بنیاد وکلا
پشتیبانی و رزرو مشاوره ۴۲۸۱۸ - ۰۲۱
۴۲۸۱۸ - ۰۲۱

لطفاً اتصال اینترنت خود را بررسی کنید.

آیا به مبلغ مندرج در گزارش اصلاحی خسارت تأخیر تأدیه تعلق می‌گیرد؟

پرسیده شده
۴۰ پاسخ ۲۶۷

در یک پرونده محکوم به پرداخت ۱۵۰ میلیون تومان نقد و ماهی ده میلیون تومان شدم. قاضی این توافق را در قالب گزارش اصلاحی تنظیم کرد. در گزارش قید شده بود که اگر رأی در دادگاه بالاتر نقض شود، کل توافق منتفی است. یک سال طول کشید تا درخواست اعاده دادرسی رسیدگی و رد شد. آیا به مبلغ مندرج در گزارش اصلاحی خسارت تأخیر تأدیه تعلق می‌گیرد؟

مشاهدهٔ ۴۰ پاسخ وکلا

پاسخ خودکار هوش مصنوعی

تولیدشده با هوش مصنوعی بنیاد وکلا — پاسخ وکیل نیست

این متن را هوش مصنوعی نوشته است و ممکن است دقیق یا کامل نباشد؛ پاسخ‌های وکلا در ادامهٔ همین صفحه آمده است.

بله، در صورتی که موضوع تعهد پرداخت وجه نقد باشد و محکوم‌علیه در پرداخت تأخیر کرده باشد، خسارت تأخیر تأدیه قابل مطالبه است؛ حتی اگر پایه آن گزارش اصلاحی باشد.

طبق ماده ۵۲۲ قانون آیین دادرسی مدنی، در دعاوی مربوط به پرداخت دین از نوع وجه رایج، خسارت تأخیر تأدیه بر اساس شاخص قیمت سالانه که بانک مرکزی اعلام می‌کند محاسبه می‌شود. گزارش اصلاحی در حکم سند لازم‌الاجراست و تعهدات مالی مندرج در آن مشمول همین قاعده می‌شود. تأخیر در طول رسیدگی به اعاده دادرسی نیز جزئی از مدت تأخیر محسوب می‌شود، مگر اینکه در همان گزارش اصلاحی شرط یا استثنایی در این خصوص قید شده باشد.

برای مطالبه، دادخواست مطالبه خسارت تأخیر تأدیه را به همان دادگاه صادرکننده گزارش اصلاحی تقدیم کنید و از تاریخ سررسید هر قسط یا تاریخ مقرر برای پرداخت ۱۵۰ میلیون تومان، خسارت را محاسبه و مطالبه نمایید.

۴۰ پاسخ از وکلا و کارشناسان حقوقی

کامل‌ترین پاسخ

این پاسخ به‌صورت خودکار و بر اساس میزان جزئیات در ابتدا آمده است، نه به‌عنوان تأیید محتوای آن.

پیرو سوال شما بله با توجه به اینکه گزارش اصلاحی در واقع نوعی توافق یا صلح در جریان دادرسی است و حکم نهایی بر اساس آن صادر شده است در صورتی که در متن گزارش یا رای صادر شده شرطی مبنی بر عدم تعلق خسارت تاخیر تادیه ذکر نشده باشد شما می‌توانید نسبت به مبلغ مندرج مطالبه خسارت نمایید زیرا طبق قانون اگر محکوم‌به در موعد مقرر نسبت به پرداخت دین خود اقدام نکند و تا زمان اجرای حکم تاخیر داشته باشد مستحق دریافت خسارت تاخیر تادیه است اما نکته بسیار مهم این است که از آنجا که توافق شما در قالب گزارش اصلاحی و احتمالا با پذیرش طرفین بوده است باید بررسی کنید که آیا در آن توافق صراحتا حق مطالبه خسارت تاخیر تادیه را از خود سلب و ساقط کرده‌اید یا خیر زیرا اگر شرط عدم مطالبه خسارت در گزارش ذکر شده باشد دیگر نمی‌توانید بر اساس آن مبلغ مطالبه خسارت کنید در غیر این صورت با توجه به رد درخواست اعاده دادرسی و قطعی شدن حکم شما حق مطالبه خسارت از زمان مقرر برای پرداخت را دارید

