آیا موجر استحقاق مطالبه عوض/اجرت المثل بابت عدم تادیه بخشی از مبلغ ودیعه قرض الحسنه در قرارداد اجاره مسکونی را دارد؟

پرسیده شده
۲ پاسخ ۵۳۷ #82439619

با سلام و عرض احترام

به استحضار می رساند:

۱- قرارداد اجاره مسکونی بین مستاجر و موجر در سال ۱۳۹۸ منعقد شده است.
۲- مستاجر بخشی از مبلغ ودیعه فرض الحسنه (معادل ۱۵% کل مبلغ ودیعه) را طی یک فقره چک وعده دار به موجر تادیه کرده است لیکن در موعد سررسید وجه آنرا تامین نکرده و چک توسط موجر برگشت زده شده است.
۳- در قرارداد منعقده فی مابین شرط خاصی برای چنین حالتی پیش بینی نشده است.
۴- در قرارداد هیچ اشاره ای به چک نشده و ذکر شده که مستاجر کل مبلغ ودیعه به مبلغ ۱۵۰ میلیون تومان را به موجر تادیه کرده است.
۵- در قرارداد ذکر شده که قرارداد تابع قانون مدنی و قانون روابط موجر و مستاجر ۱۳۷۶ است. لیکن دو نفر شاهد ذیل آنرا امضاء نکرده اند! (موضوع ماده ۲ قانون مذکور)
۶- در قرارداد، کلیه خیارات ولو خیار غبن به استثناء خیار تدلیس از طرفین ساقط شده است.

براساس موارد مذکور، آیا موجر می تواند در پایان قرارداد و هنگام تسویه یا حتی قبل از آن، اجاره بهاء، عوض یا اجرت المثل یا مبلغی تحت هر عنوان دیگر، بابت عدم تادیه بخشی از مبلغ ودیعه مطالبه کند؟ مثلا به ازاء هر یک میلیون تومان از وجه چک ودیعه که تادیه نشده، ماهانه مبلغ ۳۰ هزار تومان به عنوان اجاره بهاء مطالبه کند؟ یا اینکه فقط خیار فسخ داشته؟ و اگر خیار فسخ داشته تا چه مدت حق استفاده از این خیار برای موجر وجود دارد؟

از لطف شما در ارائه پاسخی دقیق و مستند به مواد قانونی مربوط سپاسگزارم.

با تجدید مراتب احترام و تشکر

مشاوره حقوقی قرارداد اجاره
۲ پاسخ برای این سوال ثبت شده

۱- مشخص نکرده اید که مستاجر علاوه بر ودیعه ملزم به پرداخت اجاره ماهانه نیز می باشد یا خیر ؟

۲- اگر دو شاهد ذیل قرارداد را امضاء نکرده باشند به استناد بند ۵ ماده ۲ آئین‌نامه اجرایی قانون روابط موجر و مستاجر ۱۳۷۶ مصوب ۱۳۷۸ در زمان اتمام قرارداد قادر به دریافت دستور تخلیه نبوده و لاجرم باید تقاضای صدور حکم تخلیه را بنمائید که بسیار زمان بر خواهد بود .

۳- نه تنها نمیتوانید چک را به قرارداد اجاره مرتبط کنید بلکه مستاجر در زمان تخلیه می تواند مطالبه ۱۵۰ میلیون ودیعه اش را نیز بنماید .

۴- با شکایت از مستاجر بابت چک برگشتی ، سعی در اخذ اقرار از وی در نزد مقام قضائی کنید تا شاید با استفاده از آن اقرار ارتباط چک با قرارداد را باثبات برسانید .

با سلام از نظر بنده
با توجه به اینکه نحوه تنظیم اجاره نامه در قانون مصوب ۷۶ طریقیت دارد لذا در صورتی که شکل تنظیم قرارداد به نحوی که قانون تعیین کرده است نباشد آن اجاره مشمول قانون فوق الذکر نمی باشد ولیکن چون در قرارداد به صراحت اعلام نموده اید که این قرارداد تابع قانون فوق الذکر است یک توافق مدنی می باشد و بر اساس ماده ۱۰ قانون مدنی معتبر است چرا که خلاف قوانین نمی باشد. ( اگر این شرط نبود تابع قانون مدنی می شد) پس وضعیت قرارداد طبق قانون ۷۶ می باشد
به اصل قرارداد ایرادی نمی توان گرفت و قراردادصحیح منعقد شده است. با توجه به این موضوع که در قرارداد پذیرفته اید پول پیش را دریافت کرده اید در صورتی که مستندی خلاف آن نباشد دلیلی بر فسخ وجود ندارد شما پس از برگشت چک می توانید دادخواست مطالبه چک به همراه خسارت تاخیر تادیه دهید و پس از دریافت آن و منقضی شدن مدت اجاره اصل پول را عودت دهید ولیکن در زمان انقضا اگر ملک تخلیه نشد کل ودیعه را به حساب دادگستری بریزید
اگر مستنداتی دارید که کل ودیعه را دریافت نکرده اید می توانید دادخواست الزام تعهد به همراه خسارتهای تاخیر تعهد رابدهید اگر الزام نشد حق فسخ دارید.