بنیاد وکلا
پشتیبانی و رزرو مشاوره ۴۲۸۱۸ - ۰۲۱
۴۲۸۱۸ - ۰۲۱
وکیل آماده مشاوره
همین الان

لطفاً اتصال اینترنت خود را بررسی کنید.

آیا قرارداد امضاشده توسط خویشاوند بیمار روانی معتبر است؟

پرسیده شده
۵۰ پاسخ ۵۵۹

یکی از اقوام من به بیماری روانی مبتلا است و در شرایط هیجان منفی دچار اضطراب شدید می‌شود و عملا قدرت تصمیم‌گیری ندارد. مدتی قبل چند نفر که از وضعیت او آگاه بودند، از این موضوع سوءاستفاده کردند و با قراردادی که از او امضا گرفتند، مبلغ زیادی پول دریافت کردند. آیا این امضا و قرارداد از نظر قانونی معتبر است؟

مشاهدهٔ ۵۰ پاسخ وکلا

۵۰ پاسخ از وکلا و کارشناسان حقوقی

کامل‌ترین پاسخ

این پاسخ به‌صورت خودکار و بر اساس میزان جزئیات در ابتدا آمده است، نه به‌عنوان تأیید محتوای آن.

پیرو سوال مطرح شده در باب سوءاستفاده از شرایط خاص فرد،توضیحاتی مفصل و منطبق با قانون و رویه قضایی ایران به شرح زیر ارائه میگردد ؛
اگر هنگام امضا، به‌خاطر بیماری/اضطراب شدید «قدرت درک و تصمیم‌گیری» نداشته، در حقوق ایران اصلا می‌تواند قرارداد **قابل ابطال/بی‌اعتبار** باشد؛ اما اینکه دقیقا دادگاه آن را باطل بداند یا نه، **کاملا به اثبات وضعیت روانی در زمان امضا** و جزئیات قرارداد بستگی دارد.

نکات کلیدی:
- **ملاک اصلی: اهلیت و اراده در لحظه امضا** است. اگر ثابت شود امضا در حالت فقدان اراده/عدم تشخیص بوده، می‌شود درخواست **ابطال معامله** یا **بی‌اعتباری** داد.
- اگر طرف مقابل **از وضعیت او خبر داشته و سوءاستفاده کرده** باشد، این موضوع به نفع شماست و می‌تواند مبنای **ابطال** و حتی **پیگیری کیفری** (بسته به جزئیات) شود.
- **مدارک مهم برای اثبات**: پرونده پزشکی/روان‌پزشکی، گواهی پزشک متخصص، بستری یا مصرف داروها، پیام‌ها/شاهدها درباره حال او در همان روز، و در بسیاری موارد **ارجاع به پزشکی قانونی** برای نظر کارشناسی درباره وضعیت زمان امضا.

اقدام‌های پیشنهادی (عملی و فوری):
۱) **همه مدارک**: قرارداد، رسیدها، گردش حساب، پیام‌ها/چت‌ها، فایل صوتی، شهود.
۲) **مشاوره سریع با وکیل** (ترجیحا حقوقی/کیفری) برای انتخاب مسیر: دعوای حقوقی برای ابطال + مطالبه وجه، و اگر شرایطش باشد شکایت کیفری.
۳) اگر هنوز خطر تکرار هست: پیگیری **حمایت قضایی و تعیین قیم/امین** (در صورت احراز حجر) تا کسی نتواند دوباره از او امضا بگیرد.

برای اینکه دقیق‌تر و کوتاه‌تر راهنمایی‌ات کنم، لطفا این ۵ مورد را بگو:
۱) قرارداد **چی بوده** (فروش/صلح/وکالت/قرض/تعهد پرداخت…)?
۲) تاریخ امضا و مبلغ و اینکه پول **واقعا منتقل شده** یا فقط تعهد نوشته؟
۳) آیا آن زمان **پرونده پزشکی/گواهی پزشک** داشته؟
۴) طرف مقابل **شاهد/مدرک** دارد که او «عاقل و مختار» بوده؟
۵) شهر/استان (برای مسیر دادگاه و شورا).

