بنیاد وکلا
پشتیبانی و رزرو مشاوره ۴۲۸۱۸ - ۰۲۱
۴۲۸۱۸ - ۰۲۱

لطفاً اتصال اینترنت خود را بررسی کنید.

آیا تفاهم‌نامه محضری اعتبار قانونی دارد؟

پرسیده شده ۲ سال پیش ۲۲ پاسخ ثبت شده

سلام. اگر دسته چک و حساب بانکی در اختیار شخص دیگری قرار داده شود و تفاهم‌نامه‌ای محضری بین طرفین مبنی بر مسئولیت پرداخت چک‌های صادره و از طرفی موجودی مانده در حساب برای همان فردی است که حساب و دسته چک در اختیارش می‌باشد، در صورت هرگونه اتفاق و رخدادی این تفاهم‌نامه وجه قانونی دارد؟

جمع‌بندی پاسخ وکلا هوش مصنوعی

تفاهم‌نامه محضری تنها میان طرفین قرارداد معتبر است، اما در برابر اشخاص ثالث و دارندگان چک هیچ اثری ندارد و مسئولیت قانونی، مدنی و کیفری چک‌ها همچنان متوجه صاحب حساب است.

این یک قاعده کلی درباره اسناد تجاری است و وضعیت پرونده شما به نحوه صدور چک‌ها و امضای آن‌ها بستگی دارد.

پاسخ هوشمند بنیاد وکلا هوش مصنوعی

اعتبار تفاهم‌نامه واگذاری دسته چک

تفاهم‌نامه محضری میان شما و طرف مقابل نافذ و لازم‌الاجرا است، اما این توافق مانع از مسئولیت قانونی صاحب حساب در برابر اشخاص ثالث نمی‌شود. در صورت برگشت خوردن چک‌ها، دارنده چک حق دارد مستقیماً علیه صاحب حساب اقدام کند و تبعات مدنی و کیفری در وهله اول متوجه شما خواهد بود. البته در صورتی که فرد مقابل بر اساس وکالت چک را امضا کرده باشد، بر اساس قانون صدور چک در برابر دارنده مسئولیت تضامنی خواهد داشت. با این حال چنین توافقی مسئولیت پرداخت را به کلی از دوش صاحب حساب ساقط نمی‌کند.

منابع: ماده ۱۹ قانون صدور چک

این پاسخ به‌صورت خودکار تولید شده و جای مشاوره‌ی حقوقی با وکیل را نمی‌گیرد؛ پاسخ‌های وکلا در ادامه آمده است.

۲۲ پاسخ از وکلا و کارشناسان حقوقی

پاسخ برتر ۲ سال پیش
سکینه چهره خند

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۹ · ۴۲ مشاوره موفق

سلام و عرض ادب
شخص صاحب حساب که همان صاحب دسته چک است؛ در هرحال مسئولیت پرداخت وجه چک را دارد و در هیچ حالتی این مسئولیت از وی ساقط نمیشود لکن وکیل صاحب حساب که به وکالت از وی به صدور چک بپردازد؛ فقط درصورتیکه چک را امضا کرده باشد؛ با صاحب اصلی دسته چک تضامنا مسئول پرداخت وجه چک است وگرنه مسئولیتی ندارد.
توضیح آنکه:
اگر نگهدارنده دسته چک، وکالت مدنی از صاحب دسته چک داشته باشد که بتواند به وکالت از صاحب حساب و صاحب دسته چک، اقدام به صدور چک نماید و امضای وی نیز در بانک تعریف شده باشد تا به تایید بانک برسد؛ چک های صادره به امضای وکیل نیز، معتبر و لازم الاجرا خواهد بود و توسط بانک به دارنده پرداخت خواهد شد لکن طبق ماده ۱۹ قانون صدور چک؛ کسی که چک را به وکالت از صاحب حساب امضا کند (بعنوان صادرکننده چک)، ایشان نیز همانند خود صاحب حساب، در پرداخت وجه چک مسئولیت تضامنی دارد و دارنده چک میتواند برای وصول مبلغ چک؛ هم به صاحب حساب (صاحب دسته چک) و هم به صادرکننده چک (وکیل صاحب حساب) مراجعه کند و مسئولیت پرداخت چک بطور تضامنی بر عهده هردو آنها قرا میگیرد و نه فقط بر عهده صاحب حساب مگر اینکه تمام برگه های دسته چک بطور سفید، توسط صاحب حساب، امضا شده و بعد به دیگری سپرده شود تا فقط خود صاحب چک مسئول پرداخت وجه چک باشد.


