آیا مایل هستید اعلانات مربوط به گفتگوهای آنلاین خود را روی دستگاه خود دریافت کنید؟
در پنجره باز شده روی دکمه Allow کلیک کنید...
لطفاً اتصال اینترنت خود را بررسی کنید.
کیفیت کلیه مشاورهها توسط بنیاد وکلا تضمین میشود
فرزندخواندگی و به تعبیر امروزیاش فرزندپذیری و سرپرستی از کودکان و نوجوانان، کار ارزشمندی است و در همه فرهنگها و مناطق جهان سابقه دارد. برخی از پیامبران نیز دوره فرزندخواندگی داشتهاند؛ مثل حضرت موسی برای آسیه و فرعون، حضرت یوسف برای زلیخا و همسرش، و حضرت ابراهیم برای عمویش آزر. پیامبر اسلام هم در دوران نوزادی و کودکی، نزد حلیمه بود و شرایطی شبیه فرزندخوانده داشت و خودش نیز قبل از بعثت، زید بن حارثه هشتساله را به فرزندی گرفت.
به گزارش خبرگزاریها در ایام کرونا و با وجود مشکلات اقتصادی تقاضای فرزندخواندگی در ایران رشد داشته است که زنده بودن حس مادری و نیکوکاری را نشان میدهد. و جالبتر اینکه بیماری یا معلولیت بچهها مانع انتخاب آنها نبوده است.
در قانون مدنی صحبتی از فرزندخوانده نشده است و مهمترین منبع حقوقی آن قانون حمایت از کودکان و نوجوانان بیسرپرست و بدسرپرست (مصوب ۱۳۹۲) و آییننامههای اجراییجرایی مواد ۲۲ و ۳۶ آن (مصوب ۱۳۹۴) است.
طبق احکام اسلامی و قوانین ایران، برخلاف برخی فرهنگها، فرزندخوانده در حکم فرزند واقعی نیست و به همین دلیل بین او و پدر و مادر غیر واقعی، سه رابطه نَسبَی، مَحرَمیّت و ارث برقرار نیست. برای محرمیت در بعضی موارد راههای شرعی وجود دارد و برای نسبت خانوادگی و صدور شناسنامه و نیز جایگزینهای ارث و تأمین آینده فرزندخوانده، قانونگذار شرایطی را در نظر گرفته است که در ادامه خواهید خواند.
متقاضیان فرزندخواندگی و اولویتها
ایرانیان مقیم خارج متقاضی سرپرستی
شرایط اختصاصی زوجین برای سرپرستی فرزند
شرایط اختصاصی دختران و زنان بدون شوهر
شرایط کودک و نوجوان برای سپردن سرپرستی
سه گروه میتوانند متقاضی سرپرستی و فرزندپذیری باشند: زن و شوهر بدون فرزند؛ دختران و زنان بدون شوهر؛ زن و شوهر دارای فرزند.
اولویت قانونی در این سه گروه به ترتیب با زن و شوهر بدون فرزند، زنان و دختران بدون شوهر و فرزند و سپس زن و شوهر با فرزند است. همچنین در شرایط مساوی، متقاضی کمتر از پنجاه سال سن، نسبت به افراد پنجاه سال و بیشتر اولویت دارند.
با توجه به شرایط قانونی درباره خود کودکان و نوجوانان نیازمند سرپرستی (که در پایان مطلب میآید)، خویشاوندان طبقه دوم ارث نسبت به دیگران اولویت دارند و در میان آنها نیز در صورت شرایط یکسان انتخاب با قرعه خواهد بود.
همه اتباع ایرانی میتوانند متقاضی فرزندخواندگی باشند و این امکان برای ایرانیان مقیم خارج نیز
با داشتن بقیه شرایط فراهم است و آنها میتوانند تقاضای خود را از طریق سفارتخانه یا دفاتر حفاظت از منافع به سازمان بهزیستی ارسال کنند تا بهزیستی با حکم دادگاه صالح به درخواست آنها رسیدگی کند. البته برای آنها شرایط اختصاصی نیز وجود دارد.
