لطفاً اتصال اینترنت خود را بررسی کنید.
مشاوره حقوقی در خصوص قوانین و مشکلات انحصار وراثت و ارث
سریع و بدون اتلاف وقت از میان متخصصین آنلاین سایت فرد مورد نظر خود را انتخاب و مشاوره خود را دریافت کنید.
موضوع انحصار وراثت، زمانی مطرح میشود که ورثه بخواهند برای تقسیم اموال متوفی اقدام کنند. در واقع بعد از آن که متوفی فوت میکند، به لحاظ حقوقی باید مشخص شود که اموال و دارایی به چه افرادی میرسد.
البته اگر که شخص متوفی، دارایی داشته باشد. بحث ارث به طور کلی برای آن دسته از افرادی مطرح میشود که با فوت آنها، در صورت برخورداری از اموال مشخصی، باید تکلیف چنین دارایی مشخص شود.
انتقال اموال و دارایی متوفی به ورثه که به عنوان ارث شناخته میشود، با بر اساس مقررات تعیین شده در قانون انجام شود و ورثه طبق معیاری مشخصی ارث خواهند برد. اختلافات در روابط خانوادگی، غالبا بعد از فوت متوفی شروع شده و به دلیل آن که ورثه در مورد نحوه تقسیم اموال متوفی نمیتوانند تصمیم مناسبی را اتخاذ کنند، باید از طریق انحصار وراثت اقدامات لازم را در این زمینه انجام دهند.
در صورتی که ورثه بتوانند به صورت توافقی، اموال متوفی را بین خود تقسیم کنند، غالبا نیازی به انجام مراحل انحصار وراثت نیست، اگر چه که در اغلب مواقع، وراث به منظور جلوگیری کردن از اختلافات احتمالی در آینده، برای انحصار وراثت اقدامات لازم را انجام میدهند. انحصار وراثت، محدود به یک سری شرایط میشود و ورثه در نهایت باید طبق تصمیمات اتخاذ شده برای تقسیم نمودن اموال متوفی اقدام نمایند.
در قانون اجباری برای این که ورثه بخواهند اموال را از طریق انحصار وراثت، تقسیم کنند، وجود ندارد اما تجربه ثابت کرده است که اقدام نمودن از طریق انحصار وراثت، به منفعت ورثه خواهد بود.
تقسیم اموال از طریق انحصار وراثت، منجر به مشخص شدن بسیاری از موضوعات میشود و در این صورت، علاوه بر تعیین شدن سهم الارث هر کدام از ورثه، تعداد ورثه مشخص میشود. این اطلاعات، در گواهی انحصار وراثت ذکر شده و در نهایت میتوان برای تقسیم نمودن اموال شخص متوفی اقدامات مورد نیاز را انجام داد.
زمانی که کلیه فرآیند و مراحل انحصار وراثت انجام میشود، مرجع قضایی گواهی انحصار وراثت به متقاضیان میدهد که در آن اطلاعاتی از قبیل تعداد ورثه، میزان سهم الارث وراث و مواردی از این قبیل درج میشود.
در این صورت، سهم هر یک از ورثه مشخص شده و دیگر بحثی از اختلاف در مورد اموال متوفی مطرح نمیشود. انجام مراحل انحصار وراثت، به دلیل پروسه طولانی آن، نیازمند مشورت با وکیل دادگستری و مشاوره حقوقی انحصار وراثت مجرب و متخصص در این حوزه است.
فوت اشخاص، آثار حقوقی دارد و زمانی که فرد فوت میکند، اموال و دارایی او طبیعتا به بازماندگان وی میرسد. ارث جز آن دسته از موضوعاتی است که با فوت شخص مطرح میشود که البته در صورتی که فردی زنده باشد، میتواند اموال خود را بین ورثه تقسیم نماید، اما عموما نمیتوان موضوع ارث را در این زمینه مورد بررسی قرار داد. در واقع فوت اشخاص یکی از دلایلی است که سبب میشود تا تعیین تکلیف اموال و دارایی متوفی مورد بررسی قرار گیرد.
این که ورثه بعد از فوت متوفی با یکدیگر در خصوص نحوه تقسیم کردن اموال متوفی، دچار اختلاف شوند، امری اجتناب ناپذیر است و در جامعه ما این موضوع کاملا طبیعی است که اعضای خانواده در مورد اموال متوفی اختلاف پیدا کنند. در واقع میتوان بحث ارث را یکی از معضلات اصلی جامعه در نظر گرفت که در حال حاضر این موضوع برای بسیاری از افراد یک معضل اساسی محسوب میشود.
