کلاهبرداری، از جمله جرایمی است که از گذشته تا به امروز، در جامعه وجود داشته است و به واسطه آن، اموال افراد از دستشان خارج میگردد. یکی از مصادیق جرم کلاهبرداری، کلاهبرداری تلفنی میباشد.
در کلاهبرداری تلفنی، کلاهبردار از طریق تماس تلفنی سعی بر آن دارد که شما را فریب دهد یا به اطلاعات حساب شما دسترسی پیدا کند. برای این جرم در قانون مجازاتهایی تعیین شده است.
در این مقاله با بنیاد وکلا همراه باشید تا جزییات جرم کلاهبرداری تلفنی و مجازاتهای آن را بررسی کنیم. خدمات حقوقی ما به صورت مشاوره حقوقی تلفنی و حضوری نیز در کنار شما خواهد بود.
جرم کلاهبرداری
کلاهبرداری به اقداماتی گفته میشود که بر پایهی فریب و تقلب و به قصد سود و منفعت صورت میگیرد و جزء جرایم علیه اموال است. به زبان ساده در کلاهبرداری فرد یا افرادی تلاش میکنند که با حیله و نیرنگ اموال فرد دیگری را با رضایت از او بگیرند.
کلاهبرداری مطابق ماده یک قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشاء، اختلاس و کلاهبرداری اینگونه تعریف شده است:
کسی که مردم را از راه تقلب و حیله، به وجود شرکتها، تجارتخانهها، کارخانهها، موسسات موهومی و یا به داشتن اموال و اختیارهای واهی فریب دهد، به امور غیر واقعی امیدوار نماید یا از اتفاقها و پیشآمدهای غیر واقعی بترساند، یا اسم یا عنوان جعلی اختیار کند و اموال یا اسناد و امثال آنها را بگیرد و از این راه مال دیگری را ببرد کلاهبردار حساب میشود.
تفاوت اصلی که بین کلاهبرداری و بقیه جرایم مالی وجود دارد آن است که در کلاهبرداری فرد اموالش را با اختیار و رضایت خودش و به امید کسب منفعت، به کلاهبردار میدهد، اما در سایر جرایم مالی مانند سرقت، اموال مالباخته بدون رضایت و به زور از او گرفته میشود.
جرم کلاهبرداری بسیار متنوع و گسترده است، چرا که برای فریب و تقلب، تعاریف و مصادیق بی شماری وجود دارد، بنابراین تشخیص کلاهبرداری کار دشواری میباشد.
وکلا و کارشناسان حقوقی با تجربه در بنیاد وکلا آمادهاند تا به سوالات شما در مورد جرم کلاهبرداری و عناصر تشکیل دهنده آن پاسخ دهند.
عناصر جرم کلاهبرداری
عناصر تشکیلدهنده جرم کلاهبرداری، مانند سایر جرایم، عبارتند از: عنصر قانونی، عنصر مادی و عنصر معنوی.
عنصر قانونی جرم کلاهبرداری
عنصر قانونی جرایم، ماده قانونی میباشد که در آن جرم تعریف شده و مجازاتهای آن تعیین شده است. بر این اساس عنصر قانونی جرم کلاهبرداری، ماده یک قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشا، اختلاس و کلاهبرداری میباشد.
عنصر مادی جرم کلاهبرداری
عنصر مادی جرم، اعمالی میباشد که بر اساس قانون، جرم محسوب میشود و قانونگذار برای آنها مجازات تعیین کرده است. برای تحقق جرم کلاهبرداری، مجرم باید یک فعل مثبت را انجام دهد و با ترک فعل تحقق نمییابد.
عنصر معنوی جرم کلاهبرداری
عنصر معنوی یا عنصر روانی جرم، در واقع همان اراده و سوء نیت مجرمانه در مجرم است. به عبارت دیگر عنصر معنوی یعنی مجرم آگاهانه و با انتخاب خود جرم را مرتکب شود. این عنصر در کلاهبرداری به معنای وجود سوء نیت در فاعل جرم است.
انواع جرم کلاهبرداری
مطابق آنچه در ماده یک قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشاء، اختلاس و کلاهبرداری آمده است، دو نوع کلاهبرداری داریم: کلاهبرداری ساده و کلاهبرداری مشدد.
کلاهبرداری ساده
اگر فردی با تقلب و حیله سعی کند اموال یا اسناد فرد دیگری را بگیرد، کلاهبرداری ساده اتفاق میافتد.
کلاهبرداری مشدد
این نوع کلاهبرداری مربوط به افرادی است که در ادارهها و موسسات دولتی، مقام و منصب دارند و از این طریق مرتکب کلاهبرداری میشوند. مانند اختلاس کردن.
