طبق ادعای طرف؛ شرط فسخ را از بین میبرد؟

پرسیده شده
۳ پاسخ ۴۰۶ #45189319

با سلام و تشکر از راهنماییهای اساتید حقوق
در مبایعه نامه فروش ملکم شرطی گذاشتم که عین جمله شرط عبارت است از: چنانچه هر یک از چکهای مذکور در مبایعه نامه وصول نگردید فروشنده میتواند بدون نیاز به دادگاه ملک را بهر کسی که صلاح میداند واگذار نماید و پس از کسر خسارت مابقی پول انرا به خریدار پرداخت نماید و خریدار این شرط را قبول کرده است قرار داد در سه قسط بسته شده بود و طی سه چک که دو چک اول به بنده تحویل شد و چک سوم پیش مشاور املاک باقی ماند تا در روز انتقال سند و همزمان با انتقال سند به بنده پرداخت شود چک اول هم سر موعد پاس نشد ولی من گذشت کردم و بعد ۵ روز چک مبلغش به من پرداخت شد ولی چک دوم هم برگشت خورد باز هم دو هفته به خریدار وقت دادم ولی خبری نشد و بنده با پیامک به خریدار اعلام کردم تنها در صورت پرداخت مبلغ چک دوم که برگشت خورده بود و چک سوم که مدت ان برای دو هفته بعد بود حاظر به ادامه معامله هستم والا طبق حق شرط ملک را به کسی دیگر میفروشم که در جوابم پیام داد شما با من قولنامه دارین و حق فروش ندارین دو هفته صبر دیگر صبر کنید تا چک را پاس کنم من هم در جواب گفتم من معامله را فسخ شده میدانم و دیگر به شما نمیفروشم ملک را و پول شما نیز حاظر است بیایین بگیرید چند روز هم صبر کردم و به مشاور املاک مراجعه کردم مشاور املاک هم معتقد بود چون پول رد و بدل شده معامله فسخ نیست نهایتا یک اظهارنامه برای طرف فرستادم و و با اشاره به پیامک های داده شده که در ان اعلام فسخ نموده بودم از ایشان خواستم شماره حساب بدهند تا مبلغ چک اول را به ایشان برگردانم و قصد خود مبنی بر واگذاری ملک را به دیگری اعلام نمودم که ایشان هم جواب اظهارنامه را داد و همان حرفها را که پیامک زده بود تکرار کرد و نهایتا دادخواست الزام به تنظیم سند علیه بنده داد که این دعوی بنفع بنده رد شد حالا در تجدیدنظر خواهی مطالبی را بیان کرده که نیاز به بررسی دارد یکی اینکه چون بنده ملک را به دیگری واگذار نکردم و در ید من هست حق شرط اجرا نشده و بنده از حق شرطم استفاده نکردم لذا معامله هنوز در جریان هست و خریدار نسبت به این ملک حق مالکیت دارد و الان هم تقاضای پرداخت مابقی ثمن و تحویل وانتقال سند ملک را دارد دیگر ادعای وی این است چون در بندهای ماقبل درج شرط فسخ بندی برای اخذ جریمه و خسارت عدم اجرای تعهد برای طرفین معامله ذکر شده عدم وصول چک دوم نیز شامل این بند عدم اجرای تعهد می شود و فقط مشمول خسارت عدم اجرای تعهد می شود و طبق این بند دیگر قرارداد فسخ نمی شود بلکه شامل جریمه صد هزار تومانی روزانه میشود و ادعا میکند چون در آخر عبارت شرط فسخ آمده مابقی پول خریدار پس از کسر خسارت به وی برگردانده میشود و بند خسارت نیز در مبایعه نامه همان بند خسارت عدم اجرای تعهد برای طرفین معامله بوده یعنی همان روزی صد هزار تومان پس باید فقط خریدار و نقض کننده شرط فسخ با این بند جریمه شود ولی قرارداد فسخ نیست و شرط فسخ با این عبارت کسر خسارت در خود و بندهای قبل از آن یعنی بند خسارت عدم اجرای تعهد طرفین معامله در تضاد است و صراحت ندارد و نمیشود دو نوع خسارت و بند خسارت در قرارداد ذکر شود که با هم متناقض باشند
حال با توجه به شرح ما وقع سوال هست
دوم ایا وجود بند خسارت اجرای عدم تعهد طرفین معامله که همان خسارت روزانه صد هزار توانی است و در بندهای ماقبل بند شرط فسخ ذکر شده با عبارت کسر خسارت موجود در پایان جمله شرط فسخ در تناقض است و خللی در حق شرط و فسخ ایجاد می کند و طبق ادعای طرفم صراحت شرط فسخ را از بین میبرد و یا میتواند دو موضوع جداگانه باشد و صدمه ای به اصل فسخ وارد نمیکند؟
قبلا این سوال را پرسیدم ولی کامل پاسخ داده نشد و اینکه منظور از عبارت بدون مراجعه به دادگاه در متن شرط فسخ این بوده که مشروط له برای تایید فسخ خود نیازی به دادگاه و تایید دادگاه ندارد و بنحوی تاکید بر نوع شرط یعنی شرط انفساخ را دارد و ن اینکه حق شکایت و طرح دعوا را از مشوط علیه سلب نماید که دوستان قبلی در پاسخ به سوال از آن ایراد گرفته بودند و باطل میدانستند
با تشکر فراوان لطفا به دوسوالم جواب بدهید ممنون

مشاوره حقوقی قراردادهای خرید و فروش
۳ پاسخ برای این سوال ثبت شده

با درود بستگی به مفاد قرارداد دارد لیکن امکان فسخ وجود دارد

شما نمی توانید هم معامله را فسخ کنید و هم خسارت تاخیر انجام تعهد مطالبه نمایید یعنی با اخذ خسارت تاخیر در انجام تعهد باید معامله تنفیذ شود چنانچه حق فسخ دارید باید بعد از ارسال اطهار نامه از طریق دادگاه اقدام نمایید توجه داشته باشید که حق فسخ با انفساخ فرق دارد..چون شرط شما شرط انفساخ نبوده قرارداد فروش خود بخود از بین نمی رود و شما باید حق فسخ خود را اعمال کنید.

با سلام
در عقود مشروط صرف عدم اجرای تعهد کافی نبوده و باید تنفیذ فسخ توسط مشروط له از دادگاه درخواست گردد و بدون حکم دادگاه نمیتوان مبیع را به دیگری واگذار کرد