عمل بذل جزئی از کل مهریه و دریافت گواهی صحت وقوع آن به جهت انجام طلاق خلع به چه صورت و در کجا انجام میپذیرد؟

پرسیده شده
۱ پاسخ ۷۲۰ #95939785

با سلام

زمانیکه زوجه مهریه خود را پیش از ارائه دادخواست خود به دادگاه دریافت داشته باشد و به دادگاه صرفا دادخواست طلاق را که ضمن آن نیز ادعایی نسبت به مهریه خود مطرح ننموده ارائه نموده باشد و در نتیجه دادگاه رسیدگی کننده به موضوع طلاق نیز با توجه به عدم ادعای زوجه نسبت به کل مهریه خود (که ۲۰۰ سکه بوده) نیز بالطبع در این مبحث ورود ننموده باشد و دادگاه دعوی خوانده را وارد دانسته و بشکل زیر حکم نموده باشد:
".... گواهی عدم سازش را اعلام مینماید و زوجه میتواند پس از بذل ۲۰ سکه از مهریه اش با مراجعه به یکی از دفاتر طلاق به وکالت از زوج با حق توکیل به غیر ضمن قبول بذل به وکالت از همسرش خود را به طلاق خلع نوع اول مطلقه نماید.زوجه ادعای دیگر در خصوص حقوق زوجیت در این پرونده ندارد...."

آیا با ذکر "...پس از بذل ۲۰ سکه از مهریه در این حکم زوجه میتواند..." و با توجه به تعریف قانونی هبه در قانون مدنی که جهت صحت انجام آن پذیرش و قبض مورد هبه توسط گیرنده آن در ماده مربوطه مشخص گردیده و نظر باینکه طی حکم صادره تنها وکالت پذیرش بذل به زوجه از سوی زوج داده شده و ضمن آن نیز اعلام میدارد که زوجه ادعای دیگری در خصوص حقوق زوجیت خود در این پرونده ندارد نمیبایست زوجه جهت بذل ۲۰ سکه ذکر شده در حکم این تعداد سکه را در مرجعی که میبایست گواهی و صحت این بذل را اعلام نماید یا صندوق دادگستری سپرده تا به هنگام مراجعه زوج آن مرجع به وی تحویل نماید تا بدین شکل عمل قبض نیز که از ارکان صحت هبه (در متون حقوقی از بذل به عنوان هبه تعریف گردیده ) میباشد نیز واقع گردد؟

آیا در اینچنین مواردیکه زوجه ادعایی نسبت به حقوق زوجیت خود نداشته و تنها به دادگاه تنها دادخواست صدور گواهی عدم امکان سازش از سوی زوجه تقدیم میشود که دادگاه ورود به موضوع مهریه و سایر حقوق زوجیت بدلیل عدم وجود ادعای آن از طرف خواهان در پرونده نمیکند (که بتوان گفت زوج از این بابت دینی به زوجه داشته) و در حکم خود اقدامات طلاق را به پس از بذل تنها ۲۰ سکه از کل مهریه توسط زوجه موکول نموده است آیا مرجع گواهی دهنده انجام بذل جهت اعلام صحت وقوع آن از زوجه این تعداد سکه را برای تحویل به زوج به هنگام مراجعه مطالبه و در محلی تا زمان تحویل به زوج تا به این شکل عمل قبض نیز که از ارکان صحت انجام هبه میباشد فراهم شده باشد؟

با تشکر

مشاوره حقوقی مهریه
۱ پاسخ برای این سوال ثبت شده

بطور کلی بخشیدن (بذل) مهریه به سه صورت انجام میشود:

هبه ی غیرمعوض
هبه معوض
ابراء .

هبه غیرمعوض بدین معناست که زن بدون هیچ چشمداشت و عوضی مهریه اش را بذل می کند. هبه معوض یعنی بخشیدن مهریه در مقابل چیزی ( انجام یا عدم انجام کاری ) باشد. مثلا زوجه در عوض موافقت زوج با طلاق ، تمام یا قسمتی از مهریه خود را می بخشد. اما ابراء آنست که زن ذمه شوهر را نسبت به مهریه ساقط کند. یعنی بگوید چیزی از حق من بعنوان مهریه به گردن تو نیست و بریء الذمه هستی (اسقاط دین).

در مورد هبه غیر معوض، زن همیشه می تواند به مابذل ( آنچه بخشیده ) رجوع کند. ولی در صورتی که هبه معوض باشد و عوض هم داده شده باشد طبق ماده ۸۰۳ قانون مدنی هبه، قابل رجوع نیست. اما هرگاه هبه، معوض و در قبال طلاق باشد، در صورتی که زوجه در دوران عده به مهریه رجوع کند، زوج هم می تواند رجوع به زوجیت کند. یعنی طلاق بائن تبدیل به طلاق رجعی میشود. از طرف دیگر اگر بخشیدن مهریه در مقابل طلاق باشد و طلاق داده نشود، این امر ابراء محسوب نشده و یک هبه قابل رجوع است. حالت آخر ( ابراء) نیز بدلیل آنکه اسقاط دین است،اساسا قابل رجوع نیست. چرا که ابراء یکی از اسباب سقوط تعهد است