چه طور میشود هم کلیه خیارات ابطال از طرفین ساقط شود ولی شرط پشیمانی وجود دارد؟

پرسیده شده
۳ پاسخ ۲۰۱ #61255787

با سلام.در یک مبایعه نامه زمان حضور در دفتر خانه یک روز بعد از تاریخ انعقاد مبایعه نامه میباشد و بیان شده در صورت پشیمانی هر یک از طرفین مبلغ ۴۰ م تومان به طرف دیگر باید پرداخت شود ( بدون ذکر مدت زمان ). روز دفتر خانه فروشنده پشیمان شده و حضور پیدا نکرده و حالا خواهان ابطال مبایعه نامه است. از طرفی در یک بند اعلام شده کلیه خیارات جز تدلیس از طرفین ساقط میگردد.
سوال اول:
آیا این دو ناقض هم نیستند؟ کسی که اختیار پشیمانی را دارد یعنی اختیار ابطال با خیارات هم دارد.
سوال دوم:
میگویند چون در شرط پشیمانی زمان قید نشده است پس شرط باطل است.
مگر زمان شروع زمان انعقاد قرارداد و زمان پایان، زمان حضور در دفتر خانه نیست؟
فروشنده اعلام میکند در زمان تعیین شده در دفتر خانه نیامده و حق پشیمانی هم دارد و خواهان ابطال مبایعه نامه است.
لطفا راهنمایی بفرماید

مشاوره حقوقی دیگر قراردادها
۳ پاسخ برای این سوال ثبت شده

سلام
وقتی که نوشته شده کلیه خیارات اسقاط شد ولی راجع به پشیمانی به صورت جداگانه مطلبی در قرارداد نوشته شده است اسقاط خیارات شامل این موضوع نمی شود و از این حیث ایرادی نیست
اما شرطی که نوشته شده هرکس پشیمان شد ۴۰ میلیون تومان بپردازد به لحاظ اینکه مدت ندارد این شرط باطل است و رویه دادگاه‌ها نیز در این مورد متفاوت است و معمولا دادگاه این موارد را به این تفسیر می کنند که منظور از این شرط این بوده که عقد دوام و استحکام داشته باشد و عقلانی نیست که یک نفر مالی بخرد و طرف هر زمان حق داشته باشد آن را به هم بزند

مورد اول ناظر به فسخ توافقی یا تفاسخ است و منافاتی با مورد دوم ندارد

با توجه به اصل صحت قراردادها و اصل لزوم قراردادها ، انحلال کلیه عقود از جمله بیع ،به صورت فسخ و یا ابطال نیاز به دلیل متقن و مستند دارد و در بسیاری از موارد امکان پذیر نمی باشد .این انحلال (فسخ ، انفساخ ،تفاسخ ،ابطال) باید از طریق دادگاه احراز گردد.