بنیاد وکلا
پشتیبانی و رزرو مشاوره ۴۲۸۱۸ - ۰۲۱
۴۲۸۱۸ - ۰۲۱
وکیل آماده مشاوره
همین الان

لطفاً اتصال اینترنت خود را بررسی کنید.

آیا لغو یک‌طرفه‌ی سفارش اینترنتی توسط فروشنده جرم محسوب می‌شود؟

پرسیده شده
۱۶ پاسخ ۷۴

شکایتی بابت لغو یک‌طرفه‌ی سفارش خرید اینترنتی ثبت کردم. بازپرس به دلیل استرداد وجه و نبود عنصر روانی، قرار منع تعقیب صادر کرده است. فروشنده کالا را با وجود موجود بودن، خودسرانه لغو کرد و مبلغ را بازگرداند. آیا این قرار صحیح است و آیا عمل فروشنده جرم محسوب می‌شود؟

مشاهدهٔ ۱۶ پاسخ وکلا

پاسخ خودکار هوش مصنوعی

تولیدشده با هوش مصنوعی بنیاد وکلا — پاسخ وکیل نیست

این متن را هوش مصنوعی نوشته است و ممکن است دقیق یا کامل نباشد؛ پاسخ‌های وکلا در ادامهٔ همین صفحه آمده است.

قرار منع تعقیب در این پرونده از منظر حقوق کیفری صحیح است؛ چون استرداد وجه، قصد مجرمانه را منتفی می‌کند و بدون سوءنیت، عناوینی مانند کلاهبرداری یا خیانت در امانت محقق نمی‌شود.

اما این رفتار از منظر حقوق مدنی و تجارت الکترونیک بی‌اثر نیست. طبق قانون تجارت الکترونیک، قرارداد خرید اینترنتی پس از تأیید سفارش منعقد شده و فروشنده حق لغو یک‌طرفه ندارد. نقض این تعهد موجب مسئولیت مدنی فروشنده است.

می‌توانید از طریق دادگاه حقوقی، الزام به انجام تعهد (تحویل کالا) یا مطالبه‌ی خسارت ناشی از نقض قرارداد را بخواهید. همچنین شکایت به سازمان حمایت از مصرف‌کنندگان و تعزیرات حکومتی راهکار دیگری است که می‌تواند فروشنده را ملزم به پاسخگویی کند.

۱۶ پاسخ از وکلا و کارشناسان حقوقی

کامل‌ترین پاسخ

این پاسخ به‌صورت خودکار و بر اساس میزان جزئیات در ابتدا آمده است، نه به‌عنوان تأیید محتوای آن.

پیرو سوال شما، با فرض اینکه فروشنده واقعا کالا را موجود داشته و سفارش شما نیز به‌صورت قطعی ثبت و وجه آن پرداخت شده باشد، لغو یک‌طرفه سفارش لزوما جرم کیفری نیست و صرف بازگرداندن وجه نیز الزاما به معنای صحت رفتار فروشنده نیست. ماده ۳۹ قانون تجارت الکترونیکی ناظر به حالتی است که تامین‌کننده به علت عدم موجودی کالا یا عدم امکان اجرای تعهد قادر به انجام معامله نباشد؛ در این حالت باید وجه را فورا مسترد کند، اما اگر از ابتدا می‌دانسته امکان انجام تعهد وجود ندارد، قانون برای آن ضمانت اجرای کیفری نیز پیش‌بینی کرده است. بنابراین اگر شما بتوانید با مستنداتی مثل موجودی اعلام‌شده در سایت، پیام‌های فروشنده، فاکتور، تاییدیه سفارش و زمان لغو ثابت کنید که کالا موجود بوده و فروشنده صرفا به دلیل تغییر قیمت یا منفعت بیشتر سفارش را لغو کرده است، موضوع می‌تواند از جهت تخلف صنفی یا مسئولیت قراردادی قابل پیگیری باشد؛ اما برای تحقق جرم باید عنوان مجرمانه مشخص و عنصر مادی و روانی آن احراز شود. در نتیجه، قرار منع تعقیب بازپرس صرفا به این دلیل که وجه مسترد شده، به‌تنهایی استدلال کاملی نیست، ولی اگر بازپرس علاوه بر استرداد وجه، فقدان عنوان مجرمانه و سوءنیت کیفری را احراز کرده باشد، صدور منع تعقیب می‌تواند صحیح باشد. اگر قرار هنوز قطعی نشده، می‌توانید در  مهلت قانونی به آن اعتراض کنید و در اعتراض، به جای تمرکز صرف بر «لغو سفارش»، روی  اثبات انعقاد معامله،  موجود بودن کالا،  علت واقعی لغو و در صورت وجود،  اختلاف قیمت بعدی تمرکز کنید. همچنین اگر رفتار فروشنده واجد شرایط امتناع از عرضه کالا به قصد گران‌فروشی باشد، ماده ۷ قانون تعزیرات حکومتی نیز قابل بررسی است.

