بنیاد وکلا
پشتیبانی و رزرو مشاوره ۴۲۸۱۸ - ۰۲۱
۴۲۸۱۸ - ۰۲۱

لطفاً اتصال اینترنت خود را بررسی کنید.

آیا موجر می‌تواند خسارت ادعایی را از مبلغ رهن کسر کند؟

پرسیده شده ۲ ماه پیش ۱۹ پاسخ ثبت شده

آیا موجر می‌تواند با ادعای خسارت به ملک و متعلقات، مبلغی از ودیعه را کسر کرده و مابقی را پرداخت کند؟ در صورتی که مستأجر این ادعا را قبول نداشته باشد، آیا باز هم موظف به تحویل کلید است؟ ضمناً صورت‌وضعیتی هنگام تحویل ملک تنظیم نشده است؛ در این حالت موجر چگونه می‌تواند خسارت را اثبات و مطالبه کند؟

جمع‌بندی پاسخ وکلا هوش مصنوعی

موجر حق کسر خودسرانه و یک‌جانبه خسارت از ودیعه را ندارد و باید ادعای خود را در مراجع قانونی اثبات کند. مستأجر نیز با پایان قرارداد باید ملک را تحویل دهد و اختلاف بر سر خسارت مانع تحویل کلید نیست.

این یک قاعده کلی است، اما شرایط اثبات خسارت و نحوه تحویل ملک بر اساس متن قرارداد و اقدامات شما تعیین می‌شود.

پاسخ هوشمند بنیاد وکلا هوش مصنوعی

ممنوعیت کسر خودسرانه خسارت از ودیعه

موجر نمی‌تواند صرفاً با ادعای خسارت، مبلغی از ودیعه کسر کند و در صورت عدم توافق، باید برای مطالبه خسارت دادخواست بدهد یا از طریق تأمین خواسته اقدام کند. مستأجر مکلف است با پایان مدت اجاره کلید را تحویل دهد و چنانچه موجر ودیعه را پس ندهد، می‌تواند کلید را از طریق شورای حل اختلاف تحویل داده و تأمین دلیل کند. نبود صورت‌جلسه اولیه تحویل نیز بار اثبات خسارت را بر عهده موجر می‌گذارد که باید با کارشناسی یا سایر ادله آن را ثابت کند.

منابع: ماده ۴ قانون روابط موجر و مستاجر مصوب ۱۳۷۶

این پاسخ به‌صورت خودکار تولید شده و جای مشاوره‌ی حقوقی با وکیل را نمی‌گیرد؛ پاسخ‌های وکلا در ادامه آمده است.

۱۹ پاسخ از وکلا و کارشناسان حقوقی

پاسخ برتر ۲ ماه پیش
مصطفی فودازی

کاراموز وکالت مرکز وکلای قوه‌قضاییه

۵٫۰ · ۱۴ مشاوره موفق

با سلام
بله، موجر صرفا با ادعا حق کسر خودسرانه از ودیعه را ندارد. اگر مستاجر خسارت را قبول نکند، اختلاف باید از طریق دادگاه و با اثبات خسارت پیگیری شود.
مستاجر نیز برای تخلیه، اصولا باید ملک و کلید را تحویل دهد؛ اختلاف درباره خسارت، مانع تحویل نیست.
نبود صورت‌جلسه تحویل، کار اثبات را برای موجر دشوارتر می‌کند، اما مانع مطالبه نیست. موجر می‌تواند با کارشناسی، عکس و فیلم، شهادت شهود، فاکتور تعمیرات و سایر ادله خسارت را اثبات کند

زهرا فرج ۲ ماه پیش

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه‌قضاییه

۵٫۰ · ۱۳۸ مشاوره موفق

سلام و احترام
در خصوص موضوع کسر مبلغی از ودیعه بابت خسارت ادعایی به ملک و متعلقات آن صرف ادعای موجر، به‌تنهایی موجب ایجاد حق برای کسر مبلغ از ودیعه نیست. چنانچه مستاجر خسارت مورد ادعا و میزان آن را قبول نداشته باشد، موجر مکلف است ادعای خود را از طریق قانونی و با ارائه ادله و مستندات لازم اثبات نماید.

