لطفاً اتصال اینترنت خود را بررسی کنید.

چگونه از مقصر تصادف شکایت کنم؟

پرسیده شده
۲۵ پاسخ ۱۷۷

سلام. من ماه گذشته تصادف کردم. مقصر ابتدا فرار کرد اما بعد از یافتن شماره پلاک او را پیدا کردم و قصد دارم از او شکایت کنم تا هزینه را از بیمه بگیرم. مبلغ کارشناسی من جمعا ۱۵ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان با افت قیمت متعارف بود که ۱۰ میلیون اصل خسارت و ۵ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان افت قیمت بود. اما بیمه ایران فقط ۱۰ میلیون تومان پرداخت کرد و احتمالا افت قیمت را نداد. آیا راهی برای اعتراض به این مبلغ وجود دارد یا اگر اعتراض نمی‌شود، می‌توانم از مقصر شکایت کنم و بقیه خسارت را از او بگیرم؟

۲۵ + ۱ پاسخ برای این سوال ثبت شده
پاسخ بنیاد وکلا
پاسخ بنیاد وکلا

برای اعتراض به مبلغ پرداختی بیمه می‌توانید به واحد رسیدگی به شکایات بیمه مربوطه مراجعه کنید و درخواست بازنگری در مبلغ پرداختی را دهید. همچنین، اگر بیمه افت قیمت را پرداخت نکرده باشد و شما معتقدید که این بخش از خسارت باید توسط بیمه پرداخت شود، می‌توانید از طریق مراجع قضایی اقدام کنید.

بر اساس ماده ۳۸۲ قانون مدنی، شما می‌توانید در صورت عدم رضایت از مبلغ پرداختی توسط بیمه، از مقصر حادثه شکایت کنید و درخواست جبران خسارت باقی‌مانده را از او داشته باشید. در این صورت، باید مدارک و مستنداتی را که نشان‌دهنده خسارت واقعی شما است به دادگاه ارائه دهید.

این پاسخ توسط هوش مصنوعی تولید شده است. لطفاً توجه داشته باشید که ممکن است اطلاعات ارائه‌شده به‌طور کامل دقیق یا قابل اعتماد نباشد. توصیه می‌شود برای تأیید صحت اطلاعات، به مشاوره وکلای مجرب مراجعه کنید.

سلام
بله، شما می‌توانید هم به تصمیم شرکت بیمه ایران مبنی بر عدم پرداخت کامل خسارت اعتراض کنید و هم در صورت عدم دریافت کامل آن، از راننده مقصر برای مابقی خسارت خود (شامل افت قیمت) شکایت کنید.

مسئولیت بیمه در قبال افت قیمت خودرو
بر اساس قوانین جدید بیمه در ایران، شرکت‌های بیمه موظف هستند خسارت مربوط به افت قیمت خودرو را نیز پرداخت کنند. این موضوع شامل بیمه شخص ثالث نیز می‌شود. بنابراین، اگر بیمه ایران افت قیمت خودروی شما را که بخشی از خسارت کارشناسی شده بوده، پرداخت نکرده است، این اقدام مطابق با تعهدات قانونی شرکت بیمه نیست.

راه‌های اعتراض به مبلغ پرداختی توسط بیمه ایران
در صورتی که به مبلغ خسارت تعیین و پرداخت شده توسط شرکت بیمه ایران اعتراض دارید، می‌توانید مراحل زیر را دنبال کنید:

ارائه درخواست کتبی به شرکت بیمه: اولین قدم، ارائه یک نامه کتبی اعتراض به شرکت بیمه ایران است. در این نامه، دلایل اعتراض خود را به مبلغ تعیین شده و عدم پرداخت افت قیمت به طور دقیق و مستدل بیان کنید. مدارک مرتبط مانند گزارش کارشناسی اولیه، فاکتورهای تعمیرات (در صورت وجود) و هر مدرکی که ادعای شما را اثبات می‌کند، ضمیمه نمایید.

