بنیاد وکلا
پشتیبانی و رزرو مشاوره ۴۲۸۱۸ - ۰۲۱
۴۲۸۱۸ - ۰۲۱

لطفاً اتصال اینترنت خود را بررسی کنید.

آیا می‌توانم پس از انقضای زوجیت شکایت کنم؟

پرسیده شده ۱۲ ماه پیش ۲۷ پاسخ ثبت شده

با سلام و احترام.

با توجه به اینکه ماده ۱۰۶ قانون مجازات اسلامی تقریبا به جز قذف و شهادت شهود کذب، تمام جرایم حتی جعل سند عادی و استفاده از آن در دادگاه را زیر چتر خود برده است و تنها دو مورد مانع رفع مرور زمان یک ساله مهلت شکایت می‌شود: یک، شاکی تحت سلطه متهم باشد و دو، شاکی تحت هر شرایطی اختیار آزاد و اراده برای شکایت نداشته باشد.

حال در دعوای طلاق به درخواست زوجه، هم افترا زده و هم از گواهی پزشکی قانونی خلاف واقع در دادگاه استفاده کرده است و این در شرایطی است که هر دو در کشمکش دعوای طلاق و از طرفی تلاش داور‌ها و دادگاه خانواده برای ایجاد صلح هستند.

زوج رسما نمی‌تواند شکایت کیفری کند. از طرفی اصل بر استحکام خانواده است و دفع مفسده اکبر فروپاشی خانواده بر دفع مفسد اصغر شکایت کیفری بابت افترا ارجح است و قاعده مهم و اهم نیز تایید همین امر است.

باز از طرفی شکایت زوج علیه همسرش هم باعث انتشار خبر افترا می‌شود و عرفا هم باعث آبروریزی. و اهرم درخواست مهریه و حکم جلب نیز عملا اختیار شکایت از زوجه را از زوج سلب نموده است.

حال این موارد شامل همان تبصره‌ها می‌شود؟ چون سلطه معنوی و مادی زوجه کاملا محرز است و زوج نمی‌توانسته هم‌زمان داور برای صلح معرفی کند و هم یک دعوای کیفری دیگر شروع کند. و از طرفی، خود صلح اگر صورت می‌گرفت، خود افترا زوجه را منتفی می‌کرد در اذهان عمومی.

حال زوج حق شکایت پس از انقضای زوجیت دارد؟ لحاظ قاعده لاضرر، اصل ۴ قانون اساسی و ۲۲ اصل قانون اساسی و قوانین میثاق و کنوانسیون حقوق بشر هم که ایران امضا کرده نیز باز حق شکایت زوج را تایید می‌کند.

با سپاس.

جمع‌بندی پاسخ وکلا هوش مصنوعی

اکثر قاطع وکلا معتقدند کشمکش طلاق، تلاش برای صلح یا اجرای مهریه مصداق سلطه یا سلب اراده نیست و با گذشت یک سال از جرم، شکایت به دلیل مرور زمان رد می‌شود؛ هرچند یک نظر اقلیت این دفاعیات را قابل طرح می‌داند.

اینکه شرایط شما مشمول استثنائات مرور زمان شود یا خیر، به نگاه قاضی به مفهوم سلطه و زمان دقیق اطلاع از جرم بستگی دارد.

پاسخ هوشمند بنیاد وکلا هوش مصنوعی

شکایت کیفری پس از گذشت یک سال و طلاق

اکثر وکلا بر این نظر هستند که تلاش برای صلح، حفظ آبرو یا اهرم مهریه توجیه قانونی برای تاخیر در شکایت جرایم قابل گذشت محسوب نمی‌شود و دادگاه‌ها این موارد را به عنوان سلطه نمی‌پذیرند. بنابراین اگر از تاریخ اطلاع از وقوع جرایمی مانند افترا بیش از یک سال گذشته باشد، به دلیل شمول مرور زمان شکایت شما رد خواهد شد. با این حال نظر اقلیتی نیز وجود دارد که فشارهای روانی و معنوی ناشی از دعوای طلاق را تحت شرایطی مصداق سلب اختیار و مانع محاسبه مرور زمان می‌داند. در مجموع به دلیل حاکمیت قاعده تفسیر به نفع متهم، موفقیت این شکایت بسیار بعید تلقی می‌شود.

منابع: قانون مجازات اسلامی، ماده ۱۰۶

این پاسخ به‌صورت خودکار تولید شده و جای مشاوره‌ی حقوقی با وکیل را نمی‌گیرد؛ پاسخ‌های وکلا در ادامه آمده است.

۲۷ پاسخ از وکلا و کارشناسان حقوقی

پاسخ برتر ۱۲ ماه پیش
علی جهاندیده

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

با سلام و عرض ادب
در صورت مرور زمان یکساله ایشان دیگر قادر به شکایت به آن دلیل نخواهد بود. توجیهات شما در این خصوص مورد قبول واقع نخواهد شد.