واژه انحصار وراثت شاید برای خیلی از افراد موضوعی آشنا باشد و چه بسا برای تعیین تکلیف وضعیت اموال مورث با آن مواجه شده باشند. اما یقینا برای افرادی این موضوع ممکن است که دارای ابهاماتی بوده و آنطور که باید آشنایی کافی با انحصار وراثت نداشته باشند.
انحصار وراثت را میتوان مرحلهای برای تقسیم اموال متوفی در نظر گرفت و به نوعی وضعیت دارایی متوفی تا حد زیادی مشخص میشود که در نهایت به چه افرادی خواهد رسید.
در واقع انحصار وراثت، مشخص میکند که ورثه تا چه میزان ارث میبرند و همچنین تعداد کلی وراث نیز مشخص میشود. انحصار وراثت به خوبی میزان اموال و دارایی متعلق به وراث را مشخص نموده و در این صورت، ورثه از این موضوع اطلاع پیدا میکنند که هر کدام چه سهمی از اموال مورث خواهند داشت.
انحصار وراثت به طور کلی با هدف مشخص شدن میزان اموال و دارایی متوفی که به ورثه میرسد و مهم تر از همه، تعیین سهم الارث هر یک از ورثه صورت میگیرد. انحصار وراثت، پروسه طولانی دارد و به صرف چند روز نمیتوان انتظار داشت که مرجع صالح بتواند اقدام به صدور گواهی انحصار وراثت نماید. با انجام کلیه مراحل انحصار وراثت، در نهایت مرجع قضایی تصمیم به صادر نمودن گواهی انحصار وراثت میکند.
حال این که گواهی انحصار وراثت چیست و برای اخذ چنین گواهی چه مراحلی را باید انجام داد، در ادامه به بررسی کلی هر کدام از این موضوعات و ارائه اطلاعات مورد نیاز خواهیم پرداخت.
در خصوص این موضوع که گواهی انحصار وراثت چیست، باید گفت که بعد از آن که ورثه، تمامی مراحل مربوط به انحصار وراثت را به طور کامل انجام دادند، گواهی تحت عنوان گواهی انحصار وراثت به آنها داده میشود.
گفتنی است که صدور این گواهی به راحتی انجام نشده و ورثه باید کلیه مراحل قانونی انحصار وراثت را به طور کامل انجام دهند تا شورای حل اختلاف گواهی انحصار وراثت را صادر کند. به صرف ثبت درخواست انحصار وراثت، گواهی مزبور صادر نخواهد شد.
در برگه گواهی انحصار وراثت، موارد زیر عنوان میشود:
سه مورد فوق، در تمامی گواهی انحصار وراثت ذکر شده و به طور کلی، اطلاعات مورد نظر در خصوص میزان اموال و دارایی که به ورثه انتقال پیدا میکند، نوشته میشود. تا زمانی که این گواهی صادر نشود، عملا امکان تقسیم دارایی متوفی وجود ندارد و در واقع میتوان گفت که تقسیم سهم الارث، منوط به صدور گواهی انحصار وراثت است.
به منظور صدور گواهی انحصار وراثت، لازم است که ورثه، مراحلی را قبل از آن انجام دهند تا پس از طی نمودن پروسه قانونی انحصار وراثت که معمولا بین 1 الی 2 ماه به طول میانجامد، گواهی صادر گردد. در صورت وجود نقص مدارک ارائه شده در مورد فرآیند انحصار وراثت، میبایست کلیه فرآیند قانونی مزبور به طور کلی انجام شود و تا زمان عدم برطرف نمودن آنها، صدور گواهی انحصار وراثت به تعویق خواهد افتاد.
از بین مواردی که در گواهی انحصار وراثت، ذکر میشود، تعداد وراث و سهم الارث ورثه از اهمیت بالایی برخوردار است و جز دلایل اصلی به شمار میروند که باید برای دریافت گواهی انحصار وراثت اقدام کرد.
مفهوم گواهی انحصار وراثت در بخش قبل به طور کامل ارائه شد اما موضوع مهمی که در این زمینه مطرح میشود، آن است که چرا باید این گواهی را اخذ نمود و در صورتی که گواهی انحصار وراثت، دریافت نشود، آیا میتوان تقسیم اموال و به طور کلی برای بحث ارث تعیین تکلیف نمود یا خیر؟
همانطور که مستحضر هستید، تقسیم کردن اموال متعلق به ورثه طی انجام پروسه نسبتا طولانی انحصار وراثت انجام میشود. حال با انجام این مراحل و دریافت گواهی انحصار وراثت، ورثه میتوانند اموال متوفی را به راحتترین شکل ممکن بین خود تقسیم کنند. دریافت این گواهی و طی نمودن مراحل انحصار وراثت، نوعی جنبه الزام آور داشته و در واقع تنها راه قانونی به منظور انتقال اموال متوفی به ورثه به شمار میرود.
