بنیاد وکلا
پشتیبانی و رزرو مشاوره ۴۲۸۱۸ - ۰۲۱
۴۲۸۱۸ - ۰۲۱

لطفاً اتصال اینترنت خود را بررسی کنید.

مستاجر اجاره نمیدهد، امکان گرفتن حکم تخلیه هست؟

پرسیده شده ۶ سال پیش ۷ پاسخ ثبت شده

یک آپارتمان برای استفاده شخصی خریده ایم. از زمان خریدن آپارتمان مستاجر در آپارتمان مستقر بوده است، اما اجاره نمیدهد. مستاجر کلاهبردار است و چک های متعدد برگشتی از جاهای دیگر دارد. با توجه به محدودیت های کرونا، آیا میتوانیم از شورای حل اختلاف حکم تخلیه بگیریم؟

جمع‌بندی پاسخ وکلا هوش مصنوعی

به دلیل پرداخت‌نشدن اجاره‌بها، مستاجر مشمول مصوبه ستاد کرونا نمی‌شود و امکان اقدام برای تخلیه ملک وجود دارد. در صورت اتمام موعد و داشتن شرایطی چون امضای دو شاهد، می‌توان دستور تخلیه فوری گرفت.

امکان گرفتن دستور فوری یا الزام به طرح دادخواست تخلیه، به شرایط قرارداد و وضعیت موعد آن بستگی دارد.

پاسخ هوشمند بنیاد وکلا هوش مصنوعی

امکان تخلیه ملک در صورت ندادن اجاره‌بها

مستاجری که اجاره معوقه دارد مشمول مصوبات حمایتی ستاد کرونا نمی‌شود و موجر حق پیگیری تخلیه را دارد. اگر تاریخ قرارداد تمام شده باشد و اجاره‌نامه در دو نسخه با امضای دو شاهد تنظیم شده باشد، شورای حل اختلاف بدون جلسه دستور تخلیه فوری صادر می‌کند. همچنین در صورت پیش‌بینی شرط فسخ به دلیل نپرداختن اجاره، امکان اقدام برای فسخ قرارداد نیز وجود دارد. علاوه بر تخلیه، موجر می‌تواند دادخواست مطالبه اجور معوقه را نیز ثبت کند.

منابع: قانون روابط مالک و مستاجر مصوب ۱۳۵۶، ماده ۱۴

این پاسخ به‌صورت خودکار تولید شده و جای مشاوره‌ی حقوقی با وکیل را نمی‌گیرد؛ پاسخ‌های وکلا در ادامه آمده است.

۷ پاسخ از وکلا و کارشناسان حقوقی

پاسخ برتر ۶ سال پیش
سعید ستوده پارسا

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۹ · ۱۳۵ مشاوره موفق

بله مشمول مصوبه ستاد کرونا نمی شود و امکان اخد دستور تخلیه وجود دارد
در صورت وجود شرایط زیر دستور تخلیه ملک صادر می شود :
قرارداد اجاره در دو نسخه تنظیم شده باشد
دو نفر شاهد قرارداد را امضاء کرده باشند
موعد قرارداد اجاره به اتمام رسیده باشد
ملک دارای حق کسب وپیشه و سر قفلی نباشد
دستور تخیله توسط شورای حل اختلاف بدون برگزاری جلسه صادر می شود و به صورت فوری بدون داشتن حق اعتراض اجرا خواهد شد

جهاندار سالاری ۶ سال پیش

کارشناس حقوقی

۱ مشاوره موفق

با سلام
عدم پرداخت اجاره‌ بها :با توجه به مراتب مذکور از منطوق و مفهوم تبصره یک ماده ۱۴ قانون روابط مالک و مستاجر مصوب ۱۳۵۶ این نکات به نظر می‌رسد:با توجه به نوع سند تنظیمی، ‌اعم از عادی یا رسمی، ‌اظهارنامه یا اخطاریه موضوع قانون حاکم بر دعوا با توجه به موضوعیت آن باید مطابق با نوع سند تنظیم و ابلاغ شود؛ یعنی در صورت تنظیم سند عادی فی‌مابین موجر و مستاجر، اظهارنامه و در صورت رسـمی ‌بـودن سـنـد، اخـطـاریـه از طـریـق دفـتـرخـانه تنظیم‌کننده آن سند ارسال می‌شود و جایگزین کردن هر یک از موضوعات اخطاریه یا اظهارنامه به جای یکدیگر فاقد پایگاه قانونی است. ‌
در صورت افزایش اجاره‌بها -چه به صورت عادی و چه رسمی- ‌حسب مورد اقدام لازم به عمل می‌آید؛ یعنی در صورت افزایش اجاره‌بها از طریق سند رسمی‌ موضوع سند عادی یا از طریق عادی موضوع سند رسمی ‌ضمن توجه به اصل سند، رابطه استیجاری حسب مورد مطابق نوع سند موضوع افزایش اجاره‌بها اقدام می‌شود.
با توجه به اطلاق بند ۹ ماده ۱۴ در مواردی که مستاجر محل کسب، خود مالک سهم مشاعی از آن محل بوده و عدم پرداخت اجاره‌ بها ، موضوع مطابق بند ۹ این ماده است و می‌توان حکم تخلیه محل کسب را به طور مشاعی صادر کرد. این‌ حکم به هیچ نحو مغایر مفهوم و منطوق قانون حاکم بر دعوا نخواهد بود.
عدم پرداخت اجاره‌ بها

