بنیاد وکلا
پشتیبانی و رزرو مشاوره ۴۲۸۱۸ - ۰۲۱
۴۲۸۱۸ - ۰۲۱

لطفاً اتصال اینترنت خود را بررسی کنید.

آیا چک امانتی را می‌توانم به جریان بیندازم؟

پرسیده شده ۱ سال پیش ۲۰ پاسخ ثبت شده

شخصی به مبلغ یک میلیارد و ششصد میلیون تومان به فردی بدهکار بوده و بابت این بدهی، دو فقره چک هر دو به نام طلبکار صادر کرده است.

در قرارداد بین طرفین ذکر شده که یکی از چک‌ها به طلبکار تحویل می‌شود و چک دوم "به صورت امانت" نزد شخص ثالثی قرار می‌گیرد، ولی هر دو چک به نام طلبکار صادر شده‌اند و در قرارداد مشخص نشده که چک دوم صرفا در چه شرایطی قابل استفاده است.

با توجه به این شرایط:

آیا شخص ثالث می‌تواند چک امانتی را به جریان بیندازد یا صرفا نقش نگهدارنده را دارد؟

آیا با وجود اینکه هر دو چک به نام طلبکار صادر شده‌اند، ولی یکی امانت نزد ثالث است، طلبکار می‌تواند نسبت به هر دو چک همزمان اقدام کند؟

جمع‌بندی پاسخ وکلا هوش مصنوعی

شخص ثالث صرفا امین و نگهدارنده چک است و حق به جریان انداختن آن را ندارد. اقدام همزمان روی چک امانی نیز تابع متن قرارداد است و در صورت ابهام یا تخلف می‌تواند مسئولیت حقوقی یا کیفری به دنبال داشته باشد.

این وضعیت کلی امانت‌داری است و نتیجه نهایی پرونده شما دقیقا به مبلغ چک‌ها و شروط قرارداد بستگی دارد.

۲۰ پاسخ از وکلا و کارشناسان حقوقی

پاسخ برتر ۱ سال پیش
محمدمهدی قنبری
محمدمهدی قنبری

کاراموز وکالت مرکز وکلای قوه‌قضاییه

۴٫۹ · ۶۷ مشاوره موفق

سلام وقتت بخیر
با توجه به اطلاعات ارائه شده و قوانین مربوط به چک امانی، پاسخ به سوالات شما به شرح زیر است:
نقش شخص ثالث و امکان به جریان انداختن چک امانتی
شخص ثالثی که چک امانی نزد او قرار داده شده، اصولا نقش امین و نگهدارنده چک را دارد. مسئولیت اصلی او نگهداری از چک و عمل بر اساس توافقات صورت گرفته بین طرفین اصلی قرارداد است.

محدودیت‌های شخص ثالث:
اگر در قرارداد یا توافق جداگانه‌ای به صراحت مشخص نشده باشد که شخص ثالث تحت چه شرایطی مجاز به ارائه چک به طلبکار یا به جریان انداختن آن است، او نمی‌تواند راسا چک را به جریان بیندازد.
در صورتی که شخص ثالث بدون مجوز یا برخلاف توافقات، چک امانی را به دیگری منتقل کند یا از آن سوءاستفاده نماید، ممکن است تحت عنوان خیانت در امانت مسئولیت کیفری پیدا کند.
صرف اینکه چک به نام طلبکار صادر شده، به شخص ثالث این اختیار را نمی‌دهد که بدون رعایت شرایط امانت، آن را در اختیار طلبکار قرار دهد یا به بانک ارائه کند، مگر اینکه چنین اجازه‌ای در قرارداد پیش‌بینی شده باشد.

اهمیت قرارداد:
اگر در قرارداد فی‌مابین طرفین، به شماره چک و امانی بودن آن اشاره شده باشد، دارنده چک (چه طلبکار و چه شخص ثالث در صورت در اختیار داشتن) باید در راستای تعهدات طرفین قرارداد عمل کند. در غیر این صورت، ممکن است با اتهام خیانت در امانت مواجه شود.
از آنجایی که در قرارداد شما مشخص نشده چک دوم صرفا در چه شرایطی قابل استفاده است، نقش شخص ثالث به نگهداری محدود می‌شود، مگر اینکه بتوان ثابت کرد توافق دیگری (ولو شفاهی، که اثباتش دشوارتر است) برای اقدام او وجود داشته است.

اقدام همزمان طلبکار نسبت به هر دو چک
اینکه طلبکار بتواند همزمان نسبت به هر دو چک اقدام کند، به چند عامل بستگی دارد:
ماهیت چک امانی: چک امانی اصولا برای تضمین انجام تعهد صادر می‌شود و تا زمانی که تعهدات مربوطه به طور کامل انجام نشود یا شرایط خاصی که برای نقد شدن آن (اگر در قرارداد ذکر شده باشد) محقق نشود، نباید وصول گردد.

