امکان عودت چک امانی بعد از رای کیفری محکومیت گیرنده

پرسیده شده
۸ پاسخ ۷۴ #68628948

سلام وقتتون بخیر، چکی رو در وجه x صادر کردم که به صورت امانی بود. چک رو پشت نویسی و امضا و خرج کرد. بعد از پاس نشدن، دارنده چک در یک دعوای حقوقی هم بنده و هم ظهرنویس رو تضامنی محکوم کرد. اگر خیانت در امانت و یا کلاهبرداری x رو در قبال این چک محکوم کنم، آیا می‌تونم به استناد این رای، محکومیت حقوقی رو برگردونم و چک رو بگیرم؟
در این ارتباط:
نظریه مشورتی شماره ۷/۹۸/۱۸۴ مورخ ۱۳۹۸/۰۳/۰۸

مشاوره حقوقی وصول مطالبات
۸ پاسخ برای این سوال ثبت شده

با سلام با توجه به وصف تجریدی اسناد تجاری عدم مسئولیت امضا کنندگان به طور مطلق در مقابل دارنده با حسن نیست توسط برخی قضات پذیرفته نمی شود. البته موضوع اختلافی است‌. در صورت عدم پذیرش می توانید به شخصی که به عنوان خیانت در امانت محکوم شده است مراجعه کنید.

سلام در صورت اثبات امانی بودن چک و محکومیت ایشان ب خیانت در امانت میتوانید اعاده دادرسی نموده و خود را بری الذمه نمایید

سلام هرچند نظریه مشورتی قابل اعتنا است ولی مانند رای وحدت رویه الزامی نیست و چه بسا قضاتی که چنین نظری را نپذیرند و طبق ماده ۳قانون آیین دادرسی مدنی میتوانند از منابع حقوقی موجود اتخاذ تصمیم کنند

با سلام بعله در صورت اثبات خیانت در امانت

سلام
در صورت اثبات ادعای شما وظیفه ای بابت پرداخت وجه چک نداردید .

بله در صورت اثبات جرم خیانت در امانت میتوانید چکتان را پس بگیرید.

با سلام
نظریات مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه هرچند در بسیاری از موارد راهگشا و موثر در استدلال و تقویت موضع می باشند ولی لازم الاتباع نیستند. به زعم بنده تنها جرمی که در استثناء های اصل عدم استماع ایرادات در مقابل سند تجاری، عنوان شده، جعل امضای صادرکننده می باشد و راجع به کلاهبرداری و خیانت امانت با عنایت به صحت اصل صدور سند توسط صادرکننده، در صورت حسن نیت انتقال گیرنده، امکان ایراد به سند وجود نداشته و مطابق با وصف تجریدی اسناد تجاری، تحصیل دارنده اولیه از طریق این جرایم، مخل حقوق وی نمی باشد.