کلاهبرداری از راههای مختلفی انجام میشود و صورتهای مختلفی دارد. برخی از مواردی که قانونگذار آنها را در حکم کلاهبرداری میداند و برای آنها مجازات تعیین کرده، عبارتند از: کلاهبرداری در شرکتهای تجاری، ثبت ملک دیگری برخلاف واقعیت، تبانی برای بردن و انتقال مال غیر، دریافت گواهی انحصار ورثه بر خلاف واقع و غیره.
مجازات انواع کلاهبرداری
مطابق ماده یک قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشا و اختلاس و کلاهبرداری، با توجه به میزان شدت کلاهبرداری مجازات آن متفاوت است.
مجازات کلاهبرداری ساده
در کلاهبرداریهای ساده، بین یک تا هفت سال حبس و جریمه نقدی معادل مقداری که اخذ شده است.
مجازات کلاهبرداری مشدد
مجازات تعیین شده برای کلاهبرداریهای مشدد، حبس از دو تا ده سال، جریمه نقدی معادل مقداری که اخذ کرده و همچنین انفصال دائمی از خدمات دولتی میباشد.
مجازات شروع به جرم کلاهبرداری
مطابق تبصره دو ماده یک قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشا و اختلاس و کلاهبرداری، مجازات شروع به جرم کلاهبرداری مطابق با حداقل مجازات مقرر در همان مورد خواهد بود و در صورتی که عمل جرم هم انجام شده باشد، به مجازات آن جرم نیز محکوم میشود.
به عبارت دیگر در صورتی که مجرم مرتکب شروع به کلاهبرداری ساده شده باشد، به یک سال حبس و اگر مرتکب شروع به کلاهبرداری مشدد شده باشد به دو سال حبس محکوم میشود.
کلاهبرداری تلفنی
امروزه با پیشرفت تکنولوژی، انواع جدیدی از جرم کلاهبرداری اتفاق میافتد و کلاهبرداران از روشها و تکنولوژیهای جدید برای این کار استفاده میکنند.
یکی از این روشها که امروزه بسیار اتفاق میافتد، کلاهبرداری تلفنی میباشد، به همین جهت در قانون برای آن مجازاتهای سنگینی در نظر گرفته شده است. البته این مجازات در صورتی اجرا میشود که ارکان جرم کلاهبرداری تلفن اثبات شود.
کلاهبرداری تلفنی، جرمی است که از طریق تماس تلفنی انجام میشود و با حرفها و افعال متقلبانه در تلفن، شما را فریب میدهند و شما را متقاعد میکنند که مبلغی را کارت به کارت کنید یا اطلاعات حساب بانکی و دسترسی به رمز پویای خود را در اختیار آنها قرار دهید و از این طریق مال شما را میبرند. در چنین شرایطی، میتوان گفت که جرم کلاهبرداری تلفنی محقق شده است و قابل پیگیری در مراجع قضایی میباشد.
جرم کلاهبرداری تلفنی در قالبها و مصادیق مختلفی محقق میشود، در صورتی که در خصوص انواع کلاهبرداری تلفنی و میزان مجازات آن نیاز به راهنمایی دارید میتوانید از مشاوران حقوقی ما در بنیاد وکلا به صورت تلفنی و اینترنتی کمک بگیرید.
انواع کلاهبرداری تلفنی
کلاهبرداری تلفنی در حالتهای مختلفی محقق میشود که متداولترین آنها به شرح زیر است:
جعل عنوان کارمند بانک
در این شیوه از کلاهبرداری تلفنی، فرد کلاهبردار با شما تماس میگیرد و تظاهر میکند که کارمند بانک است و از این طریق به بهانههایی مانند وجود مشکل و نقص در اطلاعات حساب شما، برخی از اطلاعات حسابتان را نظیر شماره کارت، از شما میگیرد، سپس پیامکی ارسال میکند و از شما میخواهد که کد پیامک شده به تلفن همراهتان را بخوانید.
معمولا در این نوع کلاهبرداری، بعد ا آن که کلاهبردار اطلاعات حساب شما را دریافت کرد، اقدام به خرید اینترنتی از طریق حساب شما میکند و به این طریق به رمز پویای شما دسترسی پیدا میکند و در زمان کمی حسابتان را خالی میکند.
جعل عنوان سازمانهای دولتی
در این شیوه از کلاهبرداری تلفنی، کلاهبردار با شما تماس میگیرد و تظاهر میکند که کارمند یکی از ارگانهای دولتی مانند دانشگاه، بنیاد شهید، اداره برق، مخابرات و غیره میباشد.