شرایط وصول چک امانی: در وضعیت شما که شرایط استفاده از چک دوم (امانی) در قرارداد مشخص نشده، طلبکار نمی‌تواند به طور خودسرانه و بدون اثبات نقض تعهدی که چک دوم برای آن به امانت گذاشته شده، آن را به اجرا بگذارد. اگر چک اول برای کل مبلغ بدهی باشد و وصول شود، اقدام برای چک دوم می‌تواند مصداق دارا شدن بلاجهت یا حتی خیانت در امانت (اگر چک را به ناحق از ثالث دریافت کرده و به اجرا بگذارد) باشد.

اثبات امانی بودن: اگر طلبکار چک امانی را (پس از دریافت از شخص ثالث) به اجرا بگذارد، صادرکننده چک (بدهکار) می‌تواند با استناد به قرارداد و اثبات امانی بودن چک و عدم تحقق شرایط وصول (یا عدم وجود چنین شرایطی)، جلوی اقدامات اجرایی را بگیرد یا ابطال آن را بخواهد. ذکر عبارت "امانت" در قرارداد یا روی چک به اثبات این موضوع کمک می‌کند.

مجموع مبلغ چک‌ها: اگر مجموع مبالغ دو چک بیش از یک میلیارد و ششصد میلیون تومان باشد، طلبکار قطعا نمی‌تواند بیش از مبلغ واقعی بدهی خود را وصول کند.

نحوه اقدام: طلبکار نمی‌تواند برای یک چک واحد، همزمان از طریق دادگاه و اجرای ثبت اقدام کند. اما این مسئله متفاوت از اقدام برای دو چک مجزا است. اگر شرایط قانونی فراهم باشد (که در مورد چک امانی بدون تحقق شرط، فراهم نیست)، او می‌تواند برای هر چک به طور جداگانه اقدام کند.

خلاصه:
طلبکار اصولا نمی‌تواند همزمان یا بدون دلیل موجه برای هر دو چک اقدام کند، خصوصا اگر چک دوم ماهیت امانی داشته و شرایط استفاده از آن در قرارداد مشخص نشده یا آن شرایط محقق نشده باشند. اگر طلبکار چک امانی را که نزد ثالث بوده، به نحوی به دست آورده و بدون احراز شرایط اقدام به وصول آن کند، صادرکننده می‌تواند با اثبات امانی بودن چک و عدم وجود مجوز برای وصول، به این اقدام اعتراض کند و حتی تحت شرایطی، شکایت خیانت در امانت را علیه او مطرح نماید.
توصیه می‌شود برای جلوگیری از مشکلات حقوقی، شرایط دقیق امانت و نحوه استفاده از چک امانی به وضوح در قرارداد ذکر شود.

احسان عبدالهی
احسان عبدالهی تأیید‌شده
۱ سال پیش

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه‌قضاییه

۴٫۸ · ۱٬۲۲۲ مشاوره موفق

شخص ثالث تنها در قالب نگهدارنده چک بوده و امکان استفاده از آن را ندارد . به نظر میرسد با طرح دعوی الزام به استرداد چک امکان دریافت چک وجود داشته باشد . با این حال برای راهنمایی دقیق تر باید جزییات و قرارداد احتمالی فیمابین بررسی شود .

سعیده کریم فر
سعیده کریم فر
۱ سال پیش

کارشناس حقوقی

۴٫۷ · ۴۰۴ مشاوره موفق

سلام
شخص ثالث فقط نگهدارنده چک امانی است و بدون اجازه طلبکار یا شرط مشخص در قراردادنمی‌تواند چک را به جریان بیندازد.طلبکار می‌تواند هر دو چک را وصول کند اما اگر چک دوم به عنوان امانت نزد شخص ثالث قرار دارد اقدام برای وصول آن بدون رعایت توافقات ممکن است منجر به دعوای حقوقی از سوی بدهکار شود

مهدی حمیدی
مهدی حمیدی
۱ سال پیش

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه‌قضاییه

۵٫۰ · ۴۱ مشاوره موفق

چک امانتی نزد شخص ثالث صرفا برای نگهداری است و بدون اجازه صاحب چک نمی‌تواند به جریان بیفتد؛ ثالث نقش امانت‌دار دارد نه ذینفع. هرچند هر دو چک به نام طلبکار صادر شده، اما اگر قرارداد استفاده همزمان را ممنوع نکرده باشد، طلبکار می‌تواند نسبت به هر دو چک جداگانه اقدام حقوقی کند. در نتیجه، استفاده همزمان از هر دو چک بستگی به شرایط قرارداد و توافق طرفین دارد.