گفتگو با وکلای آنلاین ۱۷۶ وکیل آنلاین
پیشنهاد بنیاد وکلا
ملکی و املاک خانواده کیفری و جرایم دیوان عدالت اداری کار و تأمین اجتماعی خودرو و حمل‌ونقل
شروع قیمت از
۸۴۰,۰۰۰ تومان
۶۹۸,۰۰۰ تومان
پیشنهاد بنیاد وکلا
آنلاین
ملکی و املاک دیوان عدالت اداری کار و تأمین اجتماعی خانواده کیفری و جرایم خودرو و حمل‌ونقل
شروع قیمت از
۹۴۰,۰۰۰ تومان
۷۸۰,۰۰۰ تومان
پیشنهاد بنیاد وکلا
خانواده قرارداد و تعهدات کیفری و جرایم ملکی و املاک بانکی و مطالبات خودرو و حمل‌ونقل
شروع قیمت از
۸۴۰,۰۰۰ تومان
۶۹۸,۰۰۰ تومان
پیشنهاد بنیاد وکلا
ملکی و املاک شرکت و کسب‌وکار ثبت اسناد و املاک قرارداد و تعهدات بانکی و مطالبات
شروع قیمت از
۹۵۰,۰۰۰ تومان
۷۹۰,۰۰۰ تومان
پیشنهاد بنیاد وکلا
ثبت احوال و هویت ملکی و املاک بانکی و مطالبات خانواده کیفری و جرایم خودرو و حمل‌ونقل
شروع قیمت از
۸۴۰,۰۰۰ تومان
۶۹۷,۰۰۰ تومان
پیشنهاد بنیاد وکلا
ملکی و املاک بانکی و مطالبات خانواده کیفری و جرایم قرارداد و تعهدات
شروع قیمت از
۷۸۰,۰۰۰ تومان
۶۴۹,۰۰۰ تومان
پیشنهاد بنیاد وکلا
ارث و وصیت ملکی و املاک بانکی و مطالبات خانواده داوری و حل اختلاف
شروع قیمت از
۶۰۰,۰۰۰ تومان
۴۹۹,۰۰۰ تومان
پیشنهاد بنیاد وکلا
شرکت و کسب‌وکار ملکی و املاک خانواده داوری و حل اختلاف قرارداد و تعهدات
شروع قیمت از
۶۰۰,۰۰۰ تومان
۴۹۹,۰۰۰ تومان
پیشنهاد بنیاد وکلا
بانکی و مطالبات خانواده ملکی و املاک قرارداد و تعهدات کیفری و جرایم خودرو و حمل‌ونقل
شروع قیمت از
۷۸۰,۰۰۰ تومان
۶۴۹,۰۰۰ تومان
پیشنهاد بنیاد وکلا
ملکی و املاک بانکی و مطالبات خانواده کیفری و جرایم قرارداد و تعهدات خودرو و حمل‌ونقل