به این ترتیب کلاهبردار خودش را نماینده این ارگانها اعلام میکند و به بهانه بهرهمندی از امتیازات این سازمان، اطلاعات شخصی شما را دریافت میکند، سپس شما را متقاعد میکند که باید اطلاعات حساب بانکی خود را برای تکمیل پرونده در اختیار این ارگان قرار دهید یا این که باید مبلغی را به حساب بانکی این ارگان واریز کنید و از این طریق از حساب شما پول برداشت میکنند.
برنده شدن جایزه در مسابقات یا قرعه کشی
در این شیوه از کلاهبرداری تلفنی، کلاهبردار با شما تماس میگیرد و خودش را به عنوان کارمند بانک، کارمند یک سایت فروش کالای اینترنتی، برگزار کننده مسابقه تلویزیونی یا قرعه کشی معرفی میکند و به شما میگوید که برنده جایزه مشتری خوش حساب شدهاید یا به واسطه خرید اینترنتی از یک سایت، جوایز نقدی به شما تعلق گرفته یا این که در قرعه کشی برنده شدهاید.
به این ترتیب بعد از آن که اعتماد شما را جلب کردند، اطلاعات حساب شما را میگیرند و با استفاده از روشهایی مانند خرید اینترنتی، به رمز دوم شما دسترسی پیدا میکنند و حسابتان را خالی میکنند، یا اینکه از شما میخواهند تا مبلغی را برایشان کارت به کارت کنید.
درخواست پول برای یکسانسازی تعرفهی اپراتورها
درخواست پول برای یکسان سازی تعرفهی اپراتورها، یکی دیگر از انواع کلاهبرداریهای تلفنی است. یکسانسازی تعرفه اپراتورها و تک نرخی شدن تماسهای درونشبکه یا برونشبکه جز خدمات اپراتورها میباشد و برای مشترکان هزینهای ندارد.
با این حال افرادی هستند که از این موضوع سوء استفاده میکنند و با شما تماس میگیرند و هزینهای را بابت یکسانسازی تعرفهها طلب میکنند.
امور مالیاتی و هیئت منصفه
یکی دیگر از انواع کلاهبرداری تلفنی آن است که به بهانه امور مالیاتی و هیئت منصفه از شما پول میگیرند. در این دو مورد فردی با شما تماس میگیرد و شما را به شکلهای مختلفی از اقدامات قانونی مانند دستگیری قریب الوقوع تهدید میکند و به شما راهحلهایی مانند پرداخت جریمه سنگین پیشنهاد میدهند و به این بهانه از شما کد ملی یا شماره کارت را میگیرند و حسابتان را خالی میکنند. در چنین مواردی باید سریع تلفن را قطع کنید.
تماس از طرف مایکروسافت
در این مورد کلاهبردار با شما تماس میگیرد و ادعا میکند که از طرف مایکروسافت با شما تماس میگیرد و از شما میخواهد که خطایی را در رایانه خود برطرف کنید.
به این ترتیب باعث میشود که بدافزارهایی را روس سیست خود نصب کنید و به کمک آن دادههای شخصی شما را به سرقت میبرد. همچنین ممکن است پنجرههای خطای جعلی ایجاد کند و برای حل این مشکل از شما درخواست هزینه کند.
فروش کالا
در این نوع کلاهبرداری فردی با شما تماس میگیرد و سعی میکند که به شما کالایی را بفروشند و ممکن است به شما وعده دهند که با خرید این کالا یک سفر دریایی رایگان یا بیمه درمانی ارزان هم دریافت خواهید کرد و تمام تلاششان را میکنند که شما را مجبور به خرید کنند و از شما پول دریافت کند.
جعل عنوان موسسه خیریه
در این شیوه شخصی با شما تماس میگیرد و ادعا میکند که از طرف موسسه خیریه یا جمع آوری کمک مالی تماس میگیرد و شما را وادار میکند که برای طرح کمک به بلایا به یک موسسه خیریه ناشناخته پول دهید. گاهی برای این که نشان دهد این امر واقعی است، یک وب سایت جعلی نیز ایجاد میکند.
