کیفری (جرائم)مواد مخدر

جرایم مواد مخدر و بررسی ویژگی‌های وکیل مرتبط با این حوزه

امروزه پرونده هایی که به موضوع مواد مخدر مربوط می شوند، پرونده های بسیار ویژه و سختی هستند و برای وکالت مواد مخدر، حتما پرونده های مواد مخدر باید به وکیل پایه یک مواد مخدر متخصص و با تجربه ای که آگاهی زیادی از پرونده های مواد مخدر دارد، سپرده شود.

قوانین مربوط به مواد مخدر مرتبط با مجازات حمل، مصرف و قاچاق مواد مخدر دارای مواد و تبصره های گوناگونی و متفاوتی است.

اگر دارای پرونده مواد مخدر هستید، پیشنهاد می  گردد حتما با وکیل پایه یک دادگستری متخصص مواد مخدر مشورت نمایید تا بدین شکل بتوانید حق و حقوق خود را استیفا کنید.

منظور از مواد مخدر چیست؟

مواد مخدر به هر ماده خالص یا ترکیب شده ای گفته می شود که باعث اعتیاد و وابستگی افراد به آن ماده شود.

تاثیر و آسیبی که موادمخدر بر سیستم عصبی و سایر سیستم های بدن می گذارد، بسیار مهلک است و مواد مخدر می تواند صدمات جبران ناپذیری بر بدن بگذارد و در صورتی که فرد معتاد به شکل مرتب و مداوم از آن ها استفاده نکند دچار درد، تنش های شدید عصبی، اختلال در دستگاه گوارش می شود.

بدیهی است باتوجه به آثار زیان باری که موادمخدر بر روی بدن انسان و بدین سبب بر روی خانواده ها و جوامع می گذارد، تقریبا در همه کشورها تولید، نگهداری و فروش ماده مخدر خلاف قانون و جرم شمرده می شود.

مواد مخدر چگونه دسته بندی می شود؟

مواد مخدر را با عنایت به چگونگی مصرف و تاثیر آن در فرد معتاد دسته بندی می کنند.

مواد مخدر در ساده ترین دسته بندی به مواد مخدر سنتی و مواد مخدر صنعتی تقسیم می گردد:

مواد مخدرسنتی

همان گونه که از نام مواد مخدر مذکور هویدا است، بعضی از مواد مخدر مثل تریاک، گل از قدیم کشت و مصرف می شده است و در نتیجه به این نوع از مواد مخدر، مواد مخدر سنتی گفته می شود.

باید توجه داشت که از ترکیب و یا تجزیه این مواد، مواد مخدر دیگری به دست می آید.

مواد مخـدر صنعتی

مواد مخدر صنعتی به موادی گفته می شود که در قرن ۲۰ و ۲۱ در آزمایشگاه ها با استفاده از مواد مخدر سنتی و یا سایر ترکیب های شیمیایی تولید و عرضه شده است.

معمولا قدرت تخریب مواد مخدر صنعتی و آثار جبران ناپذیری که مواد مخدر صنعتی بر روی بدن فرد معتاد بر جا می گذارد و شدت اعتیاد به این مواد چندین برابر مواد مخدر سنتی است، به همین خاصر مجازات حمل، نگهداری، فروش مواد مخدر صنعتی به مراتب سنگین تر است.

آیا اعتیاد به مواد مخدر جرم محسوب می شود؟

مطابق با قانون، اعتیاد به مواد مخدر جرم به حساب می آید و هرکس ماده مخدر غیر دارویی مصرف کند مطابق قانون، مجازات می شود.