درخواست کارشناسی مجدد: پس از اعتراض کتبی شما، شرکت بیمه موظف است ارزیابی خسارت را به یک کارشناس دیگر واگذار کند. شما می‌توانید درخواست کنید که خودروی شما مجددا در یک تعمیرگاه مجاز یا مورد اعتماد بازدید شود.

ارجاع به ارزیاب خسارت مستقل: اگر پس از ارزیابی مجدد همچنان با مبلغ تعیین شده موافق نبودید، موضوع می‌تواند به یک ارزیاب خسارت (به انتخاب و هزینه شما به عنوان زیان‌دیده) ارجاع داده شود. نظر این ارزیاب لازم‌الاجرا خواهد بود، مگر اینکه یکی از طرفین ظرف مدت ۲۰ روز از تاریخ اعلام کتبی نظر ارزیاب، در مرجع صالح اقامه دعوی کند.

شکایت به واحد بازرسی و سپس بیمه مرکزی: توصیه می‌شود ابتدا اعتراض خود را به واحد بازرسی و ارزیابی عملکرد شرکت بیمه ایران منعکس کنید. اگر از این طریق به نتیجه نرسیدید، می‌توانید شکایت خود را از شرکت بیمه ایران در سامانه پاسخگویی و رسیدگی به شکایات بیمه مرکزی جمهوری اسلامی ایران ثبت نمایید. بیمه مرکزی موظف است ظرف ۱۵ روز شکایت شما را بررسی و پیگیری کند.

شکایت از راننده مقصر برای دریافت مابقی خسارت
اگر شرکت بیمه پس از طی مراحل اعتراض، همچنان کل خسارت شما (به ویژه مبلغ ۵ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان مربوط به افت قیمت) را پرداخت نکند، شما این حق را دارید که برای دریافت باقی‌مانده خسارت از راننده مقصر شکایت کنید.

مرجع صالح برای شکایت: با توجه به اینکه کل مبلغ خسارت شما ۱۵ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان است، که کمتر از سقف ۴۰ میلیون تومان (طبق قوانین بیمه‌ای سال ۱۴۰۳) می‌باشد، مرجع صالح برای رسیدگی به شکایت شما شورای حل اختلاف است. (برخی منابع قدیمی‌تر سقف‌های پایین‌تری مانند ۲۰ یا ۳۰ میلیون تومان را ذکر کرده‌اند، اما اطلاعات جدیدتر به ۴۰ میلیون تومان اشاره دارد).

مراحل شکایت در شورای حل اختلاف:

ثبت دادخواست: به یکی از دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کرده و دادخواست مطالبه خسارت خود را علیه راننده مقصر تنظیم و برای شورای حل اختلاف ارسال کنید. توصیه می‌شود که دادخواست هم علیه مالک و راننده وسیله نقلیه مقصر و هم علیه شرکت بیمه شخص ثالث مقصر تنظیم شود تا در صورت اعتبار بیمه‌نامه، پرداخت خسارت تا سقف تعهد بیمه‌نامه در کوتاه‌ترین زمان انجام شود.

ارائه مدارک: مدارک لازم مانند کروکی حادثه (به خصوص کروکی غیرسازشی در صورت نیاز برای اثبات افت قیمت)، صورتجلسه پلیس، گزارش کارشناسی اولیه خسارت، و مدارک شناسایی و مالکیت خودرو را به همراه داشته باشید.

رسیدگی و صدور رای: پس از ارجاع پرونده به شعبه شورای حل اختلاف، به موضوع رسیدگی شده و در صورت احراز مسئولیت راننده مقصر، رای به محکومیت او به پرداخت میزان خسارت صادر می‌شود. شورا ممکن است برای تعیین دقیق میزان افت قیمت، موضوع را به کارشناس رسمی دادگستری ارجاع دهد.

