حقوق مستأجر سال ۱۳۵۶ در صورت انتقال به غیر و ادعای تخلیه مالک

پرسیده شده ۲ روز پیش۸ پاسخ ثبت شده
ادامهٔ متن پرسش

یک باب مغازه در سال ۱۳۵۲ با یک نوشته عادی اجاره شده است که در متن آن از عناوین «موجر و مستأجر» استفاده شده و انتقال به غیر و تغییر شغل منع شده است؛ همچنین نامی از سرقفلی در متن برده نشده است. پس از فوت پدرم (مستأجر)، مغازه به شخص دیگری اجاره داده شد که مالک قبلی به این موضوع اعتراضی نداشت. اخیراً مالک جدید ملک را خریده و با استناد به واگذاری مغازه به غیر، ادعا می‌کند که مرتکب تخلف شده‌ایم و در صورت طرح دعوا در دادگاه هیچ حقی به ما تعلق نخواهد گرفت و قصد دارد با پرداخت مبلغی اندک مغازه را تحویل بگیرد. با توجه به قوانین جاری، وضعیت حقوقی ما به چه صورت است؟

جمع‌بندی پاسخ وکلا

هوش مصنوعی

رابطه استیجاری شما مشمول قانون روابط موجر و مستأجر سال ۱۳۵۶ است و به آن حق کسب و پیشه تعلق می‌گیرد. حتی در صورت اثبات انتقال به غیر بدون رضایت، ادعای مالک جدید مبنی بر تعلق نگرفتن هیچ حقی نادرست بوده و در صورت تخلیه، نصف حق کسب و پیشه به نرخ روز به شما پرداخت می‌شود.

این قاعده کلی در خصوص تخلف انتقال به غیر است و تعیین تکلیف قطعی ملک شما به چگونگی اثبات رضایت مالک قبلی وابسته است.

پاسخ هوشمند بنیاد وکلا

هوش مصنوعی

حقوق مستأجر سال ۵۶ در صورت واگذاری به غیر

قرارداد اجاره شما مشمول قانون سال ۱۳۵۶ بوده و حتی بدون قید سرقفلی در متن قرارداد، حق کسب و پیشه برای شما محفوظ است. ادعای مالک جدید مبنی بر اینکه هیچ حقی به شما تعلق نمی‌گیرد از نظر قانونی نادرست است. اگر واگذاری به غیر بدون رضایت احراز شود، طبق قانون مالک باید نصف حق کسب و پیشه را طبق نظر کارشناس به قیمت روز پرداخت کند تا حکم تخلیه اجرا شود. در صورتی هم که بتوانید رضایت مالک قبلی را در دادگاه ثابت کنید، مالک جدید امکان تخلیه بر اساس این ادعا را نخواهد داشت؛ از این رو از تحویل مغازه یا مصالحه با مبلغ اندک خودداری کنید.

این پاسخ به‌صورت خودکار تولید شده و جای مشاوره‌ی حقوقی با وکیل را نمی‌گیرد؛ پاسخ‌های وکلا در ادامه آمده است.

۸ پاسخ از وکلا و کارشناسان حقوقی

پاسخ برتر

ملیحه شاهی وند

کارآموز وکالت کانون وکلای دادگستری

۵٫۰(۳ نظر)

درود و احترام
قرار داد شمال قانون موجر مستاجر سال ۵۶ است
لذا حتی در صورتیکه نامی از سرقفلی هم برده نشده باشد باز هم حق کسب و پیشه تعلق میگیرد

به دلیل سلب حق انتقال در قرارداد واگذاری مغازه به دیگری بدون رضایت کتبی مالک یا حکم دادگاه، تخلف محسوب می‌شود. صرف سکوت یا اعتراض نکردن مالک قبلی در رویه قضایی رضایت معتبر تلقی نمی‌شود و مالک جدید به عنوان قائم‌مقام حق طرح دعوای تخلیه را دارد
ادعای مالک جدید مبنی بر عدم تعلق هیچ حقی به شما کاملا نادرست است
موحر میبایست نصف حق کسب و پیشه را بر اساس ارزیابی روز کارشناسی به شما بپردازد
توصیه به شما دوست عزیز اینکه
تحویل خودسرانه ملک یا توافق با مبالغ ناچیز خودداری کنید. در صورت طرح دعوای تخلیه از سوی مالک، ضمن دفاع رسمامطالبه نصف حق کسب و پیشه به قیمت روز را از دادگاه تقاضا نمایید

سیما حشمتی

کارآموز وکالت مرکز وکلای قوه قضاییه

۵٫۰(۲۶ نظر)

با سلام واحترام
با توجه به اجاره‌نامه سال ۱۳۵۲، احتمالاً رابطه استیجاری مشمول قانون سال ۱۳۵۶ هست و شما حق کسب و پیشه دارید؛ حتی اگر در قرارداد اسمی از سرقفلی نیومده باشه. البته چون حق انتقال به غیر از شما سلب شده، واگذاری مغازه می‌تونه موجب حق تخلیه برای مالک بشه؛ ولی طبق ماده ۱۹، در صورت احراز شرایط، نصف حق کسب و پیشه به شما تعلق می‌گیره. رضایت مالک قبلی به اجاره دادن مغازه هم نکته بسیار مهمیه و باید قابل اثبات باشه. بنابراین بدون بررسی مدارک، به تخلیه یا مبلغ پیشنهادی مالک رضایت ندید.

