ابطال مبایعه نامه در صورتیکه صوری نباشد چگونه است؟

پرسیده شده
۲ پاسخ ۳۰۲ #23412459

آیا مبایعه نامه ملکی بدون ردو بدل شدن ثمن و اقرار و امضای فروشنده به اینکه کل ثمن را دریافت کرده ام باطل هست؟ چون فروشنده آن ملک را بصورت مبایعه نامه بخشیده بود بعد مدتها ادعا میکند من پشیمانم و عقد مبایعه نامه صوری و تشریفاتی و غیره بوده و بخاطر وام و فلان هست در صورتی که هیچ صحبتی از صوری یا وام نبوده و نیست

مشاوره حقوقی قراردادهای خرید و فروش
۲ پاسخ برای این سوال ثبت شده

سلام اراده ظاهری طرفین بیع بوده و بطور کامل منعقد شده است و فروشنده هم اقرار به اخذ ثمن نموده است اما اگر در واقع اراده اصلی طرفین هلبه بوده باشد و به اثبات برسد امکان رجوع از هبه تحت شرایطی وجود دارد

با سلام مبایعه نامه باطل نیست. ولی اگر منظور از تنظیم مبایعه نامه هبه(بخشش بلا عوض) بوده به بیع در این صورت هبه با بقای عین قابل رجوع است. مگر در موارد استثنایی. که در ماده قانون مدنی آمده است.
موارد قابل رجوع نبودن هبه
1) در صورتی‌که متهب پدر و مادر یا اولاد واهب باشد.
2) در صورتی‌که هبه معوض بوده و عوض آن هم داده شده باشد.
3) در صورتی‌که عین موهوبه از ملکیت متهب خارج شده یا متعلق حق غیر واقع شود؛ خواه قهراً، مثل این‌که متهب به واسطه فلس، محجور شود، خواه اختیاراً، مثل این‌که عین موهوبه را به رهن داده باشد.
4) در صورتی‌که در عین موهوبه تغییری حاصل شود. مثل این‌که در زمین ساختمان، ساخته شود، یا پارچه‌ای، دوخته شود. بنابراین ملاک تغییر عرفی است.