اگر دوست داری، متن قرارداد (قسمت‌های حساس مثل موضوع، مبلغ، امضاها، شاهدها) را هم بدون اطلاعات هویتی بفرست تا دقیق‌تر بگویم کدام مسیر حقوقی به‌صرفه‌تر است.
چنانچه موضوع برایتان حائز اهمیت است ضرورتا پیشنهاد می‌گردد که در اولین فرصت مقتضی ،اقدام به برقراری تماس و اخذ مشاوره حقوقی نمائید تا پس از بررسی دقیق موضوع مطروحه به پاسخ و راهکارهای صحیح قانونی نائل گردید.
⚖️ درمسیر قانون ،اجرای عدالت و احقاق حقوق همواره پاسخگوی شما هستم. ⚖️
موفق باشید.

گفتگو با وکلای آنلاین ۱۵۴ وکیل آنلاین
پیشنهاد بنیاد وکلا
آنلاین
ملکی و املاک خانواده کیفری و جرایم دیوان عدالت اداری کار و تأمین اجتماعی خودرو و حمل‌ونقل
شروع قیمت از
۸۴۰,۰۰۰ تومان
۶۹۸,۰۰۰ تومان
پیشنهاد بنیاد وکلا
آنلاین
ملکی و املاک دیوان عدالت اداری کار و تأمین اجتماعی خانواده کیفری و جرایم خودرو و حمل‌ونقل
شروع قیمت از
۹۴۰,۰۰۰ تومان
۷۸۰,۰۰۰ تومان
پیشنهاد بنیاد وکلا
ملکی و املاک شرکت و کسب‌وکار ثبت اسناد و املاک قرارداد و تعهدات بانکی و مطالبات
شروع قیمت از
۹۵۰,۰۰۰ تومان
۷۹۰,۰۰۰ تومان
پیشنهاد بنیاد وکلا
ثبت احوال و هویت ملکی و املاک بانکی و مطالبات خانواده کیفری و جرایم خودرو و حمل‌ونقل
شروع قیمت از
۸۴۰,۰۰۰ تومان
۶۹۷,۰۰۰ تومان
پیشنهاد بنیاد وکلا
ملکی و املاک بانکی و مطالبات خانواده کیفری و جرایم قرارداد و تعهدات
شروع قیمت از
۷۸۰,۰۰۰ تومان
۶۴۹,۰۰۰ تومان
پیشنهاد بنیاد وکلا
ارث و وصیت ملکی و املاک بانکی و مطالبات خانواده داوری و حل اختلاف
شروع قیمت از
۶۰۰,۰۰۰ تومان
۴۹۹,۰۰۰ تومان
پیشنهاد بنیاد وکلا
شرکت و کسب‌وکار ملکی و املاک خانواده داوری و حل اختلاف قرارداد و تعهدات
شروع قیمت از
۶۰۰,۰۰۰ تومان
۴۹۹,۰۰۰ تومان
پیشنهاد بنیاد وکلا
بانکی و مطالبات خانواده ملکی و املاک قرارداد و تعهدات کیفری و جرایم خودرو و حمل‌ونقل
شروع قیمت از
۷۸۰,۰۰۰ تومان
۶۴۹,۰۰۰ تومان
پیشنهاد بنیاد وکلا
ملکی و املاک بانکی و مطالبات خانواده کیفری و جرایم قرارداد و تعهدات خودرو و حمل‌ونقل
شروع قیمت از
۸۳۰,۰۰۰ تومان
۶۸۹,۰۰۰ تومان
پیشنهاد بنیاد وکلا
ملکی و املاک بانکی و مطالبات خانواده کیفری و جرایم خودرو و حمل‌ونقل
شروع قیمت از
۶۰۰,۰۰۰ تومان
۴۹۸,۰۰۰ تومان
پیشنهاد بنیاد وکلا
ملکی و املاک بانکی و مطالبات خانواده کیفری و جرایم خودرو و حمل‌ونقل
شروع قیمت از
۶۰۰,۰۰۰ تومان
۴۹۸,۰۰۰ تومان
پیشنهاد بنیاد وکلا
ملکی و املاک ارث و وصیت بانکی و مطالبات خانواده کیفری و جرایم
شروع قیمت از
۸۴۰,۰۰۰ تومان
۶۹۸,۰۰۰ تومان
قرارداد و تعهدات خانواده
شروع قیمت از
۴۲۰,۰۰۰ تومان
۳۴۹,۰۰۰ تومان
آنلاین
ملکی و املاک بانکی و مطالبات خانواده کیفری و جرایم خودرو و حمل‌ونقل
شروع قیمت از
۴۲۰,۰۰۰ تومان
۳۴۹,۰۰۰ تومان
ملکی و املاک بانکی و مطالبات خانواده کیفری و جرایم اجرای احکام
شروع قیمت از
۵۴۰,۰۰۰ تومان
۴۴۹,۰۰۰ تومان
آنلاین
ملکی و املاک خانواده کیفری و جرایم دیوان عدالت اداری کار و تأمین اجتماعی خودرو و حمل‌ونقل
شروع قیمت از
۸۴۰,۰۰۰ تومان
۶۹۸,۰۰۰ تومان
کیفری و جرایم قرارداد و تعهدات خانواده ملکی و املاک فضای مجازی و فناوری
شروع قیمت از
۶۰۰,۰۰۰ تومان
۵۰۰,۰۰۰ تومان
ملکی و املاک خانواده کیفری و جرایم قرارداد و تعهدات خودرو و حمل‌ونقل
شروع قیمت از
۶۰۰,۰۰۰ تومان
۴۹۸,۰۰۰ تومان
بانکی و مطالبات خانواده کیفری و جرایم اجرای احکام ملکی و املاک
شروع قیمت از
۴۸۰,۰۰۰ تومان
۴۰۰,۰۰۰ تومان
آنلاین
ملکی و املاک خانواده قرارداد و تعهدات کیفری و جرایم بانکی و مطالبات
شروع قیمت از
۴۸۰,۰۰۰ تومان
۴۰۰,۰۰۰ تومان
خانواده ملکی و املاک بانکی و مطالبات قرارداد و تعهدات کیفری و جرایم
شروع قیمت از
۴۸۰,۰۰۰ تومان
۴۰۰,۰۰۰ تومان
آنلاین
ملکی و املاک شرکت و کسب‌وکار خانواده قرارداد و تعهدات کیفری و جرایم
شروع قیمت از
۸۴۰,۰۰۰ تومان
۶۹۸,۰۰۰ تومان

