درصورتی که ملغی شدن قرارداد منوط به پاس شدن چک بود که پاس نشد"آیا قرارداد اولیه اعتبار دارد؟

پرسیده شده
۱ پاسخ ۸۴۸ #12553662

سلام " اینجانب آپارتمانی در حال ساخت (سال ۸۸ ) را خریداری و ثمن معامله را پرداخت کردم " بعد از ۲ سال با فروشنده مشکلاتی داشتیم که باعث شد توافق جدیدی را امضا کنیم که یک فقره چک ثمن معامله ( پولی که پرداخت کرده بودم ) را بگیرم و در صورت پاس شدن چک در سررسید قرارداد فسخ و من از آپارتمان انصراف بدم در غیر اینصورت قرارداد به قوت خود باقی بماند ( قرارداد پیش فروش } و چک در سر رسید متاسفانه پاس نشد و همان روز طبق قرارداد برگشت خورد" اما قبل از سررسید چک فروشنده واحد را به شخص دیگری واگذار کردند "دادخواست تحویل مبیع و الزام سند و ابطال مبایعنامه فضولی ارایه دادم که دادگاه بدوی به نفع من رای داد ولی دادگاه تجدیدنظر رای را بنا به اینکه توافق دوم صحیح ولی شرط باطله " و قرارداد اولیه ملغی شده و قرارداد ملغی شده خود به خود احیا نمیشود نقض و حکم به بطلان دعوا داد " درصورتی که ملغی شدن قرارداد منوط به پاس شدن چک بود که پاس نشد"آیا قرارداد اولیه اعتبار دارد؟ آیا این شرط جز شروط باطل و مبطل عقد طبق ماده ۲۳۲ ق مدنی میباشد؟ خوانده نیز به صراحت طی لایحه و در حضور قاضی به این شرط اقرا کرده بود" و آیا جز خلاف شرع بین میباشد؟

مشاوره حقوقی قراردادهای خرید و فروش
۱ پاسخ برای این سوال ثبت شده

سلام
این موارد را بدون ملاحظه اسناد و مدارک نمیتوان به طور قاطع اظهار نظر نمود
اما آنچه از نوشته های شما استنباط می گردد این است که شما آپارتمان را خریداری نموده اید و بعد با مشکلاتی مالی مواجه شده اید و با فروشنده توافق نموده اید که اگر فروشنده تا فلان تاریخ ( یعنی سررسید چک ) توانستند ثمن پرداخت شده توسط شما را استرداد کنند قرارداد شما قطعا اقاله گردد و اگر نتوانستند قرارداد به قوت خود باقی باشد یعنی توافق شما بر اقاله قرارداد اول معلق به پاس شدن چک فروشنده بوده است
اما دادگاه تجدیدنظر برداشت دیگری از این موضوع نموده و آن این است که استنباط کرده شما پس از توافق با فروشنده قرارداد اول را قطعا اقاله نموده اید و آنچه که طلبکار هستید وجه چک یعنی ثمنی است که پرداخته بوده‌اید و اگر این چک پاس نشد با پاس نشدن این چک که به صورت شرط آمده قرارداد اول که اقاله شده است مجددا احیا نمی‌شود.
این استنباط را دادگاه تجدید نظر نموده است که نمی‌توان بر آنها ایراد و خرده گرفت به هر حال نظر قضایی است دفاع شما باید بر این امر استوار می شد که قرارداد اولیه منجزا و قطعا اقاله و منحل نشده بلکه اقاله آن معلق به وصول چک فروشنده بوده است که چون محقق نشده در واقع اقاله قرارداد اول هم محقق نشده و در نتیجه مالکیت و خرید اولیه شما به قوت و اعتبار خود باقی است.
شما باید از ابتدا با جلب نظر وکیل اقامه دعوا می نمودید