با شنیدن نام رمزارز، ناخودآگاه ذهن به سمت دو موضوع میرود اول استخراج رمز ارز و دوم باارزشترین آنها یعنی بیت کوین.
بد نیست بدانید تا سال ۲۰۲۲ در حدود ۲۰ هزار رمز ارز در جهان وجود داشت که تنها نیمی از آنها ماینپذیر یا قابل استخراج بودند. برای مثال از تمامی رمزارزهایی که در سایت رسمی صرافی معتبر CoinMarketCap لیست شده است، فقط پنجاه درصد ماینبل یا قابل استخراج هستند.
بیت کوین، با ارزشترین رمز ارز جهان در زمینه رمز ارزهای قابل استخراج توسط دستگاههایی به نام ماینر است. بر اساس قوانین و مقررات کشور ایران، داشتن ماینر و استخراج رمز ارزها، از جمله بیت کوین قانونی است اما انجام فرآیند استخراج نیازمند اخذ مجوز است.در مقاله زیر با کلیه مراحل اخذ مجوز استخراج رمز ارز و استخراج بیت کوین به طور کامل آشنا خواهید شد.
مراحلی که در طی فرآیند صدور مجوز استخراج رمز ارزها باید طی شود
به طور کلی صدور مجوز استخراج رمز ارز دارای دو قسمت میباشد که در هر قسمت چندین مرحله باید توسط متقاضی اخذ مجوز، یا وکیلی که از جانب وی دارای نمایندگی است، طی شود.
در این قسمت از مقاله با هر دو قسمت و تمامی مراحل نیازمند طی شدن در هر دو قسمت آشنا خواهید شد:
قسمت اول از فرآیند صدور مجوز: صدور جواز تاسیس مزرعه برای استخراج رمز ارز
قبل از هر اقدامی برای استخراج رمز ارز، نیازمند داشتن جواز تاسیس برای این موضوع هستید. در واقع استخراج بیت کوین و رمز ارز نیز، مانند هر کسب و کار دیگر نیازمند اخذ جواز تاسیس است که صدور آن نیاز مند طی کرده مراحل زیر است:
مرحله اول: انجام ثبت نام در درگاه اینترنی بهین یاب
تارنمای بهین یاب به نشانی https://behinyab.ir/auth/sso/login در دسترس متقاضیان قرار دارد و فعالیت خود را تحت نظارت مستقیم سازمان صمت (صنعت، معدن و تجارت) انجام میدهد.
در اولین مرحله نیاز است وارد سایت بهین یاب شده و پس از انجام ثبت نام اولیه و درج مشخصاتی نظیر نام و نام خانوادگی، کد ملی و سایر مشخصات سجلی، اقدام به ثبت و ارسال یک طرح توجیهی نمایید که هدف و مقصود شما از استخراج رمز ارز یا استخراج بیت کوین را روشن سازد.
از آن جایی که متن و مندرجات طرح توجیهی، در موافقت نهایی با درخواست صدور مجوز بسیار تاثیرگذار است، بهتر نگارش این طرح را به متخصصین و وکلای حقوقی که هم از دانش حقوقی و آشنایی با قوانین برخوردار هستند و هم دارای تجربه در این زمینهاند، بسپارید.
اما در صورتی که تمایل دارید خودتان اقدام به نگارش این طرح توجیهی نمایید لازم است به نکات زیر توجه فرمایید. یک طرح توجیهی که قابل قبول و موثر برای اخذ مجوز استخراج رمز ارز لازم است، در بر دارنده موارد زیر باشد:
خلاصهای از طرح
در این قسمت لازم است تا شما به صورت خلاصه و کوتاه مشخص سازید که هدفتان از استخراج یک رمز ارز، مثلا بیت کوین چیست و در واقع چگونه میتوان اقدامات شما را فعالیت اقتصادی قلمداد کرد. در نگارش این بخش لازم است به دو ویژگی دقت شود:
اول کوتاه بودن بودن متن نگارش یافته و دوم جامع بودن متن نگارش شده، به نحوی که متن علی رغم اختصار مشتمل بر تمامی موارد باشد که هدف شما از استخراج رمز ارز را بیان میکند.
مطالعات فنی
در قسمت بعدی لازم است تا اهداف خود از انجام فرآیند مورد تقاضا یعنی استخراج رمز ارز یا بیت کوین را با جزئیات بیشتر شرح داده و تفصیل نمایید.