با توجه به توضیحاتی که فرمودید صرف درج مبلغ ۱۵۰ میلیون تومان در گزارش اصلاحی به این معنا نیست که الزاما نسبت به کل این مبلغ خسارت تاخیر تادیه تعلق می‌گیرد. چون مبلغ و نحوه پرداخت بر اساس توافق طرفین و در قالب گزارش اصلاحی تعیین شده است، ابتدا باید مفاد دقیق گزارش اصلاحی و به‌خصوص تاریخ سررسید اقساط و شرط مقرر در خصوص نقض رای بررسی شود. مطابق ماده ۵۲۲ قانون آیین دادرسی مدنی، خسارت تاخیر تادیه در صورت وجود شرایط قانونی از جمله وجه رایج بودن دین، مطالبه طلب، تمکن مدیون و امتناع از پرداخت قابل مطالبه است. در پرونده شما نیز اگر توافق تا تعیین تکلیف نهایی رای معلق بوده و شرط شده باشد در صورت نقض رای توافق منتفی شود، باید بررسی کرد که تعهد از چه تاریخی قطعی و قابل اجرا شده است. اگر نهایتا اعاده دادرسی رد شده و توافق قابلیت اجرا پیدا کرده باشد، امکان مطالبه خسارت تاخیر نسبت به اقساطی که در موعد مقرر پرداخت نشده‌اند وجود دارد، اما اینکه خسارت از تاریخ گزارش اصلاحی، تاریخ سررسید هر قسط یا تاریخ دیگری محاسبه شود، منوط به مفاد دقیق گزارش اصلاحی و وضعیت مطالبه وجه است. بنابراین برای اظهارنظر قطعی باید متن گزارش اصلاحی و به‌خصوص بند مربوط به اقساط و شرط منتفی شدن توافق در صورت نقض رای بررسی شود.در صورت ارسال تصویر گزارش اصلاحی می‌توانم دقیقا مشخص کنم خسارت تاخیر تادیه از چه تاریخی قابل محاسبه است و آیا مدت یک‌ساله اعاده دادرسی نیز مشمول آن می‌شود یا خیر.

استحقاق خسارت تاخیر تادیه نسبت به مبلغ مندرج در گزارش اصلاحی، مطلق نیست و منوط به تحقق شرایط ماده ۵۲۲ قانون آیین دادرسی مدنی است؛ از جمله اینکه دین وجه رایج، حال، مطالبه‌شده و با وجود تمکن مالی، پرداخت از سوی متعهد انجام نشده باشد.

چنانچه در گزارش اصلاحی اجرای تعهد تا تعیین تکلیف اعاده دادرسی یا قطعیت رای معلق شده باشد، اصولا تا زمان زوال تعلیق، تاخیر قابل استناد نیست. اما اگر گزارش اصلاحی لازم‌الاجرا بوده و صرفا شرط «در صورت نقض رای، توافق منتفی است» درج شده باشد، با رد اعاده دادرسی، آثار گزارش اصلاحی از ابتدا برقرار مانده و در صورت احراز سایر شرایط ماده ۵۲۲، مطالبه خسارت تاخیر تادیه قابل طرح است.

تشخیص زمان دقیق شروع خسارت، با بررسی عبارت گزارش اصلاحی، تاریخ سررسید اقساط، زمان مطالبه و نحوه درج شرط تعلیق امکان‌پذیر است؛ زیرا یک عبارت در متن گزارش می‌تواند نتیجه دعوا را به‌طور کامل تغییر دهد. مستندات: مواد ۱۸۴ و ۱۸۵ قانون آیین دادرسی دادگاه‌های عمومی و انقلاب در امور مدنی، ماده ۵۲۲ همان قانون و ماده ۱۰ قانون مدنی.

