آیا برای صحت تعهد لازم است که مورد تعهد متعلق به متعهد باشد؟

پرسیده شده
۱ پاسخ ۲۰۰ #14675920

سلام (دو سوال خیلی مهم دارم)

۱- اگر شخص ثالثی برای تسکین آلام روحی و قوت قلب خریدار مال غیر تعهد کند که زمین متعلق به دولت را پس از محکوم نمودن دولت و صدور سند برای خود مجانی به خریدار واگذار کند و در نهایت موفق به محکوم نمودن دولت نگردد و این سند عادی به امضای فروشنده مال غیر و خریدار مال غیر و شخص ثالت برسد. آیا این سند عادی یک «تعهد جداگانه» محسوب می گردد یا به علت امضای فروشند مال غیر «تبدیل تعهد» محسوب میگردد؟

یعنی آیا در فرض فوق خریدار میتواند ثمن معامله(ضمان درک) را از ثالث دریافت کند به این استناد که تبدیل تعهد رخ داده و فروشنده مال غیر دیگر مسئول نیست؟در حالی که ثالث هیچ تعهدی مبنی بر استرداد ثمن نکرده.

۲- چنانچه یک تعهد جداگانه محسوب می شود از نظر قانونی تعهد صحیح تلقی می شود یا غیر نافذ یا باطل؟

۳ - ممکن است به علت ممتنع شدن و غیر ممکن شدن انجام موضوع تعهد(همان عدم موفقیت
ثالث در محکوم نمودن دولت) این قرارداد را باطل شده تلقی کرد؟

*** دوستان لطفان در صورت امکان مستند به مواد قانون مدنی پاسخ دهید

مشاوره حقوقی دیگر قراردادها
۱ پاسخ برای این سوال ثبت شده

معامله صحیح معامله‌ای است که شرایط مندرج در ماده ۱۹۰ قانون مدنی یعنی قصد طرفین و رضای آنها، اهلیت طرفین، موضوع معین که مورد معامله باشد، مشروعیت جهت معامله. بدیهی است هر قراردادی که شرایط ماده یاد شده را نداشته باشد باطل خواهد بود
موارد کلی بطلان عبارت است از:
۱- معاملات فاقد قصد
بر اساس ماده ۱۹۱ این قانون، "عقد محقق می‌شود به قصد انشا، به شرط مقرون بودن به چیزی که دلالت بر قصد کند." بنابراین عدم وجود قصد در انجام معامله به هر ترتیبی که باشد معامله را باطل می‌کند بر این اساس است که اگر فردی در حال مستی یا بیهوشی و یا در خواب اقدام به معامله نماید آن معامله باطل است. زیرا شخص مست و بی‌هوش و کسی که در اثر به کار بردن مواد مخدر، فاقد هر نوع اراده بوده و نمی‌تواند قصدی هم برای معامله داشته باشد، از این رو عدم وجود قصد از موارد معاملات باطل است.

همچنین لازم است متعاملین قصد واحدی برای انعقاد عقد داشته باشند، لذا در صورتی که یکی از طرفین قصد انشای عقد اجاره را داشته باشد در حالی که دیگری قصد خرید و بیع داشته باشد عقد باطل است. همین‌طور است اگر قصد طرفین در مورد معامله یکسان نباشد. به طور مثال، یکی قصد فروش فرش نخی را داشته باشد؛ ولی طرف مقابل با تصور اینکه فرش ابریشم است اقدام به معامله نماید این معامله باطل است.

۲- فقدان اهلیت
بر اساس ماده ۲۱۰ قانون مدنی متعاملین برای معامله باید اهلیت داشته باشند و چنانکه در مبحث قبلی گفته شد، اهلیت به دو دسته تمتع (توانایی دارا شدن حق) و استیفا (توانایی فرد بر اجرای حق) مانند تصرف در اموال و انعقاد عقود و قراردادها، تقسیم می‌شوند. و همچنین ماده ۲۱۱ قانون مذکور: "برای اینکه متعاملین، اهل محسوب شوند، باید بالغ، عاقل و رشید باشند."

۳- فقدان شرایط مربوط به موضوع معامله
مطابق ماده ۲۱۵ قانون مدنی موضوع و مورد معامله باید مالیت داشته و متضمن منفعت عقلایی مشروع باشد.

همچنین ماده ۲۱۶ قانون مدنی مقرر می‌دارد: "مورد معامله باید مبهم نباشد؛ مگر در موارد خاصه که علم اجمالی به آن کافی است.

۴- جهت نامشروع
یکی از شرایط صحت معامله این است که انگیزه معامله مشروع باشد، مثلا در فرضی که ساختمانی جهت تاسیس قمارخانه یا تشکیل مرکز مکان فساد اجاره داده می‌شود، آن معامله باطل است. در این راستا ماده ۲۱۷ قانون مدنی مقرر می‌دارد؛ در معامله لازم نیست که به انگیزه آن اشاره شود ولی اگر تصریح شده باشد باید مشروع باشد و الا باطل است. طبق این ماده لازم نیست که در همه موارد انگیزه معامله مشروع باشد بلکه وقتی این شرط لازم است که جهت معامله تصریح شده باشد.

با این توصیف وجود واقعی انگیزه نامشروع در یکی از دو طرف لازم است. همچنین این انگیزه نامشروع نسبت به فردی که این انگیزه را دارد، باید بی‌واسطه و مستقیم باشد. مورد دیگری که باید به آن تاکید کرد، این است که انگیزه نامشروع باید بارز و روشن باشد و هیچ شکی در آن نرود. در نهایت نیز باید گفت که مهمترین شرط برای تاثیر جهت نامشروع و باطل شدن عقد، تصریح به آن جهت نامشروع در عقد است. بنابراین اگر هر یک از این شرایط وجود نداشته باشد، جهت نامشروع نمی‌تواند منجر به بطلان عقد شود
چنین قراردادی از جانب شخص ثالث برای شما باطل است
دوم اگه فروشند ملکی به شما فروخته در قرارداد فی مابین چنین شرطی لحاظ کرده باشد باید ثمن معامله را به شما بر گرداند دادخواست مطالبه وج اقدام نماید