نمایش ۱۶ پاسخ دیگر وکلا بستن پاسخ‌های بیشتر
آمنه جیده
آمنه جیده
۱ سال پیش

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۵٫۰ · ۹ مشاوره موفق

با سلام
چنانچه هر فقره از چک ها به میزان ۸۰۰ میلیون صادر شده و در موعد مقرر وصول نشده اند می‌توان برروی چک امانی نیز اقدام نمود ولیکن اگر یکی از چک‌ها به میزان یک میلیارد و ششصد بوده و چک دیگر جهت تضمین بوده برو ی چک یک میلیارد و ششصد می‌توان اقدام کرد نه چک امانی. سوال نیاز به بررسی دارد

حسن آرین پور ۱ سال پیش

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۵٫۰ · ۲۱۰ مشاوره موفق

با سلام و عرض ادب ،شخص ثالث تنها در قالب نگهدارنده چک بوده و امکان استفاده از آن را ندارد . به نظر میرسد با طرح دعوی الزام به استرداد چک امکان دریافت چک وجود داشته باشد

بهنام رفیعی ساران
بهنام رفیعی ساران تأیید‌شده
۸ ماه پیش

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۷ · ۳٬۳۷۹ مشاوره موفق

سلام

اظهارنظر در این خصوص منوط به بررسی مدارک و مستندات است

پریسا امینیان
پریسا امینیان
۱ سال پیش

کارشناس حقوقی

۳٫۰ · ۹ مشاوره موفق

سلام
به نظر میرسد با طرح دعوی الزام به استرداد چک امکان دریافت چک وجود داشته باشد . با این حال برای راهنمایی دقیق تر باید جزییات و قرارداد احتمالی فیمابین بررسی شود .

مجتبی نصیری نیا ۴ ماه پیش

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۵٫۰ · ۱۶ مشاوره موفق

ثالث نمی تواند اقدامی در خصوص چک بکند. اما طلبکار می‌تواند طلبش را وصول کند.

ندا السادات روناسی ۴ ماه پیش

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۸ · ۱۷۱ مشاوره موفق

با سلام
پاسخ به پرسش شما مستلزم بررسی مدارک و مستندات می باشد.

عباس باغبان زاده ۴ ماه پیش

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۵٫۰ · ۵۹ مشاوره موفق

سلام ~
اظهارنظر نیاز به بررسی مدارک و مستندات دارد.

ابوالفضل جهان بخش ۱ سال پیش

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۸ · ۲٬۷۸۹ مشاوره موفق

بادرودوسلام باید پرونده مطالعه و بررسی شود.

سارا علیپور ۴ ماه پیش

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۷ · ۴۷۸ مشاوره موفق

سلام وقت بخیر
پاسخ نیازمند بررسی مستندات میباشد

سعید قیطانی ۱ سال پیش

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۹ · ۷۵۶ مشاوره موفق

سلام
نیاز به بررسی مستندات می باشد

زهرا فرج ۴ هفته پیش

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه‌قضاییه

۵٫۰ · ۷۸ مشاوره موفق

سلام و احترام
از مشاوره تخصصی بهره بگیرید

محمدباقر سلیمانگلی ۱ ماه پیش

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه‌قضاییه

۴٫۹ · ۸۴ مشاوره موفق

با سلام مشاوره تخصصی پیشنهاد میگردد.

سیدحمید حسینی ۴ ماه پیش

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه‌قضاییه

۴٫۸ · ۱۹ مشاوره موفق

سلام
نیاز به بررسی مستندات می باشد...

محمد اکبری ۱ سال پیش

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه‌قضاییه

۴٫۹ · ۱۱۰ مشاوره موفق

عرض سلام و احترام،نیاز به بررسی مدارک است

حسین مظاهری تهرانی ۱ سال پیش

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۹ · ۱٬۸۵۱ مشاوره موفق

با سلام
پرسش تکراریست.

راضیه حیدری ۱ سال پیش

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه‌قضاییه

۵٫۰ · ۷ مشاوره موفق

سلام ، نیاز به بررسی مدارک است.

۱۱۵ وکیل متخصص وصول مطالبات آنلاین‌اند

پرسش خود را بفرستید؛ اولین وکیل آزاد در کوتاه‌ترین زمان پاسخ می‌دهد.

پرسش حقوقی دیگری دارید؟

پرسش خود را رایگان مطرح کنید؛ وکلا و کارشناسان حقوقی بنیاد وکلا در کوتاه‌ترین زمان پاسخ می‌دهند.

پرسش جدید