محکوم علیه خود را به اجرای احکام معرفی کند اموال وثیقه گذار ازاد است و اقدامی جهت ضبط وثیقه نمیشود؟

پرسیده شده
۱ پاسخ ۳۹۵ #46680028

اگر دو روز بعد از اخطار بیست روزه به وثیقه گذار محکوم علیه خود را به اجرای احکام معرفی کند و لایحه هم بده اموال وثیقه گذار ازاد است و اقدامی جهت ضبط وثیقه نمیشود؟

مشاوره حقوقی کیفری
۱ پاسخ برای این سوال ثبت شده

ابراین اگر کفیل ثابت کند که متهم درخواست تودیع وثیقه داشته ولی بازپرس آن را نپذیرفته است، می‌تواند به قرار دادستان اعتراض کند و مانع ضبط وجه الکفاله‌اش شود. یکی دیگر از مصادیق اجرای این بند، استناد به ماده ۲۲۴ است. مطابق این ماده، بازپرس مکلف است ضمن صدور قرار قبولی کفالت یا وثیقه، به کفیل یا وثیقه‏گذار تفهیم کند که در صورت احضار متهم و عدم حضور او بدون عذر موجه و عدم معرفی وی از ناحیه کفیل یا وثیقه‏گذار، وجه‏‌‌الکفاله وصول یا وثیقه طبق مقررات این قانون ضبط می‏شود. مطابق این ماده، اگر کفیل یا وثیقه‌گذار مدعی عدم اطلاع از این مقرره شوند و مقام قضایی نیز نتواند این تفهیم را ثابت کند (مثلا رسیدی را که آنها پس از اطلاع از تعهداتشان امضا کرده اند، ارائه بدهد) دستور دادستان برای ضبط وجه‌الکفاله ملغی‌الاثر می‌شود. همچنین بند ب ماده ۲۳۵، هرگونه حضور متهم را منتفی کننده تعهدات کفیل و وثیقه‌گذار می‌داند ولو خودش آمده باشد یا توسط ثالثی حاضر شده باشد. این مضمون در قانون قبلی هم عینا تکرار شده بود. ریشه این حکم، به مبانی قرارداد کفالت در حقوق خصوصی برمی‌گردد که تعهد کفیل یا وثیقه‌گذار را «حضور» فرد مکفول می‌داند و نه «احضار» او.