سهام‌دار نبودن رئیس مجمع موجب ابطال مجمع می‌شود؟

پرسیده شده
۶ پاسخ ۱۳۴ #71305180

سلام، مجمعی با دستور کار انتخاب اعضای هیئت مدیره و بازرسین تشکیل شده است و اعضای مجمع سنی هفت نفر انتخاب شده‌اند و یک شخص به عنوان رئیس مجمع انتخاب شده است که از اعضای سهامداران نبوده و در آن مجمع منتخبین هئیت مدیره و بازرسان انتخاب شده‌اند. سوال اینجا می‌باشد، مجمعی که رئیس آن از سهامداران نبود آن مجمع باطل می‌باشد یا نه اگر باطل می‌باشد؟ طبق چه قانونی؟

مشاوره حقوقی شرکت ها
۶ پاسخ برای این سوال ثبت شده

با سلام
وفق ماده ۱۰۱ لایحه اصلاحی قانون تجارت، ریاست مجمع مزبور بایستی از بین سهام داران حاضر انتخاب می شده است و مستند به ماده ۲۷۰ همان لایحه هر ذی نفع می تواند اعلام بطلان تصمیمات اتخاذ شده را از دادگاه درخواست نماید.

درود بر شما،طبق ماده ۱۰۱ قانون تجارت رئیس مجمع باید از بین سهام داران انتخاب شود(معنی مخالف یعنی اگر شخص انتخاب شده سهامدار نباشد معزول است)

سلام وقت بخیر طبق ماده ۱۰۷ و ۱۰۱ لایحه اصلاحی قانون تجارت رئیس هیات مدیره میبایست ازبین سهامداران بوده و ریاست مجمع نیز با رئیس هیات مدیره میباشد لیکن امکان ابطال صورتجلسه وجود دارد

صرفا مدیرعامل میتواند در شرکت سهام نداشته باشد و اعضای هیئت مدیره باید سهام داشته باشند.

مطابق قانون تجارت عضو هیئت مدیره باید دارای سهام وثیقه‌ای در شرکت بوده در غیر این صورت معزول است

سلام و عرض ادب

۱) درخصوص اینکه لازم است رییس مجمع لزوما سهامدار باشد یا خیر؛ وفق نص ماده ۱۰۱ لایحه قانون تجارت ناظر به ماده ۹۶ همان قانون و مستفاد از مفهوم مخالف قسمت اخیر ماده ۱۰۱ مزبور؛ اعضای هیات رییسه اداره کننده مجامع عمومی شرکت های سهامی، ۴ نفرند که از بین آنها؛ ۳ نفر (یک رییس و دو ناظر) لزوما همیشه باید از بین سهامدارن انتخاب شوند و نفر چهارم (منشی جلسه)، جز در مورد مجامع خاصی که در ماده ۹۶ لایحه قانون تجارت به آن اشاره شده، میتواند از بین سهامدارن انتخاب نشود و به همین علت است که گفته میشود حداقل تعداد سهامداران برای تشکیل یک شرکت سهامی باید ۳ نفر سهامدار باشد چرا که اگر شرکتی کمتر از از ۳ نفر سهامدار داشته باشد، هرگز نمیتواند برای اداره مجامع خود، یکنفر سهامدار به عنوان رییس مجمع و دو نفر سهاندار نیز بعنوان ناظرین مجمع انتخاب کند و لذا در آن شرکت، بدون حضور حداقل ۳ سهامدار، هیچ مجمع عمومی عادی یا فوق العاده ای، به شکل صحیح و قانونی قابل تشکیل نیست.

۲) درخصوص اینکه مجمعی که رییس آن از بین سهامداران نباشد، باطل است یا خیر؛ باید گفت وفق ماده ۲۷۰ لایحه قانون تجارت: هرگاه مقررات قانونی در مورد تشکیل شرکت سهامی یا عملیات آن یا تصمیماتی که توسط هر یک از ارکان شرکت اتخاذ می‌گردد، رعایت نشود؛ بر حسب مورد بنا به درخواست هر ذی‌نفع، بطلان شرکت یا عملیات آن یا تصمیمات مذکور به حکم دادگاه اعلام خواهد شد.

