خدمات
بنیاد وکلا

مسئولیت بازپرداخت و خسارت تأخیر تأدیه در پرونده فیشینگ و واریز اشتباه به حساب

پرسیده شده ۱۳ ساعت پیش۱۵ پاسخ ثبت شده

مبلغی به‌صورت ناشناس به حساب من واریز شد و پس از تماس فردی، آن پول را به حساب دیگری انتقال دادم. اکنون شاکی پرونده مدعی است که حسابش هک شده و پول از حساب او سرقت شده است. من در حال حاضر توانایی بازگرداندن این وجه را ندارم و حساب بانکی‌ام نیز از سوی پلیس فتا مسدود شده است. آیا به این مبلغ خسارت تأخیر اضافه می‌شود؟ این خسارت چگونه (ماهیانه یا سالیانه) محاسبه می‌شود؟

جمع‌بندی پاسخ وکلا

هوش مصنوعی

خسارت تأخیر تأدیه در صورت مطالبه شاکی، تمکن مالی شما و امتناع از پرداخت تعلق می‌گیرد و بر اساس تغییر شاخص سالانه بانک مرکزی محاسبه می‌شود، نه ماهیانه.

این روال قانونی است اما نتیجه پرونده شما به اثبات بی‌اطلاعی از سرقتی بودن پول و پذیرش ناتوانی مالی‌تان بستگی دارد.

پاسخ هوشمند بنیاد وکلا

هوش مصنوعی

نحوه تعلق و محاسبه خسارت تأخیر در واریز اشتباه

خسارت تأخیر تأدیه به صورت خودکار محاسبه نمی‌شود و طلبکار باید آن را رسماً مطالبه کند. این خسارت ماهیانه نیست، بلکه مبنای محاسبه آن نرخ تورم سالانه اعلامی بانک مرکزی از زمان مطالبه رسمی است. از سوی دیگر، تعلق خسارت منوط به تمکن مالی بدهکار و امتناع او از پرداخت است؛ بنابراین اثبات ناتوانی مالی و تقاضای اعسار می‌تواند مانع از تعلق این خسارت شود یا امکان پرداخت اقساطی را فراهم کند. همچنین اثبات اینکه از منشأ مجرمانه پول بی‌اطلاع بوده‌اید در مسئولیت کیفری شما بسیار مؤثر است، اگرچه ممکن است اصل وجه همچنان باید مسترد شود.

این پاسخ به‌صورت خودکار تولید شده و جای مشاوره‌ی حقوقی با وکیل را نمی‌گیرد؛ پاسخ‌های وکلا در ادامه آمده است.

۱۵ پاسخ از وکلا و کارشناسان حقوقی

انتخاب هوش مصنوعی

محمد نصیری

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه قضاییه

۴٫۷(۱۵ نظر)

صرف مسدود شدن حساب بانکی یا ناتوانی فعلی شما در بازگرداندن وجه، به‌معنای تعلق قطعی خسارت تأخیر تأدیه نیست. مطابق ماده ۵۲۲ قانون آیین دادرسی مدنی، مطالبه خسارت تأخیر تأدیه منوط به وجود شرایطی از جمله مطالبه طلبکار، تمکن مالی بدهکار، امتناع از پرداخت و تغییر شاخص قیمت سالانه است.
بنابراین اگر ثابت شود شما از منشأ مجرمانه وجه اطلاع نداشته‌اید و صرفاً به درخواست شخص دیگری آن را منتقل کرده‌اید، این موضوع در بررسی مسئولیت و سوءنیت شما مؤثر است؛ هرچند لزوماً مسئولیت استرداد اصل وجه را منتفی نمی‌کند.

مجتبی پروانه سدهی

کارآموز وکالت مرکز وکلای قوه قضاییه

درود
در صورت مطالبه‌ی وجه توسط شاکی، علاوه بر اصل مبلغ، خسارت تأخیر تأدیه نیز به‌صورت سالیانه و بر اساس شاخص بانک مرکزی تا زمان پرداخت محاسبه می‌شود. با توجه به جنبه‌ی کیفری پرونده، توصیه می‌شود هرچه سریع‌تر برای جلب رضایت شاکی و پرداخت کل یا بخشی از مبلغ اقدام کنید ،توصیه می شود به وکیل مراجعه کرده و مشورت بگیرید.

ملیحه شاهی وند

کارآموز وکالت کانون وکلای دادگستری

۵٫۰(۳ نظر)

درود و احترام
تعلق خسارت:در صورت اثبات تقصیر و یا مسئولیت مدنی و همچنین مطالبه ی شاکی خسارت تأخیر تادیه به مبلغ اضافه می‌شود.
مبدا محسبه نیز اصولا از تاریخ مطالبه هست مثل دادخواست یا اظهارنامه رسمی نه واریز وجه
نحوه ی محاسبه نیز بر اساس نرخ تورم سالانه بانک مرکزیست

میلاد مرادی

کارآموز وکالت مرکز وکلای قوه قضاییه

۵٫۰(۱ نظر)

خسارت تأخیر تأدیه در این پرونده خودکار و قطعی نیست، تعلق آن مستلزم احراز شرایطی از جمله مطالبه وجه، تمکن مالی و امتناع از پرداخت است.
با توجه به اینکه شما وجه را به حساب دیگری منتقل کرده‌اید و حساب بانکی‌تان مسدود شده است، صرف ناتوانی فعلی از بازپرداخت، به‌تنهایی موجب تعلق خسارت تأخیر تأدیه نمی‌شود؛ بلکه وضعیت مالی و علت عدم پرداخت باید بررسی شود.
محاسبه خسارت نیز ماهیانه یا با درصد ثابت سالیانه نیست، بلکه بر اساس تغییر شاخص سالانه تورم اعلامی بانک مرکزی انجام می‌شود.