نکته: در صورتی که راننده مقصر و شرکت بیمه‌گر او خسارت کاهش ارزش خودرو را پرداخت نکنند، شما باید مراحل دریافت این خسارت را از طریق مراجع قانونی پیگیری کنید.
مهلت قانونی برای اعلام خسارت به شرکت بیمه توسط مقصر معمولا ۵ روز پس از تصادف است. اما از آنجایی که شما پرونده تشکیل داده‌اید و بخشی از خسارت را دریافت کرده‌اید، اکنون تمرکز شما بر دریافت بخش پرداخت نشده (افت قیمت) از طریق اعتراض به بیمه یا شکایت از مقصر در شورای حل اختلاف است.

گفتگو با وکلای آنلاین ۸ وکیل آنلاین
پیشنهاد بنیاد وکلا
کیفری قرارداد خانواده ملکی وصول مطالبات ثبت احوال مالیات شرکت ها جرایم اینترنتی داوری ثبت اسناد
شروع قیمت از
۶۶۰,۰۰۰ تومان
۵۴۹,۰۰۰ تومان
پیشنهاد بنیاد وکلا
ملکی خانواده کیفری قرارداد انحصار وراثت جرایم اینترنتی وصول مطالبات ثبت احوال داوری
شروع قیمت از
۴۸۰,۰۰۰ تومان
۳۹۵,۰۰۰ تومان
پیشنهاد بنیاد وکلا
خانواده کیفری اداره کار قرارداد جرایم علیه اموال ملکی وصول مطالبات جرایم علیه اشخاص انحصار وراثت جرایم اینترنتی ثبت اسناد
شروع قیمت از
۵۲۰,۰۰۰ تومان
۴۲۹,۰۰۰ تومان
پیشنهاد بنیاد وکلا
ملکی وصول مطالبات ثبت اسناد داوری قرارداد جرایم علیه اموال جرایم علیه اشخاص خانواده کیفری شرکت ها انحصار وراثت
شروع قیمت از
۴۸۰,۰۰۰ تومان
۳۹۷,۰۰۰ تومان
پیشنهاد بنیاد وکلا
ملکی شرکت ها ثبت اسناد اجرای احکام داوری قرارداد وصول مطالبات اموال و مالکیت
شروع قیمت از
۶۰۰,۰۰۰ تومان
۴۹۷,۰۰۰ تومان
پیشنهاد بنیاد وکلا
کیفری ملکی انحصار وراثت وصول مطالبات جرایم اینترنتی خانواده ثبت احوال جرایم علیه اشخاص جرایم علیه اموال ثبت اسناد قرارداد
شروع قیمت از
۵۴۰,۰۰۰ تومان
۴۴۹,۰۰۰ تومان
پیشنهاد بنیاد وکلا
قرارداد خانواده اجرای احکام ملکی داوری کیفری انحصار وراثت وصول مطالبات اموال و مالکیت جرایم علیه اموال جرایم علیه اشخاص
شروع قیمت از
۴۸۰,۰۰۰ تومان
۴۰۰,۰۰۰ تومان
پیشنهاد بنیاد وکلا
ملکی قرارداد شرکت ها خانواده داوری انحصار وراثت اموال و مالکیت کیفری اجرای احکام
شروع قیمت از
۴۸۰,۰۰۰ تومان
۳۹۷,۰۰۰ تومان
پیشنهاد بنیاد وکلا
ملکی خانواده کیفری ثبت احوال اداره کار اجرای احکام جرایم علیه اشخاص انحصار وراثت جرایم اینترنتی وصول مطالبات ثبت اسناد مالکیت معنوی
شروع قیمت از
۴۶۰,۰۰۰ تومان
۳۸۰,۰۰۰ تومان
پیشنهاد بنیاد وکلا
وصول مطالبات خانواده کیفری داوری ملکی انحصار وراثت جرایم اینترنتی ثبت احوال ثبت اسناد جرایم علیه امنیت کشور جرایم علیه اموال جرایم علیه اشخاص
شروع قیمت از
۴۸۰,۰۰۰ تومان
۴۰۰,۰۰۰ تومان
پیشنهاد بنیاد وکلا
خانواده اموال و مالکیت کیفری جرایم علیه اموال قرارداد ملکی انحصار وراثت وصول مطالبات جرایم علیه اشخاص
