امکان تصاحب اموال متوفی با برگه دستنویس بدون امضا و شاهد متوفی

پرسیده شده
۱۱ پاسخ ۶۴ #16871583

با سلام و احترام، عموی من در سال ۱۳۶۷ فوت نموده، مجرد بوده و وارث او پدربزرگم می‌باشد. اخیرا عمه‌ام تکه‌ای کاغذ بدون امضا آورده و می‌گوید این وصیتنامه عموی شماست که اموالش رو به من بخشیده است. در کاغذ نوشته شده که اموالش رو به خواهر کوچکم بخشیدم، بدون امضا و شاهد. ما قبول نکردیم. حالا عمه‌ام رفته یک استشهاد از سه نفر از اقوام جمع کرده که این وصیت رو تایید کردند. اگر عمه‌ام شکایت کند با اون کاغذ بدون امضا و سه نفر شاهد، می‌تواند اموال عموی من که زمین کشاورزی است را تصاحب کند؟

مشاوره حقوقی انحصار وراثت
۱۱ پاسخ برای این سوال ثبت شده

سلام متنی که اشاره نمودیدبه هبه نزدیکتر است تا وصیت و در صورت طرح دادخواست اثبات هبه باید قبض مورد هبه نیز بررسی شود. یعنی اینکهد زمین هم باید در تصرف عمه شما بوده باشد

سلام بله این امکان وجودارد

با سلام،وصیت که تا یک سوم نافذ است و وصیت خودنوشت شرایطی دارد علاوه بر اینکه باید به خط موصی باشد، می بایست دارای تاریخ و امضاء هم در ذیل آن باشد و...مازاد بر آن را همه ورثه باید اجازه دهند. این کاغذ در صورت صحت ادعا و دستخط و...می تواند هبه نامه باشد که در صورتی صحیح است که ایجاب و قبول و قبض در زمان هبه،صورت گرفته باشد.احتمالات دیگری هم هست. لذا نیاز به بررسی دقیقتر دارد.

با سلام
وفق مواد ۲۷۸ قانون امور حسبی و ۸۴۳ قانون مدنی وصیتنامه خودنوشت بایستی تمام آن به خط موصی نوشته و دارای تاریخ روز، ماه، سال به خط وی و امضا بوده و همچنین صرفا تا یک سوم اموال متوفی نافذ است نه تمامی اموال.

سلام وصیت نامه خود نوشت باید به امضای خود شخص متوفی باشد و دارای تاریخ و به دست خط خود شخص متوفی باشد در غیر این صورت اعتباری ندارد حتی اگر شاهد هم بیاورند مگر اینکه وصیت نامه رسمی در دفتر اسناد رسمی ثبت باشد که دارای اعتبار هست در هر حال در صورت صحت وصیت نامه تا یک سوم اموال معتبر است و شامل کل اموال نیست

سلام وصیتنامه بدون امضا فاقد اعتبار است .در صورت اثبات و تایید وصیتنامه به استناد شهادت شهود تا یک سوم اموال متوفی نافذ میباشد نه کل اموال

سلام و عرض ادب
اولا وصیتنامه عادی فقط درصورتی قابل استناد است که انحصارا با دستخط خود متوفی نوشته شده و به امضای او ختم شده باشد و اگر متوفی بیسواد بوده است، منحصرا درصورتی وصیتنامه مورد پذیرش است که در حضور سردفتر اسناد رسمی تنظیم شده باشد و اثرانگشت وی ذیل وصیتنامه موجود باشد و به هیچ طریق دیگری وصیتنامه مورد پذیرش نیست.

ثانیا چنانچه برگه مزبور وصیتنامه باشد و مقصود از کلمه "بخشیدم" این باشد که وصیت کردم اموالم برای فلانی باشد؛ حتی درصورت وجود شرایط صحت و قبول وصیتنامه که بالا عرض شد، فقط نسبت یک سوم از اموال متوفی (یعنی فقط نسبت به ۲ دانگ زمین کشاورزی مدنظر) نافذ است و نه نسبت به تمام اموال باقی مانده از وی که وصیتنامه مزبور بدلیل فقدان امضا و شاهد، فاقد شرایط صحت و قبول است.

ثالثا چنانچه عمه شما بعدها بدلیل عدم اعتبار وصیت نامه ادعا کند که این برگه، وصیتنامه نیست بلکه بخشش نامه یا هبه نامه است که برادرم زمین خود را در زمان حیات خود، به بنده هبه کرده و سه شاهد نیز اقامه کند؛ دراینصورت نیز بدلیل فقدان رکن تصرف و قبض حین هبه در زمان حیات متوفی، هبه منعقد نگردیده و باطل است و لذا ادعای هبه نیز حتی با اقامه سه شاهد، نباید مورد پذیرش دادگاه قرار بگیرد.

پیشنهاد میشود بسته به نوع ادعای مطروحه خواهان نسبت به برگه استنادی اعم از وصیتنامه، هبه نامه، صلحنامه و ...، از خدمات مشاوره اختصاصی وکلا جهت دفاع مقابل ایشان استفاده نمایید تا متضرر نگردید.