اسماعیل کبیری

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۵٫۰(۱ نظر)

سلام . اگر موافقت مالک قبلی احراز شود ، میتوان گفت که موجر موافق واگذاری بوده است ،لذا مالک جدید نمیتواند بدون توجه به آثار حقوقی رضایت مالک قبلی درخواست تخلیه بکند . نکته دیگر اینکه حتی بر فرض اثبات واگذاری به غیر بدون رضایت مالک ،ادعای مالک که چیزی به شما تعلق نمیگیرد لزوما صحیح نیست و باید موارد متعددی از جمله تعلق حق کسب و پیشه به شما بررسی شود . پیشنهاد میشود حتما با همکاران وکیل مشورت کنید

ثریا ترابی

کارشناس حقوقی

۴٫۶(۵۰ نظر)

درود
با توجه به تاریخ اجاره‌نامه (۱۳۵۲)، قرارداد اصولاً مشمول قانون روابط موجر و مستأجر سال ۱۳۵۶ است و حتی بدون ذکر عنوان سرقفلی، ممکن است حق کسب و پیشه برای شما ایجاد شده باشد. انتقال مغازه بدون رضایت مالک می‌تواند موجب تخلیه شود؛ اما رضایت مالک سابق، در صورت اثبات، دفاع مؤثری خواهد بود. همچنین ادعای مالک مبنی بر تعلق‌ نگرفتن هرگونه حق به شما صحیح نیست و در شرایط قانونی و فعلی ، نصف حق کسب و پیشه قابل مطالبه می‌باشد و موجر بایستی بر اساس ارزیابی کارشناس بپردازد

نمایش ۴ پاسخ دیگر وکلا

علی محمداسمعیل

کارآموز وکالت مرکز وکلای قوه قضاییه

۵٫۰(۱ نظر)

با سلام؛
با توجه به اینکه قرارداد اجاره عادی در سال 1352 منعقد شده رابطه استیجاری مشمول قانون روابط موجر و مستاجر سال 56 بوده و حق کسب و پیشه و تجارت به شما تعلق می گیرد حتی در صورتیکه نامی از سرقفلی هم برده نشده باشد.

سمانه پیرانی

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۵٫۰(۱۵ نظر)

حق کسب و پیشه شما با قدمت تصرف و فعالیت تجاری محفوظ است حتی اگر در قرارداد واژه سرقفلی نیامده باشد
سکوت و عدم اعتراض مالک قبلی به انتقال مغازه به غیر ممکن است حق تخلیه را ساقط کرده باشد و مالک جدید نتواند به آن استناد کند
اگر دادگاه تخلیه را به دلیل انتقال به غیر بپذیرد طبق قانون ۱۳۵۶ شما حداقل مستحق نصف حق کسب و پیشه هستید
پیشنهاد مبلغ اندک را نپذیرید و با وکیل حقوق ملکی برای اثبات حق کسب و پیشه و اطلاع مالک قبلی اقدام کنید

ابراهیم باقریان خوزانی

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه قضاییه

۵٫۰(۱۸ نظر)

با توجه به قدمت اجاره‌نامه، احتمال شمول قانون روابط موجر و مستأجر سال ۱۳۵۶ وجود دارد. انتقال مغازه به شخص دیگر بدون رعایت شرایط قانونی ممکن است حق تخلیه برای مالک ایجاد کند؛ بااین‌حال، در چنین حالتی نیز ممکن است مستأجر یا متصرف مستحق دریافت بخشی از حق کسب‌وپیشه باشد. نداشتن عنوان «سرقفلی» در قرارداد به‌تنهایی به معنای نداشتن حق مالی نیست. رضایت مالک قبلی به اجاره‌دادن مغازه به دیگری نیز می‌تواند در بررسی پرونده مؤثر باشد، اما لزوماً به معنای رضایت قانونی به انتقال حق کسب‌وپیشه نیست.

الهه دریائی

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه قضاییه

اجاره سال ۱۳۵۲ مشمول قانون روابط موجر و مستأجر ۱۳۵۶ است. بنابراین حتی اگر سرقفلی در قرارداد ذکر نشده باشد، اصولاً حق کسب و پیشه برای مستأجر ایجاد شده است.
انتقال بدون اجازه مالک ممکن است موجب تخلیه شود؛ اصولاً مستأجر مستحق دریافت نصف حق کسب و پیشه است. رضایت مالک قبلی به انتقال نیز می‌تواند دفاع مؤثری باشد.
مالک جدید نمی‌تواند صرفاً با پرداخت مبلغی ناچیز، شما را مجبور به تخلیه کند.

پرسش خود را بفرستید؛ اولین وکیل آزاد در کوتاه‌ترین زمان پاسخ می‌دهد.

پرسش حقوقی دیگری دارید؟

پرسش خود را رایگان مطرح کنید؛ وکلا و کارشناسان حقوقی بنیاد وکلا در کوتاه‌ترین زمان پاسخ می‌دهند.

پرسش جدید

اسماعیل کبیری

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری۵٫۰(۱ نظر)