شروع قیمت از
۸۳۰,۰۰۰ تومان
۶۸۹,۰۰۰ تومان
پیشنهاد بنیاد وکلا
ملکی و املاک بانکی و مطالبات خانواده کیفری و جرایم خودرو و حمل‌ونقل
شروع قیمت از
۶۰۰,۰۰۰ تومان
۴۹۸,۰۰۰ تومان
پیشنهاد بنیاد وکلا
ملکی و املاک بانکی و مطالبات خانواده کیفری و جرایم خودرو و حمل‌ونقل
شروع قیمت از
۶۰۰,۰۰۰ تومان
۴۹۸,۰۰۰ تومان
آنلاین
ملکی و املاک کیفری و جرایم جرایم علیه اشخاص خانواده قرارداد و تعهدات
شروع قیمت از
۶۰۰,۰۰۰ تومان
۵۰۰,۰۰۰ تومان
آنلاین
ملکی و املاک بانکی و مطالبات خانواده کیفری و جرایم شرکت و کسب‌وکار
شروع قیمت از
۵۴۰,۰۰۰ تومان
۴۴۹,۰۰۰ تومان
آنلاین
ملکی و املاک شرکت و کسب‌وکار کیفری و جرایم قرارداد و تعهدات خانواده
شروع قیمت از
۴۸۰,۰۰۰ تومان
۳۹۹,۰۰۰ تومان
آنلاین
بانکی و مطالبات خانواده کیفری و جرایم جرایم علیه اشخاص ملکی و املاک خودرو و حمل‌ونقل
شروع قیمت از
۶۶۰,۰۰۰ تومان
۵۴۹,۰۰۰ تومان
آنلاین
ملکی و املاک خانواده کیفری و جرایم جرایم علیه اشخاص
شروع قیمت از
۷۲۰,۰۰۰ تومان
۶۰۰,۰۰۰ تومان
ملکی و املاک بانکی و مطالبات خانواده کیفری و جرایم ارث و وصیت
شروع قیمت از
۴۸۰,۰۰۰ تومان
۴۰۰,۰۰۰ تومان
آنلاین
ملکی و املاک داوری و حل اختلاف قرارداد و تعهدات کیفری و جرایم خانواده
شروع قیمت از
۵۶۰,۰۰۰ تومان
۴۶۰,۰۰۰ تومان
آنلاین
فضای مجازی و فناوری خانواده کیفری و جرایم ملکی و املاک قرارداد و تعهدات
شروع قیمت از
۶۰۰,۰۰۰ تومان
۵۰۰,۰۰۰ تومان
بانکی و مطالبات خانواده کیفری و جرایم اجرای احکام ملکی و املاک
شروع قیمت از
۴۸۰,۰۰۰ تومان
۴۰۰,۰۰۰ تومان
ملکی و املاک بانکی و مطالبات خانواده کیفری و جرایم
شروع قیمت از
۶۳۰,۰۰۰ تومان
۵۲۰,۰۰۰ تومان