پرونده‌ی شما جزئیات خودش را دارد؛ با یک وکیل قرارداد صحبت کنید

پاسخ‌های این صفحه کلی هستند و برای آشنایی نوشته شده‌اند. ۲٬۱۰۲ وکیل با تخصص در این حوزه در بنیاد وکلا عضو هستند.

  • نوع و مدت مشاوره را خودتان انتخاب می‌کنید
  • هزینه را پیش از پرداخت می‌بینید
  • هزینهٔ تماس روی شما نیست

ثبت‌نام لازم نیست؛ فقط شمارهٔ موبایل، آن هم فقط برای همین مشاوره.

فقط درصورتیکه محجوریت وی به استناد مدارک مثبت جنون در دادگاه اثبات گردیده و حکم قطعی حجر او صادر گردیده باشد؛ معامله به استناد آن باطل محسوب میگردد در غیراینصورت، صرف ادعای شما درخصوص ابتلا به بیماری روانی و فقدان قدرت تصمیم گیری در شرایط اضطراب، مثبت حجر وی نمیباشد.

دقت کنید که حکم قطعی حجر نیز فقط درخصوص ابتلاء به جنون مطلق، مبطل معاملات محجور است لکن در مورد اظهارنظر پیرامون صحت یا بطلان معاملات کسی که مبتلا به جنون اطباقی باشد (یعنی گاهی در حالت جنون و گاهی در حالت افاقه قرار داشته باشد)؛ ابتدا باید اثبات گردد که حین امضای قرارداد یا معامله مدنظر نیز، در حالت جنون قرار داشته است یا خیر!