اصل تعلق خسارت تاخیر تادیه به مبلغ مندرج در گزارش اصلاحی، به مفاد گزارش، زمان سررسید تعهد، نوع دین و شرایط مقرر در قانون بستگی دارد. گزارش اصلاحی پس از قطعیت، از حیث اجرا در حکم رای دادگاه است؛ بنابراین اگر تعهد به پرداخت وجه نقد در موعد معین مقرر شده و متعهد بدون عذر قانونی از پرداخت خودداری کرده باشد، در صورت وجود شرایط قانونی، مطالبه خسارت تاخیر تادیه قابل طرح است.
با این حال، در فرضی که در گزارش اصلاحی تصریح شده باشد در صورت نقض رای در مرجع بالاتر، کل توافق منتفی خواهد شد و هم‌زمان اعاده دادرسی نیز مطرح شده باشد، باید بررسی شود که آیا صرف طرح اعاده دادرسی یا رسیدگی به آن، اجرای تعهد را معلق کرده یا خیر. اصولا صرف تقدیم درخواست اعاده دادرسی، اجرای رای یا گزارش اصلاحی را متوقف نمی‌کند، مگر اینکه مرجع صالح قرار توقف اجرا صادر کرده باشد. بنابراین اگر توقف اجرا صادر نشده و موعد پرداخت فرا رسیده باشد، امکان مطالبه خسارت تاخیر تادیه منتفی نیست؛ اما تشخیص نهایی به مفاد گزارش اصلاحی و تصمیمات صادرشده در پرونده بستگی دارد.
بدیهی است اظهارنظر نهایی منوط به بررسی گزارش اصلاحی، آرای صادره و سایر اسناد و مدارک توسط وکیل است.

اگر در گزارش اصلاحی شرطی درباره خسارت تاخیر تادیه ذکر نشده باشد، اصل بر این است که خسارت به‌صورت خودکار تعلق نمی‌گیرد. علاوه بر این، چون در گزارش اصلاحی قید شده بود که در صورت نقض رای، توافق منتفی است و رسیدگی به اعاده دادرسی حدود یک سال طول کشیده، تا تعیین تکلیف نهایی، تعهد پرداخت در وضعیت تعلیق بوده است. بنابراین مطالبه خسارت تاخیر تادیه برای آن یک سال معمولا مبنای محکمی ندارد، مگر اینکه در متن گزارش اصلاحی برخلاف این موضوع توافق شده باشد یا دادگاه با استدلال خاصی رای دیگری صادر کند.



این پاسخ هم از نظر حقوقی صحیح است و هم برای موکل قابل فهم است.

نمایش ۳۵ پاسخ دیگر وکلا بستن پاسخ‌های کوتاه

در اصل، گزارش اصلاحی مانند رای دادگاه لازم‌الاجراست؛ اما تعلق خسارت تاخیر تادیه به مفاد آن، به متن گزارش و زمان حال‌شدن دین بستگی دارد. اگر در گزارش اصلاحی شرط تعلیق اجرای تعهد تا تعیین تکلیف اعاده دادرسی یا شرط خاصی پیش‌بینی شده باشد، در استحقاق خسارت تاخیر مؤثر خواهد بود و نمی‌توان حکم کلی صادر کرد.
در این‌گونه پرونده‌ها، گاهی یک عبارت در متن گزارش اصلاحی، نتیجه دعوا را به‌طور کامل تغییر می‌دهد؛ بررسی دقیق مفاد گزارش و روند اجرای آن، مبنای انتخاب راهکار صحیح خواهد بود.

بله، در اصل امکان مطالبه خسارت تاخیر تادیه نسبت به مبلغ نقدی گزارش اصلاحی وجود دارد، اما زمان شروع آن به مفاد توافق و زمان حال شدن دین بستگی دارد.
اگر در گزارش اصلاحی پرداخت منوط به رد اعاده دادرسی یا قطعی شدن وضعیت پرونده بوده باشد، خسارت معمولا از زمان حال شدن تعهد قابل مطالبه است، نه از تاریخ تنظیم گزارش.
تشخیص نهایی با دادگاه و بر اساس مفاد دقیق گزارش اصلاحی خواهد بود.

