نحوه اثبات تعلق گرفتن اجرت المثل چگونه است؟

پرسیده شده
۵ پاسخ ۲۴۷ #22186906

سلام وقتتون بخیر من اجرت المثلم رو به اجرا گذاشتم اما برای پس فردا که جلسه رسیدگی دارم اصلا نمیدونم چه جوری باید ثابت کنم هیچ مدرکی هم ندارم فقط شاهد دارم که شاهد هام میتونن بگن با قصد عدم تبرع در منزل کار میکردم
۱ دلیل مطالبه ی اجرت المثلم رو چی باید بگم که قاضی قبول کنه؟ قاضی این شعبه خیلی سختگیره
۲ به جز شاهد چه کاری لازمه بکنم؟
۳ اینکه کارمند شعبه گفت شاهد باید دیپلم به بالا باشه درسته؟

ممنون

مشاوره حقوقی اجرت المثل و نحله
۵ پاسخ برای این سوال ثبت شده

شهادت شهود بستگی به تحصیلات شاهد نخواهد داشت لذا کارمند شعبه تخلف کرده است

با سلام و احترام
شاهد باید به سن قانونی رسیده باشد

سلام .تحصیلات از شرایط شهود نیست

با سلام مطابق ماده ۳۳۶ قانون مدنی ، هرکس بر حسب امر دیگری اقدام به عملی کند که عرفا برای آن عمل اجرتی بوده یا آن شخص عادتا مهیای آن عمل باشد ، عامل مستحق عمل خود خواهد بود ؛ مگر اینکه معلوم شود که قصد تبرع داشته است . بنابراین ، در صورتی که زن در منزل شوهرش به کارهایی پرداخته باشد که به لحاظ شرعی بر عهده او نبوده است و قصد انجام رایگان این امور را نداشته باشد ، در شرایطی می تواند بهای این دسته از کارها را از شوهرش مطالبه کند وشاهد باید یک ادم بالغ وعاقل باشد که بتواند به درستی شهادت دهد
تبرع: بذل مال یا منفعتی به دیگری به قصد احسان و بدون چشم‌داشت چیزی در قبال آن.

سلام وقت بخیر
شرایط دریافت اجرت المثل چیست؟

فقدان قصد تبرع

زوجه ممکن است در زندگی مشترک در مقابل انجام کارها قصد مطالبه هیچ وجهی را نداشته باشد. در این صورت گفته می شود که زوجه((قصد تبرع))دارد. در چنین شرایطی زوجه می‌تواند تقاضای اجرت المثل  ایام زوجیت بدهد. البته در این شرایط نوبت به مطالبه نحله می‌رسد. در مورد بار اثباتی این موضوع هم باید گفت که کسی که مدعی است که زوجه کارها را به صورت رایگان انجام داده است باید این ادعا را ثابت کند که قاعدتا این شخص زوج است.

طلاق از سوی زوجه نباشد

برای تقاضای اجرت المثل ایام زوجیت باید شوهر تقاضای طلاق کند. حتی در یک فرض در صورتی که طلاق از سوی زوج باشد باز هم زن نمی‌تواند در خواست اجرت المثل ایام زوجیت کند و آن وقتی است که در خواست طلاق از سوی شوهر ناشی از تخلف زن از وظایف همسری یا سوء اخلاق رفتار زوجه باشد. در این صورت نیز اجرت المثل تعلق نمی‌گیرد.

باید توجه داشت که اجرت المثل در طول شرط مالی ضمن العقد مالی در مورد کارهای زوجه در امر خانه داری است و نیز در طول اجرت المسمی است. یعنی اگر زوجه در امور خانه داری شرط ضمن العقد داشته باشد نوبت به اجرت المثل نمی‌رسد.

چگونگی تعیین اجرت المثل:
در اجرت المثل وضع مالی مردم ملاک تعیین مبلغ اجرت المثل نیست بلکه با ارجاع امر به کارشناسی حق الزحمه زن در امور خانه داری مشخص می‌شود.

نحوه اقامه دعوی:

زوجه می‌تواند دادخواست اجرت المثل را مستقل از دادخواست صدور گواهی عدم امکان سازش دهد و نیازی نیست که پس از طلاق به این امر اقدام کند و قبل از طلاق نیز امکان دارد.