بنیاد وکلا
پشتیبانی و رزرو مشاوره ۴۲۸۱۸ - ۰۲۱
۴۲۸۱۸ - ۰۲۱

لطفاً اتصال اینترنت خود را بررسی کنید.

آیا مستاجر می‌تواند پیش از تخلیه ودیعه را بگیرد؟

پرسیده شده ۱ سال پیش ۲۶ پاسخ ثبت شده

با سلام

قرارداد اجاره من با مستاجرم ۲۰ روز است که به پایان رسیده است. از یک ماه قبل از پایان قرارداد به او پیامک دادم و از طریق بنگاه پیگیری کردم که پول ودیعه‌اش آماده است و روز پایان قرارداد تخلیه کند و همزمان با تحویل کلید پول را به حسابش واریز می‌کنم. اما او خانه را تخلیه نکرد. من شکایت کردم و اظهارنامه هم فرستادم که ظرف ۴۸ ساعت تخلیه کند و پول را پس از تخلیه تحویل بگیرد. درخواست اجرت‌المثل ایام تصرف هم کردم چون در قراردادمان بود. در قرارداد نوشته شده است که در پایان زمان قرارداد مستاجر باید ملک را تخلیه کند.

حالا او در جواب اظهارنامه من اظهارنامه داده و پیامک هم فرستاده که ابتدا باید کل پول را به او پرداخت کنم و بعد تخلیه می‌کند. این در حالی است که می‌دانم دروغ می‌گوید و اگر پول را به او بدهم باز هم تخلیه نمی‌کند. البته به بنگاه گفتم و پیامک دادم که ۵۰ میلیون می‌دهم تا قرارداد جدید ببندد و بعد از تخلیه ۴۰۰ میلیون مابقی را به او پرداخت می‌کنم اما او می‌گوید باید همه پول یا حداقل ۳۰۰ میلیون را پرداخت کنم. تازه می‌گوید چون پولم را ندادی باید جریمه برای هر روز پرداخت کنی.

آیا ممکن است در دادگاه او پیروز شود؟ آیا وقتی او تخلیه نمی‌کند و طلب کل پول را قبل از تخلیه می‌کند من اجرت‌المثل باید دریافت کنم یا جریمه پرداخت کنم؟ ممنون می‌شوم راهنمایی بفرمایید.

جمع‌بندی پاسخ وکلا هوش مصنوعی

بازگرداندن ودیعه و تخلیه ملک تعهداتی همزمان هستند و مستاجر حق ندارد پیش از تخلیه کل پول را مطالبه کند. شما می‌توانید دادخواست تخلیه و مطالبه اجرت‌المثل ایام تصرف را ثبت کنید و ملزم به پرداخت جریمه نیستید.

این یک قاعده کلی درباره تعهدات همزمان در اجاره است، اما شرایط دقیق پرداخت و خسارت به متن قرارداد شما بستگی دارد.

پاسخ هوشمند بنیاد وکلا هوش مصنوعی

الزام مستاجر به تخلیه همزمان با دریافت ودیعه

استرداد ودیعه و تحویل کلید ملک تعهداتی متقابل و همزمان هستند و درخواست مستاجر برای دریافت کل مبلغ قبل از تخلیه مبنای قانونی ندارد، مگر اینکه خلاف آن در قرارداد توافق شده باشد. تصرف مستاجر پس از پایان مدت اجاره غیرقانونی است و با توجه به ارسال اظهارنامه، شما می‌توانید از طریق دفاتر خدمات الکترونیک قضایی دادخواست تخلیه و مطالبه اجرت‌المثل ایام تصرف ثبت کنید. در این وضعیت نیازی به پرداخت جریمه تاخیر به مستاجر نیست و موضع شما در مراجع قضایی قوی است.

این پاسخ به‌صورت خودکار تولید شده و جای مشاوره‌ی حقوقی با وکیل را نمی‌گیرد؛ پاسخ‌های وکلا در ادامه آمده است.

۲۶ پاسخ از وکلا و کارشناسان حقوقی

پاسخ برتر ۱ سال پیش
محمدمهدی قنبری
محمدمهدی قنبری

کاراموز وکالت مرکز وکلای قوه‌قضاییه

۴٫۹ · ۶۷ مشاوره موفق

با سلام و احترام،

با توجه به توضیحاتی که ارائه دادید، وضعیت حقوقی شما در این اختلاف کاملا روشن و موضع شما بسیار قوی است. در ادامه به تفصیل به پرسش‌های شما پاسخ داده می‌شود.