چه عواملی سبب تخفیف مجرمان مواد مخدر می شود؟
  • سوء پیشینه وجود نداشته باشد: فقدان سابقه مجرمیت طبق قانون مواد مخدر می تواند از عوامل تخفیف مجازات قاچاقچیان باشد
  • وجود انگیزه شرافت مندانه: به صورت عام وجود انگیزه شرافت مندانه جزء عواملل تخفیف در کلیه مجازات ها است.
  • همکاری با پلیس یا مقام قضایی به منظور کشف آثار و عدله جرم و یا سایر مجرمین
چه عواملی سبب تشدید مجازات قاچاقچیان می شود؟
  • زمانی که مجرم برای قاچاق مواد مخدر باندی را به صورت حرفه ای تشکیل دهد یا سر دسته یکی از باند های مواد مخدر باشد.
  • زمانی که فرد از اطفال و یا مجانین برای استفاده از جاساز سوء استفاده کند.
  • زمانی که فرد سلاح حمل کرده باشد و از آن استفاده کرده باشد.
در قوانین کشور ما چه اعمالی در ارتباط با مواد مخدر جرم شناخته شده است؟

با توجه به تعریفی که از جرم قاچاق مواد مخدر در قوانین شده است، اگر منظور از این نوع جرم فقط وارد کردن یا صادر کردن یا حمل کردن کالای مربوط به مواد مخدر از نقطه ای به نقطه دیگر باشد، این بحث ناقص خواهد بود.

اگر بخواهیم در زمینه جرایم مواد مخدر صحبت کنیم باید مفهوم قاچاق را کنار بگذاریم، هر چند قانون گذار در ماده ۲۸ قانون مبارزه با مواد مخدر مصوب سال ۱۳۶۷ و اصلاحی مصوب سال ۱۳۷۶ و ۱۳۸۹ از اصطلاح قاچاق استفاده کرده است.

اما با توجه به تعریفی که از جرم قاچاق در حقوق داخلی وجود دارد، در صورتی که بخواهیم به طور کلی این نوع جرایم را تعریف کنیم، باید بگوییم که وارد کردن، صادر کردن، ساختن، تولید، ارسال، خرید، فروش، عرضه برای فروش، توزیع، حمل، نگهداری، استفاده از مواد مخدر، کشت آنها و اعتیاد به این نوع مواد همه داخل در مفهوم جرایم ناشی از مواد مخدر هستند.

مطابق با قانون اصلاح قانون مبارزه با مواد مخدر و الحاق موادی به آن مصوب ۳/۸/۱۳۶۷ اعمالی که در این حوزه جرم به حساب می آید به این شرح است:

  1. کشت خشخاش و کوکا مطلقا و کشت شاهدانه به دلیل تولید مواد مخدر یا روان گردان های صنعتی غیردارویی.
  2. وارد کردن، ارسال، صادرکردن، تولید و ساخت انواع مواد مخدر یا روان گردان های صنعتی غیردارویی.
  3. نگهداری، حمل، خرید، توزیع، مخفی کردن، ترانزیت، عرضه و فروش مواد مخدر یا روان گردان های صنعتی غیردارویی.
  4. مکانی برای استعمال مواد مخدر یا روان گردان های صنعتی غیردارویی دایر کردن یا اداره کردن.
  5. استفاده کردن مواد مخدر یا روان گردان های صنعتی غیردارویی به هر شکل و طریق، مگر در مواردی که قانون آن را استثنا کرده باشد.
  6. تولید، ساخت، خرید، فروش، نگهداری آلات و ادوات و ابزار مربوط به ساخت و استفاده کردن مواد مخدر یا روان گردان های صنعتی غیردارویی.
  7. قرار دادن یا پناه دادن متهمین، محکومیت مواد مخدر یا روان گردان های صنعتی غیردارویی که تحت تعقیب هستند و یا دستگیر شده اند.
  8. نابود کردن یا مخفی کردن ادله جرم مجرمان.
  9. قرار دادن مواد مخدر یا روان گردان های صنعتی غیردارویی یا آلات و ادوات استقاده کردن آن در محلی به قصد متهم کردن دیگری.
این دسته از جرایم مطابق با چه قوانینی مجازات می گردند؟

عنصر قانونی این نوع جرایم را مصوبه مبارزه با مواد مخدر که در سال ۱۳۶۷ و ۱۳۷۶ تصویب شده است، به اضافه قسمت هایی از مقررات مواد مخدر مربوط به لایحه مواد مخدر مصوب سال ۱۳۵۹ که مغایر با قانون جدید مبارزه با مواد مخدر نیست، تشکیل می دهد.

