ایا شرط ضمن عقد مبنی بر اینکه هر یک از زوجین حق بچه دار شدن را از دیگری سلب کنند صحیح هستش؟

پرسیده شده
۲ پاسخ ۳۷۹ #67538212

جواب یکی از همکاران محترم شما ماده ۲۳۳ بوده می خواستم بدونم چرا ؟
چرا ماده ۲۳۲ یعنی عقد صحیح و شرط باطل نیست ؟

مشاوره حقوقی خانواده
۲ پاسخ برای این سوال ثبت شده

سلام
به نظر چنین شرطی مشمول بند ۳ ماده ۲۳۲ می باشد و صرفا باط است و موجب بطلان عقد نمی شود
چنین شرطی نه خلاف متقضای عقد نکاح است و نه موجب جهل در مفاد نکاح می شود

***تعیین چنین شرطی بلااشکال است***
***تعیین آن نه سبب ابطال عقد است و نه سبب ابطال شرط***

اگرچه تحقق این شرط معمولا سبب بروز پشیمانی های آتی برای زوج یا زوجه میگردد اما:
تعین چنین شرطی نه تنها سبب ابطال عقد نخواهد بود که خود نیز شرط باطل محسوب نمیشود و زوجین میتوانند از حیث اصل آزادی اراده و قراردادها آنرا بعنوان یکی از شروط ضمن عقد بپذیرند و لاطم الاجرا خواهد بود
*بعضا مواردی دیده میشود که زوجه به جهت داشتن شرایط جسمی خاص توان بارداری نخواهد داشت و بعضا بوده است مواردی از این دست که بارداری سبب سلب حیات مادر و فرزند گردیده فلذا نمیتوان آنرا شرطی باطل دانست چرا که در در یرخی شرایط خاص سبب تداول عقد اصلی(نکاح) و ضامن سلامت زوجه نیز خواهد بود*

صرف نظر از موارد خاص حتب از منظر کلی نیز این شرط نه شرط خلاف مقتضای ذات عقد است و نه از جمله شروط باطل.بچه دار شدن یک حق است که افراد میتوانند آنرا در قابل یک شرط تحت مضمون یک قراردا سلب حق همچون سایر حقوق قابل اسقاطشان از خود سلب نمایند و از همه مهمتر آنکه این امر در حال حاضر بعنوان یک شرط صحیح نیز پذیرفته شده است و گاها بر روابط زوجین حاکم گردیده است