محمدمهدی قنبری
محمدمهدی قنبری
۱۱ ماه پیش

کاراموز وکالت مرکز وکلای قوه‌قضاییه

۴٫۹ · ۶۷ مشاوره موفق

با سلام و احترام،

تحلیل حقوقی وضعیت شما مستلزم بررسی دقیق ماده ۱۰۶ قانون مجازات اسلامی و انطباق شرایط شما با استثنائات ذکر شده در آن است. بر اساس مستندات قانونی و رویه‌های حقوقی، حق شکایت شما پس از انقضای زوجیت قابل دفاع به نظر می‌رسد.

تحلیل ماده ۱۰۶ قانون مجازات اسلامی و استثنائات آن
ماده ۱۰۶ قانون مجازات اسلامی برای جرائم تعزیری قابل گذشت (مانند افترا و استفاده از سند مجعول عادی) مهلت شکایت یک ساله‌ای را از تاریخ اطلاع از وقوع جرم تعیین کرده است. با این حال، این ماده دو استثناء مهم را پیش‌بینی می‌کند که در صورت وجود آن‌ها، مرور زمان یک ساله متوقف می‌شود :

شاکی تحت سلطه متهم باشد: این سلطه می‌تواند شامل سلطه مادی (مانند وابستگی مالی) یا معنوی (مانند فشارهای روانی و عاطفی) باشد.

شاکی به دلیلی خارج از اختیار، قادر به شکایت نباشد: این مورد شامل هر مانعی است که اراده آزاد فرد را برای طرح شکایت سلب کند.

در صورت وجود هر یک از این موانع، مهلت یک ساله برای شکایت از تاریخ رفع مانع محاسبه خواهد شد.

انطباق استثنائات با شرایط زوج
با توجه به توضیحات شما، موارد ذکر شده می‌توانند مصداق استثنائات ماده ۱۰۶ باشند:

سلطه معنوی و فقدان اختیار: تلاش دادگاه و داوران برای ایجاد صلح و سازش، اصل استحکام خانواده و جلوگیری از فروپاشی آن، و حفظ آبرو و جلوگیری از انتشار خبر، همگی فشارهایی هستند که اراده آزاد شما را برای طرح شکایت کیفری محدود کرده‌اند. در چنین شرایطی، شکایت کیفری از همسر به منزله نادیده گرفتن تلاش‌های صلح‌جویانه و تشدید اختلافات تلقی می‌شد و عملا شما را در موقعیتی قرار می‌داد که قادر به طرح شکایت نبودید.

اهرم مهریه و حکم جلب: استفاده از ابزارهایی مانند مهریه و تهدید به حکم جلب، مصداق بارز اعمال فشار و نوعی سلطه است که می‌تواند اختیار و اراده شما را برای اقامه دعوای کیفری سلب کرده باشد.

قاعده اهم و مهم: شما به درستی به قاعده فقهی "اهم و مهم" اشاره کرده‌اید. در طول زندگی مشترک و فرایند طلاق، حفظ کیان خانواده و تلاش برای صلح (مصلحت اکبر) بر پیگیری یک شکایت کیفری (مصلحت اصغر) ارجحیت دارد. این استدلال می‌تواند به خوبی "خارج از اختیار بودن" شما را برای عدم طرح شکایت در آن بازه زمانی توجیه کند.

حق شکایت پس از انقضای زوجیت
با نهایی شدن طلاق و انقضای زوجیت، موانع ذکر شده برطرف می‌شوند. به عبارت دیگر:

تلاش برای صلح و سازش خاتمه یافته است.

"سلطه" ناشی از رابطه زوجیت و فشارهای مرتبط با آن از بین رفته است.

ارجحیت حفظ خانواده دیگر موضوعیت ندارد.

بنابراین، تاریخ انقضای زوجیت را می‌توان به عنوان "تاریخ رفع مانع" در نظر گرفت و مهلت یک ساله برای طرح شکایت کیفری از این تاریخ آغاز می‌شود.

اصول حقوقی مؤید حق شکایت شما
علاوه بر موارد فوق، اصول و قواعد حقوقی دیگری نیز حق شما را برای شکایت پس از رفع مانع تایید می‌کنند:

قاعده لاضرر: این قاعده که در اصل ۴۰ قانون اساسی نیز تجلی یافته، بیان می‌کند که هیچ‌کس نمی‌تواند اجرای حق خویش را وسیله اضرار به غیر یا تجاوز به منافع عمومی قرار دهد. محروم کردن شما از حق شکایت به دلیل پایبندی به اصول اخلاقی و تلاش برای حفظ خانواده، مصداق ضرر است و با این قاعده در تعارض است.

