بنیاد وکلا
پشتیبانی و رزرو مشاوره ۴۲۸۱۸ - ۰۲۱
۴۲۸۱۸ - ۰۲۱

لطفاً اتصال اینترنت خود را بررسی کنید.

آیا می‌توانم از کلاهبرداری زمین شکایت کنم؟

پرسیده شده ۲ سال پیش ۱۴ پاسخ ثبت شده

با سلام خدمت وکلا و حقوق‌دانان ارزشمند این گروه مفید. اگر پدری یک قطعه زمین که مالکیت مشاعی است و پدر به واسطه تصرف در آن ملک که هیچ سند مالکیتی به نام وی ثبت نشده و در اداره ثبت به نام دیگران می‌باشد، لکن مالک زمین فوت شده و وراث او هم متعددند، آن قطعه زمین تصرفی را به پسرش در قبال یک شاخه نبات صلح نماید و پسر متوجه شود پدر برای پیچاندن وی بوده البته به تحریک سایر فرزندانش و آن پسر همان قطعه زمین را به خریدار دیگری به ثمن‌ معلوم بفروشد و عالم هم به مال غیر بودنش نداشته باشد. آیا خریدار دوم می‌تواند به اولی رجوع کند و کلاهبرداری را ثابت کند یا خریدار اول باید مستقیما از پدرش به عنوان کلاهبرداری شکایت کند؟ فرض بر این است که خریدار دوم و اول هیچ شکایتی علیه هم نداشته باشند، یعنی خریدار دوم به خریدار اول نخواهد رجوع کند. یعنی آخرین خریدار بدون در نظر گرفتن ترتب ایادی می‌تواند مستقیما از مالک اول به جهت کلاهبرداری و فروش مال غیر شاکی شود؟ فقط همین مطلب برایم کفایت می‌کند. از وکلای ارجمند تقاضا دارم راهنمایی دقیقی بفرمایید. با تشکر و عرض پوزش به جهت اطاله پرسش.

جمع‌بندی پاسخ وکلا هوش مصنوعی

خریدار نهایی می‌تواند علیه پدر و پسر به عنوان جرم انتقال مال غیر شکایت کیفری مطرح کند و نیازی به رعایت ترتب ایادی در شکایت کیفری نیست.

با این حال، امکان تعقیب کیفری هر یک از طرفین به اثبات آگاهی آن‌ها از تعلق زمین به غیر بستگی دارد.

پاسخ هوشمند بنیاد وکلا هوش مصنوعی

امکان شکایت مستقیم خریدار دوم از پدر

خریدار نهایی می‌تواند مستقیماً علیه پدر و همچنین پسر تحت عنوان انتقال مال غیر شکایت کیفری طرح کند. عنوان دقیق این جرم انتقال مال غیر است که مجازاتی مشابه کلاهبرداری دارد. مسئولیت کیفری هر یک از طرفین مشروط به این است که عالماً و عامداً مال غیر را واگذار کرده باشند. در صورتی که بی‌خبری خریدار اول ثابت شود، وی مسئولیت کیفری ندارد اما خریدار دوم می‌تواند از طریق دادگاه حقوقی خسارت و ثمن پرداختی را مطالبه کند.

این پاسخ به‌صورت خودکار تولید شده و جای مشاوره‌ی حقوقی با وکیل را نمی‌گیرد؛ پاسخ‌های وکلا در ادامه آمده است.