البته باید به تدوین کننده قانون مبارزه با مواد مخدر تصویب شده در سال ۱۳۶۷ قانون گذار گفت، چرا که مجمع تشخیص مصلحت نظام این قانون را تصویب کرده است.

عنصر مادی و ظهور خارجی جرایم مربوط به مواد مخدر به چه ترتیب است؟

از نظر عنصر مادی به جرایمی جرم ناشی از مواد مخدر می گویند که عمل ارتکابی در این نوع جرایم به صورت فعل مثبت مادی اتفاق می افتد به بیانی دیگر ترک فعل در مورد این نوع جرایم مصداق پیدا نمی کند.

کسی که جرایم مواد مخدر مرتکب می گردد از حیث روانی باید چه شرایطی داشته باشد؟

در بررسی عنصر معنوی این دسته از جرایم باید بگوییم که تمامی اجزای تشکیل دهنده عنصر روانی باید محقق گردد.

نخست این که فرد مجرم باید علم به حکم در این نوع جرایم داشته باشد یعنی وی بداند که ارتکاب جرایم مربوط به مواد مخدر ممنوع است.

این نوع علم به موجب یک قاعده کلی مفروض است یعنی فرض گرفته می شود که همه در جامعه مطلع هستند که اعمال مرتبط با مواد مخدر جرم است.

بخش بعدی عنصر معنوی هم علم به موضوع است، یعنی مجرم بداند که این ماده که شخص مجرم می خرد، می فروشد، حمل می کند، نگهداری می کند، صادر و یا وارد می کند، مواد مخدر است.

نکته بعدی این است که درباره عنصر روانی جرم، بحث سو نیت است؛ سوءنیت عام به این معنا است که شخص ارتکاب چنین جرمی را اراده کند.

در اینجا جا دارد که تاکید کنیم انگیزه در جرایم نقش و تاثیری ندارد، اما به صورت استثنایی در مورد کشت شاهدانه و حمل و اخفای و نگهداری مواد مخدر، انگیزه به موجب قانون موثر شناخته می شود.

در این مورد در صورتی عمل شخص ارتکاب جرم دانسته خواهد شد که انگیزه شخص از ارتکاب این نوع اعمال، توزیع موادمخدر باشد یعنی اصل بر این است که کشت ، اما در عمل قضیه متفاوت و بر عکس این رویکرد است؛ رویه قضایی عنصر روانی را در این نوع جرایم مفروض می داند.

البته شاید مفروض تلقی کردن عنصر روانی جرم مواد مخدر خیلی هم از واقعیت دور نباشد؛ زیرا وقتی که مواد مخدر نزد شخص مجرم یافت می گردد، اوضاع و احوال قضیه حکایت از آن دارد که شخص مجرم می دانسته که کالاهای نزد او، مواد مخدر است، همان طور که می دانیم اصل برائت نیز مبتنی بر اوضاع و احوال خاص است.

اگر اوضاع و احوال برخلاف قواعد اصل برائت حاکم باشد، اصل برائت جای خود را به اصل مجرمیت می دهد.

روال قضایی و قضات دادگاه ها در هنگام رو به رو شدن با این پرونده ها چاره ای جز این ندارند و شخص متهمی که ادعا می کند، اطلاعی از وقوع جرم نداشته است و به عنوان مثال نمی دانسته که این کالاهای مکشوفه، موادمخدر بوده است، باید این ادعای خود را در دادگاه به اثبات برساند. به طور کلی می توان گفت اوضاع و احوال ممکن است، در کشف قضیه بسیار موثر باشد.

چگونه انجام وکالت جرم مرتبط بامواد مخدر خود را به بهترین وکیل پایه یک دادگسستری وکالت مواد مخدر بسپاریم؟

بهترین وکلای دادگستری برای شما ،وکلایی هستند که تخصص وکالت مواد مخدر دارند.

برای مشاوره حقوقی وانتخاب بهترین وکیل برای پروندهای مواد مخدر ،بهتر است از" وکلای پایه یک دادگستری متخصص در امورمواد مخدر" مشورت دریافت نمایید.

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۱ رای

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا