در خصوص اعتراض به راه زمین کشاورزی که قبلا راهی نداشته؛ موضوع ارتفاق متصور است؟

پرسیده شده
۱ پاسخ ۲۲۶ #82266789

با سلام پدرم و یکی از شرکایش در سال ۱۳۳۰ به قبل زمینی را بین خود تقسیم کردند که کشاورزی بوده و زمین کشت دیم می باشد . بعد از فوت انها در سال ۱۳۶۰ از کنار مجاورت زمین ما خیابان کشی شده و جاده افتاده است و این مقدار جاده را ما دادیم از سهم خودمان دادیم و تا کنون هم استفاده و بهره بردای میکنیم و مقدار زمین پدری بین من و سایر وراث پدرم تقسیم شد حال بعد از ۷۰ سال ورثه اون شریک که بالا اشاره کردم اعتراض دارند که ما راه عبور به زمینمان را میخواهیم در حالی که زمان تقسیم در گذشته دور هیچ راهی دیده نشده و راه زمین از هر جایی تردد میشده و خیابانی در روستا نبوده و اعتراض اعلام داشته اند و ما اعلام کردیم که جایگزین مسیر از ملک خود زمین بدهید و به زمین ما الحاق شود و ما به شما راه اختصاصی خواهیم داد که زیر بار نمی روند و با ایجاد تنش اعلام به اقامه دعوا دارند در محاکم حقوقی ایا در این مورد موضوع ارتفاق متصور است یا خیر ؟ و دفاع از حق خود را چگونه انجام دهیم لطفا راهنمائی نمائید .

مشاوره حقوقی ملکی
۱ پاسخ برای این سوال ثبت شده

سلام
مفهوم ارتفاق : ارتفاق از ریشه رفق به معنای مدارا آمده است زیرا در واقع افراد با قراردادن این حق برای رفاه حال یکدیگر باهم مدارا می‎کنند.
رعایت حق ارتفاق از نظر قانون تا حدی اهمیت دارد که قانونگذار پس از الزام به ثبت املاک، ثبت حقوق ارتفاقی نسبت به هر ملک را نیز اجبار کرده است. بنا براین به لحاظ قانونی مالکان باید در زمانی که برای املاک خود سند می‎گیرند ،ضمن انجام تشریفات مربوط به سند، در صورت‎ مجلس تحدید حدود ملک مربوطه، حقوق ارتفاق خود را ذکر کنند تا این حق در سند مالکیت نیز قید شود.
به این نکته توجه شود که هم مالک ملک و هم دارنده حق ارتفاق موظفند، حقوق یکدیگر را رعایت کنند و نباید با توجه به حق خود، اعمالی انجام دهند که باعث ضرر به طرف مقابل شود.
حق ارتفاق به دو صورت قراردادی و طبیعی ایجاد می شود.
قراردادی: یعنی مالکان دو ملک توافق کنند یکی از آنها در ملک مالک دیگر مجرای آب یا فاضلاب یا راهی برای عبور و مرور داشته باشد. این توافق به صورت قرارداد نوشته می شود .به موجب این قرارداد یکی از دو طرف در ملک طرف مقابل حق ارتفاق خواهد داشت.

طبیعی: به سبب وضعیت طبیعی یک ملک در برخی املاک خواه ناخواه حق ارتفاق وجود دارد مثلا مالک زمین کشاورزی‎ که زمینش در سطح بلندتری قراردارد برای بردن آب ناگزیر است از زمین پایین ملک خودش عبور کند که آنرا حق ارتفاق طبیعی می گویند.