آیا مستاجر در دادگاه پیروز می‌شود؟
خیر، احتمال پیروزی مستاجر شما در دادگاه بسیار کم است. دلایل اصلی این موضوع به شرح زیر است:

پایان مدت قرارداد: اصل اساسی در قراردادهای اجاره این است که مستاجر موظف است پس از پایان مدت قرارداد، ملک را تخلیه کند. شما در قرارداد خود نیز این موضوع را ذکر کرده‌اید که این یک مدرک محکم به نفع شماست.

تعهدات متقابل: تحویل ملک توسط مستاجر و بازگرداندن پول ودیعه توسط موجر دو تعهد همزمان هستند. این بدان معناست که قانون و رویه قضایی هیچ یک از طرفین را ملزم نمی‌کند که پیش از دیگری به تعهد خود عمل کند. درخواست مستاجر مبنی بر دریافت کل مبلغ ودیعه قبل از تخلیه، مبنای قانونی ندارد، مگر اینکه در قرارداد به صراحت چنین چیزی قید شده باشد. پیشنهاد شما برای پرداخت همزمان با تحویل کلید، کاملا قانونی و مطابق با عرف است.

اقدامات قانونی شما: شما با ارسال پیامک، پیگیری از طریق بنگاه و در نهایت ارسال اظهارنامه، تمام مراحل قانونی را به درستی طی کرده‌اید و حسن نیت خود را برای پرداخت ودیعه و پایان دادن به قرارداد نشان داده‌اید. این مدارک در دادگاه به نفع شما خواهند بود.

اجرت‌المثل یا جریمه تاخیر؟
در این شرایط، شما مستحق دریافت اجرت‌المثل ایام تصرف هستید و ادعای مستاجر برای دریافت جریمه کاملا بی‌اساس است.

اجرت‌المثل ایام تصرف: از آنجایی که مستاجر پس از پایان قرارداد و با وجود درخواست شما، ملک را تخلیه نکرده است، تصرف او بر ملک غیرقانونی محسوب می‌شود. بنابراین، شما می‌توانید به ازای تمام روزهایی که او پس از پایان قرارداد در ملک شما سکونت داشته است، "اجرت‌المثل" دریافت کنید. این مبلغ معمولا توسط کارشناس رسمی دادگستری بر اساس اجاره‌بهای املاک مشابه در منطقه تعیین می‌شود. اینکه این موضوع در قرارداد شما ذکر شده، ادعای شما را قوی‌تر نیز می‌کند.

ادعای جریمه توسط مستاجر: ادعای مستاجر مبنی بر دریافت جریمه به دلیل عدم پرداخت ودیعه، صحیح نیست. زیرا شما پول را حبس نکرده‌اید، بلکه آماده پرداخت آن در ازای انجام تعهد طرف مقابل (یعنی تخلیه) بوده‌اید. عدم پرداخت شما ناشی از تخلف خود مستاجر است و بنابراین او نمی‌تواند از این بابت ادعای خسارت یا جریمه کند.

توصیه‌های کلیدی
برای تقویت هرچه بیشتر موضع خود و تسریع روند قانونی، اقدامات زیر را در نظر داشته باشید:

تودیع مبلغ ودیعه: بهترین و قوی‌ترین اقدامی که می‌توانید انجام دهید این است که کل مبلغ ودیعه (۴۵۰ میلیون تومان) را به صندوق دادگستری واریز کنید. با این کار، شما به طور کامل به تعهد خود عمل کرده و بهانه را از دست مستاجر خارج می‌کنید. پس از آن، دادگاه با سرعت بیشتری حکم تخلیه را صادر خواهد کرد، زیرا دیگر بحثی بر سر عدم آمادگی شما برای پرداخت پول وجود نخواهد داشت.

پیگیری شکایت: شکایت خود برای دستور تخلیه فوری و مطالبه اجرت‌المثل را با جدیت پیگیری کنید. تمام مدارک خود، از جمله قرارداد، پیامک‌ها، و نسخه‌ی اظهارنامه‌های ارسالی و دریافتی را به دادگاه ارائه دهید.

