مرور زمان از چه تاریخی لحاظ میشه؟

پرسیده شده
۲۱ پاسخ ۷۲۰ #88551976

سلام/ فرضا مرور زمان جرمی ۱ سال است.
لحاظ‌ کردن این «۱ سال» از تاریخ وقوع جرم است یا از تاریخ شکایت شاکی؟ مثلا وقوع‌ جرم ۳سال پیش باشه ولی شاکی بعداز ۳سال شکایت کنه ، آیا مشمول مرور زمان شده و شکایتش بی‌تاثیره یا نه ربطی نداره و از زمان شکایت‌ شاکی مرورزمان استارت میخوره؟

مشاوره حقوقی کیفری
۲۱ پاسخ برای این سوال ثبت شده

از تاریخ وقوع جرم می باشد و مشمول مرور زمان است

وقت بخیر ملاک تاریخ وقوع جرم می باشد.

درود ملاک تاریخ وقوع جرم می باشد.

سلام مرور زمان شکایت تنها در جرایم قابل گذشت صدق می نماید بنابراین چنانچه شاکی تا یکسال پس از اطلاع از جرم شکایت نکند، حق شکایت وی ساقط می شود مگر اینکه ثابت نماید تحت سلطه متهم بوده و یا بنا به دلایلی دیگر که خارج از اراده وی بوده ، قادر به ثبت شکایت نباشد که در این حالت مهلت مذکور از تاریخ رفع دلیل محاسبه می شود.

با سلام،مرور زمان در دعاوی کیفری بر اساس نوع جرم متفاوت خواهد بود. در جرایم تعزیری درجه یک تا سه، مدت مرور زمان با گذشت پانزده سال می باشد. در جرایم تعزیری درجه چهار، با انقضای مدت ده سال مرور زمان صورت می گیرد. در مورد جرایم تعزیری درجه پنج و شش نیز به ترتیب با گذشت مواعد پنج و هفت سال امکان تعقیب از بین خواهد رفت و در نهایت در مورد جرایم تعزیری درجه هشت، مدت مشخص شده برای مرور زمان سه سال خواهد بود. هر زمان که شخص متضرر از وقوع جرم، تا یکسال پس از اطلاع از جرم شکایت نکند، حق شکایت را از خود ساقط کرده است مگر در حالتی که در سلطه متهم بوده و یا به دلایلی دیگر که از اراده وی خارج بوده است، قادر به ثبت شکایت نبوده باشد که در این حالت مهلت ذکر شده از تاریخ رفع آن دلیل محاسبه خواهد شد. چنانچه متضرر پیش از اتمام مهلت مشخص شده فوت کند و هیچ دلیلی مبنی بر صرف نظر وی از شکایت وجود نداشته باشد، وراث شخص متضرر از تاریخ فوت تا شش ماه پس از آن، حق شکایت خواهند داشت. در خصوص قرار اناطه نیز می توان گفت که مرور زمان از زمان قطعیت یافتن رای مرجعی خواهد بود که رسیدگی کیفری بر اساس آن آغاز خواهد شدمدت زمانی که به این منظور در قانون مشخص شده است، به این شرح می باشد که در مورد جرایم تعزیری درجه یک، دو و سه با اتمام مدت بیست سال، در مورد جرایم تعزیری درجه چهار با اتمام مدت پانزده سال، در مورد جرایم تعزیری درجه پنج با گذشت مدت ده سال، در جرایم درجه شش نیز با اتمام مدت زمان هفت سال و در نهایت در مورد جرایم درجه هفت و هشت با پایان یافتن مدت پنج سال، صدور حکم شامل مرور زمان خواهد شد. ذکر این نکته نیز مهم و الزامی است که در صورتی که اجرای حکم منوط به از بین رفتن یک مانع و یا پایان مدت زمانی خاص باشد، مرور زمان پس از رفع شدن مانع و یا گذشت مدت ذکر شده آغاز خواهد شد
ماده ۱۰۹ قانون مجازات اسلامی:
جرائم ذیل مشمول مرور زمان تعقیب، صدور حکم و اجرای مجازات نمی شوند
الف- جرائم علیه امنیت داخلی و خارجی کشور
ب- جرائم اقتصادی شامل کلاهبرداری و جرائم موضوع تبصره ماده(۳۶) این قانون با رعایت مبلغ مقرر در آن ماده
پ- جرائم موضوع قانون مبارزه با مواد مخدر

باسلام و درود ملاک تاریخ وقوع جرم می باشد.

باسلام. ازتاریخ وقوع جرم محاسبه می شود.