عقد صلح یکی از عقود معین محسوب می شود. عقد معین عقدی است که در قانون برای آن عنوان مشخصی در نظر گرفته شده است و به دلیل کاربرد زیاد در میان مردم، قانونگذار توجه بیشتری به این قسم نموده است و مقررات خاصی را در نظر گرفته است.
این عقود شامل عقد بیع، اجاره، رهن، وکالت، کفالت، هبه، عاریه، مضاربه، مزارعه، جعاله، شرکت، قرض، ضمانت، حواله و صلح میشود که در این مقاله به عقد صلح می پردازیم.
عقد صلح چیست؟
صلح در لغت به معنای آشتی، توافق، سازش و مواردی از این قبیل است.
در حقوق عقد صلح یکی از عقود معین محسوب میشود و در اصطلاح حقوقی به معنای تراضی، تسالم و توافق بر امری اعم از تملیک عین یا منفعت یا اسقاط دین یا حق است.
در قانون مدنی فصل هفدهم مواد ۷۵۲ تا ۷۷۰ به عقد صلح و شرایط آن اختصاش یافته است.
انواع عقد صلح
صلح عمری
قرار دادی است که به موجب آن، یک شخص حق بهرهبرداری از ملک و اموال خود را در اختیار دارد اما پس از فوت، ملک به شخص دیگری قابل انتقال است.
صلح رقبی
قراردادی است که به موجب آن، شخص واگذار کننده حق بهره برداری از ملک یا اموالش را تا مدت معینی مثلا برای چند ماه یا یکسال به شخص دیگری واگذار میکند.
صلح سکنی
قرار دادی است که حق سکونت برای شخص دیگری در ملک خود را برای مدت معینی تعیین میکند.
انواع صلح عمری
- صلح برای معامله: یعنی صلحی که جانشین عقد دیگری می شود. به موجب ماده ۷۶۵ قانون مدنی عقود میتوانند در قالب صلح منعقد بشوند و تمامی احکام و شرایط خاصه و عقد صلح بر آنها حاکم شود، حال به صورت صلح نامه دستی تنظیم شده باشد و چه به صورت صلح نامه محضری باشد.
- به منظور خاتمه یافتن دعوا: این نوع صلح که برای رفع تنازع بر اساس تعریفی که در ماده ۷۵۲ قانون مدنی ارائه شده است عقد صلح راهحلی برای رفع تنازع موجود یا برای حل اختلاف احتمالی آینده است.
ارکان عقد صلح
- مصالح: شخصی است که اموال خود را به عنوان صلح به دیگری میدهد.
- متصالح: کسی است که مال را از مصالح قبول میکند.
- مورد صلح: مال و موضوعی است که مورد قرار داد صلح قرار میگیرد.
- مال الصلح: پول یا مالی است که یک طرف در برابر پذیرش پیشنهاد صلح از طرف دیگر میگیرد.
شرایط و ویژگیهای عقد صلح
- طرفین دارای اهلیت (رشد، بلوغ، عقل) باشند.
- صلح برا امر غیرمشروع باطل است.
- عقد صلح که برای فرار از دین باشد، باطل است.
- صلح بر امر باطل نیز باطل است.
- اموال دولتی را نیز نمیتوان مصالحه کرد.
صلح عمری برای املاک بدون سند از لحاظ حقوقی نیز امکانپذیر میباشد، به این شرط که صلح عمری ملک بدون سند بر روی یک برگه سفید عادی، مفاد صلح عمری و شرایط مورد نظر خود را درج نمونده و ذیل آن را مصالح و متصالح امضاء میکنند و باید کلیه شرایط عمومی صحت قرارداد مثل قصد، رضا و اهلیت طرفین رعایت شود.
در صورت نیاز به تنظیم قرارداد و انعقاد عقد صلح میتوانید از خدمات مشاوره حقوقی قراردادها یا وکیل قراردادها در سامانه حقوقی بنیاد وکلا استفاده کنید.
اخذ وکیل آنلاین یا حضوری در موضوعات مختلف، میتواند کمک بسیار زیادی به شاکی پرونده نماید. اما اگر به علل مختلفی امکان دسترسی شما به وکیل دادگستری وجود ندارد، در این شرایط استفاده از خدمات مشاوره حقوقی، گزینه بسیار مناسبی برای شما خواهد بود.
مشاوره حقوقی از جهات مختلفی میتواند مزیتهای بسیار زیادی برایتان داشته باشد که در کمترین حالت، اطلاعات حقوقی شما را در خصوص مورد مربوطه، افزایش خواهد داد.
همچنین مطالعه محتواهای حقوقی تنظیم شده از سوی وکلا و کارشناسان مجرب حقوقی این سامانه، میتواند بسیاری از مشکلات حقوقی شما را مرتفع نماید.
سامانه حقوقی بنیاد وکلا با بهرهمندی از کارشناسان و مشاوران حقوقی و وکلای مجرب و متخصص آماده خدمات رسانی در کلیه امور حقوقی، کیفری، خانواده، و سایر مسائل حقوقی است.
لازم به ذکر است که این سایت حقوقی علاوه بر ارائه مشاوره حقوقی تلفنی تخصصی، در زمینه تهیه و تنظیم انواع اوراق قضایی مثل شکواییه، دادخواست، لایحه دفاعیه، اظهارنامه و مانند آن نیز خدمات رسانی مینماید.
در هر صورت اگر به مشاوره حقوقی نیاز پیدا کردید و یا قصد تنظیم شکوائیه، دادخواست، و سایر اوراق قضایی را داشتید، قبل از هر اقدام حقوقی به سامانه بنیاد وکلا مراجعه کنید و از خدمات متنوع این سامانه بهرهمند شوید.
با سلام و احترام
یک سوالی داشتم در مورد صلحنامه ای که بین مادر و فرزندانش برای تقسیم اموال در زمان حیاتش نوشته شده:
یکی از فرزندان صلحنامه را در زمان حیات مادر امضا نزد ( بدلیل مالی که از پدر فوت شده به مادر ارث رسیده درحالیکه هنوز مصالحه اموال پدر بخاطر وجود مشکلی امضا نگردید) . بعد از فوت مادر با پیگیری های فراوان و رفع مشکل، مصالحه اموال پدر و مادر توسط فرزند ذکر شده امضا گردید.
سوال اینجاست که آیا بقیه فرزندان میتوانند فرزند ذکر شده را از مصالحه اموال مادر حذف نمایند( بدلیل امضا نزدن مصالحه اموال مادر در زمان حیات مادر توسط فرزند ذکر شده) و مالی که در مصالحه برای او تعیین شده بود را طبق ارث میت بین همه وراث تقسیم نمایند؟