پرونده‌ی شما جزئیات خودش را دارد؛ با یک وکیل قرارداد صحبت کنید

پاسخ‌های این صفحه کلی هستند و برای آشنایی نوشته شده‌اند. ۲٬۱۰۳ وکیل با تخصص در این حوزه در بنیاد وکلا عضو هستند.

  • نوع و مدت مشاوره را خودتان انتخاب می‌کنید
  • هزینه را پیش از پرداخت می‌بینید
  • هزینهٔ تماس روی شما نیست

ثبت‌نام لازم نیست؛ فقط شمارهٔ موبایل، آن هم فقط برای همین مشاوره.

صرف لغو یک‌طرفه سفارش اینترنتی و استرداد وجه، اصولا به‌خودی‌خود جرم نیست و اگر فروشنده واقعا به دلیل عدم موجودی یا عدم امکان اجرای تعهد قادر به تحویل کالا نبوده باشد، ماده ۳۹ قانون تجارت الکترونیکی حتی استرداد فوری وجه را تکلیف فروشنده دانسته است. بنابراین اگر بازپرس احراز کرده باشد که رفتار فروشنده فاقد عنصر روانی جرم بوده، صدور قرار منع تعقیب از جهت کیفری قابل توجیه است. 

اما اگر کالا واقعا موجود بوده، معامله قطعی شده و فروشنده بدون دلیل موجه صرفا برای فروش گران‌تر یا به علت تغییر قیمت، سفارش را لغو کرده باشد، موضوع می‌تواند از جهت حقوقی، نقض تعهد قراردادی و حسب مورد موجب مطالبه خسارت باشد؛ ولی برای تبدیل این رفتار به جرم باید عنوان مجرمانه و سوءنیت لازم نیز احراز شود. نکته مهم اینکه ماده ۳۹ در صورتی ضمانت کیفری شدیدتری مقرر کرده که ثابت شود تامین‌کننده از ابتدا می‌دانسته قادر به اجرای تعهد نیست؛ بنابراین صرف لغو سفارش و بازگرداندن وجه، بدون احراز این شرایط، معمولا برای محکومیت کیفری کافی نیست.

اگر مستند شما این است که کالا در زمان سفارش موجود بوده و فروشنده پس از ثبت و پرداخت وجه، خودسرانه و صرفا به دلیل افزایش قیمت آن را لغو کرده، می‌توان موضوع را از حیث تخلف صنفی و همچنین مطالبه خسارت قراردادی نیز جداگانه پیگیری کرد؛ بنابراین قرار منع تعقیب کیفری لزوما به معنای بی‌حقی شما نسبت به خسارت نیست

اگر فروشنده واقعا کالا را موجود داشته و صرفا سفارش را یک‌طرفه لغو و وجه را مسترد کرده باشد، لزوما جرم کلاهبرداری یا جرم کیفری محقق نشده است؛ برای مسئولیت کیفری باید عنوان مجرمانه و سوءنیت لازم احراز شود.
اما از جهت قانون تجارت الکترونیکی، اگر لغو سفارش برخلاف تعهدات فروشنده باشد، می‌تواند تخلف و حسب مورد موجب مسئولیت مدنی شود؛ ماده ۳۹ نیز برای عدم امکان اجرای تعهد، استرداد وجه را مقرر کرده و در صورت علم قبلی به عدم امکان اجرا، ضمانت اجرای کیفری خاص پیش‌بینی کرده است.
بنابراین قرار منع تعقیب از جهت «فقدان عنصر روانی جرم» قابل دفاع است، مگر اینکه بتوانید سوءنیت و رفتار مجرمانه مشخصی را ثابت کنید؛ برای مطالبه خسارت یا الزام به ایفای تعهد، مسیر حقوقی مناسب‌تر است.

در اغلب موارد، صرف لغو یک‌طرفه سفارش و استرداد وجه، حتی اگر کالا موجود بوده باشد، جرم کیفری محسوب نمی‌شود؛ مگر اینکه از ابتدا قصد فریب یا تحصیل مال نامشروع وجود داشته باشد یا رفتار فروشنده مشمول عنوان کیفری خاصی شود.
بنابراین با توضیح شما، قرار منع تعقیب از جهت کیفری قابل دفاع است و اختلاف شما بیشتر می‌تواند جنبه حقوقی/قراردادی و مطالبه خسارت داشته باشد.
اگر مهلت اعتراض به قرار باقی است، می‌توانید اعتراض کنید و بر قطعی شدن قرارداد، تخلف از تعهد و وجود قرائن سوءنیت استناد کنید؛ اما صرف موجود بودن کالا معمولا برای اثبات جرم کافی نیست.

باسلام
لغو یک‌طرفه سفارش لزوما جرم نیست، اما استرداد وجه نیز لزوما جرم را منتفی نمی‌کند. اگر کالا هنگام لغو واقعا موجود بوده و مدارکی دارید که نشان می‌دهد فروشنده آگاهانه سفارش قطعی شما را بدون دلیل موجه لغو کرده، خصوصا اگر کالا را بلافاصله با قیمت بالاتر عرضه کرده، این موارد می‌تواند برای اعتراض به قرار منع تعقیب اهمیت داشته باشد.