عدم توافق خارج از چارچوب قانونی: از پرداخت هرگونه مبلغی به مستاجر قبل از تخلیه کامل و تحویل کلید خودداری کنید، مگر اینکه مبلغ ودیعه را به صندوق دادگستری بسپارید.

به طور خلاصه، قانون در این مورد از شما حمایت می‌کند. مستاجر موظف به تخلیه ملک پس از پایان قرارداد است و حق ندارد بازپرداخت ودیعه را بهانه‌ای برای ادامه تصرف غیرقانونی خود قرار دهد. شما نه تنها مجبور به پرداخت جریمه نیستید، بلکه می‌توانید خسارت این مدت را نیز از او مطالبه کنید.

حسین حاجی زاده ۱ سال پیش

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه‌قضاییه

۴٫۸ · ۸۰۵ مشاوره موفق

**پاسخ به وضعیت شما:**

با توجه به شرح شرایط شما، چند نکته حقوقی حائز اهمیت است که می‌تواند در تصمیم‌گیری دادگاه تاثیرگذار باشد:

### ۱. **تخلیه ملک پس از پایان قرارداد:**
- بر اساس **ماده ۴۹۳ قانون مدنی**، اگر مستاجر پس از پایان مدت قرارداد، ملک را تخلیه نکند، مالک می‌تواند از طریق دادگاه درخواست تخلیه کند.
- از آنجا که در قرارداد شما شرط تخلیه پس از پایان مدت ذکر شده، مستاجر **به‌صورت خودکار متعهد به تخلیه** است و نیازی به پرداخت ودیعه برای تخلیه ندارد.
- **ادعای مستاجر مبنی بر دریافت کل ودیعه قبل از تخلیه، فاقد وجاهت قانونی است** مگر اینکه در قرارداد شرط خاصی در این مورد وجود داشته باشد (که ظاهرا ندارد).

### ۲. **حق دریافت اجرت‌المثل:**
- بر اساس **ماده ۵۲۲ قانون مدنی**، اگر مستاجر پس از پایان قرارداد، ملک را تخلیه نکند، مالک می‌تواند **اجرت‌المثل** (اجاره‌بهای عرفی) برای روزهای تاخیر دریافت کند.
- از آنجا که در قرارداد شما نیز این شرط ذکر شده، **شما حق دریافت اجرت‌المثل را دارید** و مستاجر نمی‌تواند ادعای جریمه روزانه کند، مگر اینکه در قرارداد شرط شده باشد (که در این صورت باید بررسی شود).

### ۳. **پرداخت ودیعه:**
- شما به‌عنوان موجر **مکلف به پرداخت ودیعه پس از تخلیه ملک هستید**، نه قبل از آن.
- **ادعای مستاجر مبنی بر دریافت کل ودیعه قبل از تخلیه، برخلاف عرف و قانون است** و دادگاه معمولا چنین درخواستی را نمی‌پذیرد.
- اگر مستاجر ادعا کند که شما در بازپرداخت ودیعه تاخیر داشته‌اید، باید **دلیل موجهی ارائه دهد** (مثلا شرطی در قرارداد مبنی بر جریمه تاخیر وجود داشته باشد)، در غیر این‌صورت ادعای او پذیرفته نیست.

### ۴. **احتمال موفقیت مستاجر در دادگاه:**
- **به‌طور کلی، شانس موفقیت مستاجر در این پرونده کم است**، زیرا:
- تخلیه نکردن ملک پس از پایان قرارداد، تخلف محسوب می‌شود.
- درخواست پرداخت کل ودیعه **قبل از تخلیه**، منطبق با قانون نیست.
- **شما با ارسال اظهارنامه و پیگیری قانونی، اقدامات لازم را انجام داده‌اید** و مستاجر در موضع ضعف قرار دارد.
- **اگر مستاجر ادعای جریمه روزانه دارد، باید ثابت کند که در قرارداد چنین شرطی وجود داشته**، در غیر این‌صورت دادگاه آن را نمی‌پذیرد.