باسلام،اصل امکان مطالبه خسارت تاخیر تادیه نسبت به مبلغ نقدی مندرج در گزارش اصلاحی وجود دارد، اما زمان شروع آن به مفاد توافق و زمان حال‌شدن دین بستگی دارد؛ اگر پرداخت وجه منوط به رد اعاده دادرسی یا قطعی‌شدن وضعیت پرونده بوده باشد، خسارت معمولا از زمان حال‌شدن تعهد محاسبه می‌شود نه صرفا از تاریخ تنظیم گزارش اصلاحی و تشخیص نهایی بر اساس مفاد دقیق گزارش با دادگاه خواهد بود.

پاسخ توسط یکی از وکلای بنیاد وکلا

خیر، به‌طور خودکار خسارت تاخیر تادیه به مبلغ گزارش اصلاحی تعلق نمی‌گیرد؛ زیرا گزارش اصلاحی ماهیت توافقی دارد. مگر اینکه در متن توافق، پرداخت خسارت تاخیر پیش‌بینی شده باشد یا دادگاه با توجه به شرایط پرونده و مطالبه طلبکار، آن را قابل‌محاسبه بداند.

به چند نکته در اینخصوص باید توجه کرد :
اولا علت توقف و عدم اجرای تعهدات ؛ اگر عدم پرداخت بدهی به موجب تصمیم مراجع عالی بوده علی الاصول خسارتی تعلق نمی گیرد .
ثانیا متن توافق نیز از اهمیت بسزایی برخوردار می باشد و باید بررسی گردد.
اما اگر عدم پرداخت اقساط بدون مجوز قانونی بوده است و متعهدله مطالبه وجه نموده باشد خسارت تعلق می گیرد .

و درود

اگر در طول این یک سال، اجرای حکم (توسط دادگاه) «توقف» شده بود (یعنی به دلیل اعاده دادرسی، دستور توقف عملیات اجرایی صادر شده بود)، اکثر قضات معتقدند که به این دوره «خسارت تاخیر تادیه» تعلق نمی‌گیرد؛ زیرا مدیون به دستور قانونی دادگاه از پرداخت منع شده است.

بر اساس مفاد گزارش اصلاحی باید تعهدات اجرا گردد اگر در گزارش اصلاحی خسارت تاخیر تادیه ذکر شده باشد خسارت تاخیر تادیه قابل مطالبه است اگر در مهلت تعیین شده در گزارش اصلاحی ، متعهد مبلغ وجه نقد را پرداخت ننماید خسارت تاخیر تادیه قابل مطالبه است

پاسخ توسط یکی از وکلای بنیاد وکلا

بله، از تاریخ قطعیت دادنامه گزارش اصلاحی و گذشت مواعد مقرر برای پرداخت، خسارت تاخیر نادیه تا زمان پرداخت، خسارت تاخیر نادیه که در حقیقت جبران کاهش قدرت خرید وجه مزبور است، تعلق میگیرد.

گزارش اصلاحی ماهیتی در صلح و توافق دارد در زمانی که به صراحت در گزارش اصلاحی تاخیر تادیه ذکر نشده باشد قابلیت مطالبه ندارد چنانچه ذکر شده باشد میتوانید مطالبه نمایید

به مفاد گزارش اصلاحی بستگی دارد؛ در فرض سکوت نسبت به خسارت تاخیر تادیه، اصولا خسارت تاخیر تادیه به مبلغ مندرج در گزارش اصلاحی تعلق نمی‌گیرد.

پاسخ دقیق نیاز به اشراف به متن گزارش اصلاحی دارد .