۱۴ پاسخ از وکلا و کارشناسان حقوقی

پاسخ برتر ۱ سال پیش
محمدمهدی قنبری
محمدمهدی قنبری

کاراموز وکالت مرکز وکلای قوه‌قضاییه

۴٫۹ · ۶۷ مشاوره موفق

سلام

خلاصه حقوقی
۱. فروش یا صلح ملکی که به نام دیگری در ثبت اسناد است، مشمول «جرم انتقال مال غیر» (ماده ۱ قانون ۱۳۰۸) است نه صرفا کلاهبرداری.
۲. مرتکب اصلی در هر انتقال، همان کسی است که سند عادی بیع/صلح را به خریدار امضا می‌کند؛ بنابراین در معامله دوم، پسر (خریدار اول – فروشنده فعلی) فاعل جرم است.
۳. پدر، چون قبلا همان مال غیر را به پسر «صلح» کرده، خود یک بار مرتکب جرم انتقال مال غیر شده است و می‌تواند به عنوان «فاعل مستقل» یا لااقل «معاون» تحت تعقیب قرار گیرد.
۴. خریدار دوم حق دارد مستقیما علیه هر دو نفر (پسر و پدر) شکایت انتقال مال غیر طرح کند؛ نیازی نیست ابتدا از پسر شکایت کند و سپس پسر از پدر.
۵. شرط مسئولیت کیفری هر متهم «عالم و عامد بودن» به مال غیر بودن ملک است؛ اگر پسر علم نداشته باشد، از حیث کیفری تبرئه می‌شود ولی قراردادش فضولی است و خریدار می‌تواند ثمن و خسارت را در دادگاه حقوقی بگیرد.

توضیح استدلال قانونی

الف) عنوان مجرمانه
• ماده ۱ «قانون مجازات اشخاصی که مال غیر را به نحو قائم‌مقامی یا فضولی انتقال می‌دهند» (مصوب ۱۳۰۸): هر کس مال غیر را عالما و عامدا انتقال دهد، علاوه بر رد مال، به حبس از یک تا هفت سال محکوم می‌شود؛ خریدار متضرر نیز شاکی خصوصی محسوب می‌گردد.
• کلاهبرداری (ماده ۱ قانون تشدید) عنوان تبعی است؛ دادسرا معمولا جرم خاص انتقال مال غیر را ترجیح می‌دهد.

ب) مسئولیت پدر
صلح یک‌شاخه‌نباتی که پدر با علم به عدم مالکیت انجام داده خود «انتقال مال غیر» است؛ خریدار دوم می‌تواند او را هم طرف شکایت قرار دهد زیرا طبق ماده ۱ همان قانون، «هر کس به هر طریقی در وقوع چنین معامله‌ای دخالت داشته باشد» قابل تعقیب است.

پ) مسئولیت پسر
اگر ثابت شود هنگام فروش به خریدار دوم می‌دانسته ملک به نام او نیست یا معامله به‌ قصد فریب انجام شده، مرتکب اصلی است. اما اگر علم نداشته باشد، از نظر کیفری مسئول نیست ولی:
– عقد او فضولی است؛ مالک اصلی یا خریدار حق رد معامله دارند.
– به استناد ماده قانون مدنی، باید ثمن و خسارت خریدار را بدهد.

ت) حق شکایت خریدار دوم
• مطابق رویه دیوان عالی (رای کیفری ۶۵۷ / ۱۳۹۱) «هر خریدار بعدی که متضرر گردد، مستقلا حق شکایت از تمام ایادی قبلی را دارد».
• بنابراین خریدار دوم می‌تواند در یک شکواییه، پدر و پسر را متهم کند؛ دادسرا پس از تحقیق، ممکن است یکی را به‌عنوان فاعل و دیگری را معاون یا موقوف تعقیب اعلام کند.

ث) عدم الزام به ترتیب ایادی
قانون شرط نکرده اولی شاکی نفر قبل باشد. کافی است خریدار اخیر اثبات کند مال ثبتا به دیگری تعلق دارد و انتقال‌دهنده عالم بوده است؛ دادسرا سلسله معاملات را استعلام و احضار می‌کند.