### ۵. **راهکارهای پیشنهادی:**
- **ادامه پیگیری قضایی:** از دادگاه درخواست **تخلیه فوری + اجرت‌المثل** کنید.
- **عدم پرداخت ودیعه قبل از تخلیه:** پرداخت حتی بخشی از ودیعه قبل از تخلیه ممکن است انگیزه مستاجر برای تخلیه را کاهش دهد.
- **درخواست تامین خواسته:** اگر نگران انتقال مالکیت یا آسیب به ملک هستید، می‌توانید از دادگاه درخواست **تامین خواسته** (مانند مهر و موم کردن ملک) کنید.

### **جمع‌بندی نهایی:**
- **شما در موضع قوی‌تری قرار دارید** و به احتمال زیاد دادگاه به نفع شما حکم خواهد داد.
- **مستاجر نمی‌تواند شرطی خارج از قرارداد (مانند پرداخت کل ودیعه قبل از تخلیه یا جریمه روزانه) را تحمیل کند.**
- **حتما از یک وکیل متخصص امور اجاره کمک بگیرید** تا با ارائه مدارک دقیق (قرارداد، اظهارنامه‌ها، پیامک‌ها) پرونده را قوی‌تر کنید.

در صورت نیاز به جزئیات بیشتر یا نمونه متن اظهارنامه/دادخواست، می‌توانید اطلاع دهید.

احسان عبدالهی
احسان عبدالهی تأیید‌شده
۱ سال پیش

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه‌قضاییه

۴٫۸ · ۱٬۲۱۵ مشاوره موفق

میتوانید دادخواست تخلیه و مطالبه اجرت المثل را مطرح نمایید . مطابق قانون ودیعه در قبال تخلیه به صورت هم زمان قابل استرداد می باشد .

حسین عزیزی ۱ سال پیش

کارشناس حقوقی

۴٫۷ · ۲۴ مشاوره موفق

باسلام
صرف نظر از اینکه میبایست قرارداد فی مابین دقیق بررسی گردد
در عرف معمولا یک سوم ودیعه قبل از تخلیه پرداخت الباقی بعد از تخلیه تسویه میگردد
فی الحال میتوانید دادخواست تخلیه و دریافت اجرت المثل ایام تصرف را به استناد همان اظهار نامه و پیامک‌ها از طریق دفاتر خدمات الکترونیک قضایی ثبت نماید

نمایش ۲۲ پاسخ دیگر وکلا بستن پاسخ‌های بیشتر
سید اشکان جلالی ۱ سال پیش

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۹ · ۷۰ مشاوره موفق

بادرود
با توجه به پایان قرارداد و تعهد مستاجر به تخلیه ملک و همچنین ارائه اظهارنامه و پیشنهاد پرداخت تدریجی پول، احتمال پیروزی مستاجر بسیار کم است. شما حق دریافت اجرت‌المثل بابت تصرف غیرمجاز را دارید و نیازی به پرداخت جریمه به مستاجر نیست

ندا السادات روناسی ۹ ماه پیش

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۸ · ۱۷۱ مشاوره موفق

با سلام
خیر؛ تخلیه و پرداخت ودیعه باید هم‌زمان باشد. مستاجر حق مطالبه پول پیش از تخلیه را ندارد، و شما مستحق دریافت اجرت‌المثل هستید. بهتر است شما پول ودیعه را به صندوق دادگستری واریز کنید.

بهنام رفیعی ساران
بهنام رفیعی ساران تأیید‌شده
۱ سال پیش

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۷ · ۳٬۳۶۰ مشاوره موفق

سلام

حسب توضیحات امکان اقامه دعوای تخلیه ملک و مطالبه اجرت المثل را دارید

الهام دامغانی ثانی ۱ سال پیش

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۹ · ۲٬۸۱۶ مشاوره موفق

با سلام
دادخواست تخلیه عین مستاجره و اجرت المثل ایام تصرف طرح نمایید

آمنه جیده
آمنه جیده
۱ سال پیش

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۵٫۰ · ۹ مشاوره موفق

با سلام
دادخواست تخلیه ملک را مطرح کنید همزمان پول ودیعه را به حساب دادگستری واریز کنید توصیه می‌شود جهت تخلیه، قرارداد توسط وکیل بررسی شود

ابوالفضل جهان بخش ۱ سال پیش

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۸ · ۲٬۷۸۹ مشاوره موفق

با سلام ،امکان طرح دادخواست تخلیه ملک و مطالبه اجرت المثل ایام تصرف وجود دارد.