مجازات کلاهبرداری تلفنی
در صورت اثبات جرم کلاهبرداری، مرتکب آن مطابق ماده یک قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشا و اختلاس و کلاهبرداری مشمول مجازاتهایی خواهد شد. این مجازاتها بنا بر نظر وکیل آنلاین و حضوری عبارتند از:
- در صورتی که مبلغ کلاهبرداری شده، بیش از صد میلیون تومان باشد، یک تا هفت سال حبس و در مواردی که مبلغ کلاهبرداری شده کمتر از صد میلیون تومان باشد مجازاتش شش ماه تا سه سال و نیم حبس میباشد. همچنین باید مال کلاهبرداری شده را به مالباخته برگرداند و مبلغی معادل مالی که در جریان کلاهبرداری به دست آمده را به عنوان جریمه به صندوق دولت بدهد.
- در صورتی که مرتکب از مستخدمین دولت باشد یا خود را به این شکل معرفی کند و از این طریق اقدام به کلاهبرداری تلفنی کند، در صورتی که مبلغ کلاهبرداری بالای ۱۰۰ میلیون تومان باشد به حبس از دو تا ده سال و اگر مبلغ کلاهبرداری کمتر از صد میلیون تومان باشد، به یک تا پنج سال، محکوم خواهد شد. همچنین از سمت خود، انفصال دائم خواهد یافت و باید مال کلاهبرداری شده را به مالباخته برگرداند و مبلغی معادل مالی که در جریان کلاهبرداری به دست آمده را به عنوان جریمه به صندوق دولت بدهد.
مراحل شکایت از کلاهبرداران تلفنی
در صورتی که میخواهید از جرم کلاهبرداری تلفنی شکایت کنید باید روند زیر را طی کنید:
- ابتدا بایستی در سامانه ثنا حساب کاربری تشکیل دهید. این کار را میتوانید با مراجعه حضوری به دفاتر خدمات قضایی انجام دهید یا این که به صورت اینترنتی به آدرس sana.adliran.ir مراجعه کنید و در سامانه ثنا ثبت نام کنید، سپس احراز هویت را انجام دهید.
- بعد از تشکیل حساب کاربری در سامانه ثنا، باید شکوائیه را تنظیم کنید. برای این کار بهتر است از یک وکیل کلاهبرداری یا مشاوره حقوقی که در این زمینه تجربه دارد راهنمایی بگیرید. سریعترین راه آن است که از مشاوران حقوقی اینترنتی یا تلفنی در بنیاد وکلا با کمترین هزینه کمک بگیرید.
- بعد از تنظیم شکوائیه با مراجعه به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی، آن را ثبت و ارسال نمایید.
- در انتها بعد از آن که شکوائیه ثبت شد، پرونده جرم کلاهبرداری تلفنی، تشکیل میشود و دادسرا اقداماتی را برای شروع تحقیقات مقدماتی در خصوص جرم رخ داده انجام میدهد. در صورتی که دلایل کافی برای جرم وجود نداشته باشد، قرار منع تعقیب در دادسرا صادر خواهد شد و پرونده مختومه میشود. اما اگر دلایل کافی برای اثبات جرم وجود داشته باشد دادسرا قرار جلب به دادرسی را صادر میکند و پس از آن که کیفر خواست از سوی دادستان صادر شد، پرونده به دادگاه کیفری دو، ارسال میشود.
وکیل کلاهبرداری تلفنی
از آن جایی که کلاهبرداری تلفنی از جمله جرائم کیفری که مصادیق بیشماری دارد، اثبات آن بدون تخصص و اطلاعات کافی کار دشواری میباشد.
بنابراین برای مطرح کردن شکایتهای مربوط به کلاهبرداری تلفنی مطمئنترین راه آن است که در ابتدا از وکیل مجرب یا مشاوره حقوقی کلاهبرداری در این زمینه مشورت شود.
به همین جهت مشورت با کارشناسان در طرح این نوع شکایتها کمک زیادی میکند و به نفع شما است.
در بنیاد وکلا، کارشناسان حقوقی و وکلای با تجربه در زمینه کلاهبرداری تلفنی به صورت حضوری، تلفنی و اینترنتی در کنار شما هستند و شما میتوانید در تمام مراحل شکایت خود با کارشناسان ما در ارتباط باشید.
این شماره ها کلاهبرداری هستند و در اینترنت و به صورت فروش اجناس با قیمت های خوب فعالیت میکنند (مثال سایت دیوار و شیپور)
۰۹۰۴۵۲۴۸۳۷۲
۰۹۹۲۳۲۱۰۲۸۳
یوزرنیم تلگرام @Sarakggg
یکی از شماره کارت های مورد استفاده توسط آنها
۶۰۳۷۹۹۷۲۴۶۱۷۴۸۴۲
به اسم رامین احمدی دولیسکانی بانک ملی
۰۲۱۶۲۹۹۹۱۰۱
این شماره کلاه برداری است