در مورد اینکه توافق شود تا باقیمانده مبلغ حساب متعلق به ثالث باشد؛ بنظر چون مبلغ مدنظر حین توافق مشخص نیست و همچنان قانونا امکان واریز و برداشت به حساب برای صاحب اصلی حساب محفوظ است؛ این خواسته بدلیل اجمال و ابهام در مبلغ، در دادگاه مورد پذیرش قرار نمیگیرد مگرآنکه توافق شود مثلا حساب بانکی با n تومان مبلغ مشخص در تاریخ مشخصی به فرد دیگری تحویل داده شده و تمام آن n تومان مبلغ متعلق به ایشان است (که مبلغ، ابهام نداشته باشد) و در تفاهم نامه قید شود که ایشان میتواند n تومان از موجودی حساب را که همان مبلغ متعلق به خود است؛ به هر مصرفی اعم از صدور چک یا برداشت و استفاده شخصی برساند که دراینصورت؛ این تفاهم نامه تا سقف همان مبلغ n تومان مشخص شده، در حق طرفین نافذ است.

سید اشکان جلالی ۱ سال پیش

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۹ · ۷۰ مشاوره موفق

بادرود
اگر تفاهم‌نامه محضری به طور واضح مسئولیت پرداخت چک‌های صادره و مدیریت موجودی حساب را به شخص دیگر واگذار کرده باشد، این سند می‌تواند در محاکم قضایی به عنوان مدرکی برای تعیین مسئولیت استفاده شود. با این حال، این تفاهم‌نامه نمی‌تواند مسئولیت کیفری صادرکننده چک را به طور کامل از بین ببرد، زیرا قانون چک بسیار سخت‌گیرانه است و مسئولیت کیفری اصولا قابل انتقال نیست.

مصطفی مستاجران
مصطفی مستاجران تأیید‌شده
۲ سال پیش

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۹ · ۲٬۵۲۰ مشاوره موفق

با سلام خیر در هر صورت صاحب حساب در مقابل اشخاص ثالث مسئولیت قانونی دارد

حسین مظاهری تهرانی ۲ سال پیش

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۹ · ۱٬۸۵۱ مشاوره موفق

با سلام
مفاد تفاهم نامه مزبور بین طرفین آن معتبر و لازم الاجراست لکن نافی مسئولیت صاحب حساب در تادیه وجوه چک های صادره نخواهد بود.

نمایش ۱۸ پاسخ دیگر وکلا بستن پاسخ‌های بیشتر
شیما کاتبی ۲ سال پیش

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه‌قضاییه

۴٫۹ · ۲۰ مشاوره موفق

با سلام، در هر حال تبعات حقوقی و کیفری متوجه شخص صاحب حساب می باشد و توافقنامه محضری صرفا در مراودات فی مابین شما و طرف مقابل دارای اعتبار و استناد است و در مقابل اشخاص ثالث قابلیت استناد نخواهد داشت.

الهام دامغانی ثانی ۲ سال پیش

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۹ · ۲٬۸۵۰ مشاوره موفق

با سلام
به هر حال مسئولیت متوجه صاحب حساب ودسته چک می باشد

مصطفی فودازی ۲ سال پیش

کاراموز وکالت مرکز وکلای قوه‌قضاییه

۵٫۰ · ۱۰ مشاوره موفق

با سلام
قرارداد فوق میان طرفین آن معتبر است اما در صورت بروز مشکل این قرارداد نسبت به افراد ثالث معتبر نیست و مثلا در صورت برگشت خوردن چک صاحب حساب نیز مسئول تادیه وجه خواهد بود

بهنام رفیعی ساران
بهنام رفیعی ساران تأیید‌شده
۴ ماه پیش

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۷ · ۳٬۳۸۴ مشاوره موفق

سلام


صرفا بین امضا کنندگان دارای اعتبار است

محمد اکبری ۱ سال پیش

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه‌قضاییه

۴٫۹ · ۱۱۰ مشاوره موفق

عرض سلام و احترام ، در مقابل اشخاص ثالث قابل استناد نبوده و موجب سلب مسؤلیت صادر کننده و صاحب حساب نخواهد شد .