به جز انحصار وراثت، راه حل دیگری برای تعیین تکلیف اموال متوفی و به طور کلی مسئله ارث وجود ندارد و در حال حاضر روش قانونی و مناسب به منظور تقسیم اموال متوفی، انحصار وراثت است.
در مورد دلایل گرفتن گواهی انحصار وراثت و انجام دادن فرآیند مربوطه باید گفت که اگر امکان مشخص کردن میزان سهم الارث از طرف ورثه وجود نداشته باشد، لازم است که اموال متوفی وارد مرحله انحصار وراثت شود.
با توجه به مشخص شدن وضعیت میزان سهم الارث ورثه و همچنین تعداد آنها، لزوم دریافت گواهی انحصار وراثت بیش از هر زمان دیگری احساس میشود. گاهی اوقات ممکن است که طی انحصار وراثت، ورثه جدیدی مشخص شود که سایر وراث از این موضوع بی اطلاع بوده باشند. در این صورت سهم الارث آنها نیز مشخص میشود. در هر صورت، ورثه به منظور انجام تعیین سهم الارث به روش قانونی و همچنین جلوگیری از اختلافات و سوء تفاهم در زمینه ارث، باید از طریق انحصار وراثت اقدام کنند.
انحصار وراثت مراحل مختلفی دارد که در این بخش قصد داریم به بررسی هر کدام از مراحل انحصار وراثت بپردازیم. بعد از فوت متوفی، ورثه باید مراحل انحصار وراثت را به طور کلی انجام دهند تا بتوانند اموال به جا مانده را بین خود تقسیم کنند. البته که زمانی امکان تقسیم اموال متوفی وجود دارد که دیون مربوط با ترکه از طرف ورثه تادیه شده باشد، در غیر این صورت قانون اجازه تقسیم نمودن اموال را به متوفی نمیدهد.
تمام فرآیند انحصار وراثت، در نهایت به دریافت گواهی انحصار وراثت ختم میشود. در مورد انجام مراحل انحصار وراثت، ذکر این نکته ضروری است که لزومی برای مراجعه تمامی ورثه در فرآیند انحصار وراثت نیست و یکی از ورثه یا وکیل آنها قانونا میتواند برای انحصار وراثت اقدامات لازم را انجام دهد.
حال این که چه مراحلی را باید طی نمود تا بتوان گواهی انحصار وراثت را انجام داد، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
قبل از آن که دادخواست صدور گواهی انحصار وراثت به مرجع ذیصلاح ارائه گردد، لازم است که ورثه مراحل مشخصی را در این زمینه انجام دهند. با فرا رسیدن فوت متوفی، ورثه به منظور ثبت این واقعه و همچنین ابطال مدارک هویتی متوفی، میبایست به اداره ثبت احوال مراجعه کنند.
بعد از انجام مراحل مربوطه، اداره ثبت احوال اقدام به صدور گواهی فوت میکند. در گواهی فوت، مواردی مانند تاریخ و علت فوت ذکر میشود و یکی از مراحل قانونی بعد از فوت هر شخصی، دریافت همین گواهی است.
گواهی فوت به ورثه یا به وکیل آنها داده میشود. اخذ گواهی فوت به عنوان یکی از مدارکی است که برای صدور گواهی انحصار وراثت لازم است و در غیر این صورت، تا زمانی که گواهی مزبور، اخذ نگردد، انجام فرآیند بعدی انحصار وراثت با مشکل مواجه خواهد شد.
به موجب ماده 22 قانون ثبت احوال، فوت هر شخصی به هر دلیلی باید به اطلاع ماموران ثبت احوال برسد و در واقع میتوان گفت که اخذ گواهی فوت، نوعی جنبه الزام آور برای ورثه دارد. گواهی فوت علاوه بر مراحل انحصار وراثت، در خصوص موضوعات دیگر نیز کارایی دارد و لازم است که وثه در اسرع وقت برای گرفتن گواهی اقدام کنند.
لازم به ذکر است که اداره ثبت احوال، گواهی فوت متوفی را به هر کسی نمیدهد و افرادی چون ورثه، وکیل وراث و متوفی و ماموران انتظامی و یا در مواقعی نیز کارکنان قبرستان میتوانند اقدام به دریافت گواهی فوت نمایند.
مرحله دیگر انحصار وراثت، تهیه استشهادیه مربوطه است که برای انجام فرآیند مراحل انحصار وراثت لازم است. قبل از آن که ورثه اقدام به تنظیم استشهادیه کنند، باید برای دریافت گواهی انحصار وراثت، فرم مخصوص گواهی تهیه شود.