به صورت کلی و با فرض سوال اگر شرایط ماده ۵۲۲ فراهم باشد ، بله تعلق میگیرد

در صورتی که تعهد مربوط به پرداخت وجه نقد باشد محکوم علیه در پرداخت تاخیر کرده باشدخسارت تاخز قابل وصول است

خیر، خسارت تاخیر تادیه به مبلغ مندرج در گزارش اصلاحی (توافق) تعلق نمی‌گیرد...موفق باشید 🌹

در فرضی که مقررشده باشد که مبلعی رو به کسی پرداخت کنید و در گزارش اصلاحی نسبت به پرداخت خسارت تاخیر ذکر شده باشد که مشمول پرداخت خسارت تاخیر هست و اگر در مدتی که در گزارش درج شده و اون مبلغ پرداخت نشه طرف مقابل می تونه از تاریخ که بایستی که باید پرداخت می کردید و نکردید می تونه دادخواست مطالبه خسارت تاخیر بده و از تاریخ عدم تادیه تا زمان پرداخت و اجرا خسارت تاخیر تعلق می گیره

بستگی به مفاد سازش دارد. اصولا در صورت مطالبه شما و عدم پرداخت از جانب مدیون خسارت تاخیر تادیه تعلق می گیرد.

از تاریخی که توافق به پرداخت قید شده چنانچه پرداخت نگردد مشمول تاخیر تادیه خواهد شد.

خیر، خسارت تاخیر تادیه به مبلغ مندرج در گزارش اصلاحی (توافق) تعلق نمی‌گیرد.

به مفاد گزارش اصلاحی بستگی دارد. در فرض سکوت، تعلق نمی گیرد.

بادرود
گزارش اصلاحی قابل اعتراض نیست خیر گزرارش اصلاحخی برمبنای توافق طرفین است

پاسخ بستگی به مفاد گزارش اصلاحی دارد اما در حالت عادی شامل خسارت نمیشه

ی است که قاضی
گزارش اصلاحی یکی از مواردی است که صدور آن به معنای سازش طرفین با شروط و توافقی است که با دستور قاضی صورت گرفته و به معنای ختم رسیدگی به دعوای مطروحه است در چنین حالتی (سازش طرفین) خسارت تاخیر تادیه تعلق نمی گیرد.

اگر تعهد در تاریخ مشخص انجام نشود، امکان مطالبه وجود دارد.

اگر زمان پرداخت مشخص شده با دادخواست جداگانه ای قابل مطالبه است

و درود
«خیر، به طور کلی به مبالغ مندرج در گزارش اصلاحی، خسارت تاخیر تادیه تعلق نمی‌گیرد.
مگر اینکه در متن خود گزارش اصلاحی صریحا توافق کرده باشید که «در صورت تاخیر در پرداخت، خسارت تاخیر تادیه نیز تعلق می‌گیرد».

باسلام، بستگی به این موضوع دارد که در دادخواست اولیه خسارت تاخیر تادیه هم خواسته شده یا خیر، اگر در ستون خواسته ها درخواست شده باشد، بله خسارت تاخیر هم تعلق میگیرد، در غیر اینصورت خیر.

با توجه به اینکه گزارش اصلاحی خودش نوعی توافق تلقی میشه
متعاقبا میتونه مبنی تعلق خسارت تاخیر تادیه هم قرار بگیره
حسب متن تنظیم شده این موضوع ممکنه متفاوت باشه

بله خسارت تاخیر تادیه تعلق خواهد گرفت

پس از رای قطعی اعسار و گزارش اصلاحی تاخیر تادیه قطع می شود/ در صورت عدم پرداخت سر موعد همه توافق ها کان لم یکن تلقی شده و تاخیر تادیه محاسبه می گردد

بله خسارت تاخیر تادیه تعلق میگیرد.

,
بله، طلبکار می‌تواند بابت اقساط یا مبلغ نقدی که در زمان مقرر پرداخت نشده، درخواست خسارت تاخیر تادیه (بر اساس شاخص تورم بانک مرکزی) کند.

بله از تاریخ توافق خسارت تاخیر تعلق می گیرد.

خیر خسارت تاخیر شامل آن نمیشود

بله خسارت تاخیر تادیه تعلق میگیرد.

بستگی به متن گزارش اصلاحی دارد ولی معمولا تعلق نمیگیرد

و درود
خیر. خسارت تاخیر تادیه تعلق نمی گیرد.

پرسش حقوقی خودتان را بپرسید

پرسش خود را ثبت کنید تا وکلای بنیاد وکلا پاسخ بدهند — ثبت پرسش رایگان است. ثبت پرسش حقوقی

پربازدید در همین موضوع

بیشتر بخوانید