لذا نظر به اینکه مفاد مندرج در سوال، از ابتلا به نوعی بیماری روانی (نه جنون) که در شرایط اضطراب باعث نقص قدرت تصمیم گیری فرد میشود، سخن گفته شده؛ بدیهی است فرد مدنظر، به هیچیک از انواع جنون اعم از مطلق یا اطباقی مبتلا نمیباشد و به صرف ادعا دراینخصوص که ایشان حین معامله، هیجان زده بوده و براثر اضطراب ناشی از هیجان، قدرت تصمیم گیری نداشته است؛ هرگز نقص قدرت تعقل و فقدان قصد و اراده ناشی از آن حین معامله مدنظر استنتاج نمیشود و لذا معاملات وی طبق اصل صحت، محکوم به صحت بوده و از نظر قانونی، معتبر میباشد مگر ادله اثباتی متقنی بر خلاف آن وجود داشته باشد که لازم به بررسی است.

خیر، این قرارداد از نظر قانونی معتبر نیست. بر اساس **ماده ۱۹۰ قانون مدنی**، یکی از شرایط اساسی صحت هر معامله، «اهلیت طرفین» است که به معنای بالغ، عاقل و رشید بودن آنهاست. از آنجا که بستگان شما در زمان امضا به دلیل بیماری روانی و اضطراب شدید، توانایی تشخیص و اراده آگاهانه نداشتهاند، فاقد اهلیت قانونی محسوب میشوند و در نتیجه قرارداد باطل است. برای ابطال این قرارداد در دادگاه، باید با ارائه گواهی پزشکی معتبر و مدارک مربوطه، عدم اهلیت و سوءاستفاده طرف مقابل را اثبات کنید. به دلیل پیچیدگی این موضوع، توصیه میشود حتما با یک وکیل متخصص در امور حقوقی و پزشکی قانونی مشورت کنید تا بهترین راهکار برای احقاق حق ارائه شود.

~
اگر حکم جنون وی صادر شده است، معاملات صورت گرفته به دلیل فقدان قصد باطل است.
اگر حکم جنون وی صادر نشده است، باید اثبات نمایید در آن فاصله زمانی دچار حجر عقلی بودن و قوه تمیز خود را از دست داده است.

برشما
بستگی به این دارد که در زمان امضای قرارداد در حال به اصلاح جنون و بیماری بوده اند یا خیر که اگر بوده اند معامله باطل است لذا بهتر است مشاوره تماس بگیرید و تخصصی مشاوره و راهبرد تخصصی بگیرید.

نمایش ۴۵ پاسخ دیگر وکلا بستن پاسخ‌های کوتاه

بادرود در صورت اثبات حجر یا فقدان اراده و قوه تمیز در زمان انعقاد قرارداد، امکان ابطال معامله و استرداد وجوه از طریق مراجع قضایی وجود دارد؛ جهت مشاوره فنی و اختصاصی، نیاز به بررسی مدارک است.

در صورتیکه بیماری ایشان اثبات گردد قراردادهایی که امضا نموده باطل است و باید مبالغ دریافت شده مسترد گردد توصیه میشود از دادسرای سرپرستی و محجورین اقدام نمایید و اعلام محجوریت کند و اثبات نمایید ایشان محجور می باشد.

د
چنانچه ادعای شما مبنی بر حجر فرد نامبرده،‌در زمان انعقاد قرارداد، در دادگاه اثبات گردد، قرارداد مزبور نیز به تبع آن باطل می باشد.

