لطفا رای وحدت رویه در خصوص وجه التزام رو بهم بگید؟

پرسیده شده
۲ پاسخ ۳,۳۷۰ #59527846

با سلام
پدرم به شخصی بدهی داشت و شاکی به ۱۵ میلیون تومن سفته شکایت کرده بود پدرم ۱۱ میلیون تومن به شاکی پرداخت کرد و تو توافق نامشون نوشتن که تا یه ماه دیگه بقیشو پرداخت کنه ، وکیل شاکی در اخر توافق نامه نوشته بود اگه پرداخت نکنه علاوه بر مبلغ ۵ میلیون تومنی که مونده همون ۵ میلیون تومن هم به عنوان وجه التزام تلقی و قابل وصول خواهد شد... که پدرم نتونست سر موعد پرداخت کنه
ما اون ۵ میلیون که مونده بود رو با تاخیر تادیه اینا کامل پرداخت کردیم و پرونده بسته شد اما شاکی باز به وجه التزام شکایت کرده
مگه این وجه التزام ربا نمیشه؟
و اینکه وجه التزام مگه برا مال و قرارداد اینا استفاده نمیشه؟ چطور شاکی شکایت کرده؟(ما تاخیر تادیشو پرداخت کردیم)
لطفا رای وحدت رویه در خصوص وجه التزام رو بهم بگید با ماده و اینا که کمکی بشه در پروندمون
خدا اجرتون بده

مشاوره حقوقی سفته
۲ پاسخ برای این سوال ثبت شده

سلام و احترام.

وجه التزام یعنی در صورتی که یکی از طرفین از اجرای آنچه قرارداد به عهده‌ وی گذاشته خودداری کند یا به عملی مبادرت ورزد که مطابق قرارداد ممنوع اعلام شده است، باید مبلغی را که در قرارداد معین می‌شود، به عنوان جریمه به طرف مقابل پرداخت کند.

خسارت تاخیر تادیه، خسارتی است که بر اثر تاخیر در پرداخت و تادیه دین حاصل می‌شود؛ که در اینجا کلمه دین عنوانی است که هم در نسیه می‌تواند مطرح باشد و هم در نقد؛ می‌تواند هم وجه نقد باشد و هم غیرنقد، هم فعل و هم ترک فعل باشد.

نکته مهم در شناسایی مفهوم خسارت تاخیر تادیه، مسئله زیان دیدن است. به این معنی که برای صدق مفهوم خسارت، باید تجاوز به مال غیر (مستقیم یا غیرمستقیم) صورت گرفته باشد. بر این اساس، معنی حقیقی خسارت تاخیر، ضرر و زیانی است که در اثر تاخیر به وجود آمده و مدیون، افزون بر رد اصل پول باید آن را جبران کند.

دو ماده قانونی بسیار مهم در مورد وجه التزام را در ذیل برای شما می فرستم.

در ماده ۲۳۰ قانون مدنی حقوق ایران مقرر شده است:
«اگر در ضمن معامله شرط شده باشد که در صورت تخلف، متخلف مبلغی به عنوان خسارت تادیه نماید، حاکم نمی تواند او را به بیشتر یا کمتر از آن چه ملزم شده است محکوم نماید.»

همچنین ماده ۳۹ آیین نامه اجرای مفاد اسناد رسمی لازم الاجرا و طرز رسیدگی به شکایت از عملیات اجرایی مصوب سال ۱۳۵۵ مقرر داشته است:

«هرگاه در سند برای تاخیر انجام تعهد، وجه التزام معین شده باشد، مطالبه وجه التزام مانع مطالبه اجرای تعهد نمی باشد، ولی اگر وجه التزام برای عدم انجام تعهد مقرر شده باشد متعهدله فقط می تواند یکی از آن دو را مطالبه کند.»

لذا متن توافقنامه ای که بین پدر شما و فرد مقابل نوشته شده است، مهم و تعیین کننده است و باید بررسی شود.

با آرزوی موفقیت برای شما

رای ۲۹۰۷/۲۵/۹/۲۱ شعبه ۶ دیوان عالی کشور تنها پرداخت وجه التزام را مقرر کرده است . اما برخی از حقوق دانان و دیگر آراء دیوان پرداخت خسارت و وجه التزام را جداگانه پذیرفته اند . بنده هم به جهت اینکه شما توافق نامه جداگانه دارید خسارت تاخیر تادیه و وجه التزام را معتبر میدانم . توصیه : مطالعه کتاب " مطالبه وجه التزام در رویه دادگاه ها " نویسنده توحید زینالی انتشارات چراغ دانش