منظور از مندرج در بند ۹ ماده ۱۴ حکم قطعی دادگاه است و تا زمانی که حکم قطعی صادر نشده است، مستاجر می‌تواند اضافه بر اجاره‌بهای معوقه، صدی بیست آن را در حق موجر پرداخت کند. در این صورت، چنانچه دعوا در دادگاه عمومی ‌مطرح باشد، دادگاه حکم تخلیه را صادر نکرده و مستاجر را با قید این که به پرداخت هزینه دادرسی محکوم می‌کند و مبلغ تودیع شده را به موجر خواهد داد. اما چنانچه پرونده در مرجع تجدیدنظر بوده و دادگاه عـمـومی ‌حـکـم بـه تخلیه صادر کرده باشد، دادگاه تجدیدنظر رای تخلیه را فسخ و سایر موارد محکومیت مستاجر را چنانچه فاقد اشکال باشد، تایید می‌نماید.
احتساب یک سال مذکور در تبصره یک ماده ۱۴ قانون روابط مالک و مستاجر، از تاریخ ابلاغ اولین اظهارنامه یا اخطاریه دفترخانه خواهد بود و منظور از یک سال مذکور، یک سال جاری است؛ یعنی آغاز و پایان یک سال مدت اجاره ملاک احتساب یک سال مورد اشاره در تبصره است و تخلف مستاجر لزوما باید در این مدت بیان و محقق شود.
مطالبه باید تنها مربوط به اصل اجاره‌بها باشد؛ یعنی ارسال اظهارنامه یا اخطاریه حسب مورد زمانی می‌تواند ادله اثبات دعوا برای صدور حکم تخلیه قرار گیرد که اجاره‌بها مطالبه شده باشد نه چیز دیگر.
موجر مطابق مفهوم تبصره یک ماده ۱۴ باید تمامی اجور حال شده را طی یک اظهار‌نامه یا اخطاریه مطالبه کند. با این وجود، تقسیم اجاره‌بهای حال شده به ۲ یا چندین قسمت و مطالبه آن در چندین نوبت برای صدور حکم تخلیه فاقد وجاهت قانونی است.
اظهار‌نامه و اخطاریه‌ای می‌تواند مجوز صدور حکم تخلیه قرار گیرد که از جهت شکلی و ماهیتی بدون نقص تنظیم و به طور صحیح مطابق قواعد حاکم بر دادرسی ابلاغ شده باشد.
در صورتی که مهلت مقرر در بند ۹ ماده ۱۴ در اظهارنامه یا اخطاریه کمتر یا بیشتر از مهلت مقرر در قانون (۱۰ روز) قید و تنظیم شده باشد، تخلف از مفاد زمـانـی اخـطـاریه یا اظهارنامه بوده و بدین صورت نمی‌تواند مجوز صدور حکم تخلیه باشد.‌

احسان عبدالهی
احسان عبدالهی تأیید‌شده
۶ سال پیش

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه‌قضاییه

۴٫۸ · ۱٬۲۳۵ مشاوره موفق

بله . میتوانید دستور تخلیه دریافت کنید . مهمترین اصل در بهره مندی مستاجر از مصوبه ستاد ملی کرونا نداشتن اجاره معوقه و سایر بدهی هاست .

ام البنین تنکابنی رضایی ۶ سال پیش

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۸ · ۵۱۱ مشاوره موفق

با سلام. لطفا توضیح دهید موعد انقضای قرارداد اجاره چه زمانی است؟
و اینکه در کل، اگر عدم پرداخت اجاره بها از موارد فسخ پیش بینی شده باشد میتوانید قرارداد اجاره را فسخ نمایید.

نمایش ۳ پاسخ دیگر وکلا بستن پاسخ‌های بیشتر
ابراهیم صفری
ابراهیم صفری تأیید‌شده
۶ سال پیش

کارشناس ارشد حقوق

۴٫۷ · ۱۰۵ مشاوره موفق

با سلام
در صورت اجور معوقه شما میتوانید علیه مستاجر اقامه دعوی و تخلیه مورد اجاره را بخواهید

توتیا پرتوی آملی ۶ سال پیش

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۸ · ۶ مشاوره موفق

با سلام
بله.
با توجه به اینکه مستاجر اجور معوقه دارد.مشمول مصوبه ستاد کرونا نیست.و میتوانید دادخواست تخلیه مطرح کنید.

امید داوری
امید داوری
۶ سال پیش

کارشناس ارشد حقوق

۴٫۸ · ۱٬۰۲۳ مشاوره موفق

بله میتوانید دادخواست اجور معوقه دهید یا تخلیه

۲۸ وکیل متخصص دستور تخلیه آنلاین‌اند

پرسش خود را بفرستید؛ اولین وکیل آزاد در کوتاه‌ترین زمان پاسخ می‌دهد.

پرسش حقوقی دیگری دارید؟

پرسش خود را رایگان مطرح کنید؛ وکلا و کارشناسان حقوقی بنیاد وکلا در کوتاه‌ترین زمان پاسخ می‌دهند.

پرسش جدید