شروع قیمت از
۵۴۰,۰۰۰ تومان
۴۴۷,۰۰۰ تومان
پیشنهاد بنیاد وکلا
آنلاین
ملکی دیوان عدالت اداری خانواده اداره کار بیمه ثبت اسناد اجرای احکام قرارداد شرکت ها جرایم اینترنتی کیفری مالیات
شروع قیمت از
۴۷۰,۰۰۰ تومان
۳۸۷,۰۰۰ تومان
پیشنهاد بنیاد وکلا
خانواده کیفری ثبت احوال جرایم علیه اشخاص قرارداد ملکی جرایم علیه اموال
شروع قیمت از
۴۶۰,۰۰۰ تومان
۳۸۰,۰۰۰ تومان
پیشنهاد بنیاد وکلا
جرایم علیه امنیت کشور ملکی کیفری قرارداد ثبت احوال داوری وصول مطالبات خانواده
شروع قیمت از
۴۸۰,۰۰۰ تومان
۴۰۰,۰۰۰ تومان
پیشنهاد بنیاد وکلا
ملکی قرارداد ثبت اسناد انحصار وراثت وصول مطالبات خانواده اموال و مالکیت کیفری اجرای احکام جرایم علیه اموال جرایم علیه اشخاص داوری
شروع قیمت از
۴۵۰,۰۰۰ تومان
۳۶۹,۰۰۰ تومان
آنلاین
وصول مطالبات خانواده کیفری جرایم علیه اموال جرایم علیه اشخاص سربازی و نظام وظیفه اجرای احکام انحصار وراثت دیوان عدالت اداری اداره کار
شروع قیمت از
۴۲۰,۰۰۰ تومان
۳۴۹,۰۰۰ تومان
آنلاین
ملکی خانواده کیفری اجرای احکام داوری قرارداد انحصار وراثت وصول مطالبات اموال و مالکیت ثبت اسناد
شروع قیمت از
۳۰۰,۰۰۰ تومان
۲۴۹,۰۰۰ تومان
آنلاین
ملکی اداره کار مالیات قرارداد کیفری مالکیت معنوی خانواده ثبت اسناد جرایم اینترنتی وصول مطالبات اموال و مالکیت سربازی و نظام وظیفه
شروع قیمت از
۳۶۰,۰۰۰ تومان
۲۹۹,۰۰۰ تومان
آنلاین
اداره کار جرایم اینترنتی بیمه اجرای احکام جرایم علیه اموال شرکت ها کیفری مالیات
شروع قیمت از
۳۰۰,۰۰۰ تومان
۲۴۹,۰۰۰ تومان
آنلاین
ملکی انحصار وراثت اموال و مالکیت وصول مطالبات خانواده کیفری اجرای احکام جرایم علیه اشخاص جرایم علیه اموال قرارداد
شروع قیمت از
۴۲۰,۰۰۰ تومان
۳۴۹,۰۰۰ تومان
آنلاین
اجرای احکام ملکی اداره کار وصول مطالبات خانواده مالکیت معنوی داوری قرارداد
شروع قیمت از
۳۶۰,۰۰۰ تومان
۲۹۹,۰۰۰ تومان
آنلاین
خانواده اداره کار اجرای احکام انحصار وراثت وصول مطالبات جرایم علیه اموال بیمه جرایم علیه اشخاص کیفری جرایم علیه امنیت کشور جرایم اینترنتی
شروع قیمت از
۳۶۰,۰۰۰ تومان
۳۰۰,۰۰۰ تومان
کیفری وصول مطالبات خانواده ثبت احوال بیمه جرایم علیه اموال جرایم علیه اشخاص قرارداد ملکی داوری
شروع قیمت از
۴۱۰,۰۰۰ تومان
۳۳۹,۰۰۰ تومان
ملکی جرایم علیه اموال جرایم علیه اشخاص خانواده ثبت اسناد اجرای احکام کیفری قرارداد
شروع قیمت از
۴۸۰,۰۰۰ تومان
۳۹۹,۰۰۰ تومان
ثبت احوال قرارداد وصول مطالبات خانواده کیفری ملکی انحصار وراثت جرایم اینترنتی اداره کار اجرای احکام جرایم علیه اموال جرایم علیه اشخاص
شروع قیمت از
۴۴۰,۰۰۰ تومان
۳۵۹,۰۰۰ تومان

