در صورت نا آگاهی زوجه از صیغه ۹۹ ساله،اگر بعد از امضا متوجه شود،میتواند به طور یکطرفه طلاق بگیرد؟

پرسیده شده
۴ پاسخ ۴۵۵ #44616796

باسلام

شرایط درخواست طلاق از سوی زوجه در صیغه ۹۹ سال. و اینکه آیا در صیغه ۹۹ ساله زوج و زوجه باید با گوش خود آیه را بشنوند یا شخصی میتواند تلفنی آیه را خوانده و ایشان قبلت گویند؟
و اینکه زوجه متوجه ۹۹ ساله بودن صیغه نباشد ولی صیغه نامه را امضا نماید، بعد از فهمیدن این موضوع میتواند جهت ابطال صیغه بصورت یکطرفه اقدام نماید؟
و یا اگر زوج حاضر به بخشیدن مدت الباقی نشد زوجه چطور میتواند طلاق خود را بگیرد؟

باسپاس

مشاوره حقوقی خانواده
۴ پاسخ برای این سوال ثبت شده

اینکه فردی سند نکاح موقت را امضاء می کند دلیل بر اطلاع وی ار مفاد آن است مگر اینکه بی سواد بود یا با اجبار و اکراه این کار انجام گرفته باشد ولی اصل بر اطلاع است و در خصوص نحوه عقد هم ،عقد به صورت کتبی و شفاهی مورد قبول است.

باسلام محضر شما بزرگوار
عنایت داشته باشیداگر زن‌ و مرد راضی‌ به‌ عقد صیغه ۹۹ ساله نباشند یا اینکه‌ یکی‌ از طرفین‌، مورد اجبار و اکراه‌ قرار گرفته‌ باشد و یا آنکه‌ بدون‌ قصد انشاء مثلا به‌ لحاظ شوخی‌ صیغه‌ را جاری‌ نماید، این‌ شرط که‌ از صحت‌ ازدواج‌ موقت‌ است‌ رعایت‌ نشده‌ و باطل‌ می‌باشد.

سلام اثبات این ادعایی که بیان کردید تقریبا محال است . چرا که وقتی کسی سندی را امضا می کند اصل بر این است که محتوای آن را کامل خوانده است . ضمنا در عقد موقت ، طلاق راه ندارد . فقط زوج می تواند در صورت تمایل بقیه مدت را بذل کند . ول در صورتی که زن بتواند عسر و حرج را اثبات نماید می تواند از طریق دادگاه الزام زوج به بذل مابقی مدت را بخواهد .

اگر زن‌ و مرد راضی‌ به‌ عقد صیغه ۹۹ ساله نباشند یا اینکه‌ یکی‌ از طرفین‌، مورد اجبار و اکراه‌ قرار گرفته‌ باشد و یا آنکه‌ بدون‌ قصد انشاء مثلا به‌ لحاظ شوخی‌ صیغه‌ را جاری‌ نماید، این‌ شرط که‌ از صحت‌ ازدواج‌ موقت‌ است‌ رعایت‌ نشده‌ و باطل‌ می‌باشد.

در نتیجه‌ اگر زن‌ یا مردی‌ را اجبار به‌ ازدواج‌ موقت‌ با دیگری‌ نمایند که‌ شخص‌ مکره‌ بدون‌ اراده‌، مجبور به‌ پذیرش‌ ازدواج‌ است‌ این‌ ازدواج‌ یا صیغه موقت صحیح‌ نمی‌باشد.
اساسا بذل مدت در عقد موقت به خواست و تقاضای مرد است و او می تواند هر زمان که بخواهد باقی مدت را به زن ببخشد . بعلاوه اینکه می تواند به زن وکالت دهد تا به نیابت از او این کار را انجام بدهد . اما این مسئله گاها سبب سختی و مشقت برای زنان می شود . به این صورت که از یک طرف مدت عقد موقت طولانی است ، بنابراین انقضای مدت عقد موقت امکانپذیر نیست و از طرف دیگر مرد باقی مدت را به زن بذل نمی کند و در عین حال با عدم ایفای وظایف زناشویی در برابر همسر خود موجبات عسر و حرج زن را فراهم می کند . بنابراین بایستی شرایطی باشد تا زن بتواند بر اساس آن باقی مدت را بذل کرده و از زوجیت مرد رها شود .

در این شرایط زن می تواند با مراجعه به دادگاه خانواده ، دادخواست الزام به بذل مدت عقد موقت را به دادگاه ارائه کند . در دادخواستی که زن تقدیم دادگاه می نماید ، باید مشخصات خود و شوهرش را نوشته و تصویر شناسنامه خود و همسرش را در صورت وجود ، بعلاوه تصویر برابر با اصل شده سند عادی ازدواج موقت ، پیوست دادخواست کند . زن می تواند به عسر و حرج خود استناد کند که دادگاه در صورتی که عسر و حرج زن را احراز کند ، حکم به الزام مرد به بذل مدت صادر می کند و اگر عسر و حرج زن را احراز نکند حکم به بطلان این دعوا می دهد . در این مرحله ، زن می تواند پس از قطعی شدن حکم صادر شده و با مراجعه به دفاتر ثبت ، نسبت به ثبت بذل مدت اقدام کند .