نمایش ۱۱ پاسخ دیگر وکلا بستن پاسخ‌های کوتاه

با توجه به استرداد وجه، عمل فروشنده جرم کیفری محسوب نمی‌شود و قرار منع تعقیب صحیح است.
شما می‌توانید از طریق حقوقی (مطالبه خسارت) یا شکایت به مراجع نظارتی (اینماد، تعزیرات) پیگیری کنید.
نبود سوءنیت و قصد مجرمانه، مانع از تحقق جرم کلاهبرداری شده است.
برای جبران خسارت ناشی از نقض تعهد، دادخواست حقوقی تقدیم کنید.

تصمیم بازپرس مبنی بر منع تعقیب کاملا درست بوده چرا که موضوعی که شما نسبت به آن شکایت کردید جرم نیست ..
لغو یکطرفه شکایت به فرض اینکه بصورت غیر قانونی انجام شده باشد یک عمل مجرمانه نیست و این حق برای شما وجود دارد که موضوع را از نظر حقوقی پیگیری کنید و خسارات و ضرر و زبان وارده را مطالبه و یا فروشنده را ملزم به تحویل مبیع کنید .

این اقدام به‌تنهایی الزاما جرم نیست. برای عنوان کیفری، باید مثلا فریب، تحصیل مال از طریق سامانه یا سایر عناصر یک جرم مشخص اثبات شود. ماده ۱۳ قانون جرایم رایانه‌ای نیز کلاهبرداری رایانه‌ای را منوط به تحصیل مال یا منفعت از طریق اعمال مشخص و غیرمجاز در سامانه‌های رایانه‌ای کرده است.

با فرض اینکه فروشنده واقعا کالا را موجود داشته و معامله قطعی شده، لغو یک‌طرفه می‌تواند تخلف قراردادی و نقض حقوق مصرف‌کننده باشد؛ اما صرف لغو سفارش و استرداد وجه، بدون احراز فریب یا قصد مجرمانه، لزوما جرم کلاهبرداری محسوب نمی‌شود. قانون تجارت الکترونیکی نیز در فرض عدم امکان تامین، استرداد وجه را پیش‌بینی کرده است
با احترام

موضوع به نظر فاقد وصف کیفری است و در این شرایط امکامن پیگیری حقوقی وجود دارد

استرداد مبلغ سفارش قرینه عدم سوء نیت بوده و این اقدام فاقد وصف کیفری بوده و قرار منع تعقیب صحیح صادر شده .

اما موضوع دارای وصف حقوقی و مسئولیت مدنی است که قابل پیگیری و رسیدگی بوده و هست .

در صورتی که در نظر بگیریم قرارداد شما پا بر جا بوده و امکان فسخ قرارداد وجود نداشته است ، باز هم جرمی محقق نشده است . با این حال ممکن است بتوان تحت عنوان الزام به ایفای تعهدات قراردادی ، از فروشنده ، تسلیم کالا را مطالبه نمود .

قرار منع تعقیب درست به نظر میرسد چرا که جرمی واقع نشده، اما میتوان خسارتی که از این طریق وارد شده را از طریق تقدیم دادخواست مطالبه نمود.

لغو خرید و استرداد ثمن نوعی فسخ قرار داد میتواند باشد اگر از فسخ ضرری متوجه شما شده میتوانید ب صورت حقوقی اقدام کنید

این عمل وصف کیفری ندارد و جرم نیست

فاقد وصف مجرمانه می باشد.

هیچ‌کدام از این پاسخ‌ها دقیقاً پروندهٔ شما نبود؟

پاسخ‌های عمومی، مدارک و تاریخ‌ها و شرایط خاصِ شما را نمی‌بینند. در یک مشاورهٔ تلفنی، وکیل روی همین پرونده با شما صحبت می‌کند و قدم بعدی را مشخص می‌کند.

ثبت‌نام لازم نیست؛ فقط شمارهٔ موبایل، آن هم فقط برای همین مشاوره.

پرسش حقوقی خودتان را بپرسید

پرسش خود را ثبت کنید تا وکلای بنیاد وکلا پاسخ بدهند — ثبت پرسش رایگان است. ثبت پرسش حقوقی

پربازدید در همین موضوع

بیشتر بخوانید