پاسخ توسط یکی از وکلای بنیاد وکلا

اگر برای ایشان به واسطه ی جنون ادواری (که در شرایط هیجان دچارش میشن) حکم حجر صادر و قیم تعیین گردیده که اصل بر بطلان کلیه معاملات ایشان است.
اما اگر صرفا با استناد به معاینه روانپزشک (متخصص اعصاب و روان) می‌فرمایید که دچار جنون هستند باید مستنداتتون رو به دادگاه مربوطه ارائه دهید تا حکم حجر بگیرید و پس از اون امکان داره با معاینات پزشکی تشخیص داده بشه در زمان انجام معامله نیز محجور بوده اند.
همچنین ممکن است ایشان دچار جنون نباشند و صرفا توانایی تصمیم گیری در امور مالی نداشته باشند ( اصطلاحا سفیه باشند) که این موضوع نیز با تایید روانپزشک و شهود تایید خواهد شد.

پاسخ توسط یکی از وکلای بنیاد وکلا

اگر محجوریت در زمان معامله اثبات شود به دلیل عدم وجود قصد و رضا معامله فاقد اعتبار می باشد، چون اراده شخص در عقد وجود نداشته باشد عقد باطل است.

در صورت اثبات حجر یا فقدان اراده و قوه تمیز در زمان انعقاد قرارداد ، امکان ابطال معامله و استرداد وجوه از طریق مراجع قضایی وجود دارد .

اگر بیماری روانی در حدی باشد که در زمان معامله حجرش اثبات شود،این قرارداد باطل است.اما صرف اضطراب دلیل بر حجر نیست.

ایشان باید سریعا شکایتی در خصوص سوء استفاده از ضعف نفس از این افراد انجام بدهد و سوابق پزشکی خود را هم ضمیمه شکایت کند که در نهایت به پزشکی قانونی ارجاع و معاینه میشوند و در صورت تایید معامله باطل میشود

کاربر گرامی
اگر محجوریت در زمان معامله اثبات شود به دلیل عدم وجود قصد و رضا معامله فاقد اعتبار می باشد و بر حسب نوع قراداد باطل یا غیر نافذ خواهد بود ، اما این امر مستلزم این می باشد که حجر در زمان معامله ثابت شود

پاسخ توسط یکی از وکلای بنیاد وکلا

چنانچه ادعای شما مبنی بر حجر فرد نامبرده،‌در زمان انعقاد قرارداد، در دادگاه اثبات گردد، قرارداد مزبور نیز به تبع آن باطل می باشد.

طبق توضیح ابتدا باید حجر ایشان را اثبات نمایید

اگر هنگام امضا، به‌علت اختلال روانی و اضطراب شدید فاقد قصد و اراده واقعی بوده، قرارداد باطل است و می‌توان استرداد پول را مطالبه کرد.

باسلام
در صورتیکه اثبات نمایید شخص در زمان معامله محجور بوده به دلیل عدم وجود قصد و رضا،معامله فاقد اعتبار است.

اگر در شرایط سلامت عقل نبودند اعتبار ندارد گرچه باید جزئیات بررسی شود

کاربر گرامی ابتدا باید حجر ایشان را اثبات نمایید بعد به دنبال ابطال معاملات انجام شده ایشان باشید

در صورت اثبات محجور بودن در زمان عقد ،قرارداد باطل است

با اثبات محجوریت ایشان و انتخاب قیم امکان طرح شکایت و ابطال قرارداد وجود دارد، اما ابتدا باید این نوضوع اثبات گردد.

با اثبات محجوریت ایشان و انتخاب قیم امکان طرح شکایت و ابطال قرارداد های ایشان میسر خواهد بود.

درصورت اثبات ناتوانی در اداره ی اموال خود در زمان انعقاد قرارداد امکان بی اعتبار شدن قرارداد وجود دارد

باسلام؛
چنانچه حجر ایشان اثبات گردد می توان جهت ابطال قرارداد اقدام نمود.

باسلام
با ارائه، مدارک پزشکی،و اثبات بیماریی روانی ایشان،دروقوع، عقد قرار داد معامله ،از نظر قانونی فاقد اعتبار ،و ابطال می گردد
.طرفین می تونند به عنوان شاکی در خواست،ابطال معامله ،‌دهندووجه پرداختی خود را مسترد کنند،درصورتی که نیاز به راهنمایی بیشتر دارید
میتوانید ‌تماس بگیرید
موفق باشید

باسلام
در صورتی که فاقد قصد و اراده بوده است قرارداد باطل است.

