این است که طلب شما از ترکه و وراث در حدود سهم‌الارث قابل مطالبه است و همسر پسر متوفی صرفا به دلیل گرفتن سهم از ملک لزوما خوانده دعوا نیست مگر اینکه تعهد مستقیمی نسبت به شما داشته باشد یا مسئولیت او در انتقال و پرداخت ثابت شود برای اثبات مبلغ اجاره هم اگر درباره متعارف و عادلانه بودن مبلغ اختلاف باشد ارجاع به کارشناس میتواند مفید و در عمل لازم باشد اما اگر مبلغ پرداختی با قرارداد اجاره و رسید بانکی کاملا مشخص باشد الزاما نیازی به کارشناسی نیست

از آنجایی که قرارداد اولیه با مورث منعقد گردیده بعد از فوت ایشان ورثه مسیول ایفای تعهدات و پرداخت دیون ایشان میباشند از طرفی همسر یکی از وراث نقشی در این وضعیت ندارد ولی شوهر حتما باید طرف دعوا قرار گیرد .در کل همه وراث باید طرف دعوا قرار گیرند و نیازی به طرف دعوا قراردادن همسر یکی از وراث نیست هر چند که شما جهت احتیاط میتوانید ایشان را نیز طرف دعوا قرار دهید نهایتا دادگاه مبادرت به صدور قرار عدم توجه دعوا به ایشان صادر مینماید.
در خواسته خود حتما ذکر کنید عند الزوم اخذ نظر کارشناس.

در این فرض نیازی به خوانده قرار دادن همسر پسر متوفی وجود ندارد. ضمنا برای مطالبه اجاره‌بها لزوما نیازی به ارجاع امر به کارشناسی نیست و صرفا در صورت ایجاد اختلاف و یا تردید در عادلانه بودن مبلغ، نظریه کارشناسی می‌تواند مفید و موثر واقع شود. موفق باشید

همسر پسر متوفی نمیتواند طرف دعوی قرار گیرد و با شما رابطه قراردادی ندارد ولی تمامی وراث را طرف دعوا قراردهید و اگر تعهد به صورت کلی بوده ( پرداخت هرمیزان اجاره بهای ماهیانه به نفع هر موجر از سمت شما تا پایان انجام تعهد) نیازی به ارجاع به کارشناسی و تحمیل هزینه های اضافه نیست و دادگاه باتوجه به موضوع قرارداد و پرداختی های ماهیانه میزان آن را مشخص خواهد نمود ....البته وراث میتوانند این ایراد رامطرح کنند که مثلا شما به اجای اجاره یک منزل عرفی با اجاره ماهیانه سراغ اجاره یک واحد لوکس با اجاره بسیار زیاد رفته اید و این امر مورد توافق نبوده است و باید مفاد قرارداد را رعایت میکردید...!

کاربر گرامی خیر همسر پسر متوفی نیاز نیست در خانه قید شود
برای اثبات پرداخت اجاره و مطالبه آن قطعا قاضی برای کشف حقیقت موضوع را ارجاع به کارشناس خواهد داد

خیر، معمولا لازم نیست همسر متوفی را به‌عنوان خوانده یا ثالث قید کنید. تعهد پرداخت اجاره مربوط به متوفی بوده و به وراث او منتقل شده است. همسر پسر وارث متوفی نیست و فقط به‌خاطر مهریه سهم شوهرش را گرفته. دعوا را علیه وراث اصلی مطرح کنید.
اما در خصوص کارشناسی،ضروری نیست، اما اگر وراث به مبلغ اجاره اعتراض کنند یا دادگاه تردید داشته باشد، بهتر است درخواست کارشناسی رسمی بدهید تا عادلانه بودن مبلغ اثبات شود.

خیر همسر پسر متوفی مدیون نیست ولی وراث باید بعنوان قائمکمقام از مورث خود به تعهدات پایبند باشند

شما باید فقط وراث را طرف دعوی قرار دهید پس همسر یکی از وراث سهم رابه ازای طلب خود توقیف کرده است در نتیجه جزو وراث نیست در مورد قسمت دیگر سوال اجرت المسمی بوده اجرت المثل نیست یعنی اجاره مبلغ مقطوع است پس نیازی به کارشناس نیست در نتیجه شما وراث را طرف دعوای خود قرار میدهید و دادگاه هر کدام را اندازه ی سهم خود،به پرداخت اجاره در حق شما محکوم میکند

خیر؛ همسر پسر متوفی به دلیل اینکه در مالکیت آپارتمان‌ها شریک نیست و صرفا نامش در سند درج شده، خوانده یا ثالث محسوب نمی‌شود و مسئولیت پرداخت دین متوفی بر عهده وراث اوست.

بله؛ برای تعیین ارزش واقعی اجاره‌بها در بازار و اثبات استحقاق مبلغ مطالبه‌ شده، جلب نظر کارشناس رسمی دادگستری جهت تشخیص اجرت‌المثل الزامی و ضروری است.

در دعوای مطالبه اجاره بها ، نیازی به خوانده قراردادن همسر پسر متوفی نیست چون ایشان نه در قرارداد مشارکت در ساخت بوده اند و نه ورثه هستند
ضرورت اخذ نظر کارشناسی با دادگاه است در قسمت خواسته قید کنید عنداللزوم ارجاع به کارشناس دادگستری

بادرود
وراث در صورت رد ترکه مسئولیت در قبال بدهی مورث ندارند

همسر پسر متوفی جزء خوانده دعوای شما نیست/ مبلغ اجاره اگر نیاز به کارشناسی دارد، علی الحساب با جلب نظر کارشناس تعرفه کنید

هیچ‌کدام از این پاسخ‌ها دقیقاً پروندهٔ شما نبود؟

پاسخ‌های عمومی، مدارک و تاریخ‌ها و شرایط خاصِ شما را نمی‌بینند. در یک مشاورهٔ تلفنی، وکیل روی همین پرونده با شما صحبت می‌کند و قدم بعدی را مشخص می‌کند.

ثبت‌نام لازم نیست؛ فقط شمارهٔ موبایل، آن هم فقط برای همین مشاوره.

پرسش حقوقی خودتان را بپرسید

پرسش خود را ثبت کنید تا وکلای بنیاد وکلا پاسخ بدهند — ثبت پرسش رایگان است. ثبت پرسش حقوقی

پربازدید در همین موضوع

بیشتر بخوانید