فاطمه صفایی پور  زمانی ۲ سال پیش

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه‌قضاییه

۴٫۸ · ۹ مشاوره موفق

با سلام
علی رغم وجود توافقات در خصوص اسناد تجاری همچنان مسئولیت پرداخت یا عدم پرداخت با صاحب حساب و دسته چک می باشد.

مهسا خاکپور
مهسا خاکپور
۲ سال پیش

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۹ · ۱۳۱ مشاوره موفق

سلام
این توافق میان طرفین معتبر است اما در مقابل اشخاص ثالث قابل استناد نیست.

سارا رستادمهر ۱ سال پیش

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۵٫۰

باسلام مسئولیت حقوقی و کیفری صاحب حساب به قوت خود باقی است و تفاهم نامه صرفا در روابط بین طرفین آن قابل استناد است.

فرشته نوری ۲ سال پیش

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۸ · ۳۱۶ مشاوره موفق

با سلام،مسئولیت با صاحب چک است.و توافق خلاف قواعد آمره نمی توان کرد.

مرتضی حاتمی فر ۱ سال پیش

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۹ · ۱۵۶ مشاوره موفق

درود میان طرفین معتبر اما در مقابل اشخاص ثالث قابل استناد نیست.

محمدرضا توکلی ۲ سال پیش

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۹ · ۱٬۰۳۰ مشاوره موفق

با سلام اصولا مسئولیت دسته چک و حساب بانکی با مالک است

مهدی حیدری ۴ ماه پیش

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۹ · ۳۲ مشاوره موفق

باسلام
میان طرفین معتبر اسن اما در مقابل اشخاص ثالث قابل استناد نیست.

محمدمهدی قنبری
محمدمهدی قنبری
۴ ماه پیش

کاراموز وکالت مرکز وکلای قوه‌قضاییه

۴٫۹ · ۶۷ مشاوره موفق

با سلام،
به هر حال مسئولیت متوجه صاحب حساب و دسته چک می باشد

مریم جمشیدیان ۲ سال پیش

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۹ · ۲۷ مشاوره موفق

سلام
بهتر است این اقدام را نکنید چون تبعات با صادر کننده چک است.

سعید قیطانی ۱ سال پیش

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۹ · ۷۵۶ مشاوره موفق

سلام
در مقابل شخص ثالث هیچ اعتباری ندارد

الهه خدایاری معز ۲ سال پیش

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

خیر. عواقب مدنی و کیفری بدوا متوجه شخص صاحب حساب می باشد. این توافقنامه فقط در مراودات بین شما و طرف مقابل قابل استناد است نه اشخاص ثالث

سیاوش فرامرزی ۲ سال پیش

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۷ مشاوره موفق

با سلام
در صورت بروز مشکل در مقابل اشخاص ثالثی که از موضوع اطلاع ندارند قابلیت استناد نمی‌تواند داشته باشد .

سمیرا ارزانی ۲ سال پیش

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۵٫۰ · ۱۰ مشاوره موفق

با سلام
مسئولیت با صاحب چک است

۱۸ وکیل متخصص اموال و مالکیت آنلاین‌اند

پرسش خود را بفرستید؛ اولین وکیل آزاد در کوتاه‌ترین زمان پاسخ می‌دهد.

پرسش حقوقی دیگری دارید؟

پرسش خود را رایگان مطرح کنید؛ وکلا و کارشناسان حقوقی بنیاد وکلا در کوتاه‌ترین زمان پاسخ می‌دهند.

پرسش جدید