توضیح و بیان موارد زیر، از جمله مواردی است که توسط ما به شما پیشنهاد میشود.
- طرح خود را از لحاظ مدت زمانی که به نقطه سر به سر و مدت زمانی که به سودآوری میرسد، تبیین نمایید.
- هزینههای مورد نیاز برای اجرای مقدمات طرح، هزینههای مورد نیاز برای عملی شدن طرح و سایر هزینههای مورد نیاز برای پیشبرد طرح را تبیین نمایید.
- مشخص نمایید قصد استخراج چه رمز ارزی را دارید و از چه طریقی میخواهید اقدام به استخراج این رمز ارز نمایید.
- تعداد دستگاههای ماینینگ خود و مشخصات فنی هر کدام را مشخص نمایید.
- به تفکیک مشخص نمایید درآمد و سود ماهانه هر ماینر به دلار و ریال چه میزان است.
- ترازنامه تا ۵ سال بعدی را تبیین نمایید.
مرحله دوم: انجام استعلامات مورد نیاز
استعلام از شرکت شهرکهای صنعتی شهرستان محل فعالیت
پس از ثبت نام در سایت بهین یاب و ثبت و ارسال طرح توجیهی، نیاز است جهت معرفی یک محل مناسب برای تاسیس مزرعه استخراج رمز ارز خود، از شرکت شهرکهای صنعتی محل زندگی خود اقدام به اخذ استعلام نمایید.
استعلام از سازمان محیط زیست
از آن جایی که استخراج هر رمز ارزی از جمله بیت کوین نیازمند مصرف فوقالعاده زیادی برق است و این موضوع علاوه بر هزینه بر بودن و فشاری که به شبکه برقی کشور وارد میکند، به محیط زیست نیز آسیب وارد میسازد، لذا لازم است تا قبل از دریافت مجوز استخراج رمز ارز یا بیت کوین تاییدیه سازمان محیط زیست را اخذ فرمایید.
مرحله سوم: پرداخت هزینه صدور جواز تاسیس
با توجه به رایگان نبودن فرآیند اخذ مجوز استخراج رمز ارز، نیاز است در آخرین مرحله از قسمت اول اقدامات خود، هزینه مقرر برای این خدمت را به حساب خزانه دولت واریز نمایید.
متعاقب تحویل رسید فیزیکی واریزی به کارشناس مربوطه مستقر در سازمان صمت، برای شما مجوزی صادر میشود که با آن قادر به تاسیس فارم استخراج بیت کوین خواهید بود.
قسمت دوم از فرآیند صدور مجوز: صدور پروانه بهرهبرداری
پس از صدور جواز تاسیس مزرعه استخراج رمز ارز، باید ظرف مدت یک سال اقدامات لازم جهت شروع فعالیت را انجام دهید. در غیر این صورت جواز صادر شده منقضی و جهت اخذ مجدد نیاز است تمامی مراحل بالا را مجددا از ابتدا طی نمایید.
جهت جلوگیری از ابطال و انقضای جواز تاسیس صادر شده، نیاز است تا در قسمت مراحل زیر را طی نمایید:
مرحله اول: اجاره یا خرید یک مزرعه
همانطور که پیشتر گفته شد برای اختصاص یک مکان جهت فعالیت به عنوان فارم یا مزرعه استخراج رمز ارز، نیاز است که موافقت سازمان محیط زیست را جلب نموده باشید.
در رابطه با نحوه تملک شما بر مزرعه هیچ دستورالعمل خاصی وجود ندارد و نیازی نیست که ملک مزرعه الزاما در مالکیت شما باشد و مالکیت شما بر منافع و جود رابطه استیجاری نیز برای طی کردن این مرحله کفایت میکند.
مرحله دوم: نصب تجهیزات ایمنی
علاوه بر این نیاز است تا در محل مزرعه از تهویه و خنککننده مناسب اسفاده نمایید. این موضوع جهت ایمنی مزرعه، کارگران و ساختمانهای اطراف ضروری است چرا که ماینرها علاوه بر مصرف بالای برق، حرارت زیادی نیز تولید میکنند که ممکن است منجر به وقوع حریق شود.
لذا جهت پیشگیری علاوه بر نصب تهویه و خنک کننده جهت پیشگیری نیاز است تجهیزات اطفای حریق را نیز در محیط مزرعه مستقر داشته باشید.