سلام
بله، شما می‌توانید برای دریافت مابقی خسارت خود اقدام کنید. با توجه به اینکه بیمه ایران ۱۰ میلیون تومان از خسارت ۱۵ میلیون و ۸۰۰ هزار تومانی شما را پرداخت کرده و احتمالا ۵ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان مربوط به افت قیمت خودرو را پرداخت نکرده است، دو مسیر اصلی پیش روی شما قرار دارد: اعتراض به تصمیم شرکت بیمه و یا شکایت از راننده مقصر برای دریافت افت قیمت.

اعتراض به مبلغ پرداختی شرکت بیمه
شما می‌توانید نسبت به مبلغ خسارتی که شرکت بیمه تعیین و پرداخت کرده است، اعتراض کنید.

مراحل اعتراض به شرکت بیمه:

اعتراض کتبی به شرکت بیمه: ابتدا باید اعتراض خود را به صورت کتبی به شرکت بیمه ایران ارائه دهید. شرکت بیمه موظف است در صورت اعتراض شما، ارزیابی خسارت را به کارشناس دیگری واگذار کند. می‌توانید پیش فاکتور قیمت لوازم و اجرت تعمیرات از تعمیرگاه مجاز را نیز ضمیمه اعتراض خود کنید.

ارجاع به ارزیاب خسارت مستقل: اگر با نظر کارشناس دوم شرکت بیمه نیز موافق نبودید، می‌توانید موضوع را به یک ارزیاب خسارت به انتخاب و هزینه خودتان ارجاع دهید. هر یک از طرفین (شما و شرکت بیمه) ظرف مدت ۲۰ روز از تاریخ اعلام نظر کتبی این ارزیاب، می‌توانند در مرجع صالح (مانند شورای حل اختلاف) اقامه دعوی کنند. در صورت عدم طرح دعوی در این مهلت، نظر ارزیاب خسارت لازم‌الاجرا خواهد بود و شرکت بیمه باید بر اساس آن تا سقف تعهدات بیمه‌نامه خسارت را پرداخت کند.

شکایت به بیمه مرکزی: اگر از طریق شرکت بیمه به نتیجه نرسیدید، می‌توانید شکایت خود را در سامانه شکایات بیمه مرکزی ثبت کنید,. برای این کار باید وارد سامانه شده، اطلاعات شخصی، اطلاعات شرکت بیمه و شماره بیمه‌نامه را وارد کرده و شرح شکایت خود را به همراه مستندات بارگذاری کنید. بیمه مرکزی موظف است ظرف ۱۵ روز به شکایات رسیدگی و پیگیری کند.

شکایت از راننده مقصر برای دریافت افت قیمت
به طور معمول، خسارت ناشی از افت قیمت خودرو در تعهد شرکت‌های بیمه شخص ثالث نیست و پرداخت این خسارت باید از سوی راننده مقصر حادثه انجام شود,. بنابراین، اگر شرکت بیمه افت قیمت را پرداخت نکرد، می‌توانید برای دریافت آن از راننده مقصر شکایت کنید.