احمد جوکاری ۱ سال پیش

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه‌قضاییه

۴٫۹ · ۵۰ مشاوره موفق

با سلام
حسب مورد دعوای تخلیه یا درخواست دستور تخلیه فوری طرح نمایید!
اجرت المثل ایام تصرف نیز قابل مطالبه است.

حسن آرین پور ۱ سال پیش

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۵٫۰ · ۲۱۰ مشاوره موفق

با سلام و عرض ادب خدمت شما دوست گرامی ،می‌توانید تخلیه و همچنین اجرت المثل ایام تصرف را از دادگاه بخواهید

سعید قیطانی ۱ سال پیش

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۹ · ۷۵۶ مشاوره موفق

سلام
مستندا به اظهارنامه ای که فرستاده اید دادخواست مطالبه اجرت المثل مطرح کنید

فاطمه زارع ۱ سال پیش

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه‌قضاییه

۴٫۹ · ۵۸ مشاوره موفق

این امر بستگی به شروط شمادرقرارداد خواهد داشت جهت بررسی می توانید بااینجانب مشاوره داشته باشید.

دانیال تمیزالنیا ۱ سال پیش

کارشناس ارشد حقوق

۴٫۹ · ۶۰۴ مشاوره موفق

باید طرح دعوا کنید و پس از اخذ حکم باید به حساب دادگستری واریز نمایید.

محمدرضا توکلی ۱ سال پیش

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۹ · ۹۸۳ مشاوره موفق

با سلام می‌توانید تخلیه و همچنین اجرت المثل ایام تصرف را از دادگاه بخواهید

مرتضی حاتمی فر ۱ سال پیش

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۹ · ۱۵۲ مشاوره موفق

دادخواست تخلیه عین مستاجره و مطالبه اجرت المثل ایام تصرف را مطرح نمایید

حسین مظاهری تهرانی ۱ سال پیش

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۹ · ۱٬۸۵۱ مشاوره موفق

با سلام
دعوای تخلیه و مطالبه اجرت المثل ایام تصرف مطرح کنید.

نفیسه اصولی صفار ۱ ماه پیش

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۹ · ۴۷ مشاوره موفق

سلام صرفا از طریق دادگاه اقدام کنید درخواست تخلیه و مطالبه اجرت المثل ایام تصرف.

زهرا فرج ۱ ماه پیش

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه‌قضاییه

۵٫۰ · ۷۸ مشاوره موفق

سلام و احترام
دادخواست تخلیه و مطالبه اجرت المثل ایام تصرف مطرح کنید.

سارا تک روستا ۴ ماه پیش

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه‌قضاییه

۴٫۹ · ۳۳ مشاوره موفق

سلام کاربر گرامی دعوای تخلیه و مطالبه اجرت المثل ایام تصرف مطرح نمایید.

محمد اکبری ۱ سال پیش

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه‌قضاییه

۴٫۹ · ۱۱۰ مشاوره موفق

عرض سلام و احترام،دادخواست مطالبه اجرت المثل دهید.

سهیلا دارم ۱ سال پیش

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۹ · ۱۹ مشاوره موفق

درود بر شما
دعوای تخلیه و مطالبه اجرت المثل ایام تصرف مطرح نمایید.

جعفر نوروزی
جعفر نوروزی
۱ سال پیش

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۹ · ۵۲ مشاوره موفق

سلام، بعد از انقضای مدت اجاره تصرفات وی غیرقانونی است.

امیر محمد کریمی ۱ سال پیش

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۹ · ۳۵۷ مشاوره موفق

دادخواست تخلیه ملک را ارائه دهید.

حسین معینی ۱ سال پیش

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه‌قضاییه

با سلام با توجه به انقضای مدت اجاره و ارسال اظهار نامه ، دادخواست تخلیه عین مستاجره و مطالبه اجرت المثل ایام تصرف را مطرح کنید

۳۲ وکیل متخصص قرارداد اجاره آنلاین‌اند

پرسش خود را بفرستید؛ اولین وکیل آزاد در کوتاه‌ترین زمان پاسخ می‌دهد.

پرسش حقوقی دیگری دارید؟

پرسش خود را رایگان مطرح کنید؛ وکلا و کارشناسان حقوقی بنیاد وکلا در کوتاه‌ترین زمان پاسخ می‌دهند.

پرسش جدید