نمایش ۱۱ پاسخ دیگر وکلا

وحید هژبری

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

درود
در فرض مطالبه وجه مطابق با ماده ۵۲۲ ق‌.ا.د م بله شما خسارت تاخیر در تادیه رو در صورت مطالبه طلبکار باید به ایشان پرداخت کنید.
و اگر توان پرداخت یک‌جای محکوم به را ندارید میتوانید اعسار بزنید و بعد از اثبات اعسار برای دادگاه به صورت اقساط پرداخت کنید.
و در خصوص وضعیت شما در پرونده کیفری و نتیجه پرونده کیفری است که تعیین کننده است اکر معلوم شود شما از منشا مجرمانه این پول اگاهی نداشته اید میتوان وضعیت دیگری برای شما متصور شد.
مانا باشید

سمانه پیرانی

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۵٫۰(۲۱ نظر)

بله خسارت تأخیر تعلق می‌گیرد سالانه بر اساس شاخص بانک مرکزی از تاریخ مطالبه رسمی اما با اثبات اعسار و تقسیط ممکن است دادگاه شما را ممتنع نداند و خسارت را ساقط کند

تهمینه جعفری زرمهری

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه قضاییه

۴٫۸(۲۲ نظر)

بله، در فرض محکومیت به رد وجه، خسارت تأخیر تأدیه نیز تعلق می‌گیرد و مطابق ماده ۵۲۲ قانون آیین دادرسی مدنی بر مبنای نرخ تورم سالیانه محاسبه می‌شود، نه ماهیانه.

سارا جوربنیان

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۸(۵ نظر)

با سلام
خسارت تاخیر تادیه از تاریخ مطالبه وجه (تقدیم دادخواست یا اظهارنامه) تا زمان پرداخت وجه بر اساس نرخ تورم شاخص بانک مرکزی به صورت ماهیانه تقویم میشود.

علیرضا زرینه پور

کارآموز وکالت مرکز وکلای قوه قضاییه

۴٫۸(۲۴ نظر)

بادرود
اگر تحت عنوان کلاهبرداری رسیدگی شود وحکم بر محکومیت صادر شود بله به نرخ روز قابل مطالبه خواهد بود براسا رای وحدت رویه دیوان عالی کشور

ابراهیم باقریان خوزانی

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه قضاییه

۵٫۰(۱۸ نظر)

بله، شاکی می‌تواند با وجود شرایط قانونی، خسارت تأخیر تأدیه مطالبه کند؛ اما تعلق آن خودکار نیست.
طبق ماده ۵۲۲ قانون آیین دادرسی مدنی، مطالبه خسارت منوط به شرایطی از جمله مطالبه طلب، تمکن مالی بدهکار و امتناع از پرداخت است.

محمد غلام حسینی نظری

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه قضاییه

۴٫۹(۱۶ نظر)

با سلام
با رعایت شرایط قانونی بله خسارت تأخیر تادیه به آن مبلغ نیز تعلق می‌گیرد

علی فتحی

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه قضاییه

۴٫۹(۱۳ نظر)

سلام
بله در صورت محکومیت شما و مطالبه خسارت و ضرر و زیان، خسارات تأخیر تادیه محاسبه خواهد شد و ماهیانه نیز خسارت تعلق خواهد گرفت

رضا الماسی

کارآموز وکالت کانون وکلای دادگستری

از تاریخ مطالبه شخص. خسارت تاخیر تادیه تعلق میگیرید. و طبق شاخص سالانه محاسبه میشود

سارا تک روستا

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه قضاییه

۴٫۹(۴۳ نظر)

سلام کاربر گرامی اگر تعلق وجه به شاکی و مسئولیت شما در استرداد آن احراز شود، امکان مطالبه خسارت تأخیر تأدیه طبق ماده ۵۲۲ قانون آیین دادرسی مدنی وجود دارد؛ البته صرف واریز وجه به حساب شما به‌تنهایی برای احراز مسئولیت کافی نیست.
این خسارت به‌صورت ماهانه و با نرخ ثابت محاسبه نمی‌شود؛ مبنای محاسبه، شاخص تورم اعلامی بانک مرکزی و نسبت شاخص زمان پرداخت به زمان مطالبه است. مطالبه و احراز سایر شرایط قانونی نیز ضروری است.

درسا حسن زاده

کارآموز وکالت مرکز وکلای قوه قضاییه

درود بر شما، طبق ماده ۵۲۲ قانون آیین دادرسی مدنی، در صورت درخواست طلبکار و وجود شرایط قانونی، خسارت تأخیر تأدیه نیز به بدهی شما اضافه خواهد شد. اگر امکان پرداخت یک‌جای مبلغ محکوم‌به را ندارید، می‌توانید دادخواست اعسار بدهید و در صورت پذیرش، بدهی را به‌صورت اقساط پرداخت کنید. اما مسئولیت شما در پرونده کیفری به نتیجه رسیدگی و میزان آگاهی‌تان از منشأ مجرمانه پول بستگی دارد اگر ثابت شود از غیرقانونی بودن منشأ وجه اطلاعی نداشته‌اید، ممکن است وضعیت متفاوتی داشته باشید.

پرسش خود را بفرستید؛ اولین وکیل آزاد در کوتاه‌ترین زمان پاسخ می‌دهد.

پرسش حقوقی دیگری دارید؟

پرسش خود را رایگان مطرح کنید؛ وکلا و کارشناسان حقوقی بنیاد وکلا در کوتاه‌ترین زمان پاسخ می‌دهند.

پرسش جدید

ابراهیم باقریان خوزانی

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه قضاییه۵٫۰(۱۸ نظر)