مطابق ماده ۴ قانون روابط موجر و مستاجر مصوب ۱۳۷۶، در صورتی که موجر مدعی ورود خسارت، عدم پرداخت اجاره‌بها یا بدهی بابت قبوض باشد و بخواهد آن را از محل ودیعه برداشت نماید، باید موضوع را از طریق مراجع قانونی پیگیری و مبلغ مورد ادعا را به نحو قانونی مطالبه نماید و نمی‌تواند راسا و صرفا بر اساس تشخیص شخصی خود، مبلغی را از ودیعه کسر و مابقی را پرداخت کند.

از سوی دیگر، عدم وجود صورت‌وضعیت یا صورتجلسه‌ای که وضعیت ملک و متعلقات آن را در زمان تحویل مشخص کرده باشد، موجب می‌شود اثبات اینکه خسارت مورد ادعا در زمان اجاره ایجاد شده و ناشی از تعدی یا تفریط مستاجر بوده است، بر عهده مدعی خسارت باشد. صرف ارائه فاکتور تعمیرات یا اعلام یک مبلغ مشخص نیز لزوما دلیل بر مسئولیت مستاجر و میزان واقعی خسارت نیست و حسب مورد، موضوع می‌تواند از طریق کارشناسی و سایر ادله مورد بررسی قرار گیرد.

با توجه به فقدان صورت‌وضعیت اولیه و اختلاف موجود، توصیه می‌شود در زمان تحویل، از وضعیت ملک و کلیه متعلقات به‌صورت کامل عکس و فیلم تهیه شده و تحویل کلید نیز با تنظیم رسید مکتوب انجام شود یا تامین دلیل نمایید تا از ایجاد اختلافات بعدی جلوگیری شود.

علیرضا باقری ۱ ماه پیش

کاراموز وکالت مرکز وکلای قوه‌قضاییه

۵٫۰ · ۳۴ مشاوره موفق

موجر حق ندارد صرفا با ادعای خسارت، راسا هر مبلغی را از ودیعه کسر کند. ماده ۴ قانون روابط موجر و مستاجر ۱۳۷۶ برای این موضوع تشریفات مشخصی مقرر کرده است: اگر موجر مدعی خسارت باشد و بخواهد آن را از محل ودیعه برداشت کند، باید همزمان با تودیع ودیعه، گواهی طرح دادخواست مطالبه خسارت به میزان مورد ادعا را به مرجع اجرا ارائه کند؛ در این صورت همان میزان تا تعیین تکلیف دادگاه نگهداری می‌شود.

از طرف دیگر، صرف نبودن صورت‌وضعیت تحویل، به معنای عدم امکان مطالبه خسارت نیست؛ ولی اثبات اینکه خسارت در زمان تحویل وجود داشته و ناشی از تعدی یا تفریط مستاجر بوده، بر عهده موجر است. طبق ماده ۴۹۳ قانون مدنی، مستاجر اصولا ضامن عین مستاجره نیست مگر اینکه تعدی یا تفریط کرده باشد.

در مورد تحویل کلید نیز اگر ودیعه هنوز به‌طور کامل مسترد نشده باشد، ماده ۴ قانون روابط موجر و مستاجر اصل را بر این گذاشته که تخلیه و تحویل ملک در برابر استرداد ودیعه یا تودیع آن نزد مرجع اجرا انجام شود.

امیر فراستی ۲ ماه پیش

کاراموز وکالت مرکز وکلای قوه‌قضاییه

۵٫۰ · ۱۵ مشاوره موفق

خیر، موجر صرفا با ادعا نمی‌تواند هر مبلغی از ودیعه کسر کند. طبق ماده ۴ قانون روابط موجر و مستاجر ۱۳۷۶، اگر مدعی خسارت باشد باید برای مطالبه آن  دادخواست بدهد و میزان خسارت را اثبات کند؛ اصولا کسر از ودیعه بدون طی این تشریفات قابل دفاع است.

نبود صورت‌وضعیت تحویل، کار موجر را برای اثبات خسارت سخت‌تر می‌کند، ولی مانع مطلق مطالبه نیست؛ می‌تواند از  کارشناسی،  عکس و فیلم،  فاکتور تعمیرات،  شهادت و سایر ادله استفاده کند. مستاجر هم باید در صورت اختلاف، تحویل کلید را مستند کند و نسبت به مبلغ کسرشده اعتراض و مطالبه باقی ودیعه را مطرح کند.