اصول ۲۲ و ۳۴ قانون اساسی: اصل ۲۲ بر مصونیت حیثیت، جان، مال و حقوق اشخاص از تعرض تاکید دارد و اصل ۳۴ دادخواهی را حق مسلم هر فرد می‌داند. این اصول نیز مؤید آن هستند که نباید حق شما برای دادخواهی به دلیل شرایط خاصی که در آن قرار داشته‌اید، ساقط شود.

میثاق‌های بین‌المللی حقوق بشر: حق دسترسی به عدالت و رسیدگی منصفانه که در کنوانسیون‌های حقوق بشری مورد تاکید قرار گرفته و ایران نیز به آن‌ها پیوسته است، از این تفسیر حمایت می‌کند که موانع عملی و معنوی نباید منجر به تضییع دائمی حق شکایت یک فرد شود.

نتیجه‌گیری

اگرچه تصمیم نهایی با مرجع قضایی است، اما شما دلایل و مستندات حقوقی محکمی برای طرح شکایت پس از انقضای زوجیت دارید. شما می‌توانید با استناد به اینکه در طول جریان دعوای طلاق و تلاش برای صلح، به دلیل سلطه معنوی زوجه و شرایط خارج از اختیار قادر به طرح شکایت نبوده‌اید، از دادگاه بخواهید که ابتدای مرور زمان یک ساله را از تاریخ نهایی شدن طلاق (رفع مانع) محاسبه کند. اثبات وجود این موانع در دادگاه برای موفقیت شما بسیار حائز اهمیت خواهد بود.

ندا السادات روناسی ۱۱ ماه پیش

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۸ · ۱۷۱ مشاوره موفق

با سلام
زوج می‌تواند با استناد به اینکه عوامل فوق‌الذکر، نظیر ضرورت تلاش برای صلح و دفع مفسده بزرگتر (فروپاشی خانواده) یا فشار ناشی از دعوای طلاق و مهریه، مانع خارجی برای اختیار شکایت بوده است، درخواست رسیدگی کند. اما تصمیم نهایی در مورد پذیرش این عذر و شروع مرور زمان از تاریخ رفع مانع (مثلا انقضای زوجیت)، به تشخیص و استنباط قاضی رسیدگی‌کننده بستگی دارد.

میثم احمدی
میثم احمدی تأیید‌شده
۱۱ ماه پیش

همیار بنیاد

۵٫۰ · ۴٬۹۱۲ مشاوره موفق

درود بر شما، دوست گرامی مستحضر باشید که با این تفاسیر به زعم بنده امکان پذیرش نیست.

نمایش ۲۳ پاسخ دیگر وکلا بستن پاسخ‌های بیشتر
زهرا رفیعی ۳ هفته پیش

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه‌قضاییه

۵٫۰ · ۴۳ مشاوره موفق

صرف مشکلات ناشی از دعوای طلاق، به‌تنهایی مصداق «سلطه متهم» یا مانع خارج از اختیار ماده ۱۰۶ نیست؛ باید مانع واقعی و قابل اثبات وجود داشته باشد. در غیر این صورت، پس از گذشت یک سال حق شکایت کیفری قابل‌گذشت ساقط می‌شود.

سید حجت فرجی ۱۲ ماه پیش

کارشناس ارشد حقوق

۵٫۰ · ۲۳ مشاوره موفق

با سلام و احترام- از حیث جنبه عمومی جرم در جرائم قابل گذشت یکسال از زمان وقوع یا اطلاع از وقوع جرم برای شاکی فرصت وجود دارد؛ اما از باب مطالبه ضرر و زیان های معنوی و یا مادی منوط و مقید به زمان نیست.

محمد محمدی
محمد محمدی تأیید‌شده
۹ ماه پیش

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۹ · ۳٬۴۲۸ مشاوره موفق

وقت بخیر
قابلیت تعقیب کیفری موضوع میسر نمی باشد

حسین مظاهری تهرانی ۱۲ ماه پیش

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۹ · ۱٬۸۵۱ مشاوره موفق

با سلام
خیر موارد مذکور توجیهاتی باطل است که مورد پذیرش مراجع قضایی قرار نخواهد گرفت.

شیما دریکوند ۱۲ ماه پیش

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه‌قضاییه

۵٫۰ · ۴۶ مشاوره موفق

با سلام کاربر گرامی با توجه به قاعده تفسیر به نفع متهم امکان پذیرش این دلایل بسیار بعید است.