در این صورت لازم است که یکی از ورثه یا وکیل برای دریافت فرم، به شورای حل اختلاف مراجعه نماید. لازم به ذکر است که در فرم تهیه شده، باید مشخصات کلیه افرادی که از متوفی ارث میبرند، نوشته شود.
به منظور تهیه استشهادیه انحصار وراثت، لازم است که یکی از ورثه با در دست داشتن مدارک لازم به همراه دو نفر شاهد به دفاتر اسناد رسمی مراجعه کند. وجود شاهدین برای تنظیم این استشهادیه لازم است. دو نفر که به عنوان شاهد معرفی میشوند، باید شناخت کافی از متوفی و وراث وی داشته باشد تا ورثه از سوی آنها تایید شود. تهیه استشهادیه در مراحل بعدی انحصار وراثت در شورای حل اختلاف، لازم است که انجام شود.
با توجه به این که در قانون مالیاتهای مستقیم، به ارث مالیات تعلق میگیرد، از این حیث لازم است که مرحله تعیین مالیات بر ارث انجام شود. در واقع تهیه لیست اموال متوفی به منظور تعیین مالیات بر ارث را میتوان از مراحل دیگر انحصار وراثت در نظر گرفت.
برای مشخص شدن وضعیت میزان مالیات تعلق گرفته به ارث، لازم است که ورثه با تهیه کردن لیست کاملی از تمام اموال و دارایی متوفی اعم از اموال منقول و یا غیر منقول، به اداره مالیات مراجعه کنند. با انجام این مرحله، رسیدی مشتمل بر مالیات بر ارث به شما داده میشود که این رسید، در مراحل بعدی انحصار وراثت مورد استفاده قرار خواهد گرفت.
یکی از اهداف، انحصار وراثت این است که تعداد ورثه مشخص شوند. در واقع این که متوفی، ورثه دیگری دارد یا خیر، از طریق انتشار آگهی در یکی از روزنامههای کثیر الانتشار صورت میگیرد. مرجع قضایی با بررسی نمودن اسناد و مدارک مربوطه، اقدام به منتشر نمودن آگهی مربوط به انحصار وراثت میکند. در این صورت اگر متوفی ورثه دیگری داشته باشد، مشخص میشود.
مدت زمان انتشار آگهی، به مدت یک ماه است و پس از آن اگر فردی به عنوان ورثه جدید متوفی معرفی نشد، گواهی انحصار وراثت صادر میشود.
بعد از انجام مراحل فوق و آماده کردن مدارک مورد نیاز، حال باید به منظور ارائه درخواست گواهی انحصار وراثت، دادخواستی در این زمینه تنظیم گردد. به منظور ثبت دادخواست انحصار وراثت، یکی از ورثه باید به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کند.
زمانی که هر کدام از ورثه برای ثبت دادخواست به دفاتر خدمات قضایی مراجعه میکند، باید تمامی مدارک مورد نیاز از قبیل فرم استشهادیه و فرمی که تمامی ورثه آن را امضاء نموده اند، ضمیمه دادخواست شده و در اختیار مرجع مربوطه قرار گیرد. مرجع قضایی مدارک و اسناد ارائه شده را بررسی نموده و بعد از انتشار آگهی انحصار وراثت به مدت یک ماه، در نهایت گواهی انحصار وراثت صادر میشود.
برای انجام فرآیند انحصار وراثت، لازم است که یک سری مدارک در این زمینه تهیه شود. حال این که چه مدارکی باید در این زمینه تهیه شود، باید گفت که هر کدام از ورثه که میخواهد مراحل انحصار وراثت را انجام دهد، مدارک زیر باید آماده شود:
ورثه برای آن که بتوانند به راحتی و بدون دردسر خاصی اقدام به دریافت گواهی انحصار وراثت کنند، لازم است که در این زمینه وکیل بگیرند. به دلیل وجود پروسه طولانی انحصار وراثت، وجود وکیل برای تسهیل در انجام مراحل انحصار وراثت، لازم و ضروری است.
وکیل انحصار وراثت به دلیل آن که سالهای طولانی تجربه رسیدگی به چنین پروندههایی را دارد، میتواند جهت انجام مراحل مربوط به انحصار وراثت به موکلین کمک کند و در این راستا، برای اخذ وکیل در رابطه با انحصار وراثت، سامانه بنیاد وکلا در این زمینه به شما پیشنهاد میشود.
انتخاب وکیل انحصار وراثت در این سامانه، یکی از راه حلهای مناسب برای موکلینی است که به دنبال وکیل خوب و متخصص هستند. برای دسترسی به وکلا دادگستری با کارشناسان حقوقی ما در ارتباط باشید تا شرایط انعقاد وکالت و سایر اطلاعات مورد نیاز در اختیارتان قرار گیرد.