نمایش ۱۵ پاسخ دیگر وکلا بستن پاسخ‌های بیشتر
اکبر کولیوند ۱ ماه پیش

کاراموز وکالت مرکز وکلای قوه‌قضاییه

۵٫۰ · ۱۴ مشاوره موفق

باسلام صرف ادعای موجر درباره خسارت، به‌تنهایی مجوز کسر مبلغ از ودیعه نیست. طبق ماده ۴ قانون روابط موجر و مستاجر ۱۳۷۶، اگر موجر مدعی خسارت، اجاره‌بهای معوق یا بدهی قبوض باشد، باید از طریق قانونی آن را مطالبه و اثبات کند و نمی‌تواند صرفا بر اساس تشخیص خود مبلغی را از ودیعه کسر کند.

در صورت نبود صورت‌جلسه وضعیت ملک هنگام تحویل، اثبات خسارت و انتساب آن به مستاجر بر عهده موجر است و فاکتور تعمیرات نیز لزوما برای اثبات مسئولیت و میزان خسارت کافی نیست. بهتر است هنگام تحویل، از ملک و متعلقات عکس و فیلم تهیه و تحویل کلید با رسید کتبی انجام شود یا در صورت اختلاف، تامین دلیل صورت گیرد.

حمیدرضا قاسمی ۴ هفته پیش

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۵٫۰ · ۱۳۸ مشاوره موفق

موجر حق کسر یکجانبه ندارد و باید خسارت را از طریق دادگاه اثبات کند. مستاجر موظف به تحویل کلید است ولی نباید صورتجلسه را بدون دریافت کامل ودیعه امضا کند. در نبود صورت وضعیت، اثبات خسارت برای موجر دشوار و دادگاه به نفع مستاجر رای میدهد. مستاجر برای مبلغ کسرشده، اظهارنامه ارسال و سپس دادخواست به شورای حل اختلاف تقدیم کند.

سیدرضا حجازی فر ۲ ماه پیش

کارآموز وکالت کانون وکلای دادگستری

۵٫۰ · ۲۷ مشاوره موفق

موجر نمی‌تواند صرفا با ادعای ورود خسارت، راسا مبلغی از ودیعه را کسر کند؛ اگر مستاجر خسارت را قبول نداشته باشد، موجر باید اصل خسارت و میزان آن را اثبات و از طریق مرجع قضایی مطالبه کند. مستاجر نیز مکلف به تخلیه و تحویل کلید است و اختلاف بر سر خسارت، مجوز نگه‌داشتن ملک نیست. نبود صورت‌وضعیت اولیه هم به نفع مستاجر است، چون اثبات اینکه خسارت در زمان تصرف او ایجاد شده بر عهده موجر خواهد بود؛ البته موجر می‌تواند با کارشناسی، عکس، فاکتور تعمیرات، شهادت شهود و سایر ادله موضوع را اثبات کند.

مریم حاج منوچهری ۲ ماه پیش

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه‌قضاییه

۴٫۹ · ۲۶۴ مشاوره موفق

باسلام
طبق ماده ۴ قانون روابط موجر و مستاجر ۱۳۷۶، هنگام تخلیه، اصل بر استرداد ودیعه به مستاجر است؛ در صورت ادعای خسارت، موجر باید از مسیر قانونی برای مطالبه آن اقدام کند.
اگر خسارت مورد اختلاف باشد، تشخیص میزان و اصل خسارت با مرجع رسیدگی است، نه صرفا تشخیص موجر.

نفیسه اصولی صفار ۳ هفته پیش

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۵٫۰ · ۹۷ مشاوره موفق

موجر حق ندارد خودسرانه از ودیعه بابت خسارت کسر کند و اگر مستاجر قبول ندارد باید خسارت را مطالبه و اثبات کند نبود صورت وضعیت هم به ضرر اثباتی موجر است و می‌تواند برای اثبات ادعا از کارشناسی و سایر دلایل استفاده کند کلید را هم بهتر است با صورتجلسه یا از طریق مرجع قانونی تحویل دهید و رسید بگیرید

محمد رفیعی راد ۲ ماه پیش

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۵ · ۳ مشاوره موفق

درود؛ موجر نمی‌تواند صرفا با ادعای خسارت، خودسرانه از ودیعه کسر کند. طبق قانون روابط موجر و مستاجر، باید برای خسارت ادعایی دادخواست مطالبه بدهد و میزان آن اثبات شود. نبود صورت‌وضعیت تحویل، اثبات خسارت و انتساب آن به مستاجر را برای موجر دشوارتر می‌کند
تحویل کلید نیز اصولا باید انجام شود؛ اختلاف درباره خسارت، مجوز نگه‌داشتن خودسرانه ودیعه نیست. بهتر است تحویل کلید با تامین دلیل و صورت‌جلسه رسمی انجام شود
با احترام