نکات مهم در مورد مطالبه افت قیمت:

قانون جدید افت قیمت خودرو: اخیرا قوانینی وضع شده که امکان پرداخت افت قیمت خودرو از محل بیمه شخص ثالث و بیمه بدنه را فراهم می‌کند. طبق اعلام بیمه مرکزی، از ابتدای دی‌ماه ۱۴۰۳، استفاده از بیمه شخص ثالث برای تامین افت قیمت خودرو امکان‌پذیر شده است، مشروط بر اینکه بیمه‌نامه شخص ثالث فرد مقصر پوشش کافی داشته باشد. بهتر است این موضوع را در مورد بیمه‌نامه راننده مقصر بررسی کنید. اگر بیمه مقصر این پوشش را داشته و از پرداخت امتناع کرده، اعتراض به بیمه و سپس بیمه مرکزی مسیر مناسبی است.

مرجع رسیدگی: برای مطالبه افت قیمت از راننده مقصر، باید به شورای حل اختلاف مراجعه کنید. از آنجایی که مبلغ مورد ادعای شما برای افت قیمت (۵ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان) کمتر از ۲۰ میلیون تومان است، رسیدگی به آن در صلاحیت شورای حل اختلاف خواهد بود,.

نحوه شکایت:

به یکی از دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کرده و دادخواست مطالبه افت قیمت خودرو را علیه راننده مقصر (و بهتر است شرکت بیمه او را نیز به عنوان خوانده ردیف دوم قرار دهید) تنظیم و ثبت کنید,,.

پرونده به شورای حل اختلاف ارجاع داده می‌شود.

کارشناس رسمی دادگستری مستقر در شورا، میزان افت قیمت خودروی شما را پس از بررسی خودرو و مدارک، تعیین خواهد کرد,. توصیه می‌شود این کارشناسی قبل از انجام تعمیرات اساسی روی خودرو صورت گیرد.

پس از تعیین میزان افت قیمت توسط کارشناس و تایید شورا، حکم به پرداخت مبلغ توسط راننده مقصر صادر می‌شود.

مدارک لازم برای شکایت افت قیمت خودرو:

کروکی تصادف و گزارش پلیس راهور,.

مدارک شناسایی مالک خودرو و گواهینامه رانندگی,.

مدارک خودرو برای اثبات مالکیت.

برگه کارشناسی خودرو (که توسط کارشناس دادگستری در شورای حل اختلاف انجام می‌شود).

مهلت شکایت برای افت قیمت:
اعلام شکایت برای دریافت خسارت افت قیمت خودرو محدودیت زمانی خاصی ندارد، اما بسیار مهم است که اثبات آسیب‌ها و صدمات وارده به خودرو در زمان معقولی پس از وقوع تصادف صورت گیرد. بنابراین، توصیه می‌شود هرچه سریع‌تر پس از تصادف برای این کار اقدام کنید تا آثار و صدمات بر روی خودرو قابل مشاهده و ارزیابی دقیق باشند.

در نهایت، با توجه به وضعیت شما، ابتدا می‌توانید امکان پرداخت افت قیمت را از طریق بیمه شخص ثالث راننده مقصر (با توجه به قوانین جدید) پیگیری کنید. اگر این امر میسر نشد، یا اگر مبلغ پرداختی بیمه حتی برای خسارت اصلی کافی نبود، می‌توانید همزمان با اعتراض به مبلغ پرداختی بیمه (در صورت لزوم)، برای دریافت افت قیمت از راننده مقصر از طریق شورای حل اختلاف اقدام نمایید.

عرض سلام و احترام ،دعوی مطالبه خسارت مطرح نمائید

با سلام و عرض ادب ،به طرفیت راننده مسبب حادثه دعوای مطالبه خسارت مطرح کنید

با سلام و درود
به طرفیت راننده مسبب حادثه دعوای مطالبه خسارت مطرح کنید

سلام با توجه به سوال شما از طریق دفاتر خدماتی قصایی اقدام نمایید موفق باشید

با سلام به استناد مدارک از طریق دفاتر خدمات الکترونیک قضایی علیه مقصر حادثه شکایت کنید

مشاوره‌های حقوقی مرتبط