چرا اجازه نمیدهند وکیل برای ایشان گرفته شود؟

پرسیده شده
۴ پاسخ ۲۶۷ #55085916

سلام
۸ روز پیش برادر و دوست من رو به ادعای کلاهبرداری از بیمه به بوسیله تصادف ساختگی بازداشت کرده و ما ازشان بی اطلاع هستیم. ظاهرا پرونده در آگاهی بوده و به ما اجازه گرفتن وکیل برای ایشان نمیدهند.
سوال اینکه ایا این کار قانونی است که اجازه نمیدهند وکیل برای ایشان گرفته شود؟
تا چه مدت میتوانند بدون وکیل به بازجویی ادامه دهند؟
ممنون از سایت خوبتان

مشاوره حقوقی قانون بیمه
۴ پاسخ برای این سوال ثبت شده

سلام قطعا این کار خلاف قانون است . ضمن این که در هنگام دستگیری باید مورد معینه پزشک قرار گرفته باشند که اگر مورد شکنجه واقع شوند قابل اثبات باشد .باید فورا از حق دسترسی به وکیل بهره مند گردد . موضوع را به داستان گزارش کنید .

با شروع تحت نظر قرار گرفتن، متهم می تواند تقاضای حضور وکیل نماید. وکیل باید با رعایت و توجه به محرمانه بودن تحقیقات و مذاکرات، با شخص تحت نظر ملاقات نماید و وکیل می تواند در پایان ملاقات با متهم که نباید بیش از یک ساعت باشد ملاحظات کتبی خود را برای درج در پرونده ارائه دهد.

سوال اینکه ایا این کار قانونی است که اجازه نمیدهند وکیل برای ایشان گرفته شود؟

حق دسترسی به وکیل و و آگاهی متهم نسبت به حق دفاع ، به صراحت در قانون آیین دادرسی کیفری به رسمیت شناخته شده است.

برابر ماده ۵ این قانون؛ ” متهم باید در اسرع وقت، از موضوع و ادلۀ اتهام انتسابی آگاه و از حق دسترسی به وکیل و سایر حقوق دفاعی مذکور در این قانون بهره مند شود”.

تا چه مدت میتوانند بدون وکیل به بازجویی ادامه دهند؟

اگر شخص به علت اتهام ارتکاب یکی از جرائم سازمان‌یافته و یا جرائم علیه امنیت داخلی یا خارجی کشور، سرقت، مواد مخدر و روانگردان و یا جرائم موضوع بندهای (الف)، (ب) و (پ) ماده (۳۰۲) این قانون، تحت نظر قرار گیرد، تا یک هفته پس از شروع تحت نظر قرار گرفتن امکان ملاقات با وکیل را ندارد".

این حق، نه تنها صرفا، محدود به " حق دسترسی به وکیل " نبوده، بلکه " حق اطلاع و آگاهی از موضوع و ادله انتسابی به همراه سایر حقوق دفاعی مذکور در این قانون" می باشد. در همین ارتباط، ماده ۶ این قانون مقرر می دارد : " متهم، بزه دیده، شاهد و سایر افراد ذیربط باید از حقوق خود در فرایند دادرسی آگاه شوند و ساز و کارهای رعایت و تضمین این حقوق فراهم شود"

سوال اینکه ایا این کار قانونی است که اجازه نمیدهند وکیل برای ایشان گرفته شود؟

علاوه بر این، به دستور مقرر در ماده ۷ آن: ” در تمام مراحل دادرسی کیفری، رعایت حقوق شهروندی مقرر در” قانون احترام به آزادی های مشروع و حفظ حقوق شهروندی”، مصوب ۱۵/۲/۱۳۸۳ از سوی تمام مقامات قضایی، ضابطان دادگستری و سایر اشخاصی که در فرایند دادرسی مداخله دارند، الزامی است. متخلفان،علاوه بر جبران خسارت وارده، به مجازات مقرر در ماده ۵۷۰ قانون مجازات اسلامی(تعزیرات و مجازتهای بازدارنده مصوب ۴/۴/۱۳۷۵) محکوم می شوند، مگر آنکه در سایر قوانین، مجازت های شدید تری مقرر شده باشد.

علاوه بر ضرورت آگاهی متهم از حقوق شهروندی و حق دفاع خویش و الزام به رعایت و فراهم آوردن ساز و کارهای حقوقی و قانونی مربویه، طبق مواد ۵ و ۶ این قانون- "حق دسترسی به وکیل و حق ملاقات وکیل و متهم"، از دیگر حقوق اساسی شناخته شده در این قانون به موجب ماده ۴۸ آن می باشد. بر این اساس؛ حق حضور وکیل و ملاقات با متهم به موجب ماده ۴۸ قانون مصوب ۱۳۹۲ به رسمیت شناخته شده است. برابر تبصره ماده ۴۸ قانون آئین دادرسی کیفری، مصوب ۱۳۹۲ قبل از اصلاح از سوی کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس شورای اسلامی؛ " اگر شخص به علت اتهام ارتکاب یکی از جرائم سازمان‌یافته و یا جرائم علیه امنیت داخلی یا خارجی کشور، سرقت، مواد مخدر و روانگردان و یا جرائم موضوع بندهای (الف)، (ب) و (پ) ماده (۳۰۲) این قانون، تحت نظر قرار گیرد، تا یک هفته پس از شروع تحت نظر قرار گرفتن امکان ملاقات با وکیل را ندارد".

موفق باشید
اگر باز سوالی بود می توانیدبپرسید

در مرحله تحقیقات مقدماتی در آگاهی امکان اعلام وکالت از سمت وکیل وجود ندارد و بعد ا ارجاع پرونده به دادسرا و تعیین شعبه می توان به وکیل دادگستری اعطاء وکالت نمود.