وحید عاکفی قاضیانی ۲ ماه پیش

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۹ · ۶۹ مشاوره موفق

اگر موضوع محل اختلاف باشد، چه در اصل کسر و یا میزان کسر کردن، دعوا باید به دادگاه صالح ارجاع داده شود. اما اگر موجر به عنوان یک استراتژی مبلغ را کسر کرد، شما نیز میتوانید در مقابل ضمن اعلام عدم رضایت از تحویل ملک خودداری کنید تا دعوا مورد پیگیری قضایی واقع شود

شادی علی پور ۲ ماه پیش

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه‌قضاییه

۴٫۹ · ۷۰ مشاوره موفق

سلام، موجر می تواند ودیعه را به حساب دادگستری واریز نموده و با تامین خواسته مبلغ مورد نظر را توقیف نماید اما برای دریافت هر وجهی بابت خسارت در صورت عدم توافق با مستاجر، باید دعوای مقتضی طرح گردد.

زهرا بانی رشید ۲ ماه پیش

کاراموز وکالت مرکز وکلای قوه‌قضاییه

۴٫۸ · ۶ مشاوره موفق

با احترام موجر بدون اثبات خسارت حق کسر از ودیعه را ندارد و اگر مستاجر قبول نکند باید از طریق دادگاه اقدام شود نبود صورتجلسه هم اثبات خسارت را سخت‌تر میکند بهتر است کلید تحویل داده شود و استرداد کامل ودیعه مطالبه شود

ندا السادات روناسی ۲ ماه پیش

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۸ · ۱۷۱ مشاوره موفق

با سلام
موجر حق کسر یک‌جانبه خسارت از ودیعه را ندارد و باید خسارت را اثبات و از طریق قانونی مطالبه کند؛ مستاجر نیز با پایان اجاره مکلف به تخلیه و تحویل ملک است.

محسن پورعلی ۲ ماه پیش

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۹ · ۹۳ مشاوره موفق

درود و احترام.
هیچ کس نمیتواند قاضی ادعای خود باشد.
اگر موجر بدون حکم دادگاه از مبلغ ودیعه برداشت کند، عملش خیانت در امانت و قابل پیگیری است.
موفق باشید.

امیر امینی ۲ ماه پیش

کاراموز وکالت مرکز وکلای قوه‌قضاییه

باسلام بر خلاف آنچه در عرف اتفاق می افتد ، موجر قانونا امکان کسر مبلغ از ودیعه را ندارد و در صورت ادعای ورود خسارت به عین استیجاری لازم است ضمن پرداخت مبلغ ودیعه و تحویل ملک ، این ادعا را از طریق مراجع قضایی پیگیری نماید. در فرض سوال می توانید از طریق سپردن کلید به شورای حل اختلاف محل وقوع ملک ، محل استیجاری را تخلیه نمایید . تامین دلیل هم لازم است.

مهرداد تقی پور ۲ ماه پیش

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه‌قضاییه

سلام/ موجر به هیچ وجه مجاز به کسر مبلغی تحت عنوان خسارت از ودیعه نیست / در اینحالت می توانید ملک را تخلیه کرده و کلید را به اجرای احکام دادگاه صلح حوزه ملک تحویل داده و تقاضای مبلغ ودیعه را بنمایید

کاربر بنیاد وکلا
۲ ماه پیش

سلام در صورت عدم توافق با مستاجر برای دریافت خسارت باید حسب مورد دعوای مطالبه خسارت را در مرجع صالح مطرح کنید و میزان خسارت نیز باید بر اساس قرارداد و دلایل قابل اثبات باشد.

حسین عزمی پور ۲ ماه پیش

کاراموز وکالت مرکز وکلای قوه‌قضاییه

براساس قرارداد فی مابین باید عمل کند

۲۸۴ وکیل متخصص قرارداد اجاره آنلاین‌اند

پرسش خود را بفرستید؛ اولین وکیل آزاد در کوتاه‌ترین زمان پاسخ می‌دهد.

پرسش حقوقی دیگری دارید؟

پرسش خود را رایگان مطرح کنید؛ وکلا و کارشناسان حقوقی بنیاد وکلا در کوتاه‌ترین زمان پاسخ می‌دهند.

پرسش جدید

کانال تلگرام بنیاد وکلا · هر روز پرسش‌های حقوقی واقعی مردم با پاسخ وکیل

عضویت در کانال