جمع‌بندی
۱) خریدار دوم می‌تواند مستقیما علیه پدر (به جرم انتقال مال غیر) شکایت کند؛ توصیه می‌شود پسر را هم طرف شکایت قرار دهد تا تحقیق کامل بشود.
۲) اگر علم و سوءنیت پدر و پسر ثابت شود، هر دو محکوم می‌شوند؛ در غیر این صورت، آن‌که جاهل بوده تبرئه می‌شود و فقط مسئول مدنی باقی می‌ماند.
۳) بنابراین شکایت از «مالک اول» (پدر) بدون رعایت سلسله ایادی بلامانع است، اما برای تحقق کامل جرم انتقال مال غیر بهتر است همه انتقال‏دهندگان در مظان اتهام قرار گیرند.

محمدرضا توکلی ۱ سال پیش

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۹ · ۱٬۱۱۴ مشاوره موفق

با سلام در دعوای کیفری ید ما قبل و در دعوای حقوقی ایادی ماقبل باید طرف دعوا قرار بگیرند

حسین مظاهری تهرانی ۲ سال پیش

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۹ · ۱٬۸۵۱ مشاوره موفق

با سلام
خریدار می تواند تحت عنوان انتقال مال غیر طرح شکایت نماید.

بهنام رفیعی ساران
بهنام رفیعی ساران تأیید‌شده
۱ سال پیش

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۷ · ۳٬۴۲۷ مشاوره موفق

سلام

به نظر امکان چنین امری وجود دارد

نمایش ۱۰ پاسخ دیگر وکلا بستن پاسخ‌های بیشتر
مینا امیری ثانی ۱ سال پیش

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۹ · ۴۷۶ مشاوره موفق

با درود
تحت عنوان انتقال مال غیر خریدار می تواند طرح شکایت نماید.

مجتبی ایروانی ۱ سال پیش

کارشناس ارشد حقوق

۴٫۷ · ۲۳ مشاوره موفق

سلام با توجه به سوال شما به زعم بنده فروش مال غیر شکایت مطرح نماید موفق باشید

محمد مهدی نوفرستی ۱ سال پیش

کارشناس حقوقی

۴٫۹ · ۱۰ مشاوره موفق

با سلام
به نظر در این مورد فروش مال غیر مصداق دارد نه کلاهبرداری

علیرضا زرینه پور ۲ سال پیش

کاراموز وکالت مرکز وکلای قوه‌قضاییه

۴٫۸ · ۲۶ مشاوره موفق

بادرود
بله قابل شکایت کلاهبرداری می باشد

سعید قیطانی ۱ سال پیش

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۹ · ۷۵۶ مشاوره موفق

سلام
تحت عنوان فروش مال غیر شکایت کنید

زهرا فرج ۱ ماه پیش

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه‌قضاییه

۵٫۰ · ۹۴ مشاوره موفق

مشمول عنوان انتقال مال غیر می باشد.

محمدباقر سلیمانگلی ۱ ماه پیش

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه‌قضاییه

۴٫۹ · ۸۵ مشاوره موفق

با سلام مشاوره تخصصی پیشنهاد میگردد.

رضا میرعرب ۱ سال پیش

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۵٫۰ · ۱۱ مشاوره موفق

با سلام
مصداق انتقال مال غیر دارد .

حسن آرین پور ۱ سال پیش

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۵٫۰ · ۲۱۰ مشاوره موفق

با سلام و عرض ادب خدمت شما ،مال غیر مصداق دارد

محمد اکبری ۲ سال پیش

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه‌قضاییه

۴٫۹ · ۱۱۰ مشاوره موفق

عرض سلام و احترام، بله امکانپذیر است.

۲۵۵ وکیل متخصص ملکی آنلاین‌اند

پرسش خود را بفرستید؛ اولین وکیل آزاد در کوتاه‌ترین زمان پاسخ می‌دهد.

پرسش حقوقی دیگری دارید؟

پرسش خود را رایگان مطرح کنید؛ وکلا و کارشناسان حقوقی بنیاد وکلا در کوتاه‌ترین زمان پاسخ می‌دهند.

پرسش جدید

کانال تلگرام بنیاد وکلا · هر روز پرسش‌های حقوقی واقعی مردم با پاسخ وکیل

عضویت در کانال