۳) با توجه به اینکه به انتخاب اعضای مجمع (سنی) اشاره کرده اید؛ ممکن است مقصود شما تشکیل مجمع عمومی مؤسس و انتخاب اولین مدیران و بازرسان شرکت توسط مجمع عمومی مؤسس باشد که دراینخصوص باید گفت مستفاد از نص ماده ۱۷ لایحه قانون تجارت که بیان میدارد مجمع عمومی مؤسس با رعایت مقررات این قانون تشکیل میشود، لذا تفاوتی بین اصول و مقررات حاکم بر تشکیل مجمع مزبور با تشکیل سایر مجامع پس از تاسیس شرکت اعم از مجمع عمومی عادی یا فوق العاده شرکت نیست و لذا برای انتخاب اعضای هیات رییسه مجمع عمومی موسس نیز رعایت مقررات ماده ۱۰۱ لایحه قانون تجارت ناظر بر ماده ۹۶ لایحه قانونی مزبور، الزامی است فلذا رییس مجمع عمومی مؤسس نیز باید از بین سهامداران باشد و درخصوص انتخاب رییس سنی هر جلسه نیز باید گفت:
اگرچه در ابتدای تشکیل هر جلسه از مجامع، ابتدائا یک رییس سنی برای اداره جلسه تعیین میشود لکن:

اولا همان رییس سنی نیز لزوما باید از بین حاضرین که در مجمع عمومی مؤسس یا از مؤسسین هستند و یا از پذیره نویسان، انتخاب شود که هردو این قشر، خود از سهامداران شرکت اند.

ثانیا اختیار عمل رییس سنی مجمع تا زمان تعیین و انتخاب هیات رییسه برای آن جلسه مجمع است یعنی رییس سنی تا زمان انتخاب هیات رییسه (انتخاب رییس، دو ناظر و منشی) به اداره جلسه پرداخته و سپس برای اجرای دستور جلسه (مثلا انتخاب مدیران و بازرسان در فرض سؤال)، آن هیات رییسه انتخابی، ادامه اداره جلسه مجمع را بر عهده میگیرد.

۴) وفق توضیحات فوق در بند ۳؛ بین رییس سنی هر مجمع با رییس واقعی مجمع که جزو هیات رییسه ۴ نفره آن مجمع بوده و اداره جلسه و تایید تصمیمات و خروجی مجمع به عهده اوست، تفاوت وجود دارد لکن در هرحال، هردو آنان باید از بین سهامداران انتخاب شوند.

حال اگر در یک مجمع، رییس سنی حسب عمد یا اشتباه از بین سهامداران انتخاب نشود چون رییس سنی، لزوما همان رییس هیات رییسه مجمع نیست؛ اگر رییس هیات رییسه که اداره کننده جلسات و تایید کننده انتخابات و تصمیمات ماخوذه است، از بین سهامداران شرکت انتخاب شده باشد؛ شاید بتوان به زعم برخی قضات یا وکلا، تصمیمات خروجی مجمع را حمل بر صحت کرد لکن به زعم اینجانب؛ چون خود اعضای هیات رییسه (رییس مجمع، دو ناظر و منشی)، ابتدائا با مدیریت جلسه انتخابات توسط یک رییس سنی که از سهامداران نبوده است، انتخاب شده اند؛ کلا به اساس تشکیل اولیه جلسه مجمع و انتخاب اعضای هیات رییسه آن، خدشه قانونی وارد است و لذا چون خود اعضای هیات رییسه درجلسه ای که بدون رعایت تشریفات قانونی تشکیل شده، انتخاب شده اند؛ میتوان کل آن مجمع را وفق ماده ۲۷۰ لایحه قانون تجارت، باطل اعلام نمود.

با احترام .... چهره خند🙏