بهنام رفیعی ساران
بهنام رفیعی ساران تأیید‌شده
۹ ماه پیش

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۷ · ۳٬۳۸۰ مشاوره موفق

سلام

به نظر امکان پیگیری کیفری ندارد

سعید رحیمی النگی ۱۲ ماه پیش

کاراموز وکالت مرکز وکلای قوه‌قضاییه

با عرض سلام خدمت کاربر گرامی- مطالبی که فرمایش کردید توسط مقام محترم قضایی پذیرفته نمی شود و از سویی پیشنهاد می گردد همان طوری که جنابعالی فرمایش کرده اید در راستای حفظ خانواده و جلوگیری از گسترش آن از طریق مصالحه مشکل را حل بفرمایید. دعاوی خانوادگی هیچ برنده ای ندارد.- موید باشید.

مرتضی حاتمی فر ۱۲ ماه پیش

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۹ · ۱۵۵ مشاوره موفق

درود چنانچه مشمول مرور زمان شده موارد ذکر شده موجب طرح شکایت نمی باشد

مینا مشایخی کرهرودی ۱۱ ماه پیش

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۹ · ۴۸ مشاوره موفق

سلام خیر قابل پیگیری نیست البته حقوقی میتوانید برای ضرر وزیان پیگیری کنید

علیرضا ریاحی ۱۲ ماه پیش

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه‌قضاییه

۵٫۰ · ۲۷ مشاوره موفق

چنانچه مشمول مرور زمان شده موارد ذکر شده موجب طرح شکایت نیست

عادل حزباوی ۱۲ ماه پیش

کارشناس حقوقی

سلام واحترام بنظرم این گفته ها توسط مقام محترم قضایی پذیرفته نمی شود و از سویی پیشنهاد می گردد همان طوری که جنابعالی فرمایش کرده اید در راستای حفظ خانواده و جلوگیری از گسترش آن از طریق مصالحه مشکل را برطرف کنید

سیده رضوان ساعدی ۱۱ ماه پیش

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۸ · ۱۴ مشاوره موفق

سلام وقت بخیر ، کاربرگرامی به جهت گذشت مروز زمان، امکان شکایت وجود ندارد .

فرشید شاه مردانی فیروزجائی ۱۲ ماه پیش

دکترای حقوق

۴٫۹ · ۴۳ مشاوره موفق

باعرض سلام و احترام،
امکان شکایت با توجه به مرور زمان وجود ندارد.

ایوب رشیدی ۱۱ ماه پیش

کارآموز وکالت کانون وکلای دادگستری

۴٫۸ · ۳ مشاوره موفق

سلام اگر مشمول مرور زمان شده موارد ذکر شده موجب طرح شکایت نیست

کاربر بنیاد وکلا
۴ هفته پیش

اگر بتوانید ثابت کنید در آن مدت واقعا مانع مادی یا قانونی برای شکایت وجود داشته و اختیار طرح شکایت عملا از شما سلب شده بوده میتواند قابل استناد باشد

سارا تک روستا ۱۱ ماه پیش

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه‌قضاییه

۴٫۹ · ۳۵ مشاوره موفق

سلام و عرض ادب خدمت شما کاربر محترم وقت بخیر امکان شکایت وجود ندارد

نسرین عصیانی ۱۲ ماه پیش

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۹ · ۲۲۸ مشاوره موفق

خیر بعد از طلاق حصول نتیجه بعید است

سعید قیطانی ۱۲ ماه پیش

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۹ · ۷۵۶ مشاوره موفق

سلام
خیر مشمول عنوان سلطه نمی باشد

محمدباقر سلیمانگلی ۱ ماه پیش

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه‌قضاییه

۴٫۹ · ۸۴ مشاوره موفق

با سلام چنین اقدامی بنظر قابل تصور نیست.

زهرا فرج ۱ ماه پیش

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه‌قضاییه

۵٫۰ · ۷۸ مشاوره موفق

سلام و احترام
چنین اقدامی متصور نمی باشد.

ویدا سماوات ۸ ماه پیش

کارآموز وکالت کانون وکلای دادگستری

۵٫۰ · ۹۶ مشاوره موفق

به نظر امکان پذیر نیست…..

محمدرضا توکلی ۸ ماه پیش

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۹ · ۱٬۰۲۲ مشاوره موفق

با سلام به نظر امکان پذیر نیست

آمنه جیده
آمنه جیده
۱۲ ماه پیش

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۵٫۰ · ۹ مشاوره موفق

با سلام
حق شکایت وجود ندارد

۶۰ وکیل متخصص کیفری آنلاین‌اند

پرسش خود را بفرستید؛ اولین وکیل آزاد در کوتاه‌ترین زمان پاسخ می‌دهد.

پرسش حقوقی دیگری دارید؟

پرسش خود را رایگان مطرح کنید؛ وکلا و کارشناسان حقوقی بنیاد وکلا در کوتاه‌ترین زمان پاسخ می‌دهند.

پرسش جدید