مرحله سوم: استقرار کامل تجهیزات استخراج
در پایان و پس از ایمن سازی محیط مزرعه، میتوانید تجهیزات استخراج و ماینرهایی که مشخصات آن را در سایت بهین یاب ثبت کرده بودید را در مزرعه نصب نمایید و منتظر حضور بازرسان سازمان جهت بازبینی و صدور پروانه بهرهبرداری باشید.
پس از گذشت یک سال تقویمی از صدور جواز تاسیس، و نه از زمان ثبت تقاضای تاسیس، نوبت به مرحله مراجعه بازرسان میرسد.
در صورت رعایت تمامی موارد گفته شده برای شما پروانه بهرهبرداری صادر میشود که فقط با دارا بودن آن قادر به استخراج رمز ارز یا بیت کوین خواهید بود.
به یاد داشته باشید که صدور جواز تاسیس صرفا به معنای موافقت با تاسیس مزرعه استخراج رمز ارز است و نه به معنای مجوز بهرهبرداری از آن. پس برای استارت کار و استخراج قانونی نیاز است که هر دو قسمت از فرآیند را به طور کامل طی کرده باشید.
پرسشهای متداول
آیا برای اخذ مجوز استخراج رمز ارزها نیاز به طی کردن دوره و یا داشتن مدارک خاصی است؟
آیا امکان اخذ مجوز استخراج رمز ارز در مقیاس کوچک وجود دارد؟
آیا فعالیت در زمینه استخراج رمز ارز و تاسیس مزرعه مشمول محدودیتهای مکانی است؟
آیا فعالیت در زمینه استخراج رمز ارز و تاسیس مزرعه مشمول محدودیتهای زمانی است؟
آیا میتوان از انرژیهای دیگر غیر از برق برای تامین انرژی مزرعه استفاده کرد؟
این موارد نیازمند مشورت با یک متخصص فنی و همچنین متخصص و مشاوره حقوقی یا وکیل دادگستری است.
آیا در صورت بروز حادثه، حمایتهایی از جانب دولت صورت میگیرد؟
لذا با توجه به این موضوع بهتر است علاوه بر اینکه برای اخذ مجور و راهاندازی مزرعه از مشورت وکیل بهره میگیرید، از همراهی وکیل یا مشاور حقوقی در تمامی مراحل کار و استخراج استفاده نمایید.
آیا امکان بیمه کردن حوادث ناشی از استخراج وجود دارد؟
بله.
امکان بیمه کردن هر نوع ریسکی وجود دارد.
با سلام
اگر مجوز استخراج را کسی داشته باشد و فوت کند آیا همه وراث اجازه تاسیس دارند؟
وارثان میتوانند تنها برای مدتی کوتاه آن واحد صنفی را با همان پروانه کسب پدر اداره نماید. مدت اعتبار یک پروانه کسب پس از فوتصاحب آن تا دو سال میباشد. پس از اتمام دوره دوساله وارثان باید به دریافت پروانه کسب به نام خودشان اقدام نمایند.
با سلام
در مورد مالیاتی که به این کار تعلق میگیره چطور باید اطلاعات کسب کنم
با توجه به اینکه تا کنون، در رابطه با مالیات ارز دیجیتال، در کشور ایران، قانون خاصی، تصویب نشده است، درآمد معامله گران از طریق ارز دیجیتال، همانند درآمد دیگر مشاغل، مشمول مالیات بر درآمد قانون مالیات های مستقیم، یعنی مواد ۹۳ و ۹۴ قانون ( مالیات بر درآمد ) و مواد ۱۱۹ و ۱۳۱ ( مالیات درآمد اتفاقی ) خواهد بود.
سلام
با تشکر بسیار عالی بود.
پرسشی که دارم این است که آیا مجوزی که داده میشود قابل انتقال و خرید و فروش است یا خیر
بله میشه
دایی من از یه فرد بانفوذ خرید.
درود
با اروزی موفیقت برای همه عزیزان
سوال اینکه از مشاوران کسی هست بتونه مراحل کارو بهش واگذار کنم تا اخذ مجوز خودش کاراشو انجام بده
بله انتقال مجوز هم به نام اشخاص حقوقی و هم به نام اشخاص حقیقی امکان پذیر است.
درخواست انتقال باید از جانب انتقال دهنده ثبت شود.