یکی از شرایط قرارداد عقل و اراده است
قرارداد باطل است
با وکیل مشورت نمائید

تا زمانیکه حجر ایشان در زمان انعقاد قرارداد اثبات نشده قرارداد معتبر خواهد بود.

در صورت اثبات فقدان اراده در زمان امضاء، قرارداد باطل است

اگر ثابت شود که در زمان معامله دچار ختلال روانی شدید و جنون شده به طوری که قوه تعقل نامبرده مختل شده باشد معامله باطل است و قابل برگشت لذا در این موارد باید دعوا مطرح کرد که با ارجاع به پزشکی قانونی و مدارک موجود اظهار نظر و رای صادر می گردد .

اگر اراده شخص در عقد وجود نداشته باشد عقد باطل است.

در صورت اثبات فقدان اراده، قصد یا محجوریت ایشان در زمان امضای قرارداد (از طریق ارجاع به کمیسیون پزشکی قانونی)، این معامله از اساس باطل بوده و باید دادخواست حقوقی با مشورت یک وکیل دادگستری به طرفیت سوءاستفاده‌کنندگان در دادگاه مطرح گردد.

بطلان قرارداد مستلزم اثبات حجر ایشان می باشد.

مناسب تر میباشد اقدام به دریافت مشاوره حقوقی نمایید.

بله ،با اثبات حجر امکان ابطال معامله وجود دارد

در پرسش بعمل آمده به هیچ مدرک قانونی مثبت بیماری روانی اشاره نشده و اصولا هر بیماری روانی سالب اهلیت نیست بنابراین بیماری روانی یکی از اقوام شما ظاهرا در حد جنون نمیباشد تا سالب اهلیت معاملات ایشان باشد .

کاربر گرامی اگر مشکل روانی ایشان اثبات شود قرارداد باطل است

فقط در صورتی قرارداد باطل است که حجر شخص در هنگام عقد قرارداد محرز باشد.

باسلام
بستگی به این دارد که در زمان امضای قرارداد در حال به اصلاح جنون و بیماری بوده اند یا خیر که اگر بوده اند معامله باطل است لذا بهتر است مشاوره تخصصی از وکیل بگیرید.

نیازبه بررسی جزئیات ولیکن با توضیحات انجام شده اعتباری آن قرارداد ندارد

در صورت اثبات محجور بودن قرارداد باطل است

در بدو امر می بایست محجوریت ایشان اثبات گردد

باید محجوریت و عدم قصد و رضا ایشان در زمان معامله اثبات شود

برحسب توضیحات خیر قرارداد باطل است

خیر در صورت اثبات حجر آن قرارداد باطل است.

اگر این موضوع توسط پزشک متخصص تایید شده باشد امضا کاملا باطل و بلا اثر میباشد ...چرا ک همچین اشخاصی باید اموالشان توسط قیم اداره شود

باید حجر در زمان امضا اثبات شود و صرق اختلالات روحی به معنای فقدان قصد و موجب بطلان نیست

با اثبات حجر، قابل ابطال است.

اگر اراده شخص در عقد وجود نداشته باشد عقد باطل هست.

هیچ‌کدام از این پاسخ‌ها دقیقاً پروندهٔ شما نبود؟

پاسخ‌های عمومی، مدارک و تاریخ‌ها و شرایط خاصِ شما را نمی‌بینند. در یک مشاورهٔ تلفنی، وکیل روی همین پرونده با شما صحبت می‌کند و قدم بعدی را مشخص می‌کند.

ثبت‌نام لازم نیست؛ فقط شمارهٔ موبایل، آن هم فقط برای همین مشاوره.

پرسش حقوقی خودتان را بپرسید

پرسش خود را ثبت کنید تا وکلای بنیاد وکلا پاسخ بدهند — ثبت پرسش رایگان است. ثبت پرسش حقوقی

پربازدید در همین موضوع

بیشتر بخوانید