زوج ازدواج مجدد کند، آیا زوجه ناشزه، میتواند بدون احازه شوهر طلاق بگیرد؟

پرسیده شده
۴ پاسخ ۲,۵۳۷ #57857219

اگر همسر اول تمکین نکند و دادگاه حکم ازدواج مجدد به زوج بدهد،و زوج ازدواج مجدد کند، ایا زوجه اول میتواند بدون احازه شوهر طلاق بگیرد؟

مشاوره حقوقی الزام به تمکین
۴ پاسخ برای این سوال ثبت شده

با سلام
یکی از شروط ۱۲گانه مندرج در عقدنامه (شروط ضمن عقد) این است که در صورتی که زوج همسر دائمی دیگری بدون اجازه و رضایت زوجه اختیار کند ولو با اجازه دادگاه زوجه می تواند تقاضای طلاق کند ولی به موجب
رای وحدت رویه شماره ۷۱۶ "در صورتی که بدون مانع مشروع از ادای وظایف زوجیت امتناع و زوج این امر را در دادگاه اثبات و با اخذ اجازه از دادگاه همسر دیگری اختیار نماید،وکالت زوجه از زوج در طلاق که به حکم ماده ۱۱۱۹ قانون مدنی ضمن عقد نکاح شرط و مراتب در سند ازدواج ذیل بند ب شرایط ضمن عقد در ردیف۱۲ قید گردیده، محقق و قابل اعمال نیست "و در نتیجه امکان گرفتن طلاق به استناد شروط ۱۲ گانه عقدنامه امکان پذیر نیست.

خیر. چون اجازه ازدواج مجدد از طریق دادگاه داده شده است حق طلاق برای زوجه ایجاد نمی کند.

نظر حقوقدان ها چنین است که اگر مردی شرط ۱۲ عقدنامه را امضاء کرده باشد، شرط مذکور مقید نیست و مطلق است و هر ازدواجی بدون رضایت همسر اول را شامل می شود و لو این که با اجازه دادگاه باشد.اما در حال حاضر در این مورد رای وحدت رویه ۷۱۶ مورخ ۸۹/۷/۲۰ تعیین تکلیف نهایی کرده است در این رای چنین آمده است: « نظر به اینکه مطابق ماده ۱۱۰۸ قانون مدنی تمکین از زوج تکلیف قانونی زوجه است، بنابراین در صورتی که بدون مانع مشروع از ادای وظایف زوجیت امتناع و زوج این امر را در دادگاه اثبات و با اخذ اجازه از دادگاه همسر دیگری اختیار نماید، وکالت زوجه از زوج در طلاق که به حکم ماده ۱۱۱۹ قانون مدنی ضمن عقد نکاح شرط و مراتب در سند ازدواج ذیل بند ب شرایط ضمن عقد در ردیف۱۲ قید گردیده، محقق و قابل اعمال نیست.
اما به نظر اینجانب هر چند امکان گرفتن طلاق به استناد بند ۱۲ عقدنامه نباشد. اما امکان طلاق با اثبات عسر و حرج وجود دارد

سلام
ایا زوجه اول میتواند بدون احازه شوهر طلاق بگیرد؟خیر اگروکالت جهت درخواست طلاق بشما داده شده باشد می‌توانید از آن استفاده نماید.»
اگر مردی با اجازه دادگاه و به دلیل نشوز زن و عمل نکردن به وظایف زناشویی همسر اول، اجازه ازدواج مجدد اخذ کرده باشد، زن اول نمی تواند به استناد بند ۱۲ شروط عقدنامه تقاضای طلاق کند.