بر اساس ماده ۶ قانون حمایت از کودکان و نوجوانان بیسرپرست و بدسرپرست، ۹ شرط عمومی برای درخواستکنندگان سرپرستی وجود دارد:
سازمان بهزیستی برای سنجش این شرایط، ابزارهایی دارد و مراحلی را در نظر گرفته است که وکیل خانواده بنیاد وکلا میتواند از شما پشتیبانی و حمایت کند.
زن و شوهر درخواستکننده سرپرستی، بدون فرزند یا داری فرزند، باید تقاضای مشترک تنظیم و ارائه کنند.
دو شرط اختصاصی برای زن و شوهر بدون فرزند این است که پنج سال از تاریخ ازدواج فعلی آنها گذشته باشد و صاحب فرزند نشده باشند و حداقل یکی از آنان بیش از سی سال سن داشته باشد.
البته اگر آنها به تشخیص پزشکی قانونی بچهدار نشوند شرط گذشت پنج سال ضروری نیست. همچنین اگر پنج سال از ازدواج فعلی آنها گذشته باشد و فرزند نداشته باشند، به گواهی پزشک متخصص زنان و زایمان احتیاج نیست.
شرط اختصاصی زن و شوهر دارای فرزند این است که حداقل یکی از آنان بیش از سی سال سن داشته باشد.
مهمترین شرایط اختصاصی خانمهای مجرد یا بدون شوهر از این قرار است:
درباره تعداد پذیرش سرپرستی محدودیت وجود دارد و درخواستکنندگان نمیتوانند بیش از دو کودک یا نوجوان را بپذیرند؛ مگر آنکه آن کودکان یا نوجوانان اعضای یک خانواده باشند. همچنین برای هر سرپرستی تقاضانامه جدا لازم است و در برخی موارد برای پذیرش فرزند دوم باید از تحویل مورد اول دو سال گذشته باشد.
برای متقاضیان فرزندخواندگی پس از گذراندن مراحل و پذیرش آنها، دوران آزمایشی شش ماه سرپرستی آغاز میشود و پس از پایان آن، دادگاه با لحاظ نظر سازمان بهزیستی و رعایت قانون، حکم سرپرستی را صادر و ابلاغ میکند.
پس از صدور و ابلاغ حکم قطعی سرپرستی توسط دادگاه، اداره ثبت احوال مکلف است:
نوشتن نام والدین واقعی در صورت معلوم بودن و نامهای غیرواقعی، تابع این قانون و آییننامههای اجرایی آن است.
چون فرزندخوانده حتی با درخواست سرپرستان قانونی، از میراث آنان محروم هستند، قانونگذار با هدف تأمین منافع مادی او شرط گذاشته است که سرپرستان با دستور دادگاه بخشی از اموال یا حقوق خود را به نفع فرزندخوانده تحت سرپرستی خود تملیک کنند یا تعهد به تملیک دهند. همچنین موظف هستند با نظارت سازمان بهزیستی، خود را نزد یکی از شرکتهای بیمه به نفع فرزندخوانده بیمه عمر کنند.
همچنین طبق این قانون فرزندخوانده در حکم افراد تحت تکفل محسوب میشود و سرپرستان او در زمان حیات از مزایای قانونی آن،مانن حق اولاد، بهرهمندند و پس از فوت سرپرست نیز فرزندخوانده از مستمری بازماندگان برخوردار خواهد بود.
قانونگذار فقط برای متقاضیان فرزندخواندگی شرایطی را در نظر نگرفته بلکه برای خود کودکان و نوجوانان نیز شرایطی مقرر کرده است. در مواد ۸ تا ۱۰ قانون حمایت از کودکان و نوجوانان بیسرپرست و بدسرپرست، این شرایط ذکر شده است؛ ازجمله:
فرزندخوانده گرفتن خانوادهها، دختران مجرد و ایرانیان خارج از کشور شرایط قانونی خاصی دارد که با خواندن این مطلب با کلیات آن آشنا میشوید اما از طریق مشاوره حقوقی تلفنی یا آنلاین با کارشناسان حقوقی بنیاد وکلا شرایط فعلی و آینده این اقدام را بهتر درک خواهید کرد.
کیفیت کلیه مشاورهها توسط بنیاد وکلا تضمین میشود
با تشکر از مشارکت شما در بهبود محتوا سایت، بازخورد شما با موفقیت ثبت شد.
دیدگاهها
هنوز دیدگاهی ثبت نشده است.