دیوان عدالت اداری

مراحل و نحوه طرح دعوا در دیوان عدالت اداری

ابتدا به تعریف دیوان عدالت اداری و صلاحیت دیوان و چگونگی طرح دعوا و رسیدگی ابتدایی(بدوی) و هزینه طرح شکایت در دیوان بررسی می کنیم.                      

تعریف دیوان عدالت اداری                              

 به موجب اصل ۱۷۳ قانون اساسی به منظور رسیدگی به شکایات ‌‌‌و دادخواهی و اعتراضات مردم نسبت به ماموران یا واحدها یا ایین نامهای دولتی و احقاق حقوق آنها زیر نظر قوه قضائیه  تاسیس شد.

بنیاد وکلا به شما کمک می‌کند تا با جستجو و انتخاب متخصصین حقوقی، کار حقوقی خود را با هزینه مشخص و در کوتاه‌ترین زمان ممکن انجام دهید.

صلاحیت دیوان عدالت اداری به موجب ماده ۱۰ قانون عدالت اداری صلاحیت شعبه دیوان به شرح ذیل میباشد:

  • رسیدگی به شکایات وتظلمات و اعتراضات اشخاص حقیقی وحقوقی از تصمیمات و اقدامات  واحدهای دولتی اعم از وزراتخانها و سازمانها و موسسات شرکتهای دولتی_شهرداریها_سازمان تامین اجتماعی و تشکیلات و نهادهای انقلابی و موسسات وابسته به آنها و تصمیمات واحدهای ذکر شده.
  • رسیدگی به اعتراضات و شکایات  از آرا و تصمیمات قطعی هیات‌های رسیدگی به تخلفات اداری وکمیسون‌های مالیاتی _هیات حل اختلاف کارگر وکارفرما (کمیسیون ماده ۱۰۰ شهرداریها) از حیث نقص قوانین  ومقرارت یا مخالف آنها.
  • رسیدگی به شکایت قصات مشمولان  قانون مدیریت خدمات کشوری و سایر مستخدمین واحدها واعم از لشکری و کشوری از حیث تضیع حقوق استخدامی

برای کسب اطلاعات بیشتر از موارد صلاحیت دیوان عدالت اداری اینجا کلیک کنید.

طرح دعوا و رسیدگی ابتدایی(بدوی) دیوان 

نکته قابل توجه عزیزان: طرح شکایت باید حتما واحدهای دولتی باشند و شکایت علیه شخص خصوصی در دیوان عدالت اداری قابل پذیرش نیست.

ثبت و تقدیم دادخواست براساس ماده ۱۶ تشکیلات و ایین دادرسی دیوان

  • طبق ماده ۲۳ قانون تشکیلات دادرسی دیوان عدالت اداری دادخواست وضمائم باید به تعداد طرف شکایت  به اضافه یک نسخه تهیه شود.
  • همچنین اوراق مربوط به رفع نقص وتکمیل دادخواست به وسیله پست سفارشی یا پست الکترونیکی دیوان یا ثبت در پایگاه اطلاع رسانی درگاه الکترونیکی به دبیرخانه دیوان ارسال یا در دفاتر مستقر در مراکز استانها تسلیم وبررسی انجام و اقدامات مقتضی انجام گیرد.

نکته: برای دسترسی مردم دفاتر بازرسی کل کشور در هریک استانها تاسیس شده است و وظایف راهنمایی و ارشاد مراجعات پیش بینی و صورت میگردد.

پذیرش ثبت دادخواستها و درخواست شاکیان

ابلاغ نسخه دوم شکایات یا آرا صادره از سوی دیوان در حوزه آن  دفتر از طریق نمابر یا پست الکترونیکی یا به هر طریق دیگر در دیوان دریافت میگردد.

انجام دستورات واحد اجرای احکام دیوان حوزه مربوط

  1. هزینه شکایت در دیوان عدالت اداری ماده ۱۹
  2. هزینه دادرسی بدوی در شعبه یکصد هزار(۱۰۰۰۰۰)ریال
  3. هزینه دادرسی تجدید نظر در شعبه دویست هزار(۲۰۰۰۰۰) ریال                                         

نکته۱: هزینه شکایات به تناسب نرخ تورم و اعلام بانک مرکزی هر سه ساله با پیشنهاد دیوان و قوه قضاییه و بانک‌مرکزی قابل تعدیل می باشد.  

نکته ۲: پس از مراحل ثبت دادخواست ورفع نواقص آن نوبت به ارجاع شکایت به شعبه رسیدگی کننده میرسد و طبق ماده ۳۶ دیوان دادخواستهای ثبت شده توسط رئیس دیوان یا معاون وی به شعبه ارجاع و بعد از آغاز فرایندی رسیدگی طبق ماده ۲۹ دیوان شروع میشود.

جمع‌بندی

مراجعه به دیوان عدالت اداری ضروری است بدانیم برای چه پرونده‌ایی و تحت چه عناوینی درآن رسیدگی میشود.

همانطوری که به موضوع پرداختیم بازرسی ورسیدگی به شکایات دیوان در مراکز استانها مسقر میباشد و موضوع بعدی جمع‌بندی صلاحیت شعبه دیوان عدالت و و در نهایت تنظیم دادخواست وموارد رسیدگی بیان شد.

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۱ رای

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا